Boekenplank:
Kies

Boeken van Mario Puzo

De Amerikaanse Mario Puzo schreef met zijn boek De Peetvader geschiedenis, letterlijk en figuurlijk.

Jarenlang smeekte de redacteur van Puzo hem om een vervolg op De Peetvader te schrijven. Puzo had altijd beleefd geweigerd - totdat hij zei dat er na zijn dood een vervolg mocht komen.

Na het overlijden van Puzo in 1999 werd, in overleg met de familie, met zorg een schrijver gezocht. Men zocht een auteur die op hetzelfde punt in zijn carrière was aanbeland als Puzo destijds - een veertiger met enkele zeer goede gewaardeerde literaire romans op zijn naam, die nu de uitdaging wilde aangaan om een roman voor een breder publiek te schrijven. Uit tientallen auteurs werd Mark Winegardner uitgekozen.

Meer over Mario Puzo

Genres: Mysterie / Spanning / Thriller, Roman

Pseudoniem (van): Mario Cleri

Geboren: 1920 / Overleden: 1999

Geboorteland: Verenigde Staten


Overzicht

 • De familie - The family
 • De laatste don - The last don
 • De vierde K - The fourth K
 • De zwarte arena - The dark arena
 • Dwazen sterven - Fools die
 • Het laatste graf - Six graves to Munich
 • Mama Lucia - The fortunate pilgrim
 • Omertà - Omertà

De Peetvader

 1. De Corleone's - The family Corleone
 2. De peetvader - The godfather
 3. De Siciliaan - The Sicilian
 4. De terugkeer van de peetvader - The godfather returns
 5. De wraak van de godfather - The godfather’s revenge

Jeugdboeken

 • Na elke bocht ontdek je wat - The runaway summer of Davie Shaw

Non-Fictie

 • Las Vegas - Inside Las Vegas

Dubbel uitgegeven titels

 • De immigrante - zie Mama Lucia
 • Mama - zie Mama Lucia
Non-Fictie
Dubbel uitgegeven titels

gedetailleerd overzicht

OverzichtDe familie
In De familie voert Puzo zijn lezers terug naar het vijftiende-eeuwse Rome en openbaart de uitspattingen en intriges van het Vaticaan, zoals hij eens de geheimen van de maffia onthulde.

Centraal staat Rodrigo Borgia, paus Alexander VI, een man wiens begeerte naar macht, rijkdom en vrouwen alleen geëvenaard wordt door zijn allesverterende liefde voor zijn familie. Hij wordt omgeven door zijn kinderen - onder wie de mooie, wilskrachtige Lucretia en de gepassioneerde strijder Cesare, Machiavelli's vriend en inspiratie.

Hun dramatische verhalen vormen een mozaïek van menselijke emoties, liefde en jaloezie, verraad en moordzucht, in een epos dat zowel tijdloos als geheel eigentijds is.

* Geschreven door Mario Puzo & Carol Gino.
Schrijver: Mario Puzo
Oorspronkelijke titel: The family
Eerste uitgave: 2001
ISBN/EAN: 9789044305258
Uitgever: The House of Books
De laatste don
In De laatste don staat de laatste grote maffiadynastie centraal, de beruchte familie Clericuzio, geleid door de onoverwinnelijke Don Domenico.

Een jaar na zijn meest recente wapenfeit, een bloedige afrekening in het milieu, acht de don de tijd rijp voor een ommezwaai. Hij komt tot de conclusie dat het Clericuzio-imperium het geld gemakkelijker en op plezieriger wijze kan verdienen: in de legaliteit van de filmindustrie in Hollywood en de gokpaleizen van Las Vegas.

Maar het zaad van het kwaad is sterker dan de don kan bevroeden: het kwaad dat hij zelf heeft gezaaid in zijn nageslacht, gepersonifieerd door zijn innig geliefde, maar ontembare kleinzoon, Dante Clericuzio.

