Boekenplank:
Kies

Boeken van Paul Theroux

Meer over Paul Theroux

Genre: Roman

Website: Paul Theroux


Overzicht

 • Chicago Loop - Chicago Loop
 • De benedenrivier - The lower river
 • De familie Arsenal - The family Arsenal
 • De laatste dagen van Hongkong - Kowloon Tong
 • De poort naar India - The elephanta suite
 • De vreemdeling in het Palazzo d'Oro - The stranger at the Palazzo d'Oro
 • De vrouw van de reiziger - Mr. Bones
 • Doctor Slaughter - Doctor Slaughter
 • Dr. DeMarr - Dr. DeMarr
 • Een dode hand - A dead hand
 • Fong en de Indiërs - Fong and the Indians
 • Het fotopaleis - Picture palace
 • Hotel Honolulu - Hotel Honolulu
 • Mijn andere ik - My other life
 • Millroy de tovenaar - Millroy the magican
 • Moederland - Mother land
 • Muskietenkust - The mosquito coast
 • Saint Jack - Saint Jack
 • Sneeuw in Londen - London snow
 • Spelende meisjes - Girls at play
 • Verblindend licht - Blinding light

Autobiografisch

 • De geschiedenis van een vriendschap - Sir Vidia's shadows
 • Mijn geheime leven - My secret history

Reisverhalen

 • China, per trein - Riding the iron rooster
 • Dark star safari - Dark star safari
 • De gelukkige eilanden - The happy isles of Oceania
 • De grote spoorwegcarrousel - The great railway bazaar
 • De grote spoorwegcarrousel retour - Ghost train to the Eastern Star
 • De oude Patagonië-Expres - The old Patagonian Express
 • De tao van het reizen - The tao of travel
 • De Zuilen van Hercules - The Pillars of Hercules
 • Frisse lucht - Fresh-air fiend
 • Het diepe Zuiden - Deep South
 • Het drijvende koninkrijk - The kingdom by the sea
 • Ondergronds - Sunrise with seamonsters
 • Opnieuw Patagonië - Patagonia revisited
 • Soerabaja - Sinning with Annie & World's end

gedetailleerd overzicht

OverzichtChicago Loop
De hitte hangt zwaar boven Chicago. De kranten berichten opnieuw over een moord op een jonge vrouw, gepleegd door de alles verslindende en verminkende Wolveman. De politie volgt elk spoor, maar die lopen alle dood in de Loop, het ondoordringbare en onmetelijke centrum van Chicago. Parker Jagoda heeft een succesvol bedrijf in de Loop. Hij is getrouwd, heeft een kind en woont in een riant etablissement aan de rand van de stad. Zijn geluk is echter één kant van zijn bestaan. Hij leidt nog een tweede leven, in het labyrint van de Loop. Hij verdwijnt daar geregeld voor zijn ontmoetingen met vrouwen die hij via contactadvertenties in de krant heeft leren kennen. Er is een diep verlangen in hem om deze vrouwen gelukkig te maken. Er is ook een zucht hun leven totaal aan zich te onderwerpen. Wil hij ze ook vernietigen? Overschrijden zijn seksuele fantasieën de grens met de werkelijkheid in het sinistere decor van de Loop? Heeft Parker te maken met de moorden van de Wolveman? Chicago Loop is een psychologische roman met de allure van een adembenemende thriller. Paul Theroux slaagt erin een analyse te geven van een psychose die onverbiddelijk verknoopt raakt met het fatale verschijnsel der lustmoord.
Schrijver: Paul Theroux
Oorspronkelijke titel: Chicago Loop
Eerste uitgave: 1990
ISBN/EAN: 90-295-4891-6
Uitgever: De Arbeiderspers
De benedenrivier
Ellis Hock had nooit gedacht dat hij nog naar Afrika zou terugkeren. Maar als zijn vrouw bij hem weggaat en zijn dochter haar deel van de erfenis al wil opeisen, beseft hij dat er maar één plek is waar hij naartoe kan: het dorp in Malawi waar hij als jonge onderwijzer vier jaar lang zo gelukkig was. Hij treft een veranderd dorp aan: de school die hij heeft gebouwd is in verval geraakt, de kerk en de kliniek zijn verdwenen, de bevolking is verarmd en apathisch. Ze herkennen hem nog wel als de blanke man die niet bang is voor slangen en ontvangen hem met open armen. Maar is dit nieuwe leven een ontsnapping of wordt hij in de val gelokt?
Schrijver: Paul Theroux
Oorspronkelijke titel: The lower river
Eerste uitgave: 2012
ISBN/EAN: 9789046704486
Uitgever: Atlas Contact
De familie Arsenal
We bevinden ons in een sinister stuk Londen van de jaren zeventig, waar politieke 'dissidenten' met verdachte connecties in de misdaadwereld, aanslagen beramen en uitvoeren die weinig met politiek idealisme te maken hebben. Hood, een voormalig Amerikaanse consul, woont in een somber pand in de wijk Deptford, waar hij ook een rol speelt in de opiumhandel. Over de vloer komt vaak een Iers meisje, dat lid is van een IRA-cel en nogal in de knoop heeft gelegen met Venus. Verder wonen er nog twee jonge zwervers die overal voor in zijn, vooral voor vechtpartijen, vluggertjes en nu en dan een bommetje leggen. Verspreid over Londen wonen nog wat lieden die het huis van Hood frequenteren en nu niet bepaald gezegend zijn met een evenwichtig, burgerlijk bestaan. De jacht op een wapenarsenaal, de complexe verhoudingen tussen verschillende gangs, bomaanslagen, een kunstdiefstal, dat alles speelt een grote rol in de door Theroux virtuoos naar een climax geleide intrige van deze politieke misdaadroman.
Schrijver: Paul Theroux
Oorspronkelijke titel: The family Arsenal
Eerste uitgave: 1976
ISBN/EAN: 90-295-4858-4
Uitgever: De Arbeiderspers
De laatste dagen van Hongkong
In juni 1997 is de soevereiniteit van Hongkong door Groot-Brittannië overgedragen aan China. Terwijl velen in paniek de kolonie verlaten, zien anderen in de te verwachten traumatische gebeurtenissen een manier om zich te verrijken. Gewetenloze zakenlieden en de zich in een nieuwe maffia verenigde Chinese militairen en voormalige leiders van de culturele revolutie nemen meedogenloos een deel van de economie over. Tegen deze achtergrond schetst Paul Theroux de ondergang van een oude koloniale Engelse familie, die denkt dat zij de touwtjes nog in handen heeft maar ondertussen door een gewetenloze kongsi van zakenlieden en militairen het land uit wordt gewerkt.
Schrijver: Paul Theroux
Oorspronkelijke titel: Kowloon Tong
Eerste uitgave: 1997
ISBN/EAN: 90-254-2102-4
Uitgever: Atlas Contact
De poort naar India
Een Amerikaans echtpaar probeert in een Indiaas hotel hun stoffige huwelijk nieuw leven in te blazen, maar raakt verstrikt in geheime affaires. Een man wordt door zijn werkgever uitgezonden naar Bombay, maar vindt het er verschrikkelijk en probeert de Indiase werkelijkheid buiten te sluiten. Een jonge vrouw wordt op het station van Bombay door haar reisgenote in de steek gelaten en moet alleen verder reizen. Door een toevallige ontmoeting in de trein krijgt haar reis een heel andere bestemming. Paul Theroux verhaalt in De poort naar India op meesterlijke wijze over westerlingen die in India verstrikt raken in een zoektocht naar zichzelf en daarbij hun demonen proberen te verdrijven.
Schrijver: Paul Theroux
Oorspronkelijke titel: The elephanta suite
Eerste uitgave: 2007
ISBN/EAN: 978-90-450-0082-4
Uitgever: Atlas Contact


