Boekenplank:
Kies

Boeken van Carol Shields

Meer over Carol Shields

Genre: Roman

Geboren: 1935 / Overleden: 2003

Geboorteland: Verenigde Staten

Website: Carol Shields


Overzicht

  • De republiek der liefde - The republic of love
  • De stenen dagboeken - The stone diaries
  • Het Swann symposium - Swann
  • Het toeval - Happenstance
  • Kleren voor carnaval - Dressing up for the carnival
  • Larry's party - Larry's party
  • Tenzij - Unless

gedetailleerd overzicht

OverzichtDe republiek der liefde
Fay McLeod is een expert op het gebied van zeemeerminnen. Tom Avery presenteert het nachtelijke radioprogramma Niteline. Na een paar maal samenwonen, wil Fay zich liever niet meer binden. Tom, die als baby 27 moeders had, is net voor de derde keer gescheiden. Dan ontmoeten de twee door de wol geverfde dertigers elkaar en worden stapelverliefd. Kan dat nog wel in deze moderne tijd?
The Republic of Love - 2003
Regisseur: Deepa Mehta
Cast: Emilia Fox, Bruce Greenwood, Lloyd Owen, e.a.
Schrijver: Carol Shields
Oorspronkelijke titel: The republic of love
Eerste uitgave: 1992
ISBN/EAN: 90-5226-176-8
Uitgever: De Geus
De stenen dagboeken
Madelief Goedewil komt in 1905 op wonderlijke wijze ter wereld in Manitoba, midden op de Canadese prairies. In een tiental episodes beschrijft De stenen dagboeken haar leven tot haar dood in de jaren negentig. De lezer maakt kennis met Madelief via haar eigen bewustzijn, maar ook vanuit het perspectief van haar echtgenoten, haar vriendinnen, haar kinderen en kleinkinderen. Madeliefs leven, dat bijna de hele twintigste eeuw omvat, is op een aantal opmerkelijke gebeurtenissen na betrekkelijk gewoon. Door de bijzondere manier waarop Carol Shields haar roman heeft opgebouwd en door haar subtiele verteltrant wordt duidelijk dat juist dat 'alledaagse' vol fascinatie en mysterie is.
Schrijver: Carol Shields
Oorspronkelijke titel: The stone diaries
Eerste uitgave: 1993
ISBN/EAN: 90-5226-216-0
Uitgever: De Geus
Het Swann symposium
Van de vrijwel onbekende primitieve dichteres Mary Swann is ooit één bundel in een piepkleine oplage verschenen. Vijftien jaar later komt een exemplaar bij toeval in handen van een literair wetenschapper. 0ver de eenvoudige boerin/dichteres is alleen bekend dat ze na haar bezoek aan de uitgever door haar man aan mootjes is gehakt. Juist door het gebrek aan gegevens groeit de belangstelling voor haar persoon en werk uit tot een ware gekte. Er wordt een groots opgezet Swann-symposium georganiseerd. De onverklaarbare verdwijning van de weinige aantekeningen en gedichten vlak voor het symposium maakt het mysterie nog groter. Het Swann-symposium is een lichte satire op het academische literaire wereldje waarin Shields zo goed thuis is.
Swann - 1996
Regisseur: Anna Benson Gyles
Cast: Brenda Fricker, Miranda Richardson, Michael Ontkean, e.a.
Schrijver: Carol Shields
Oorspronkelijke titel: Swann
Eerste uitgave: 1987
ISBN/EAN: 90-5226-215-2
Uitgever: De Geus
Het toeval
Voor het eerst in hun 20-jarig huwelijk zijn Brenda en Jack Bowman een weekend van elkaar gescheiden. Zij gaat met haar eigengemaakte quilts naar een handvaardigheidstentoonstelling in Philadelphia, hij blijft met de twee kinderen achter in Chicago. En terwijl Brenda voor het eerst van haar leven bijna vreemd gaat, ligt Jack met zichzelf overhoop. Hij twijfelt aan het leven dat hij leidt en aan het boek waar hij al jaren aan werkt. Het toeval bestaat uit twee delen in keerdruk: Het verhaal van de man beschrijft de vijf dagen vanuit het standpunt van Jack, Het verhaal van de vrouw vanuit het perspectief van Brenda. Een knap geconstrueerd verhaal over twee mensen van middelbare leeftijd die een keerpunt hebben bereikt in hun bestaan. Zij wint aan zelfvertrouwen, hij verliest aan zelfvertrouwen.
Schrijver: Carol Shields
Oorspronkelijke titel: Happenstance
Eerste uitgave: 1980
ISBN/EAN: 90-5226-415-5
Uitgever: De Geus
Kleren voor carnaval
Een directeur van de YMCA brengt zijn jaarlijkse vakantie door in een nudistenkamp en staat erop dat zijn bescheiden vrouw - die zo van aankleding houdt dat ze zelfs een overtrek voor de wasmachine heeft genaaid - zijn voorbeeld volgt. Een academica probeert naarstig haar moeder te ontvluchten en wordt kortstondig verliefd op een vakgenoot die nog altijd bij zijn moeder blijkt te wonen. Bizarre werkelijkheid. In de verhalen van Kleren voor carnaval tovert Carol Shields het dagelijks leven te voorschijn als een toneel waarop de mensen elk hun - geslaagde en aangeklede - rol spelen.
Schrijver: Carol Shields
Oorspronkelijke titel: Dressing up for the carnival
Eerste uitgave: 2000
ISBN/EAN: 90-5226-984-X
Uitgever: De Geus


Larry's party
De Canadese bloemist Larry en zijn kersverse bruidje Dorrie brengen hun wittebroodsweken in Engeland door. Daar raakt Larry zo gefascineerd door de tuindoolhof van Hampton Court dat hij zich in het fenomeen specialiseert. Sterker nog: zijn doolhofontwerpen bezorgen hem een eredoctoraat en wereldwijde roem. Op het relationele vlak gaat het Larry echter minder voor de wind. Ondanks zijn pogingen om te voldoen aan de veranderende eisen die de samenleving aan mannen stelt, stranden allebei zijn huwelijken. Larry's party weerspiegelt open en humoristisch de positie van de man aan het einde van de twintigste eeuw.
Schrijver: Carol Shields
Oorspronkelijke titel: Larry's party
Eerste uitgave: 1997
ISBN/EAN: 90-5226-485-6
Uitgever: De Geus
Tenzij
Voor Reta Winters is het leven als een rimpelloze vijver. Haar huwelijk is goed, ze woont in een heerlijk huis, ze heeft drie fantastische dochters en behalve als vertaalster begint ze ook als schrijfster succesvol te worden. Het geluk kan niet op, tot haar oudste dochter Norah stopt met haar studie. Ze bedelt op straat in Toronto met om haar nek een bord waar 'Goedheid' op staat. Wat is er gebeurd? Waar ging het mis?
Schrijver: Carol Shields
Oorspronkelijke titel: Unless
Eerste uitgave: 2002
ISBN/EAN: 90-445-0298-0
Uitgever: De Geus

Gerelateerde schrijvers