Het is Dante die de machtsstrijd tussen de volgende generaties leidt, waardoor hij in conflict komt met de gevaarlijke Cross de Lena, de zoon van de beste killer die de oude don ooit tot zijn beschikking had...

De laatste don biedt een onthullende blik op de filmwereld van Hollywood, 'waar de echte schoften zitten' en de gokwereld van Vegas. Mario Puzo schildert een magnifiek beeld van een verdeelde familie waarin goed en kwaad elkaar op leven en dood bestrijden.
The Last Don - 1997 - miniserie
Regisseur: Graeme Clifford
Cast: Danny Aiello, Rory Cochrane, Daryl Hannah, e.a.
Schrijver: Mario Puzo
Oorspronkelijke titel: The last don
Eerste uitgave: 1996
ISBN/EAN: 9789022521816
Uitgever: Boekerij
De vierde K
Tijd: de nabije toekomst. Plaats: het Witte Huis.

Francis Xavier Kennedy, president van de Verenigde Staten, neef van John F. Kennedy, staat voor de grootste crises in zijn leven. Theresa, zijn enige kind, wordt door terroristen vastgehouden en hun eisen zijn zo verstrekkend dat ze met geen mogelijkheid ingewilligd kunnen worden.

Maar dat is nog niet alles: tot overmaat van ramp dreigen twee jonge wetenschappers dat zij een op een geheime plaats verstopt kernwapen tot ontploffing zullen brengen. Ook zij hebben een eisenpakket...

Geconfronteerd met deze gigantische problemen wendt de president alle mogelijke middelen aan om de crisis het hoofd te bieden. Langzamerhand, ongemerkt haast, verwordt Kennedy tot een man die de macht naar zich toetrekt, met alle gevolgen van dien.
Schrijver: Mario Puzo
Oorspronkelijke titel: The fourth K
Eerste uitgave: 1991
ISBN/EAN: 9789022511763
Uitgever: Boekerij
De zwarte arena
Walter Mosca, een jonge Amerikaanse soldaat, kan na de Tweede Wereldoorlog thuis niet meer aarden. Alles wat hij in Amerika aantreft, staat hem tegen. Hij besluit terug te keren naar het verwoeste Duitsland, waar hij Hella opzoekt, de vrouw met wie hij tijdens de oorlog een relatie had.

Walter is door zijn ervaringen echter keihard geworden, en niet meer in staat om echt van iemand te houden. Omdat Hella hem accepteert zoals hij is, is hij toch gelukkig met haar.

Maar Walter zit gevangen in het verleden: een duistere macht, waaraan hij niet kan ontsnappen. Zijn zwarte arena...
Schrijver: Mario Puzo
Oorspronkelijke titel: The dark arena
Eerste uitgave: 1955
ISBN/EAN: 9789023570172
Uitgever: Zuid-Hollandsche U.M.
Dwazen sterven
Nadat de eerste roman van John Merlyn geflopt is, probeert hij het geluk te vinden aan de speeltafels van Las Vegas. Zijn tweede boek wordt echter onverwacht een groot succes, en hij weet niet wat hij aanmoet met zijn snelverdiende geld.

Opnieuw lokt Vegas, maar dit keer is John een ideale prooi voor keiharde gokkers. Argeloos tuimelt hij in de val. Roem, mooie vrouwen: hij kan alles krijgen wat hij wil. Maar tegen welke prijs...?
Schrijver: Mario Puzo
Oorspronkelijke titel: Fools die
Eerste uitgave: 1978
ISBN/EAN: 9789022540237
Uitgever: Boekerij


Het laatste graf
Tijdens de laatste jaren van de Tweede Wereldoorlog wordt de jonge Amerikaanse soldaat Michael Rogan op brute wijze gemarteld door zeven Gestapo-officieren, die geheime informatie van hem proberen los te krijgen. Michael wordt voor dood achtergelaten.