De vreemdeling in het Palazzo d'Oro
Hij is een eenentwintigjarige Amerikaanse student aan de kunstacademie, die over de wereld reist. Zij is een gravin - aanvankelijk erg koel, ontoegankelijk en hautain. Ze reist samen met haar homoseksuele vriend, dokter Haroun. Wanneer ze elkaar ontmoeten in het Palazzo d'Oro op Sicilië, wordt de student overvallen door zijn lusten en wordt hij meegesleurd in iets wat hij niet helemaal kan bevatten. Vele jaren later keert hij terug naar Taomina om daar op zestigjarige leeftijd zijn verhaal te vertellen en het heden te trotseren. De vreemdeling in het Palazzo d'Oro is een schitterende schildering van ouderdom en verval. Tegelijk is het een meeslepend verhaal over nostalgie en sensualiteit.
Schrijver: Paul Theroux
Oorspronkelijke titel: The stranger at the Palazzo d'Oro
Eerste uitgave: 2003
ISBN/EAN: 90-450-1059-3
Uitgever: Atlas Contact
De vrouw van de reiziger
In De vrouw van de reiziger richt Paul Theroux zijn vizier op de elite - en alles wat zich daar aan het oog van de wereld onttrekt. Een gerenommeerde kunstverzamelaar geniet van het vernietigen van zijn topstukken; twee jongens moeten hulpeloos toekijken terwijl hun vader de totale oorlog verklaart aan de wasberen die hun landhuis teisteren; een jonge kunstenaar tracht bij een bekende, doch achterbakse roddelaarster in het gevlij te komen. Theroux toont ons de mens die gedreven wordt door verlangens, wraaklust en zijn eigen demonen. Paul Theroux is al zijn hele loopbaan op zoek naar de 'sinistere waarheid achter de keurige façades', en hij is er niet milder op geworden met het klimmen der jaren. In De vrouw van de reiziger zien we de meest duistere, verzengende, verontrustende kant van de wereldberoemde reisschrijver.
Schrijver: Paul Theroux
Oorspronkelijke titel: Mr. Bones
Eerste uitgave: 2014
ISBN/EAN: 9789025444396
Uitgever: Atlas Contact
Doctor Slaughter
Een wetenschappelijk onderzoekster in Londen bemerkt dat ze te ver afstaat van wat zij ziet als "het werkelijke leven"; daarom verricht ze in haar avonduren diensten voor een Escort Service. Maar terwijl ze denkt dat ze de gewillige mannen in haar macht houdt, blijkt ze in feite voor spionagedoeleinden misbruikt te worden. Zo kost haar dubbelleven haar bijna haar leven.
Half Moon Street - 1986
Regisseur: Bob Swaim
Cast: Sigourney Weaver, Michael Caine, Patrick Kavanagh, e.a.
Schrijver: Paul Theroux
Oorspronkelijke titel: Doctor Slaughter
Eerste uitgave: 1984
ISBN/EAN: 90-295-4864-9
Uitgever: De Arbeiderspers
Dr. DeMarr
In dit boek beschrijft Paul Theroux het bizarre dubbelleven van de identieke tweeling George en Gerald. De twee hebben elkaar in hun jeugd grondig leren haten, niet in de laatste plaats vanwege hun totale, demonische afhankelijkheid van elkaar. Rond hun twintigste verbreken zij het contact, maar een kwarteeuw later verschijnt George opeens ten huize van Gerald en duiken de oude haatgevoelens weer op. Gerald verleent zijn broer onderdak en wijkt zelf tijdelijk uit naar zijn vakantiehuisje. Wanneer hij na de afgesproken periode naar zijn huis terugkeert, treft hij zijn broer dood aan. Hij komt tot de verbijsterende ontdekking dat Gerald een dubbelleven heeft geleid. Als Dr. DeMarr heeft hij dokter gespeeld onder de rijken. Hoe heeft hij in vredesnaam als arts kunnen functioneren? Er is maar één man die daar achter kan komen: George zelf. Hij neemt Geralds rol over en belandt in een humbugwereld: de medicijnen, de middeltjes om snel dood te gaan, en vooral ook de maîtresses die op de humbug afkomen, zijn alle niet of half echt. Maar uiteindelijk gaat ook George als Gerald, alias Dr. DeMarr, een fataal einde tegemoet.
Schrijver: Paul Theroux
Oorspronkelijke titel: Dr. DeMarr
Eerste uitgave: 1990
ISBN/EAN: 90-295-4894-0
Uitgever: De Arbeiderspers
Een dode hand
Als Jerry Delfont, een reisschrijver met een writer's block, een brief ontvangt van een Amerikaanse filantroop, Mrs. Merrill Unger, met daarin het bericht over een schandaal waarin een Indiase vriend van haar zoon is verwikkeld, voelt hij plotseling de enorme behoefte deze zaak tot op de bodem uit te zoeken. Want wie is de jongen die dood gevonden is op de vloer van een goedkope hotelkamer? Hoe, en vooral waarom, is hij doodgegaan, en zal deze auteur - die bij Mrs. Unger hoog in het vaandel staat - erachter komen wat er nu echt gebeurd is? Jerry is al snel geboeid door de mooie, mysterieuze Mrs. Unger - wier tantrische massage hem doet herleven - maar de omstandigheden rond de dode jongen doen hem twijfelen over de precieze aard van haar liefdadigheid.
Schrijver: Paul Theroux
Oorspronkelijke titel: A dead hand
Eerste uitgave: 2009
ISBN/EAN: 978-90-450-1629-0
Uitgever: Atlas Contact


