Boekenplank:
Kies
 • Home
 • S
 • Martin Cruz Smith

Boeken van Martin Cruz Smith

Meer over Martin Cruz Smith

Genre: Mysterie / Spanning / Thriller

Pseudoniem (van): Simon Quinn

Geboren: 1942

Geboorteland: Verenigde Staten

Website: Martin Cruz Smith


Overzicht

 • Gevleugelde dood - Nightwing
 • Los Alamos - Stallion gate
 • Rose - Rose
 • Tokio centraal - December 6

Arkady Renko

 1. Gorki park - Gorky park
 2. Poolster - Polar star
 3. Rood plein - Red square
 4. Havana Bay - Havana Bay
 5. Wolf eet hond - Wolves eat dogs
 6. De geest van Stalin - Stalin's ghost
 7. De gouden mijl - Three Stations

Roman Grey

 1. Zigeuner in barnsteen - Gypsy in amber
 2. Zigeuner als zondebok - Canto for a gypsy

gedetailleerd overzicht

OverzichtGevleugelde dood
Youngman Duran is een jonge Hopi-Indiaan die als hulpsheriff werkt in een reservaat in Arizona. Op een middag bezoekt hij een vriend, de stokoude medicijnman Abner Tasupi. Abner is bezig aan een magische zandschildering en vertelt dat hij een einde aan de wereld gaat maken. Youngman neemt hem niet serieus, maar de volgende dag blijkt Abner te zijn doodgebloed aan verwondingen veroorzaakt door de klauwen van een onbekend dier. Walker Chee, een steenrijke, geassimileerde Navajo die het reservaat wil laten exploiteren door een blanke olieonderneming, weet dat de mysterieuze wonden het resultaat zijn van vampiers. Deze reuzenvleermuizen zijn afkomstig uit Mexico en trekken met miljoenen tegelijk van grot naar grot. ’s Nachts gaan ze op jacht en tot overmaat van ramp verspreiden ze ook nog de builenpest. Chee beseft dat de vampiers de olieonderneming zullen afschrikken en huurt een blanke in, Hayden Payne, om de beesten te verdelgen. Midden in de woestijn zal moeten blijken of de blanke, wetenschappelijke bestrijdingsmethoden het zullen winnen van de oude Indiaanse magie van Youngman en Abner Tasupi in de strijd tegen de gevleugelde vernietigingsmachine.
Nightwing - 1979
Regisseur: Arthur Hiller
Cast: Nick Mancuso, Stephen Macht, Kathryn Harrold, e.a.
Schrijver: Martin Cruz Smith
Oorspronkelijke titel: Nightwing
Eerste uitgave: 1978
ISBN/EAN: 90-6071-254-4
Uitgever: Skarabee
Los Alamos
Los Alamos, Nieuw-Mexico, december 1944 - juli 1945. Op aandrang van de Amerikaanse legertop heeft president Roosevelt erin toegestemd het onderzoek naar de mogelijkheden en realisatie van de waterstofbom versneld uit te voeren. In Los Alamos zijn de beste natuurkundigen van de vrije wereld bijeen om in het diepste geheim aan deze opdracht te werken. Met als enige toeschouwers een handvol indianen, de oorspronkelijke bewoners van Nieuw-Mexico.
Schrijver: Martin Cruz Smith
Oorspronkelijke titel: Stallion gate
Eerste uitgave: 1986
ISBN/EAN: 90-245-1553-X
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
Rose
De Amerikaanse avonturier Jonathan Blair belandt, nadat hij wegens een schandaal Afrika heeft moeten verlaten, berooid en rillend van de malaria in het negentiende-eeuwse Engelse mijnstadje Wigan, waar hij de geheimzinnige verdwijning van een jonge kapelaan zal proberen op te lossen. Wigan bestaat uit twee werelden. Aan de oppervlakte is het vredig en groen, een paradijs voor de rijken. Maar in de hel van de kolenmijnen gaat een heel andere wereld schuil. Daar brengen de mijnwerkers, van top tot teen bedekt met kolenstof, in ellende en ontberingen hun dagen door - vaak tot de dood erop volgt. De vermiste kapelaan, John Maypole, heeft de grens tussen de twee werelden overschreden. Hij was verloofd met Charlotte, de dochter van de eigenaar van de mijn, bisschop Hannay. Maar Charlotte is zo koud als ijs, en het schijnt dat Maypole een noodlottige ontmoeting heeft gehad met een vrouw uit de wereld van de mijnen: de eenvoudige, maar onvergetelijke Rose, die ook op Jonathan Blair diepe indruk zal maken.
Schrijver: Martin Cruz Smith
Oorspronkelijke titel: Rose
Eerste uitgave: 1996
ISBN/EAN: 90-414-0109-1
Uitgever: Ambo | Anthos
Tokio centraal
In Tokio Centraal maken we kennis met Harry Niles, een Amerikaanse oplichter die is opgegroeid in Japan. Het verhaal speelt zich – enkele dagen voor de aanval op Pearl Harbor – af in Tokio tegen de achtergrond van een drijvende stad vol bordelen, geishahuizen, straatbendes en ‘vrouwen met vergunning’. Niles is een schurk, eigenaar van een nachtclub in Tokio, versierder en waarschijnlijk een spion. Maar voor wie? Voor de Amerikanen? Of voor de Japanners die koortsachtig op zoek zijn de broodnodige brandstof voor hun gevechtsvliegtuigen? Niles liegt en bedriegt en niemand kent de waarheid. Ook de zogenaamde vrienden zijn niet wie ze lijken, inclusief Niles’ Japanse maîtresse. En dan is er ook nog zijn aartsvijand, de Japanse majoor Kobodaishi, die zo’n groot eerverlies leed door Niles’ toedoen dat alleen zijn dood als genoegdoening volstaat.
Schrijver: Martin Cruz Smith
Oorspronkelijke titel: December 6
Eerste uitgave: 2002
ISBN/EAN: 90-414-0506-2
Uitgever: Ambo | Anthos