Tien jaar later, wanneer hij is hersteld van zijn verschrikkelijke verwondingen, zint Michael op wraak. Zijn missie: al zijn folteraars opsporen en een voor een doden. De mooie, raadselachtige Rosalie zal hem daarin bijstaan.

* Dit boek is oorspronkelijk uitgebracht onder het pseudoniem Mario Cleri.
Schrijver: Mario Puzo
Oorspronkelijke titel: Six graves to Munich
Eerste uitgave: 1967
ISBN/EAN: 9789044515541
Uitgever: De Geus
Mama Lucia
New York, de jaren twintig. Honderdduizenden Italiaanse emigranten maken de oversteek van hun arme vaderland naar het land van de onbegrensde mogelijkheden: Amerika.

Zo ook Mama Lucia, een moedige, sterke vrouw, die in haar eentje voor haar grote gezin zorgt, volgens Italiaanse tradities. Verbeten vecht zij voor het geluk van haar kinderen, die zij intenser liefheeft dan ze ooit een man heeft liefgehad. Ze deelt oorvegen en ravioli uit en zorgt dat het leven in de sombere achterbuurt dragelijk blijft.
The Fortunate Pilgrim - 1988 - miniserie
Regisseur: Stuart Cooper
Cast: Sophia Loren, Edward James Olmos, John Turturro, e.a.
Schrijver: Mario Puzo
Oorspronkelijke titel: The fortunate pilgrim
Eerste uitgave: 1965
ISBN/EAN: 9789022540206
Uitgever: Boekerij
Omertà
Wanneer in New York een belangrijke Siciliaans-Amerikaanse gangsterbaas op klaarlichte dag wordt vermoord, beginnen zowel zijn geadopteerde zoon Astorre als de FBI een onderzoek.

Beiden stuiten echter op de omertà - de maffia-erecode voor zwijgplicht. Wie de omertà doorbreekt en de politie van informatie voorziet, riskeert de dood. En dus wil in New York niemand praten, en heeft niemand iets gezien.

FBI-agent Cilke heeft reeds vele successen geboekt door maffiabazen hun zwijgplicht te laten verbreken in ruil voor bescherming. Dit keer lijkt het echter onmogelijk de zaak op te lossen: het zwijgen verspreidt zich als een virus.

Rivaliserende bendes zwijgen, frauderende bankiers zwijgen, zelfs de rechtbank zwijgt. De onderzoekers worden meegesleurd in de corrupte wereld van de maffia, waar alles en iedereen zijn prijs heeft.
Schrijver: Mario Puzo
Oorspronkelijke titel: Omertà
Eerste uitgave: 2000
ISBN/EAN: 9789022527344
Uitgever: Boekerij

De PeetvaderDe Corleone's

New York, 1933. De stad zucht onder de grote depressie. De misdaadfamilies van New York zegevieren maar met het einde van de drooglegging ligt ook een gewelddadige strijd tussen de criminele organisaties in het verschiet.

Voor Vito Corleone is niets belangrijker dan de veiligheid van zijn familie. Vooral om Sonny, zijn oudste, maakt hij zich zorgen. Want deze wispelturige zeventienjarige heeft wel erg veel interesse in de misdaadloopbaan van zijn vader.

* Geschreven door Ed Falco, gebaseerd op een origineel filmscenario van Mario Puzo.

Schrijver: Mario Puzo
Oorspronkelijke titel: The family Corleone
Eerste uitgave: 2012
ISBN/EAN: 9789401600125
Ebook: 9789401600194
Uitgever: Xander
De peetvader
In De peetvader vertelt Mario Puzo het verhaal van de onverbiddelijke mafiabaas Don Vito Corleone.

In het helse New York – het decor voor zwendel, afpersing, intimidatie en moord – regeert Corleone met straffe hand, daarbij geholpen door zijn ambitieuze zoons Sonny, Fred en Michael.

