Boekenplank:
Kies

Boeken van William Styron

Meer over William Styron

Genre: Roman

Geboren: 1925 / Overleden: 2006

Geboorteland: Verenigde Staten


Overzicht

  • Dag van de liefde - A tidewater morning
  • De bekentenissen van Nat Turner - The confessions of Nat Turner
  • De lange mars - The long march
  • Ontaard - Set this house on fire
  • Sophie's keuze - Sophie's choice

Non-Fictie

  • Het duister zichtbaar - Darkness visible

gedetailleerd overzicht

OverzichtDag van de liefde
Dag van de liefde omvat drie novellen: een half fictieve, half realistische greep uit het jonge leven van de schrijver. In Dag van de liefde ontmoeten we Paul Whitehurst op 20-jarige leeftijd: een strijdlustige, goedgebouwde marine-officier op een troepentransportschip, hunkerend naar zijn eerste aanval op Japan. Een onverwachte en onwelkome droom slaat echter een bres in zijn onoverwinnelijke pantser en voor het eerst in lange tijd kijkt hij terug op zijn jeugdjaren in het zuidelijke Virginia. Shadrach is het verhaal van de gelijknamige, stokoude ex-negerslaaf die op een dag opduikt in Paul's straat in de hoop er te sterven op de grond van Pauls buren, zijn vroegere eigenaars. De tienjarige Paul is de enige die het gebral van de oude man kan vertalen en hij helpt hem zjin laatste wens te verwezenlijken. Een ochtend in Tidewater onthult ons tenslotte het drama in Paul's leven: op amper dertienjarige leeftijd moet hij afscheid nemen van zijn moeder na een slopende ziekte die het hele gezin onderuithaalt. Dag van de liefde gaat over een dromerig, bedwelmend, soms verstikkend wachten. Ongeduldig wachten op actie, nieuwsgierig wachten op de dood van een onbekende, het wanhopige, hoopvolle wachten op de wrede dood van iemand die je dierbaar is.
Shadrach - 1998
Regisseur: Susanna Styron
Cast: John Franklin Sawyer, Scott Terra, Andie MacDowell, e.a.
Schrijver: William Styron
Oorspronkelijke titel: A tidewater morning
Eerste uitgave: 1993
ISBN/EAN: 90-5226-190-3
Uitgever: De Geus
De bekentenissen van Nat Turner
Het is zomer 1831. In een afgelegen streek van Zuidoost-Virginia in de Verenigde Staten vindt de enige doeltreffende en volgehouden opstand plaats waarvan in de annalen van de Amerikaanse negerslavernij melding wordt gemaakt. De opstand wordt geleid door de opmerkelijke negerdominee Nat Turner. Hij voelt zich geïnspireerd door de Heer om iedere blanke in het gebied te doden. Na zijn gruwelijke wraakneming wacht hij in de gevangenis zijn executie af. Daar stelt Nat Turner zijn bekentenissen op schrift. Nat Turners verhaal bereikt een climax in zijn verslag van die bloedige dag in augustus 1831.
Schrijver: William Styron
Oorspronkelijke titel: The confessions of Nat Turner
Eerste uitgave: 1967
ISBN/EAN: 90-204-2275-8
Uitgever: Veen
De lange mars
Vroege roman van William Styron, spelend ten tijde van de Koreaanse oorlog. Aan het thuisfront worden de Amerikaanse mariniers-reservisten getraind. In dat kader moet een bataljon in geforceerd tempo 36 mijl afleggen. In dit psychologische verhaal vindt de dramatiek rond deze mars met name in de confrontatie van een beroepsofficier en een reservist plaats.
Schrijver: William Styron
Oorspronkelijke titel: The long march
Eerste uitgave: 1951
ISBN/EAN: 90-204-2487-4
Uitgever: Veen
Ontaard
De gebeurtenissen in de kleine Italiaanse stad Sambuco, die de inhoud van dit verhaal bepalen, waren een moord en een verkrachting, die eveneens in de dood eindigde, plus nog een reeks andere voorvallen. Zij vonden plaats in het Palazzo d'Affitto en er waren meer dan enkele inwoners van het stadje bij betrokken en op zijn minst drie Amerikanen... * Dit boek is ook uitgebracht onder de titel Dit huis in vuur.
Schrijver: William Styron
Oorspronkelijke titel: Set this house on fire
Eerste uitgave: 1961
ISBN/EAN: 90-204-2364-9
Uitgever: Veen
Sophie's keuze
New York, 1947. De 22-jarige Stingo heeft zojuist een huurkamertje gevonden waar hij zijn ambitieuze plannen een groot schrijver te worden hoopt te realiseren. Hij maakt daar kennis met de blonde Sophie, die de verschrikkingen van het concentratiekamp heeft overleefd, en met haar joodse vriend Nathan. De verhouding tussen Sophie en Nathan is stormachtig; hoop en verlangen, schuldgevoel en miskenning voeren de boventoon. Een verhouding waarbij Stingo vanaf het eerste moment wordt betrokken.
Sophie's Choice - 1982
Regisseur: Alan J. Pakula
Cast: Meryl Streep, Kevin Kline, Peter MacNicol, e.a.
Schrijver: William Styron
Oorspronkelijke titel: Sophie's choice
Eerste uitgave: 1976
ISBN/EAN: 90-204-0337-0
Uitgever: Veen

Non-FictieHet duister zichtbaar
William Styron beschrijft in dit boek op een ontroerende manier hoe een depressie zijn leven beheerste. William beschrijft hoe een ernstige depressie wordt onderschat. Suikerziekte, reuma, kanker en andere ziektes zijn bekend en krijgen die erkenning. Maar de pijn van mensen met een depressie is nog steeds onbekend. De meeste mensen gaan door een hel en ze ervaren hoe hun geest aftakelt. Ook William kampt met deze gevoelens. Hij vraagt zich vaak af wanneer de depressie is ontstaan? Maar is hier wel een antwoord op? William denkt dat de depressie misschien is begonnen toen hij is gestopt met drinken. Hij werd toen kwetsbaarder, hij kon zich niet meer verschuilen achter de drank. Maar in zijn verleden zijn ook dingen gebeurd die indrukken hebben achtergelaten. De vraag is of er wel een eenduidig antwoord is op het ontstaan van een depressie. Bij mensen met een depressie ligt vaak zelfmoord op de loer. Ook hier heeft William over nagedacht. Waarom wil iemand uit het leven stappen? Hij denkt dat op deze vraag geen eenduidig antwoord is. Ieder individu is anders en een depressie is te gecompliceerd om daar een conclusie uit te trekken. Ook William denkt aan zelfmoord. Zijn vrouw luistert heel goed naar hem en dat is een grote steun. Maar toch voelt hij zich eenzaam en geblokkeerd. Gelukkig weet William dat het moment nu daar is. Hij laat zich opnemen in het ziekenhuis. In de afzondering van het ziekenhuis voelt hij zich veilig en hervindt hij de rust in zijn geest. In het ziekenhuis is het zijn enige plicht om beter te worden. Voor William betekenen de genezers, afzondering en tijd. En zo herstelt hij moeizaam van zijn ernstige depressie. * Dit boek is ook uitgebracht onder de titel In de duisternis.
Schrijver: William Styron
Oorspronkelijke titel: Darkness visible
Eerste uitgave: 1990
ISBN/EAN: 90-5712-161-1
Uitgever: Nieuwezijds

Gerelateerde schrijvers