Arkady RenkoGorki park
Er is een driedubbele moord gepleegd in een park in Moskou: drie lichamen worden in de sneeuw gevonden. Arkady Renko, die de moorden onderzoekt, is briljant, gevoelig en cynisch over bijna alles, behalve zijn beroep. Om de slachtoffers te identificeren, moet hij de strijd aanbinden met de KGB, de FBI en de politie van New York. Hij krijgt het onmogelijke voor elkaar – en probeert in leven te blijven terwijl hij zijn taak volbrengt.
Gorky Park - 1983
Regisseur: Michael Apted
Cast: William Hurt, Lee Marvin, Joanna Pacula, e.a.
Schrijver: Martin Cruz Smith
Oorspronkelijke titel: Gorky park
Eerste uitgave: 1981
ISBN/EAN: 90-414-0549-6
Uitgever: Ambo | Anthos
Poolster
Arkady Renko is terug. Niet als politie-inspecteur, maar als arbeider op een Russische drijvende visfabriek genaamd Poolster. Wanneer het lijk van een vrouwelijk bemanningslid uit het ijskoude water van de Bering Straat wordt opgehaald, vraagt de kapitein aan Arkady of hij dit incident wil onderzoeken. Steeds dieper dringt Arkady door tot de complexe intriges van de sinistere bemanning van de Poolster. Maar ook hun Amerikaanse collega's van The Eagle, met wie de Russen in het kader van de perestrojka een samenwerkingsverband hebben opgezet, spelen een duistere rol in het geheel. Langzamerhand legt Arkady Renko een web bloot van smokkel, corruptie, drugs en spionage.
Schrijver: Martin Cruz Smith
Oorspronkelijke titel: Polar star
Eerste uitgave: 1989
ISBN/EAN: 90-245-1695-1
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
Rood plein
Perestrojka en glasnost hebben ervoor gezorgd dat Arkady Renko weer terug is bij de politie. Maar perestrojka en glasnost hebben er ook voor gezorgd dat de criminaliteit in Moskou groeit als nooit tevoren. Vlak nadat Renko op de bloeiende zwarte markt in Moskou een ontmoeting heeft met informant Rudi Rosen, ontploft Rudi’s auto samen met Rudi en het bewijsmateriaal dat Renko graag in bezit had willen krijgen. Renko en zijn partner Jaak stellen een onderzoek in naar de moord en komen in botsing met het nieuwe Moskou: het nieuwe kapitalisme, de nieuwe Sovjet-maffia en de aloude, corrupte machthebbers van toen.
Schrijver: Martin Cruz Smith
Oorspronkelijke titel: Red square
Eerste uitgave: 1992
ISBN/EAN: 90-414-0606-9
Uitgever: Ambo | Anthos
Havana Bay
Als Arkady Renko het verzoek krijgt om zijn vriend kolonel Pribloeda in Cuba op te sporen, aarzelt hij geen moment. Renko is ontgoocheld door de dood van zijn geliefde Irina en sinds Rusland het kapitalisme heeft omarmd, voelt hij zich een vreemde in eigen land. In Havana Bay spoelt het lichaam aan van een onbekende buitenlandse man. Renko betwijfelt dat de dode man de oud-KGB’er Pribloeda is, maar voor de Cubaanse politie is het een uitgemaakte zaak. Bovendien willen de Cubanen niets meer te maken hebben met hun voormalige bondgenoten uit de Koude Oorlog: ‘De hele wereld weet dat Rusland Cuba heeft verraden!’ Of zoals rechercheur Ofelia Osorio het stelt: ‘Een dode Rus, een levende Rus: wat maakt het uit?’ Maar Renko is vastbesloten de zaak op te lossen, niet gehinderd door enige kennis van het land of de taal. En langzaam raakt hij in de ban van Havana – van deze mooie, gevaarlijke stad met zijn verleidelijke ritme van beukende golven op de zeewering en opzwepende muziek – en van Ofelia.
Schrijver: Martin Cruz Smith
Oorspronkelijke titel: Havana Bay
Eerste uitgave: 1999
ISBN/EAN: 90-414-0386-8
Uitgever: Ambo | Anthos
Wolf eet hond
Tsjernobyl, bijna twintig jaar na de kernramp van 1986. Het officiële dodental ligt op eenenveertig, maar volgens deskundigen loopt het werkelijke aantal inmiddels in de miljoenen. Arkady Renko heeft de overgang van de Sovjetunie naar het nieuwe Rusland overleefd, al is het maar nauwelijks. Hij moet nu constateren dat zijn zo ingrijpend veranderde vaderland nog net zo geobsedeerd is met geheimhouding, corruptie en geweld als tijdens de oude communistische dictatuur. De dood van een miljardair voert Renko naar de Afgesloten Zone rondom Tsjernobyl. Een verlaten stad omgeven door platteland vol ontvolkte boerendorpen en door uitgestrekte terreinen vol vrachtwagens en helikopters die te radioactief zijn om ooit nog gebruikt te worden. Renko’s tocht door deze schemerwereld, en de misdrijven en de duistere geheimen van het Nieuwe Rusland die hij daar aan het licht brengt, zorgen voor een verhaal dat voortsnelt naar een onverwachte en explosieve ontknoping.
Schrijver: Martin Cruz Smith
Oorspronkelijke titel: Wolves eat dogs
Eerste uitgave: 2004
ISBN/EAN: 90-414-0507-0
Uitgever: Ambo | Anthos