Het imperium van de Corleones reikt van de sloppen van New York en de kustvilla's van Long Beach tot in het verre vaderland Italië, maar er is er maar één de baas: Don Vito, de peetvader, de capo di tutti capi...
The Godfather Trilogy - 1972, 1974, 1990
Regisseur: Francis Ford Coppola
Cast: Marlon Brando, Al Pacino, Robert De Niro, e.a.
Schrijver: Mario Puzo
Oorspronkelijke titel: The godfather
Eerste uitgave: 1969
ISBN/EAN: 9789010055309
Uitgever: Elsevier
De Siciliaan
Michael Corleone, Don Vito's ambitieuze zoon, is op aanraden van zijn vader uit Amerika gevlucht om degenen die op zijn hoofd uit waren de gelegenheid te geven wat af te koelen. Nu, na drie jaar, acht de Peetvader de tijd rijp voor Michaels terugkeer, maar hij vraagt Michael om Salvatore Giuliano mee te nemen naar Amerika.

Salvatore, net als Don Vito Corleone een levende legende, is een jonge bandiet, een moderne Robin Hood die samen met de onderdrukte, straatarme boerenbevolking van Sicilië de strijd aanbindt tegen de corrupte notabelen van Sicilië. Daarbij is Salvatore in het bezit van Het Testament, een lijst keiharde bewijzen van de corruptie van Rome, een document dat als het openbaar wordt de val van de regering kan betekenen.

Terwijl de politie de bergen uitkamt om Salvatore te arresteren, is de mafia, beducht voor een regeringswisseling in Rome, een klopjacht begonnen om Het Testament in handen te krijgen.

Salvatore heeft zich ondertussen met een aantal geestverwanten verschanst in de bergen. Aan Michael de vrijwel onmogelijke taak Salvatore van het eiland te krijgen.
The Sicilian - 1987
Regisseur: Michael Cimino
Cast: Christopher Lambert, Terence Stamp, Joss Ackland, e.a.
Schrijver: Mario Puzo
Oorspronkelijke titel: The Sicilian
Eerste uitgave: 1984
ISBN/EAN: 9789010054821
Uitgever: Elsevier
De terugkeer van de peetvader
De ontbrekende jaren in de grootste misdaadsaga aller tijden...

Het is 1955. Michael Corleone heeft een bloedige overwinning behaald in de oorlog van de New Yorkse onderwereld. Nu wil hij alleen nog maar zijn macht veiligstellen, zijn huwelijk redden en zijn familie op het rechte pad krijgen.

Maar om dit te bereiken moet hij zijn ergste vijand onder ogen zien: Nick Geraci, een ex-bokser die zich heeft opgewerkt tot advocaat, iemand die minstens zo gevaarlijk en gedreven is als Michael zelf.

Hun koude oorlog zal bijna tien jaar duren, en de levens van Amerika's machtigste criminelen – en hun families – voorgoed veranderen...

Vijfendertig jaar geleden verscheen Mario Puzo’s meesterwerk De Peetvader, en dit magistrale epos is sindsdien niet meer weg te denken uit onze cultuur. In De terugkeer van de Peetvader zet Mark Winegardner het verhaal voort, en beschrijft de jaren die nog niet eerder aan bod kwamen in Puzo’s bestsellers en in Francis Ford Coppola’s klassieke verfilmingen.

* Geschreven door Mark Winegardner.
Schrijver: Mario Puzo
Oorspronkelijke titel: The godfather returns
Eerste uitgave: 2004
ISBN/EAN: 9789022540152
Uitgever: Boekerij
De wraak van de godfather
New York, 1963. Michael Corleone is de nieuwe en onbetwiste koning van de onderwereld. Buiten zijn zwaarbewaakte woning staat een rij wachtenden, hopend op een gunst of hulp. Onder hen zijn vroegere rivalen, een gezant van de burgemeester en gezichten uit het verleden, zoals Johnny Fontane.

