Boekenplank:
Kies
 • Home
 • Z
 • Jacqueline Zirkzee

Boeken van Jacqueline Zirkzee

Jacqueline Zirkzee is auteur en historicus. Als journalist reisde ze jarenlang de wereld over.

Meer over Jacqueline Zirkzee

Genres: Historisch, Roman

Geboren: 1960

Geboorteland: Nederland

Website: Jacqueline Zirkzee


Overzicht

 • De eerste priesteres
 • Eva's dochter en andere verhalen
 • Het boek van Tristan en Isolde
 • Iris & Valentine
 • Mykene
 • Reimer

Het heksenhuis

 1. Het heksenhuis
 2. Eva's dochter

E-books

 • De weduwe en de gigolo
 • Het droomkasteel

Jeugdboeken

 • Zeg maar dat je vijftien bent

gedetailleerd overzicht

OverzichtDe eerste priesteres

Volgens de vroegste bronnen werd de aarde toen zij jong was bevolkt door de Anunnaki, de nakomelingen van Anu. Zij leerden de mensen de geheimen van een hogere beschaving. Wie waren zij werkelijk? En was het hun bedoeling een strijd tussen hemel en aarde te ontketenen?

Als rampspoed het Dorp van de Reiger treft, kan de Aardemoeder haar kinderen niet langer beschermen. Inanna, de kleindochter van de ziener, zal een pad betreden waar geen mens ooit van terugkeerde. Het wordt een reis met grote gevolgen.

Voor alles is een eerste keer. Maar wat als die ene keer je laatste kans betekent?

Schrijver: Jacqueline Zirkzee
Eerste uitgave: 2019
ISBN/EAN: 9789078905967
Uitgever: De Brouwerij
Eva's dochter en andere verhalen
Naast de novelle Eva's dochter bevat dit boek zeven kortere verhalen die zich in onze tijd afspelen. Het zijn stuk voor stuk verhalen die de motieven van de hoofdpersonen geleidelijk maar genadeloos blootleggen.
Schrijver: Jacqueline Zirkzee
Eerste uitgave: 2011
ISBN/EAN: 9789491074073
Uitgever: Parelz
Het boek van Tristan en Isolde
'De Heer gaf ons geloof, hoop en liefde. Maar de grootste daarvan is de liefde, en dat geloof ik met heel mijn hart.'

Zo rechtvaardigt de vrome monnik Ogrin zijn fascinatie met de Ierse prinses Isolde. De beschermde kluizenaarswereld van Ogrin schudt op zijn grondvesten wanneer Tristan en Isolde bij hem aankloppen, op de vlucht voor degenen die hen hun liefde misgunnen.

De oude Keltische sage van de twee gedoemde geliefden werd door de middeleeuwse minstrelen bezongen. In deze hervertelling speelt het zich af in de zesde eeuw, op het breukvlak van twee tijdperken. De historische achtergrond is echter ondergeschikt in deze universele liefdesgeschiedenis. De grote lijnen zijn bekend maar... hoe zat het nu ook al weer precies?

De herinnering vervaagt, de nieuwsgierigheid neemt over. Het verhaal mag verteld worden, al is het voor de honderdste keer. Het is van alle tijden, zoals de liefde van alle tijden is.
Schrijver: Jacqueline Zirkzee
Eerste uitgave: 2004
ISBN/EAN: 9789054291909
Uitgever: Conserve
Iris & Valentine
Vanaf het moment dat ze genoeg moed hadden verzameld om zij aan zij de glijbaan in de speeltuin te bedwingen waren ze onafscheidelijk: Iris en Valentine.

Twee vriendinnen die ondanks hun verschillen in de loop der jaren een steeds hechtere band krijgen. En al slaat Iris na het conservatorium haar vleugels uit naar swinging Londen en vestigt Valentine zich met man en kind in het degelijke Delft, geen oceaan kan ze scheiden.

Dankzij het internet overbruggen Iris en Valentine de afstand tussen Château Bayswater Road en een gammel grachtenpand aan de Oude Delft. Ze schrijven elkaar over literaire ambities, valse sopranen, drankmisbruik voor gevorderden, exotisch damesondergoed, sluimerende lekkages en de meest wijdverspreide gevaarlijke diersoort op deze planeet: foute mannen!

Van het najaar tot aan de nieuwe lente flitsen er 101 openhartige e-mails vol vaart en humor heen en weer; tezamen vormen zij een verhaal over de grilligheid van het lot en hoe je dat een handje helpt.
Schrijver: Jacqueline Zirkzee
Eerste uitgave: 2005
ISBN/EAN: 9789054292128
Uitgever: Conserve
Mykene
De ambitieuze Agamemnon van Mykene trouwt met Klytemnestra, prinses van Sparta. Haar ondernemende zuster, de schone Helena, laat zich schaken door de charmante zoon van de Trojaanse koning en vormt indirect de aanleiding tot de Trojaanse oorlog.

Het beleg van de Trojaanse citadel werd al beschreven in de verzen van Homerus. De voorgeschiedenis werpt een heel ander licht op deze oorlog; een oorlog die de levens zal veranderen van eenieder die erbij betrokken is. Geheimen uit het verleden achtervolgen de hoofdpersonen - Agamemnon, Klytemnestra en Helena - tijdens de lange jaren van het beleg. Een dramatische ontknoping na de val van de stad is onvermijdelijk.

