Boekenplank:
Kies

Boeken van Nevil Shute

Nevil Shute was een Engelse vliegtuigbouwer en schrijver. In de jaren 1924-1931 was Shute betrokken bij de bouw van het Engelse luchtschip HMA R100 dat heen en weer vloog naar Canada, en tijdens de Tweede Wereldoorlog was hij nauw betrokken bij het ontwikkelen van diverse bewapeningssystemen voor de Engelse luchtmacht.

Meer over Nevil Shute

Genre: Roman

Pseudoniem (van): Nevil Shute Norway

Geboren: 1899 / Overleden: 1961

Geboorteland: Verenigd Koninkrijk

Website: Nevil Shute


Overzicht

 • De laatste oever - On the beach
 • De man van morgen - In the wet
 • De paria - So disdained
 • Diamanten voor Janice - Trustee from the toolroom
 • Ergens, waar de wereld ophoudt... - Beyond the black stump
 • Finale als voorspel - A town like Alice
 • Gebed voor een vrouw - Requiem for a wren
 • Geen leven zonder droom - The rainbow and the rose
 • Het oordeel - Landfall
 • Kruistocht der liefde - Pied piper
 • Land in de verte - The far country
 • Onder de sterren der woestijn - Round the bend
 • Pastorale - Pastoral
 • 's Mensen schaakspel - Chequerboard
 • Spel met de dood - No highway
 • Sporen in de sneeuw - An old captivity
 • Tussen de scherven van het geluk - What happened to the Corbetts

Dubbel uitgegeven titels

 • De droom van Ross - zie Sporen in de sneeuw
 • De verrader - zie De paria
 • Kinderen kwamen tot hem - zie Kruistocht der liefde
 • Wacht op mij... - zie De laatste oever

gedetailleerd overzicht

OverzichtDe laatste oever
In dit boek confronteert Nevil Shute de lezer met de gevolgen van de atoomoorlog. Hoofdpersonen zijn de jonge zeeofficier Peter Holmes, zijn vrouw Mary, Dwight Towers, de commandant van de atoomduikboot en Moira, een meisje dat een diepe liefde voor Towers opvat.

Het onafwendbare noodlot van de naderende radioactieve wolken vormt het decor waartegen De laatste oever (On the beach) zich afspeelt. Het is een diepmenselijk en tegelijk actueel boek, dat de waanzin van de oorlog in zijn 'moderne' vorm scherp belicht.
 

* Dit boek is ook uitgegeven onder een andere titel (zie dubbel uitgegeven titels).

On the Beach - 2000
Regisseur: Russell Mulcahy
Cast: Armand Assante, Rachel Ward, Bryan Brown, e.a.
Schrijver: Nevil Shute
Oorspronkelijke titel: On the beach
Eerste uitgave: 1957
ISBN/EAN: 9789022509678
Uitgever: Boekerij
De man van morgen
Beschrijving niet beschikbaar.
Schrijver: Nevil Shute
Oorspronkelijke titel: In the wet
Eerste uitgave: 1953
ISBN/EAN: Nvt
Uitgever: Stok / Zuid-Hollandsche U.M.
De paria
Een regenachtige nacht ergens op de South Downs in Sussex. Peter Moran laat zijn auto stoppen om een man een lift aan te bieden. Tot zijn verbazing is het een oud-collega-vlieger uit de oorlog die zojuist een noodlanding heeft gemaakt met een snelle bommenwerper van Franse makelij; het is nu de twijfelachtige vredestijd tussen twee wereldoorlogen in.

Als Lenden het ongelooflijke verhaal van zijn abrupt afgebroken vlucht heeft verteld, bevindt Moran zich in een afschuwelijk dilemma. Maar voordat hij tijd heeft zijn standpunt te bepalen, volgen de gebeurtenissen elkaar snel op; een waanzinnige, wanhopige jacht op een man door Europa begint.
 