De geest van Stalin
Midden in de winter, wanneer de sneeuw tot kniehoogte reikt en tussen de gouden koepels door dwarrelt, reizen de Moskovieten noodgedwongen per ondergrondse, waar de stations nog altijd de 'paleizen van het proletariaat' zijn. Op de perrons waart de geest van Jozef Stalin rond. Maar het lijkt erop alsof niet iedereen blij is met diens dood. Dit is de precaire zaak die Arkadi Renko, de cynische maar onvermoeibare inspecteur van politie, onder zijn hoede heeft. Tijdens een hevige sneeuwstorm is niets wat het aanvankelijk lijkt. Renko’s vriendin Eva en zijn geadopteerde zoon Zhenya lijken in gevaar te raken. De eigenaar van een huwelijksbureau wil haar man vermoord zien. Een onschuldige 'Russische bruid' hanteert een wurgijzer. Een schaakmeester loopt Renko's leven binnen en legt hem het vuur na aan de schenen. Koppige communisten komen bijeen om samen met Stalin te zingen. 'Rode Gravers' brengen geheimen aan het licht die een halve eeuw in een verlaten bos begraven zijn geweest, en Renko ontmoet geesten die zijn hele leven lang op hem hebben gewacht. Hoe meer het nieuwe Rusland naar rechts zwenkt, hoe meer Renko uit balans dreigt te raken.
Schrijver: Martin Cruz Smith
Oorspronkelijke titel: Stalin's ghost
Eerste uitgave: 2006
ISBN/EAN: 978-90-414-1213-3
Uitgever: Ambo | Anthos
De gouden mijl
Een jonge vrouw wordt wakker als haar trein het Yaroslav Station in Moskou binnenrijdt. Ze doet een gruwelijke ontdekking: haar baby is gestolen. Omdat de politie haar verhaal verdacht vindt, moet Maya zonder hun hulp een zoektocht naar haar kind ondernemen. Deze tocht brengt haar naar Three Stations, een gevaarlijk deel van Moskou. Haar enige bondgenoot is een jongeman, Zhenya, die de duistere onderwereld van de stad goed kent. Sinds de val van de Sovjet-Unie is Rusland ingrijpend veranderd. Handelaars in onroerend goed verrijken zich en corruptie viert hoogtij. Inspecteur Arkady Renko raakt betrokken bij een vreemde nieuwe zaak. In een caravan in Three Stations wordt een dode prostituee gevonden. De lokale politie wil de zaak afdoen als een overdosis en Renko's nieuwsgierigheid wordt gewekt. Hij wordt de corrupte wereld van de allerrijksten van Moskou binnengezogen, en moet zich opmaken voor een strijd tegen de georganiseerde misdaad.
Schrijver: Martin Cruz Smith
Oorspronkelijke titel: Three Stations
Eerste uitgave: 2010
ISBN/EAN: 978-90-414-1775-6
Uitgever: Ambo | Anthos

