Boekenplank:
Kies

Boeken van Anya Seton

Meer over Anya Seton

Genre: Roman

Geboren: 1904 / Overleden: 1990

Geboorteland: Verenigde Staten


Overzicht

  • Avalon - Avalon
  • De haard & de arend - The hearth and the eagle
  • De magische steen - The turqoise
  • Draeckenwijck - Dragonwyck
  • Dwaallichten - Foxfire
  • Het duivels water - Devil water
  • Mijn dochter Theodosia - My Theodosia

gedetailleerd overzicht

OverzichtAvalon
Het laatste kwart van de tiende eeuw was een tijd van conflicten en ontdekkingen. Er was een conflict tussen de kerk en de staat van Engeland, er was een conflict tussen de Angelsaksen en de Vikings, die een grote rol speelden aan het Engelse hof. Tezelfdertijd zeilden de Noormannen het onbekende tegemoet, op zoek naar nieuwe landen om te plunderen en ontdekten zo Amerika.
Ook Rumon, afstammeling van Karel de Grote was een zoeker. Hij had visioenen van Koning Arthur's gezegende eiland Avalon “waar hagel, noch regen noch sneeuw valt”. Rumon kwam van Les Baux in de Provence aan het hof van zijn neef, de Engelse koning Edgar en daarmee begint een speurtocht die zijn hele leven zou voortduren, die hem op verre, onbekende plaatsen zou brengen en hem vreugde en verdriet, ontbering en hoogste eer zou brengen.
Het lot of de Voorzienigheid doet hem Merewyn ontmoeten, een eenzaam meisje opgegroeid in het wilde Cornwall en bestand tegen alles door de trots over haar vermeende afstamming van de grote koning Arthur. Als gevolg van een plechtige belofte aan haar stervende moeder brengt Rumon Merewyn veilig naar Engeland en weet het geheim van haar eigenlijke afkomst voor haar en haar omgeving geheim te houden.
Daarmee eindigt zijn verantwoordelijkheid. Hij wordt verblind door de schoonheid van Alfrida, de koningin, en pas lange tijd later, als hij begrijpt dat zij hem voor haar kwaadaardige intriges wil gebruiken keert hij zich van haar af. Opnieuw op zoek naar Merewyn komt hij terecht in een onbekend land aan de andere kant van de oceaan waar hij teleurstelling eerst, vrede en overgave later vindt.
Schrijver: Anya Seton
Oorspronkelijke titel: Avalon
Eerste uitgave: 1965
Uitgever: N.V. Koninklijke Uitgeverij Erven J.J. Tijl
De haard & de arend
Beschrijving momenteel niet beschikbaar.
Schrijver: Anya Seton
Oorspronkelijke titel: The hearth and the eagle
Eerste uitgave: 1948
Uitgever: NBC
De magische steen
Fey Cameron, een meisje van Schots-Mexicaanse afkomst, volgt haar eerste liefde, de onweerstaanbare kwakzalver-muzikant Terry, door de dorpen en langs de Indianenstammen van Colorado en Arkansas naar New York, waar zij smadelijk door deze vrijbuiter wordt verlaten. Zonder dat hij het weet, verwacht zij zijn kind. Haar leven is hard in deze grote, meedogenloze stad, jarenlang, totdat zij kennis maakt met de schatrijke bankier Simeon Tower. Zij accepteert zijn huwelijksaanzoek, móet het wel accepteren, al was het maar omwille van haar kind. Geluk en voorspoed zijn sindsdien haar deel, totdat op een kwade dag Terry opnieuw opduikt. De vrolijke flierefluiter laat zijn masker vallen, accepteert geld, maar... is er toch ook onvervalste liefde voor Fey in het spel? * Dit boek is ook uitgebracht onder de titel De turquoise.
Schrijver: Anya Seton
Oorspronkelijke titel: The turqoise
Eerste uitgave: 1946
Uitgever: Amsterdam Boek
Draeckenwijck
Beschrijving momenteel niet beschikbaar.
Schrijver: Anya Seton
Oorspronkelijke titel: Dragonwyck
Eerste uitgave: 1941
Uitgever: G.W. Breughel
Dwaallichten
Beschrijving momenteel niet beschikbaar.
Schrijver: Anya Seton
Oorspronkelijke titel: Foxfire
Eerste uitgave: 1950
Uitgever: De Steenuil


Het duivels water
Beschrijving momenteel niet beschikbaar.
Schrijver: Anya Seton
Oorspronkelijke titel: Devil water
Eerste uitgave: 1961
Uitgever: Scheltens & Giltay
Mijn dochter Theodosia
Theodosia Burr was de dochter van de Amerikaanse politicus Aáron Burr (1756-1836), die na gevochten te hebben in de vrijheidsoorlog in 1791 senator werd en in 1800 bij de presidentsverkiezingen een gelijk aantal stemmen van kiesmannen kreeg als Jefferson. Pas een nadere verkiezing in het Huis van Afgevaardigden bracht Jefferson het ambt van president, terwijl Burr vice-president werd. In 1806 werd Burr beschuldigd van samenzwering tegen zijn land, toen hij, naar wordt aangenomen, in het westen een aparte staat wilde stichten. Er is nooit volledige klaarheid in deze merkwaardige zaak gekomen, maar een feit is dat Burr door het hooggerechtshof werd vrijgesproken. In deze roerige periode in de Amerikaanse geschiedenis werd Burrs dochter Theodosia geboren. Haar korte bewogen leven bezat al de dramatische elementen die de schrijfster Anya Seton ertoe deden besluiten dat leven in geromantiseerde vorm gestalte te geven. Zij heeft dit niet alleen gedaan met alle zin voor historische nauwgezetheid, maar ook met zo'n opvallend talent dat deze roman in korte tijd een wereldsucces werd. Ontroerend in de beschrijving van de innige band die tot aan haar vaders dood tussen Aäron en Theodosia heeft bestaan. En het is voor een niet onbelangrijk deel te danken geweest aan Theodosia's bemoeienissen dat haar vader, die in Richmond gevangen zat en zowel door zijn vrienden als door zijn schoonzoon in de steek was gelaten, uiteindelijk van alle blaam werd gezuiverd. Hoewel Aärons ster was ondergegaan, behield Theodosia een onwrikbaar vertrouwen in hem en bleef zij in haar vader de man zien die in staat was de loop van de Amerikaanse geschiedenis te veranderen. De feiten zouden echter uitwijzen dat die loop te sterk voor hen beiden was en zich niet veranderen liet... * Dit boek is ook uitgebracht onder de titel Theodosia.
Schrijver: Anya Seton
Oorspronkelijke titel: My Theodosia
Eerste uitgave: 1968
Uitgever: Amsterdam Boek

Gerelateerde schrijvers