Fong en de Indiërs
De Chinese immigrant Sam Fong is in een rommelig Oost-Afrikaans land terecht gekomen, waar hij al vijfendertig jaar probeert zijn hoofd boven water te houden. In deze krankzinnige smeltkroes wordt hij routineus belazerd door communisten, bezeten 'broeders', uitgesloten Indiërs en Amerikaanse agenten die elkaar overtreffen in corruptie en chantage. Fong schraapt zijn kostje bijeen als kruidenier op de onderste sport van de sociale ladder en wil niets liever dan met rust gelaten worden. Maar hij is een doorzetter en om te overleven in Oost-Afrika moet je één ding doen: vriendschap sluiten met de vijand...
Schrijver: Paul Theroux
Oorspronkelijke titel: Fong and the Indians
Eerste uitgave: 1968
ISBN/EAN: 90-254-2056-7
Uitgever: Atlas Contact
Het fotopaleis
Hoofdpersoon in Het fotopaleis is Maude Coffin Pratt, een Amerikaanse fotografe. Haar foto's zijn beroemd geworden over de hele wereld. Er is veel geschreven over haar Marilyn Monroe-serie en over de portretten die ze heeft gemaakt van Lawrence, Hemingway, Thomas Mann, Evelyn Waugh, Robert Frost, Eliot, Faulkner, Huxley, O'Neill en Che Guevara. Al deze figuren heeft Maude, in wie Theroux een vernuftig dubbelportret suggereert van de fotografe Julia Cameron en de kunstverzamelaarster Peggy Guggenheim, uitvoerig ontmoet. Theroux grijpt de kans om door zijn roman een aantal feitelijke profielen te weven die zijn boek tot een tussenvorm van faction en fiction maken, zodat het enigszins doet denken aan Ragtime. De intrige hangt samen met de levenslange hartstocht die Maude gekoesterd heeft voor haar broer, Orlando, die op zijn beurt de voorkeur heeft gegeven aan het jongere zusje Phoebe. De ondergang van Orlando en Phoebe is de verbluffend knap met de andere lijn in het boek - de fototentoonstelling van Maude - verweven dramatische plot.
Schrijver: Paul Theroux
Oorspronkelijke titel: Picture palace
Eerste uitgave: 1978
ISBN/EAN: 90-295-4854-1
Uitgever: De Arbeiderspers
Hotel Honolulu
Een onbekende auteur vlucht naar Hawaii om daar zijn enthousiasme voor het schrijven te hervinden en manager van een goedkoop hotel te worden. De gasten van het hotel, hun onderlinge relaties en de belevenissen van de schrijver zorgen voor veel onrust en verwikkelingen in deze paradijselijke omgeving. Hotel Honolulu is een even spannende als hilarische roman over lichtzinnigheid, gefrustreerde ambitie en, uiteraard, het zonnige Hawaï.
Schrijver: Paul Theroux
Oorspronkelijke titel: Hotel Honolulu
Eerste uitgave: 2001
ISBN/EAN: 90-450-1070-4
Uitgever: Atlas Contact
Mijn andere ik
Treinreizen door Afrika; een jongeman ontdekt de genoegens van exotisch reizen; een verblijf bij een excentriek gezin in Singapore; een jonge schrijver ontdekt Londen, Londen wordt beschreven door een jonge schrijver; een ontmoeting met de Britse koningin ('het eerste wat ik dacht toen ik haar zag, was dat ik postzegels moest kopen'). Hoofdpersonage in al deze (reis)verhalen is Paul Theroux. 'Maar', zegt Paul Theroux, auteur van dit boek, 'dat ben ik niet. Dat ben ik zoals ik geweest zou kunnen zijn. De feiten kloppen, alleen het verhaal is verzonnen.' Daarom is dit fascinerende boek reisverslag, roman en autobiografie, en tegelijkertijd ook weer niet. Het is een meditatie over wie we hadden kunnen zijn, als er maar even iets anders was gelopen in ons leven.
Schrijver: Paul Theroux
Oorspronkelijke titel: My other life
Eerste uitgave: 1996
ISBN/EAN: 90-254-1444-3
Uitgever: Atlas Contact
Millroy de tovenaar
Op een zomerse middag loopt de veertienjarige Jilly Farina op de kermis de voorstelling van Millroy de tovenaar binnen. Direct vestigt de tovenaar zijn blik op het jongensachtige meisje. Terwijl hij haar aanstaart goochelt hij met pingpongballen, een lopende kettingzaag en een brandende toorts, doet hij Boobie de kip verdwijnen, haalt het beest uit het publiek tevoorschijn en tovert het om in een ovenschotel. Hij besluit zijn act door Jilly toe te fluisteren: 'Ik wil je opeten'. Zo begint het verhaal van Millroy de tovenaar en Jilly Farina. Millroy is geobsedeerd door de Amerikaanse eetgewoonten, die hij ziet als kenmerkend voor de corrupte welvaartsmaatschappij. Wanneer hij eenmaal kans ziet zijn overtuiging dat de mens zich volgens de Bijbel zou moeten voeden - de Bijbel als receptenboek - via de televisie te verkondigen, ontwikkelt hij zich al snel tot dominee zonder kerk. Hij weet zijn invloed vervolgens uit te breiden door een restaurantketen op te zetten...
Schrijver: Paul Theroux
Oorspronkelijke titel: Millroy the magican
Eerste uitgave: 1993
ISBN/EAN: 90-254-0359-X
Uitgever: Atlas Contact


