Boekenplank:
Kies

Boeken van Jennifer Worth

Jennifer Worth was een Engelse verpleegster, musicus en schrijfster. Haar ervaringen als verloskundige in het armoedige East End in Londen in de jaren 50 van de 20e eeuw heeft ze beschreven in de trilogie De vroedvrouw. Van haar belevenissen is een zeer succesvolle televisieserie gemaakt die anno 2023 nog steeds loopt.

Meer over Jennifer Worth

Genre: Roman

Geboren: 1935 / Overleden: 2011

Geboorteland: Verenigd Koninkrijk


De Vroedvrouw / The Midwife

  1. Haal de vroedvrouw! - Call the midwife
  2. De kinderen van het armenhuis - Shadows of the workhouse
  3. Afscheid van de vroedvrouwen - Farewell to the East End

gedetailleerd overzicht

De Vroedvrouw / The MidwifeHaal de vroedvrouw!

Het is 1950 als de 22-jarige Jenny Lee als vroedvrouw komt werken bij de nonnen van Nonnatushuis in de Londense Docklands. Het is een arme volkswijk, waar kinderen geboren worden onder erbarmelijke omstandigheden. Geen gemakkelijke omgeving om in te werken voor een jonge vrouw als Jenny, al ervaart ze niet alleen het harde, dramatische leven, maar ook onverwachte vriendelijkheid en begrip, door de bewoners altijd omkleed een grote dosis humor.

Haal de vroedvrouw! geeft een indringend, levendig en ontroerend beeld van een kleurrijke achterbuurt uit vervlogen tijden en is een ode aan de mensen die gevormd werden door de harde omgeving waarin ze leefden.

Call the Midwife - tv-serie - start 2012
Regisseur: Diversen
Cast: Vanessa Redgrave, Laura Main, Jenny Agutter, e.a.
Schrijver: Jennifer Worth
Oorspronkelijke titel: Call the midwife
Eerste uitgave: 2002
ISBN/EAN: 9789047204503
Ebook: 9789047203674
Uitgever: Ambo | Anthos
De kinderen van het armenhuis

Toen Jennifer Worth in de jaren vijftig vroedvrouw werd, kwam ze terecht in een van de armste wijken van Londen, waar veel families te maken kregen met het armenhuis. In De kinderen van het armenhuis vertelt ze nog meer verhalen over de mensen om haar heen.

Bijvoorbeeld over Jane, die als baby naar het armenhuis werd gebracht en erover fantaseerde dat ze eigenlijk de dochter van een aristocraat was. En over Peggy en Frank, wier ouders binnen zes maanden na elkaar stierven waarna er geen andere optie was dan het armenhuis. En dan is er nog het verhaal van zuster Monica Joan, de excentrieke negentigjarige non die wordt verdacht van winkeldiefstal.

Het zijn verhalen van onvoorstelbare ontberingen, maar ook over de veerkracht van de menselijke geest, en de moed en humor van de mensen die ondanks alles vastbesloten zijn een toekomst voor zichzelf op te bouwen.

Schrijver: Jennifer Worth
Oorspronkelijke titel: Shadows of the workhouse
Eerste uitgave: 2005
ISBN/EAN: 9789047204473
Ebook: 9789047204480
Uitgever: Ambo | Anthos
Afscheid van de vroedvrouwen

De jaren zestig zijn aangebroken. De vroedvrouwen krijgen te maken met illegale abortussen, kindersterfte en een veranderende buurt. Zo is er het verhaal van Megan en Mave, de onbehouwen identieke tweeling die samen een groentekraam op de markt runnen en een echtgenoot delen; de onhandige vroedvrouw Chummy en haar zachtaardige politieman; zuster Monica Joan die op ramkoers ligt, en zuster Evangelina, van wie het gemopper en de uitbranders worden getemperd door haar achterbuurthumor.

Afscheid van de vroedvrouwen is een prachtig portret van een voorbij tijdperk, bevolkt door onvergetelijke personages.

Schrijver: Jennifer Worth
Oorspronkelijke titel: Farewell to the East End
Eerste uitgave: 2009
ISBN/EAN: 9789026334269
Ebook: 9789026334276
Uitgever: Ambo | Anthos

Gerelateerde schrijvers