* Dit boek is ook uitgegeven onder een andere titel (zie dubbel uitgegeven titels).

Schrijver: Nevil Shute
Oorspronkelijke titel: So disdained
Eerste uitgave: 1928
ISBN/EAN: 9789022508824
Uitgever: Boekerij
Diamanten voor Janice
Keith Stewart is een in zichzelf gekeerde, rustige instrumentenmaker die leeft voor zijn liefhebberij: modelbouw. Door zijn hobby onderhoudt hij schriftelijk contact met medehobbyisten over de gehele wereld. Hij helpt zijn vele correspondentievrienden met het oplossen van problemen met de ingewikkelde bouwtekeningen en zodoende ontstaat met een aantal van hen een hechte vriendschapsband.

Zijn rustige bestaan wordt echter door een tragisch voorval danig verstoord: de ouders van zijn nichtje Janice komen bij een schipbreuk om het leven. Keith voelt zich verantwoordelijk voor het meisje en als hij hoort dat haar ouders op hun bootreis een groot aantal diamanten bij zich hadden, rust Keith niet eer hij de erfenis voor Janice heeft gevonden. Zijn vriendschap en trouw worden uiteindelijk beloond: een van zijn correspondentievrienden blijkt van onschatbare waarde bij het vinden van de edelstenen.
Schrijver: Nevil Shute
Oorspronkelijke titel: Trustee from the toolroom
Eerste uitgave: 1960
ISBN/EAN: 9789010048608
Uitgever: Elsevier
Ergens, waar de wereld ophoudt...
Beschrijving niet beschikbaar.
Schrijver: Nevil Shute
Oorspronkelijke titel: Beyond the black stump
Eerste uitgave: 1956
ISBN/EAN: Nvt
Uitgever: Stok / Zuid-Hollandsche U.M.


Finale als voorspel
In deze indringende roman maakt de lezer kennis met Jean, een dappere vrouw, die tijdens de Tweede Wereldoorlog een groep vrouwen en kinderen aanvoert op een zwerftocht dwars door Malakka. Na deze tocht vol ontberingen blijkt Jean nog slechts aan het begin te staan van haar leven, dat nog helemaal voor haar ligt...

Vervolgens beschrijft Shute op ontroerende wijze hoe zij in het weidse Australië op zoek gaat naar de man die haar tijdens haar barre tocht door Malakka met raad en daad heeft bijgestaan. Zal Jean erin slagen deze onverschrokken en hulpvaardige man te vinden?
A Town Like Alice - 1956
Regisseur: Jack Lee
Cast: Virginia McKenna, Peter Finch, Kenji Takaki, e.a.
Schrijver: Nevil Shute
Oorspronkelijke titel: A town like Alice
Eerste uitgave: 1950
ISBN/EAN: 9789022510193
Uitgever: Boekerij
Gebed voor een vrouw
Beschrijving niet beschikbaar.
Schrijver: Nevil Shute
Oorspronkelijke titel: Requiem for a wren
Eerste uitgave: 1955
ISBN/EAN: Nvt
Uitgever: Stok / Zuid-Hollandsche U.M.
Geen leven zonder droom
De held van Geen leven zonder droom is de gezagvoerder Johnnie Pascoe, die in het grote, aan mensen zo arme Australië de herinnering aan twee vrouwen, die zijn levensweg hebben gekruist, wil ontsnappen. Op een dag stort hij neer, bij een poging een ziek kind met zijn machine uit het gebergte naar een dokter te brengen.

Ronnie Clarke, Pascoes vriend en voormalige leerling, wil de zwaargewonde vlieger uit de lucht te hulp komen, maar zijn poging om een arts op heuvelachtig terrein af te zetten mislukt door de ongunstige weersomstandigheden. Volledig ontmoedigd door zijn onmacht bereikt hij in de avond de woning van Johnnie Pascoe. En het is daar, dat tijdens een droom de levensweg van zijn vriend zich ontrolt.