Moederland
Theroux' geboortegrond Cape Cod - en een ongelukkig gezin met zeven kinderen dat heel erg lijkt op datgene waarin hij opgroeide - vormt het decor van Moederland, die ook nog een succesvolle schrijver als verteller heeft.

Theroux richt zijn ogen en oren op een tolstojaanse familie waarin moeder de scepter zwaait. Voor de buitenwereld is ze het toonbeeld van vroomheid, nijverheid en vlijt. Voor haar echtgenoot en zeven kinderen is ze de egoïstische, kleinzielige alleenheerser over Moederland, de koningin die regeert met een succesvol verdeel-en-heersbeleid.

Terwijl de jaren voorbij sjokken, en moeder tot ieders verbijstering de 100 nadert, proberen de kinderen zich met wisselend succes aan haar wurggreep te ontworstelen.

Moederland is een scherp portret van het narcisme van een ouder - en hoe dit een gezin ten gronde dreigt te richten.
Schrijver: Paul Theroux
Oorspronkelijke titel: Mother land
Eerste uitgave: 2017
ISBN/EAN: 9789025451011
Uitgever: Atlas Contact
Muskietenkust
Uit haat tegen de moderne maatschappij, de techniek, misdadigers en politieagenten sleept Allie Fox zijn familie mee naar de binnenlanden van Honduras om daar, als een moderne Robinson Crusoe, helemaal opnieuw te beginnen. Zijn inventiviteit houdt het gezin in leven, maar hij maakt zijn gedroomde paradijs tot een hel voor zijn kinderen, die de onderneming tot een bitter einde zullen voeren. Na het verschijnen van The mosquito coast in de Verenigde Staten schreef John Leonard in de New York Times: 'Zeven redenen waarom ik dit boek zo bewonder: het is een prachtige roman over vaders en zonen; het is een sleutelwerk over een nieuwe, opkomende generatie; het is een karakterroman die sinds Dickens zijn gelijke niet gekend heeft; aan literair vuurwerk is er even veel te genieten als aan het exhibitionisme van de hoofdfiguur, Allie Fox; het is een avonturenroman van de allerhoogste orde; het is een parabel, allegorie, mythe van de menselijk onvolmaaktheid; het is ook een heel vrolijk, sarcastisch boek.'
The Mosquito Coast - 1986
Regisseur: Peter Weir
Cast: Harrison Ford, Helen Mirren, River Phoenix, e.a.
Schrijver: Paul Theroux
Oorspronkelijke titel: The mosquito coast
Eerste uitgave: 1981
ISBN/EAN: 90-471-0111-1
Uitgever: Eldorado
Saint Jack
Toen Jack Flowers van boord ging in Singapore leerde hij snel het klappen van de zweep kennen. Als zeeman, scheepsleverancier, scharrelaar, pornohandelaar en welwillende pooier was hij er trots op om in alle behoeften van de matrozen en toeristen te kunnen voorzien. Nooit hoefde hij nee te verkopen. Om zijn verblijfsvergunning te verkrijgen en te behouden was hij in dienst van de Chinese Hing die hem kon gebruiken door Flowers' blanke gelaat en zijn vele contacten die hij in de loop der jaren had opgebouwd. Vele dagen sleet hij in een zelfde patroon; na 's morgens geschoren te zijn, nuttigde hij een zware lunch in 'Great Sjanghai' en was gewoon na een middagdutje gemasseerd te worden door een Chinese schone, die hem de rest van de middag ook bezig hield. 's Avonds ging hij naar zijn vaste bar 'Club Bandung' en dronk nog wat, onderwijl allerlei zaakjes ritselend en regelend. Hij vond genoeg bevrediging in het werk, waarin hij mensen een plezier kon doen. Op zijn manier was hij een integer mens en toonde nergens een dubbele moraal. Maar nu is hij drieënvijftig en is nog steeds elke avond te vinden aan de bar waar iedereen hem kent en weet te vinden. Hij krijgt er genoeg van. Het wordt tijd dat hij zich aan het realiseren van zijn lang gekoesterde droom gaat wijden... Jack vertelt zijn eigen verhaal, zonder scrupules en vol zelfkennis.
Saint Jack - 1979
Regisseur: Peter Bogdanovich
Cast: Ben Gazzara, James Villiers, Joss Ackland, e.a.
Schrijver: Paul Theroux
Oorspronkelijke titel: Saint Jack
Eerste uitgave: 1973
ISBN/EAN: 90-295-4869-X
Uitgever: De Arbeiderspers
Sneeuw in Londen
Een kerstvertelling, maar dat zeker niet alleen... Dickens zou het Theroux niet verbeterd hebben.
Christmas Snow - 1986
Regisseur: Gus Trikonis
Cast: Katherine Helmond, Sid Caesar, Melissa Joan Hart, e.a.
Schrijver: Paul Theroux
Oorspronkelijke titel: London snow
Eerste uitgave: 1980
ISBN/EAN: 90-295-4866-5
Uitgever: De Arbeiderspers
Spelende meisjes
Miss Poole, die als dochter van kolonisten in Afrika geboren en getogen is, leidt in de Keniaanse rimboe een school voor Afrikaanse meisjes. De jonge, ongehuwde, blanke onderwijzeressen die er les geven, delen hun angst voor Afrika. Maar als de Engelse Heather op de school komt werken, blijkt die angst niet op te wegen tegen de onderhuidse spanningen en de wedijver tussen de vrouwen. Ieder van hen probeert op eigen wijze te overleven in deze geïsoleerde gemeenschap en vooral tussen miss Poole en Heather ontbrandt een felle strijd. Toch is dat niet het enige gevecht dat de vrouwen leveren: ze moeten ook in het reine zien te komen met de raciale en politieke tegenstellingen in dit land in ontwikkeling, waar het wederzijdse onbegrip tussen blanken en zwarten al snel escaleert...
Schrijver: Paul Theroux
Oorspronkelijke titel: Girls at play
Eerste uitgave: 1999
ISBN/EAN: 90-450-0196-9
Uitgever: Atlas Contact


Verblindend licht
Auteur Slade Steadman is de ultieme eendagsvlieg. Zijn meesterwerk, een cult-klassieker over zijn wereldreis zonder paspoort, dateert van twintig jaar geleden. Samen met zijn bijna-ex-vriendin Ava en een groep sensatiebeluste toeristen reist hij af naar de jungle van Ecuador, waar hij de zeldzame hallucinogene drug hoopt te vinden die hem mogelijk zal genezen van zijn writer's block. Hij vindt de drug, raakt eraan verslaafd en schrijft onder invloed van het middel een erotische, autobiografische roman die hem zijn sterrenstatus terugbezorgt. Maar de drug heeft een afschrikwekkende bijwerking: tijdelijke blindheid. Bovendien begint het bezielende effect af te nemen. Zal Steadman zijn hernieuwde inspiratie nog terugvinden? En zijn gezichtsvermogen? In Verblindend licht speelt Paul Theroux met visie en visioen, zicht en inzicht, en geeft ondertussen een hilarisch commentaar op de ironie van het reizen en de voetangels in het leven van een auteur, uiteenlopend van de angst voor de lege, witte pagina tot de onverwachte uitdaging van de promotietour.
Schrijver: Paul Theroux
Oorspronkelijke titel: Blinding light
Eerste uitgave: 2005
ISBN/EAN: 90-450-1203-0
Uitgever: Atlas Contact

