Boekenplank:
Kies

Boeken van John Briley

John Briley was schrijver en schreef voor televisie en theater, maar was het bekendst door zijn filmscripts (o.a. Gandhi en Cry Freedom).

Meer over John Briley

Genre: Roman

Pseudoniem (van): Richard John Briley

Geboren: 1925 / Overleden: 2019

Geboorteland: Verenigde Staten


Overzicht

  • Cry freedom - Cry freedom
  • De verraders - The traitors
  • Duizend sluiers - The first stone

gedetailleerd overzicht

OverzichtCry freedom
Cry freedom is gebaseerd op een waargebeurde geschiedenis. Het is het verhaal van Steve Biko, jong, zwart, opgegroeid in een vervallen kleurlingenwijk. Het is het verhaal van Donald Woods, hoofdredacteur van een progressieve blanke krant. Cry freedom beschrijft hoe twee heel verschillende levens samenkwamen in een strijd tegen onderdrukking.

Steve Biko was een overtuigd voorvechter van gelijke rechten voor blank en zwart. Hij trachtte altijd het geweld te vermijden dat nu zo overheersend is in het hedendaagse Zuid-Afrika. Maar op 12 september 1977 stierf Steve Biko, na een gruwelijke 'ondervraging' door de veiligheidspolitie. Dat zijn naam in de herinnering zal blijven voortleven, is onder andere te danken aan zijn vriend Donald Woods.

Donald Woods werd, evenals Biko, onderworpen aan een verordening zijn woonplaats niet te verlaten. Getreiterd en constant bewaakt door de veiligheidspolitie, besloot Woods met zijn gezin het land te verlaten. Het betekende dat ze alles in de steek moesten laten. Het enige dat ze konden meenemen was een in het geheim geschreven manuscript...

Hun ontsnapping in een race tegen de klok vormt de climax van deze aangrijpende roman.
Cry Freedom - 1987
Regisseur: Richard Attenborough
Cast: Denzel Washington, Kevin Kline, Penelope Wilton, e.a.
Schrijver: John Briley
Oorspronkelijke titel: Cry freedom
Eerste uitgave: 1987
ISBN/EAN: 9789024518937
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
De verraders
Vijf leden van een Amerikaanse helikopterpatrouille worden door de Vietcong in een hinderlaag gelokt en naar een basiskamp, diep in het Noord Vietnamese oerwoud, gebracht.

Daar worden zij, via een Amerikaanse overloper, intensief geïndoctrineerd. Hun reactie is hierop zeer verschillend, maar twee van hen worden er volkomen van overtuigd dat zij voor een immorele en verkeerde zaak strijden. Zij laten zich voor een stoutmoedig plan winnen om een Boeddistenleider die in een Zuid Vietnamees gevangenkamp zit, te bevrijden. Enkele Noord Vietnamese leiders zien in hem namelijk de man die, door onderhandeling, een einde zou kunnen helpen maken aan deze zinloze oorlog.

De verraders is het meeslepende verslag van deze poging. De ervaringen en gevoelens van deze soldaten, hun onderlinge verhouding en die tot hun cipiers is haarscherp opgetekend in een sappige, kleurige taal zoals die gebruikt wordt door mensen die dicht op elkaar leven en alle tegenstrijdige gevoelens, die deze onbegrijpelijke oorlog opwekt, moeten verwerken.

Het probleem Vietnam komt in deze roman op een ongewone, maar zeer realistische wijze naar voren en men leert er een volk uit kennen dat reeds vijfentwintig jaar door oorlog wordt geteisterd. Tegelijkertijd is dit een boeiend oorlogsverhaal, met romantische, humoristische en uiterst opwindende elementen en waarin men een aantal figuren zal leren kennen die men niet licht vergeet. Aan het eind, na een hartverscheurende climax, blijft bij de lezer de vraag achter: wie zijn nu de verraders?
Schrijver: John Briley
Oorspronkelijke titel: The traitors
Eerste uitgave: 1969
ISBN/EAN: 9789060436424
Uitgever: Tijl
Duizend sluiers
De mooie, joods-Amerikaanse studente Lisa Cooper wordt gerekruteerd door de Israëlische geheime dienst. Ze krijgt de opdracht Le'ith Safadi, een rijke Saoedi-Arabische prins, te verleiden, met hem te trouwen en in zijn land te gaan wonen. Ondanks alles wordt Lisa verliefd op haar knappe, intelligente echtgenoot, zelfs als Le'ith al getrouwd blijkt te zijn.

Te midden van haar machtige, conservatieve schoonfamilie wacht Lisa met spanning op een teken om met haar spionageactiviteiten te beginnen. Ze brengt haar dagen in een harem door en moet zichzelf beschermen tegen haar vijandige zwager Youssef.

De politieke situatie in het Midden-Oosten verslechtert. Eindelijk komt er bericht van de Mossad om tot actie over te gaan. Nu moet Lisa de moeilijkste beslissing van haar leven nemen. Kan zij de man van wie ze houdt en die zij trouw heeft beloofd, verraden?
Schrijver: John Briley
Oorspronkelijke titel: The first stone
Eerste uitgave: 1997
ISBN/EAN: 9789026975585
Uitgever: Van Holkema & Warendorf

Gerelateerde schrijvers