Hij ziet hem terugkeren uit de Eerste Wereldoorlog met veel onderscheidingen, maar hij blijkt dan ongeschikt voor een burgerlijke functie. Hij trouwt met Judy Lester, een mooie toneelspeelster, die hem weer verlaat omdat hij geen geld bezit. Als rijpere man ontvlamt de grote liefde in hem voor Brenda Marshall, maar ook zij laat hem in de steek.

En dan stort Pascoe zich in het harde en verantwoordelijke leven van gezagvoerder op de grote luchtlijnen en keert ten slotte in een verlaten gebied van Australië terug, waar het noodlot zich aan hem voltrekken zal...
Schrijver: Nevil Shute
Oorspronkelijke titel: The rainbow and the rose
Eerste uitgave: 1958
ISBN/EAN: Nvt
Uitgever: Stok / Zuid-Hollandsche U.M.
Het oordeel
Beschrijving niet beschikbaar.
Landfall - 1949
Regisseur: Ken Annakin
Cast: Michael Denison, Patricia Plunkett, Kathleen Harrison, e.a.
Schrijver: Nevil Shute
Oorspronkelijke titel: Landfall
Eerste uitgave: 1940
ISBN/EAN: 9789022508008
Uitgever: Boekerij
Kruistocht der liefde
John Howard besluit het in oorlog verwikkelde Engeland de rug toe te keren om in Zuid-Frankrijk een rustige levensavond te slijten. Maar ook Frankrijk ontkomt niet aan het oorlogsgeweld.

Wanneer Howard zich gedesillusioneerd opmaakt om weer naar zijn vaderland terug te keren, wordt hem gevraagd twee kinderen mee te nemen. Hij stemt toe, maar al gauw zijn er meer mensen die hem hetzelfde vragen...

En dan begint een lange, gevaarlijke tocht door een chaotisch, door de Duitsers bezet land.
 

* Dit boek is ook uitgegeven onder een andere titel (zie dubbel uitgegeven titels).

The Pied Piper - 1942
Regisseur: Irving Pichel
Cast: Monty Woolley, Roddy McDowall, Anne Baxter, e.a.
Schrijver: Nevil Shute
Oorspronkelijke titel: Pied piper
Eerste uitgave: 1942
ISBN/EAN: 9789022510872
Uitgever: Boekerij


Land in de verte
Tijdens haar vakantie in Australië ontmoet Jenny de man van haar dromen, de Tsjechische arts Carl Zlinter. Als Jenny's vakantie voorbij is en zij weer naar haar vaderland Engeland teruggaat, lijkt aan de ontluikende romance abrupt een einde te komen.

Carl blijft in Australië achter. Een noodlottige gebeurtenis brengt hem echter al snel naar Engeland, waar hij ondanks alle tegenspoed Jenny weer aan zijn zijde vindt.

Carls carrière heeft onder het tragische voorval sterk geleden, maar dankzij Jenny's steun weet hij de moeilijkheden het hoofd te bieden en kunnen ze aan een gezamenlijke toekomst denken. Een toekomst in Australië, het land in de verte.
The Far Country - 1988
Regisseur: George Miller
Cast: Michael York, Sigrid Thornton, Brenda Addie, e.a.
Schrijver: Nevil Shute
Oorspronkelijke titel: The far country
Eerste uitgave: 1952
ISBN/EAN: Nvt
Uitgever: Stok / Zuid-Hollandsche U.M.
Onder de sterren der woestijn
Nevil Shute is bij zeer velen geliefd door zijn warmmenselijke vertelkunst en zijn grote veelzijdigheid. Een nieuw boek van hem is dan ook steeds weer een verrassing. En dit is zeker het geval met Onder de sterren der woestijn, dat deze auteur van een geheel aparte zijde doet kennen.