AutobiografischDe geschiedenis van een vriendschap
Paul Theroux en V.S. Naipaul ontmoetten elkaar voor het eerst in 1966 in Uganda. Theroux deed zijn eerste pogingen tot het schrijven van verhalen. Naipauls naam was al gevestigd. In dit boek beschrijft Theroux zijn verhouding tot Naipaul gedurende de daaropvolgende dertig jaar. Het is een fascinerend verslag van twee schrijvers die vaak dezelfde ervaringen hebben en die op hun geheel eigen wijze verwoorden. Daarmee is het boek niet alleen de geschiedenis van een (slecht aflopende) vriendschap, maar geeft het bovenal een interessant inzicht in de manier waarop schrijvers hun materiaal verwerken.
Schrijver: Paul Theroux
Oorspronkelijke titel: Sir Vidia's shadows
Eerste uitgave: 1998
ISBN/EAN: 90-450-0363-5
Uitgever: Atlas Contact
Mijn geheime leven
Het besef overal en altijd een dubbelleven te leiden vormt het levensbeschouwelijke hart van het werk van Paul Theroux. Al in de tweede alinea van dit boek schrijft Theroux: 'Ik was het gelukkigst wanneer ik twee levens leidde, en het deed me plezier het tweede - dat van de dromer of de gluurder - geheim te houden. Op die manier bracht ik de eerste vijftien jaar van mijn leven door. Vijftien was jong destijds, en ik wist het volgende: De armen horen er niet bij. Maar er kwam een zomer dat mijn tweede ik, uit eenzaamheid of ongeduld, méér deed dan waakzaam toekijken, en méér dan herinneren. Het begon te zien als een geschiedschrijver, en het trad handelend op. Ik moet mijn leven redden, dacht ik altijd.' Wat een vruchtbaar - en boeiend! - uitgangspunt voor een schrijver. In deze verkapt autobiografische roman 'redt' Theroux inderdaad zijn leven, én zijn tweede leven, door het in zijn dubbelzinnige context omstandig uit de doeken te doen. Een katholieke jeugd en een bijna programmatische, vrolijke promiscuïteit staan aan de basis van dit quasi argeloze, maar in werkelijkheid diepzinnige levensrelaas, dat de lezer - hoe kan het ook anders bij Theroux - over de hele wereld voert.
Schrijver: Paul Theroux
Oorspronkelijke titel: My secret history
Eerste uitgave: 1989
ISBN/EAN: 90-295-4885-1
Uitgever: De Arbeiderspers