De maffiabaas wordt gevreesd, beschermd en aanbeden. Het zijn hoogtijdagen voor de Corleones; de oorlog is gewonnen en de naam van de Familie is voorgoed gevestigd.

Maar dan bereikt hen het nieuws dat Jimmy Shea, de president van de Verenigde Staten, is neergeschoten. Was dit het werk van een rivaliserende maffiafamilie? Of hebben de Corleones een hand gehad in de moord op hun oude vriend?

Met De wraak van de Godfather eindigt de saga over de Corleones. Nog nooit eerder werden de jaren 1963–1978 beschreven of verfilmd. Dit boek is de afsluiting van Mario Puzo’s briljante epos.

* Geschreven door Mark Winegardner.
Schrijver: Mario Puzo
Oorspronkelijke titel: The godfather’s revenge
Eerste uitgave: 2006
ISBN/EAN: 9789022546192
Uitgever: Boekerij

JeugdboekenNa elke bocht ontdek je wat
Met frisse moed, een pony die Mustang heet, zeven dollar en zeven cent gaat Davie Shaw van huis, regelrecht naar het oosten. Bij iedere bocht vraagt hij zich af wat hij nu weer zal ontdekken en wie hij nu weer zal ontmoeten. Zo trekt hij, van Californië tot New York, de hele Verenigde Staten door. In New York heeft hij een belangrijke afspraak.

Onderweg ontmoet Davie veel interessante en merkwaardige mensen, die hij steevast een beleefd en belangstelling oor leent: de oude George (die een paar levensgeheimen weet en hoe je voorkomt dat je een schop onder je kont krijgt); de Man Die Precies in het Midden van de Verenigde Staten Woonde; en Eunice Ritt (die hem iets meer over slangen vertelt dan hij wil weten).

Davie wordt bewogen door het eerlijkste en dankbaarste motief dat er is, de drang zichzelf te meten met de verrassingen die de wereld in petto heeft, te ontdekken waar hij van houdt en waar hij afkeer van heeft en aan de weet te komen wat er na de volgende bocht te zien is.
Schrijver: Mario Puzo
Oorspronkelijke titel: The runaway summer of Davie Shaw
Eerste uitgave: 1976
ISBN/EAN: 9789021431093
Uitgever: Querido

Non-FictieLas Vegas

Geen beschrijving beschikbaar, derhalve Biblionrecensie toegevoegd.

Mario Puzo geeft in dit boek een wat bespiegelend getinte beschrijving over het gokken en de grote gokstad Las Vegas. De ondertitel "Bekentenissen van een gokker" drukt de persoonlijke betrokkenheid van de auteur duidelijk uit. Met erkenning van de gevaren koestert hij de "gokkoorts". Zonder het karakter van een echte studie te hebben geeft het boek toch blijk van een goede observatie van die wonderlijke en bekoorlijke wereld van de speelzaal. Met feitelijke en anekdotische gegevens brengt hij een vlot geschreven verhaal.

(NBD|Biblion recensie, Mr. D. Schaafsma)      

Schrijver: Mario Puzo
Oorspronkelijke titel: Inside Las Vegas
Eerste uitgave: 1977
ISBN/EAN: 9789026978524
Uitgever: Van Holkema en Warendorf

Dubbel uitgegeven titelsDe immigrante

Zie voor de beschrijving van dit boek: Mama Lucia.

Schrijver: Mario Puzo
Oorspronkelijke titel: zie Mama Lucia
Eerste uitgave: 1965
ISBN/EAN: 9789401603003
Ebook: 9789401603010
Uitgever: Xander
Mama

Zie voor de beschrijving van dit boek: Mama Lucia.

Schrijver: Mario Puzo
Oorspronkelijke titel: zie Mama Lucia
Eerste uitgave: 1965
ISBN/EAN: 9789010033895
Uitgever: Elsevier

Gerelateerde schrijvers