In deze roman is het Tom Cutter, een luchtvaartman in hart en nieren, die in de eerste plaats de aandacht opeist. Hij heeft een vliegdienst geopend van Bahrein aan de Perzische Golf naar de vele havensteden in de Indische Archipel. Met grote energie bouwt hij zijn bedrijf op, waarbij Shute ons laat kennismaken met tal van interessante mensentypen. Boven hen allen uit rijst echter Cutters grondwerktuigkundige Connie Shaklin en het is met hem, dat wij een geheel andere, boeiende wereld binnentreden: die van de mystiek van het Oosten.

Connie Shaklin is een mens, zoals wij er weinigen in ons leven tegenkomen. Hij is geen idealistische zoeker met de ongezonde nieuwsgierigheid van de westerling voor de mysteriën van het Oosten, maar een man, die daar een grote contemplatieve bezinning heeft gevonden en van wiens zuivere geloofskracht een grote inspiratie op allen die hij ontmoet, uitgaat en... door zijn levensverhaal, óók op de lezer.

Onder de sterren der woestijn werd door deze zinvolle kern in Engeland onmiddellijk als één van Shute's beste boeken gekwalificeerd en ontleent zijn betekenis aan het feit, dat het een lichtpunt is in de chaos van veel 'moderne lectuur', die... slechts een leegte nalaat.
Schrijver: Nevil Shute
Oorspronkelijke titel: Round the bend
Eerste uitgave: 1951
ISBN/EAN: Nvt
Uitgever: Stok / Zuid-Hollandsche U.M.
Pastorale
Rasverteller Nevil Shute doet in Pastorale op ontroerende wijze verslag van een romance tussen twee jonge mensen in het Engeland tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Peter Marshall, onverschrokken RAF-piloot, en Gervase Laura, een bekoorlijke Marva en hoofd van de seinafdeling, oefenen grote aantrekkingskracht op elkaar uit. Niettegenstaande de harde oorlogstijd bloeit er een warme liefde tussen hen op. Telkens wanneer Peter levensgevaarlijke opdrachten moet uitvoeren boven vijandelijk gebied, sterkt Laura hem om zijn machine weer behouden aan de grond te zetten.

Zo beleven zij samen rond het vliegveld hun liefde, die door de landelijke omgeving tot een moderne pastorale is geworden...
Schrijver: Nevil Shute
Oorspronkelijke titel: Pastoral
Eerste uitgave: 1944
ISBN/EAN: Nvt
Uitgever: Stok / Zuid-Hollandsche U.M.
's Mensen schaakspel
John Turner, in de oorlog aan het hoofd gewond, krijgt van een specialist te horen dat hij nog slechts enkele maanden te leven heeft. Deze onthutsende diagnose brengt een totale ommekeer teweeg in het leven van John. Hij besluit zichzelf in dienst te stellen van de medemens.

Hij gaat op zoek naar degenen die tegelijk met hem in het ziekenhuis lagen, om te zien wat er van hen geworden is en of hij nog iets voor hen kan doen. Deze hernieuwde contacten met zijn vroegere kameraden geven een boeiende kijk op hun levens, die door hun verschillende karakters zeer uiteenlopen.

Een bijzonder sympathiek boek over een man die in zijn laatste levensfase 'zijns broeders hoeder' wil zijn.
Schrijver: Nevil Shute
Oorspronkelijke titel: Chequerboard
Eerste uitgave: 1947
ISBN/EAN: 9789010038944
Uitgever: Elsevier
Spel met de dood
Theo Honey, weduwnaar, is een wat wereldvreemde vliegtuigbouwer. Zijn werkzaamheden eisen hem volledig op, waardoor hij zijn privéleven en zijn dochtertje enigszins verwaarloost. Plotseling wordt Theo belast met het onderzoek naar een vliegramp in Canada.