ReisverhalenChina, per trein
In China, per trein reist Paul Theroux door alle provincies van de Volksrepubliek China. Hij legt de tegenstellingen en de strijd tussen traditie en vernieuwing vast. Terwijl de trein door dit gigantische rijk voortpuft, praat Theroux met talloze Chinezen, die soms zeer uitgesproken meningen geven.
Schrijver: Paul Theroux
Oorspronkelijke titel: Riding the iron rooster
Eerste uitgave: 1988
ISBN/EAN: 978-90-450-0817-2
Uitgever: Atlas Contact
Dark star safari
Al het nieuws over Afrika, stelde Paul Theroux vast, is tegenwoordig slecht nieuws. Het enige dat we over de Afrikaanse landen horen, heeft te maken met hongersnood, massamoorden en natuurrampen. Theroux had betere herinneringen aan het Afrikaanse continent. Hij dacht aan de vele verhalen, de liefelijkheid, de humor, de schoonheid van de natuur, en besloot per trein een reis te maken door het 'groenste deel van de wereld', waar hij veertig jaar geleden met veel plezier gewoond, gewerkt en rondgetrokken had. Hij was ervan overtuigd dat zijn nieuwe reis weer even plezierig zou worden. Maar Theroux vergiste zich. Hij werd beroofd, beschoten en beschimpt. De wegen waren een verschrikking, de treinen bevonden zich in een vreselijk slechte toestand, en een infrastructuur bestond nauwelijks. Afrika leek in veertig jaar alleen maar bergafwaarts te zijn gegaan. De mensen waren hongeriger, armer, slechter opgeleid, pessimistischer en corrupter, en de politici onderscheidden zich niet langer van medicijnmannen. Theroux werd ziek en kon vaak niet verder reizen. Toch verveelde hij zich geen moment. Integendeel: zijn verblijf in Afrika werd een openbaring. De reis van Caïro naar Kaapstad bleek een nieuw reisboek dubbel en dwars waard te zijn.
Schrijver: Paul Theroux
Oorspronkelijke titel: Dark star safari
Eerste uitgave: 2002
ISBN/EAN: 978-90-450-1246-9
Uitgever: Atlas Contact
De gelukkige eilanden
In De gelukkige eilanden reist Paul Theroux gedurende 18 maanden door Oceanië. Hij begint zijn reis in Nieuw Zeeland, om daar door de ongerepte natuur te trekken. Vervolgens reist hij door naar Australië op zoek naar de 'aborigines', de oorspronkelijke bewoners van dit enorme continent. Daarna trekt Theroux per kano langs vrijwel alle eilandengroepen in de Stille Oceaan, woont enige tijd op een onbewoond eiland en eindigt zijn omzwervingen ten slotte op het mysterieuze Paaseiland.
Schrijver: Paul Theroux
Oorspronkelijke titel: The happy isles of Oceania
Eerste uitgave: 1992
ISBN/EAN: 90-450-0890-4
Uitgever: Atlas Contact
De grote spoorwegcarrousel
Paul Theroux neemt de trein van Londen naar Parijs om daar over te stappen op de roemruchtige Oriënt-Express. Dit is het startschot van een vier maanden durende reis door Azië. Theroux doorkruist Turkije, Iran, Afghanistan, Pakistan, India, Sri Lanka, Birma, Thailand en Maleisië. Hij zit in de ultrasnelle Japanse treinen en in de Transsiberië-Express, om uiteindelijk te eindigen in Hoek van Holland, waar hij de boot terug neemt naar Londen.
Schrijver: Paul Theroux
Oorspronkelijke titel: The great railway bazaar
Eerste uitgave: 1975
ISBN/EAN: 978-90-450-0837-0
Uitgever: Atlas Contact
De grote spoorwegcarrousel retour
Dertig jaar na de publicatie van De grote spoorwegcarrousel stapt Paul Theroux opnieuw in de trein om deze ambitieuze reis te maken. De trein brengt hem wederom van Londen naar Tokyo, maar vanuit zijn coupé ziet hij dit keer dat de dertig jaar duidelijk sporen hebben achtergelaten in het landschap. Het boek vormt een barometer voor de ontwikkeling van de landen die hij heeft doorkruist. Drie decennia terug beschreef hij op fascinerende wijze momenten uit het dagelijks leven in Vietnam, waar de gevolgen van een bloederige oorlog nog aan de orde van de dag zijn. Ook zijn medepassagiers en de mensen die hij onderweg ontmoet hebben een verandering ondergaan. Waar hij bij zijn vorige bezoek aan Istanbul een ontmoeting had met Yashar Kemal, maakt hij dit keer kennis met Orhan Pamuk, pionier van de hedendaagse Turkse literatuur. Wat echter niet verandert is het transportmiddel. Treinliefhebber Theroux reist weer met onder andere de Oriënt Express, de Frontier Mail en de Transsiberië Express naar het Oosten, en terug.
