Boekenplank:
Kies
  • Home
  • S
  • Domenico Starnone

Boeken van Domenico Starnone

Meer over Domenico Starnone

Genre: Roman

Geboren: 1943

Geboorteland: Italië


Overzicht

  • De straat der klachten - Via Gemito
  • Geintje - Scherzetto
  • Strikken - Lacci

gedetailleerd overzicht

OverzichtDe straat der klachten
De straat der klachten vertelt het verhaal van de vreugde en de ellende die het met zich meebrengt om een twistzieke kunstenaar als vader en als echtgenoot te hebben.

Federì, voorbestemd om een groot schilder te worden maar door zijn huwelijk gedwongen om bij de spoorwegen te werken, overlaadt de werkelijkheid met scheldwoorden als deze niet beantwoordt aan zijn dromen, in de flitsende, verpletterende taal van zijn stad, Napels.

De roman speelt zich af in een appartement in de Via Gemito, de Straat der Klachten in Napels, in de tijd van het fascisme, de oorlog en de ontgoocheling daarna, tot aan onze eigen tijd. Federì is getrouwd met Rusinè, een sociale en elegante vrouw, die langzaam ver stikt raakt door haar rol als moeder en naaister.

Het verhaal wordt verteld door hun eerstgeborene, die verscheurd wordt tussen de wil om de pijn van het verleden te onderdrukken en de behoefte om een lang, onuitgesproken conflict met zijn vader op te lossen.

Het resultaat is de roman van een zoon die zijn vader wil vergeten, maar hem niettemin gedenkwaardig maakt. Ondanks zijn eindeloze geklets en zijn hardnekkige ontkenning van enige eigen schuld, wordt Federì de held van een avontuurlijke, ontroerende en wanhopige artistieke zoektocht.
Schrijver: Domenico Starnone
Oorspronkelijke titel: Via Gemito
Eerste uitgave: 2003
ISBN/EAN: 9789035125834
Uitgever: Bakker
Geintje

De ouders van de kleine Mario moeten naar een congres, of misschien hebben ze gewoon tijd met z’n tweeën nodig om ongehinderd ruzie te kunnen maken. Dus wordt hun kind overgelaten aan de zorg van een vrijwel onbekende opa. De oude, kwakkelende, ooit beroemde illustrator Daniele woont al jaren in Milaan maar groeide vroeger op in de Napolitaanse woning waar Mario nu alleenheerser is.

Tussen de vier muren van Danieles ouderlijk huis (waar bepaalde schimmen uit zijn jeugd nooit ver weg zijn) ontwikkelt zich in een tijdspanne van tweeënzeventig uur een vermakelijke machtsstrijd tussen een vermoeide, verstrooide opa en een vierjarige, wijsneuzige ondeugd. Ondertussen wordt Daniele bestookt door beelden uit zijn verleden, en houdt hij zijn hart vast wat betreft zijn toekomst.

Schrijver: Domenico Starnone
Oorspronkelijke titel: Scherzetto
Eerste uitgave: 2016
ISBN/EAN: 9789025459826
Uitgever: Atlas Contact
Strikken

Vanda en Aldo zijn jong getrouwd maar na twaalf jaar huwelijk - jaren waarin de seksuele revolutie ook Italië bereikte - is Aldo toe aan iets anders. Vandaar dat hij nu in Rome zit, verliefd op de vluchtige charme van een jong, onbekend meisje met wie alle dagen vrolijk zijn, terwijl zij met hun twee kinderen in Napels achterblijft, razend, en met onbeantwoorde vragen.

Strikken is een zinderende, woedende roman, het verhaal van een vlucht, van een terugkeer en van de onzichtbare banden die ons voorgoed aan elkaar ketenen.

Schrijver: Domenico Starnone
Oorspronkelijke titel: Lacci
Eerste uitgave: 2014
ISBN/EAN: 9789025451714
Ebook: 9789025451721
Uitgever: Atlas Contact

Gerelateerde schrijvers