Hij neemt het vliegtuig naar de plaats des onheils, maar tijdens de vlucht daar naartoe raakt het vliegtuig waarin hij zit in moeilijkheden. Hij krijgt hierover een ernstig conflict met de captain en ook de overige passagiers, onder wie een wereldberoemde filmster, raken erbij betrokken.

Vooral stewardess Marjorie Corder kiest vol overgave de zijde van Theo. Maar Theo heeft zijn handen vol aan het voorkomen van nog een vliegramp...
No Highway - 1951
Regisseur: Henry Koster
Cast: James Stewart, Marlene Dietrich, Glynis Johns, e.a.
Schrijver: Nevil Shute
Oorspronkelijke titel: No highway
Eerste uitgave: 1948
ISBN/EAN: 9789010050823
Uitgever: Elsevier


Sporen in de sneeuw
Piloot Donald Ross krijgt de opdracht een expeditie onder leiding van de Engelse professor Lockwood en diens dochter Alix naar Groenland te vliegen. Donalds vliegcarrière zit wat in het slop, dus grijpt hij de job met beide handen aan.

Op de plaats van bestemming aangekomen wordt Rosse geconfronteerd met een verwarrend gevoel van déjà vu: het komt hem voor alsof hij in vroeger tijden al eens op Groenland is geweest, met Alix aan zijn zijde. Nog vreemder is het dat hij de ongelovige expeditieleden kan bewijzen dat zijn theorie op waarheid berust...

Raadsels te over in deze roman van Nevil Shute, die op intrigerende wijze een spannend thema heeft verweven met een mysterieus decor.
 

* Dit boek is ook uitgegeven onder een andere titel (zie dubbel uitgegeven titels).

Schrijver: Nevil Shute
Oorspronkelijke titel: An old captivity
Eerste uitgave: 1940
ISBN/EAN: 9789022511343
Uitgever: Boekerij
Tussen de scherven van het geluk
Tussen de scherven van het geluk werd geschreven vóór het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. Nevil Shute kon toen nog niet beseffen dat zijn roman al zo snel werkelijkheid zou worden...

Het is 1940. Het rustige leven van Peter Corbett en zijn vrouw Joan wordt wreed verstoord door luchtaanvallen op hun woonplaats Southampton. Om het oorlogsgeweld te ontvluchten wijken zij met hun kleine zeiljacht uit naar Frankrijk.

Na de gevaarlijke overtocht naar Normandië besluit Peter in Frankrijk dienst te nemen bij de Britse Marine. Zal hij zijn vrouw en kinderen ooit terugzien...?
Schrijver: Nevil Shute
Oorspronkelijke titel: What happened to the Corbetts
Eerste uitgave: 1939
ISBN/EAN: 9789010040039
Uitgever: Boekerij

Dubbel uitgegeven titelsDe droom van Ross

Zie voor de beschrijving van dit boek: Sporen in de sneeuw.

Schrijver: Nevil Shute
Oorspronkelijke titel: zie Sporen in de sneeuw
Eerste uitgave: 1940
ISBN/EAN: 9789010045997
Uitgever: Elsevier
De verrader

Zie voor de beschrijving van dit boek: De paria.

Schrijver: Nevil Shute
Oorspronkelijke titel: zie De paria
Eerste uitgave: 1928
ISBN/EAN: Nvt
Uitgever: De Geïllustreerde Pers
Kinderen kwamen tot hem

Zie voor de beschrijving van dit boek: Kruistocht der liefde.

Schrijver: Nevil Shute
Oorspronkelijke titel: zie Kruistocht der liefde
Eerste uitgave: 1942
ISBN/EAN: Nvt
Uitgever: Stok / Zuid-Hollandsche U.M.
Wacht op mij...

Zie voor de beschrijving van dit boek: De laatste oever.

Schrijver: Nevil Shute
Oorspronkelijke titel: zie De laatste oever
Eerste uitgave: 1957
ISBN/EAN: Nvt
Uitgever: Stok / Zuid-Hollandsche U.M.

Gerelateerde schrijvers