Schrijver: Paul Theroux
Oorspronkelijke titel: Ghost train to the Eastern Star
Eerste uitgave: 2008
ISBN/EAN: 978-90-450-0211-8
Uitgever: Atlas Contact
De oude Patagonië-Expres
De oude Patagonië-Expres is het briljante verslag van een treinreis dwars door het Amerikaanse continent. Theroux reist van Boston naar het zuidelijkste punt van Zuid-Amerika, door de bergen, en door onherbergzame gebieden. Hij reist per luxetrein en per gammele roestbak, maar altijd gewapend met zijn scherpe pen waarmee hij de lotgevallen en gesprekken onderweg vastlegt.
Schrijver: Paul Theroux
Oorspronkelijke titel: The old Patagonian Express
Eerste uitgave: 1979
ISBN/EAN: 978-90-450-0827-1
Uitgever: Atlas Contact
De tao van het reizen
Paul Theroux viert vijftig jaar reizen door zijn beste werk te verzamelen uit de boeken die hem vormden, als lezer en als reiziger. De tao van het reizen somt 'de inhoud van de rugzak van reizigers' op, ontmaskert 'schrijvers die schreven over plekken waar zij nog nooit geweest zijn', volgt extreme reizen in 'reizen als beproeving' en licht enkele 'favoriete bestemmingen van reizigers' uit. Fragmenten uit het beste van Therouxs eigen werk worden afgewisseld met een selectie van werk van zowel bekende als onverwachte auteurs, onder wie Vladimir Nabokov, Henry David Thoreau, Graham Greene, Ernest Hemingway en vele anderen. De tao van het reizen is een uniek eerbetoon aan de lusten en lasten van reizen in haar gouden eeuw.
Schrijver: Paul Theroux
Oorspronkelijke titel: The tao of travel
Eerste uitgave: 2011
ISBN/EAN: 9789045020082
Uitgever: Atlas Contact
De Zuilen van Hercules
De Zuilen van Hercules - Gibraltar en Ceuta -, ooit achteloos neergeworpen door de legendarische held, vormen de ingang tot de Middellandse Zee. Er is niet veel meer dan een uur nodig om van de ene naar de andere kant te reizen. Maar Paul Theroux zou Paul Theroux niet zijn als hij niet een omweg had bedacht: de hele Middellandse Zee rond. Zijn reis voert hem per boot en per trein van Gibraltar langs onder andere Barcelona, naar de Italiaanse en Griekse eilanden en de Levant, naar Egypte en Marokko. Deze reis langs bekende en minder bekende plaatsen aan de mediterrane kust, levert in combinatie met de scherpe pen van Theroux een van zijn klassieke reisboeken op.
Schrijver: Paul Theroux
Oorspronkelijke titel: The Pillars of Hercules
Eerste uitgave: 1995
ISBN/EAN: 90-450-0807-6
Uitgever: Atlas Contact
Frisse lucht
In Frisse lucht heeft Paul Theroux zijn belangrijkste reisstukken van de laatste tien jaar gebundeld. Het is een zeer omvangrijke collectie geworden, die echter meer is dan het bijzetten van gelegenheidsstukken. Theroux heeft een strenge keuze gemaakt en die thematisch gerangschikt zodat een portret is ontstaan van Theroux als reiziger maar ook van de moderne reiziger. Paul Theroux neemt de lezer mee naar alle werelddelen en geeft zoals altijd meedogenloze schilderingen van zijn medereizigers.
Schrijver: Paul Theroux
Oorspronkelijke titel: Fresh-air fiend
Eerste uitgave: 2000
ISBN/EAN: 90-450-0847-5
Uitgever: Atlas Contact
Het diepe Zuiden
Het Zuiden van de Verenigde Staten is een gebied met twee gezichten: er wonen de vriendelijkste en meest gastvrije mensen van Amerika. Men hecht er het meest aan traditie, er wordt hard gewerkt, en met succes. Maar racisme ligt hier vaak nog aan de oppervlakte en het contrast tussen arm en rijk is groter dan in de rest van het land. De band met het land is intens: ondanks natuurgeweld - overstromingen, orkanen, met als recent dieptepunt Katrina - wil ieder die het ontvlucht, niets liever dan terugkeren. Het Zuiden ziet zichzelf graag als het échte Amerika en heeft het hard te verduren gekregen. Dit is het gebied dat Paul Theroux ontdekt in Het diepe Zuiden en hij reist erdoorheen als was het een vreemd land: 'De hoofdweg verlaten, de musea overslaan, op zoek naar de menselijke architectuur'. Dus hij gaat naar de kerk, naar een wapenshow, langs boerderijen die nog steeds 'plantages' worden genoemd; hij gaat naar het hart van de zuidelijke geschiedenis. Op zoek naar het geheim van dit gebied.