Roman GreyZigeuner in barnsteen
Met Roman Grey, antiekhandelaar, doet de eerste zigeuner-detective zijn intrede in de misdaadliteratuur. Grey's ouders werden door Hitler omgebracht; hijzelf werd gered en ondergebracht bij een pleegvader in New York, een hoogleraar die veel antiek bezat en van wie Roman alles erfde. Ondanks zijn Westerse opvoeding heeft Grey zijn verbindingen met de zigeunerwereld echter nooit verbroken, waardoor hij, zij het vaak tegen wil en dank, in bepaalde zaken een onmisbare steun en toeverlaat voor de politie vormt. In Zigeuner in barnsteen wordt Roman zélf van niets minder beschuldigd dan... moord, aangezien bij de verongelukte auto van zijn inkoper het in stukken gesneden lichaam van een meisje is aangetroffen.
Schrijver: Martin Cruz Smith
Oorspronkelijke titel: Gypsy in amber
Eerste uitgave: 1971
ISBN/EAN: 90-449-1630-0
Uitgever: Bruna
Zigeuner als zondebok
Met Roman Grey, antiekhandelaar, doet de eerste zigeuner-detective zijn intrede in de misdaadliteratuur. Grey's ouders werden door Hitler omgebracht; hijzelf werd gered en ondergebracht bij een pleegvader in New York, een hoogleraar die veel antiek bezat en van wie Roman alles erfde. Ondanks zijn Westerse opvoeding heeft Grey zijn verbindingen met de zigeunerwereld echter nooit verbroken, waardoor hij, zij het vaak tegen wil en dank, in bepaalde zaken een onmisbare steun en toeverlaat voor de politie vormt. In Zigeuner als zondebok ontdekt Roman tijdens een tentoonstelling, waarop onder meer de door hem te bewaken kroon van de heilige Stefanus te zien is, een ontstellend geheim, dat eeuwenlang bewaard is gebleven...
Schrijver: Martin Cruz Smith
Oorspronkelijke titel: Canto for a gypsy
Eerste uitgave: 1972
ISBN/EAN: 90-449-1631-9
Uitgever: Bruna

Gerelateerde schrijvers