Schrijver: Paul Theroux
Oorspronkelijke titel: Deep South
Eerste uitgave: 2015
ISBN/EAN: 9789045030517
Uitgever: Atlas Contact
Het drijvende koninkrijk
Dat het exotische soms naast de deur ligt bewijst Paul Theroux - een schrijver die de hele wereld bereisde - in Het drijvende koninkrijk. Groot-Brittannië zoals Theroux het heeft gezien en beschreven, is een der meest schilderachtige, eigenaardige en onwaarschijnlijke landen ter wereld. Theroux heeft jarenlang in Londen gewoond, maar daarmee kent men de rest van het land nog in het geheel niet. Aartsnieuwsgierig, geconcentreerd luisterend en kijkend, trok hij ruim drie maanden langs de kust van Engeland, Schotland, Ulster en het eiland Wight. Een groot deel van zijn tocht legde hij te voet af, zodat de krijtrotsen hun verblindende witheid, de kustvillaatjes hun tuttige interieur en de bij de vloedlijn weggestopte kerncentrales hun demonische architectuur als in slowmotion aan de lezer prijsgeven. Het drijvende koninkrijk bevat een keur van op zichzelf staande verhalen die te zamen een bonte, fascinerende eenheid vormen. In de weergave van zijn gesprekken met medereizigers betoont Theroux zich een ongeëvenaard portrettist. Uit dit snoer van gesprekken en verhalen licht een steeds kleurrijker beeld op van dat insulaire wonder aan de overzijde van de Noordzee: het drijvende koninkrijk.
Schrijver: Paul Theroux
Oorspronkelijke titel: The kingdom by the sea
Eerste uitgave: 1983
ISBN/EAN: 90-295-4893-2
Uitgever: De Arbeiderspers
Ondergronds
Deze keuze uit de beste reisverhalen van Paul Theroux begint in Afrika, waar hij in de jaren zestig en zeventig voor het Vredeskorps werkte. Theroux schrijft over de angst - en de seksuele opwinding waartoe die kan leiden - die ontstaat na een bloedige staatsgreep in Oeganda, hij vertelt hoe hij ongewild wordt gebruikt als spion voor de Duitse geheime dienst, hij ontmoet V.S. Naipaul, van wie hij een schitterend portret schetst. Verder schrijft Theroux natuurlijk over de genoegens van het reizen per trein, over zijn familie, over lafheid en dienstweigering, over de bizarre wereld van de Newyorkse ondergrondse.
Schrijver: Paul Theroux
Oorspronkelijke titel: Sunrise with seamonsters
Eerste uitgave: 1985
ISBN/EAN: 90-254-0272-0
Uitgever: Atlas Contact
Opnieuw Patagonië
Wanneer Bruce Chatwin en Paul Theroux gezamenlijk natrekken welke sporen Patagonië in de literatuur heeft nagelaten, kan men iets moois verwachten. Opnieuw Patagonië is dan ook een kostelijk boekje geworden. Chatwin benadrukt dat hij zichzelf en Theroux beschouwt als literaire reizigers: 'Elke verwijzing naar literatuur, elke connectie windt ons hoogstwaarschijnlijk evenzeer op als een zeldzaam dier, een ongewone plant; en dus zullen wij het hier hebben over een paar van de gevallen waarin Patagonië de literaire fantasie heeft geprikkeld.' * Geschreven door Paul Theroux & Bruce Chatwin.
Schrijver: Paul Theroux
Oorspronkelijke titel: Patagonia revisited
Eerste uitgave: 1986
ISBN/EAN: 90-295-1158-3
Uitgever: De Arbeiderspers
Soerabaja
De verhalen in deze bundel zijn de neerslag van Paul Theroux' ervaringen op vier continenten en van zijn tragikomische visie die belevenissen transformeert in kunst. De locaties waar de verhalen zich afspelen, van Indonesië tot Afrika en van India tot Oost-Europa, betekenen voor de personages steeds het einde van de wereld. Ze zijn gestrand in een vijandige, hun vreemde omgeving en zoeken naar de vitaliteit en het geluk die hen zouden moeten toekomen. Op een komische manier vluchten ze daarmee voor de tragiek van het leven.
Schrijver: Paul Theroux
Oorspronkelijke titel: Sinning with Annie & World's end
Eerste uitgave: 1972 & 1980
ISBN/EAN: 90-254-0406-5
Uitgever: Atlas Contact

Gerelateerde schrijvers