Mykene is meer dan een echo uit een schimmig verleden. De persoonlijke getuigenissen van Agamemnon, Klytemnestra en Helena schetsen een indringend beeld van de wereld van de vroege Grieken. Deze roman gaat niet over helden en goden, maar over mensen van vlees en bloed, met hun fouten en eigenaardigheden, twijfels en overtuigingen. In Mykene ontvouwen de gebeurtenissen zich volgens dezelfde innerlijke logica die een ware Griekse tragedie kenmerkt.
Schrijver: Jacqueline Zirkzee
Eerste uitgave: 2001
ISBN/EAN: 9789054291435
Uitgever: Conserve


Reimer
De jonge Reimer Rijkerszoon is nog maar een leerling-apotheker als hij midden in een pestepidemie terechtkomt. In zijn armen sterven mensen aan de Zwarte Dood. Daarna heeft hij slechts één doel: het vinden van een panacee, een medicijn dat alle ziekten kan genezen.

Het duurt niet lang voor zijn droom in duigen valt. Door het verraad van een vriend wordt hij gedwongen aan te monsteren op een schip van de Verenigde Oost-Indische Compagnie, het begin van een lange reis vol ontberingen naar het andere eind van de wereld. Maar ook op zee blijft de pest hem achtervolgen en in zijn rol als chirurgijn krijgt zijn oude streven een nieuwe betekenis.

Eenmaal in Indië aangekomen, is hij getuige van het schrikbewind van Jan Pieterszoon Coen en wordt hem steeds duidelijker hoe hij zijn leven vorm moet geven.

Deze roman over onvervulde dromen en brandende ambities is rijk aan thema's uit de Gouden Eeuw: de beginjaren van de VOC, de geheimzinnige Rozenkruisers, de gruwelen van de pest en het gloren van een toenemend bewustzijn over de werking van het menselijk lichaam.
Schrijver: Jacqueline Zirkzee
Eerste uitgave: 2012
ISBN/EAN: 9789078905653
Uitgever: De Brouwerij

Het heksenhuisHet heksenhuis
In het bisdom Bamberg werden verdachten van hekserij vastgehouden in een speciaal voor dat doel gebouwde gevangenis, Het Heksenhuis. Een van de gevangenen schreef kort voordat hij ter dood werd gebracht op de brandstapel een brief aan zijn dochter. Dit document uit 1628 vormde de inspiratiebron voor Het Heksenhuis, waarin Jacqueline Zirkzee op oorspronkelijke en overtuigende wijze een beeld schetst van de onvoorstelbare gebeurtenissen uit deze tijd.

Kale historische feiten komen tot leven in deze kleurrijke roman, die handelt over foltering en dood, maar ook over vriendschap en hoop. Het Heksenhuis is méér dan een roman over een vreemd en voorbij verschijnsel. Vervolgingen zijn immers van alle tijden: er zullen altijd daders en slachtoffers, helden en toeschouwers zijn.

De jonge Eva raakt verstrikt in het web van de fanatieke 'heksenbisschop' van Bamberg. Wanneer zij een brief vindt die geschreven is door één van zijn slachtoffers komt haar leven in gevaar. Het reisgezelschap waarmee Eva het bisdom ontvlucht, neemt een geheime missie op zich.

Hun avontuurlijke zoektocht naar verlossing en vrijheid voert de reisgenoten dwars door oorlogvoerend Duitsland naar de rebelse Republiek aan de Noordzee. Kunnen zij hun opdracht uitvoeren? Wat zal de toekomst bieden voor de overlevenden van Het Heksenhuis? Want ook de vrijheid kent zijn prijs...
Schrijver: Jacqueline Zirkzee
Eerste uitgave: 2008
ISBN/EAN: 9789054292586
Uitgever: Conserve
Eva's dochter

Jong zijn in de 17e eeuw. Een tijd van geloof in heksen, van revoluties, de pest, boekdrukkunst en papen. Hoe was dat?

De zestienjarige Hélène heeft een in leer gebonden boek met lege bladzijden gekregen van haar ouders: een dagboek. Openhartig schrijft ze over haar saaie leven en haar behoefte aan avontuur.

Dan komt er een nieuwe meid in huis en het is gedaan met de rust. Het verleden van haar ouders komt boven water en Hélène moet een aantal stappen zetten om te redden wat er te redden valt. Maar of dat de juiste beslissingen zijn…

Schrijver: Jacqueline Zirkzee
Eerste uitgave: 2011
ISBN/EAN: 9789491074080
Uitgever: Parelz

E-booksDe weduwe en de gigolo

Een jonge man maakt kennis met de verleidingen van een luxe leven, maar de kennismaking met een oudere, welgestelde vrouw heeft een grotere invloed op zijn gemoedsrust dan hij had verwacht.

Dit korte verhaal is ook verschenen in de verhalenbundel Eva's dochter en andere verhalen.

Schrijver: Jacqueline Zirkzee
Eerste uitgave: 2011
Ebook: 9789491074479
Uitgever: Parelz
Het droomkasteel

De oude Gustave wordt trouw bezocht door Nicole, een jonge vrouw uit de buurt. Raymond, Gustave's chauffeur, bodyguard en reisgezel, vertrouwt haar helemaal niet. Hij weet zeker dat ze op het geld van zijn meester uit is. Als Gustave op sterven ligt, vertelt hij tot Raymonds schrik dat Nicole vermeld staat in zijn testament.

Gustave weet zeker dat ze niet uit is op materiele zaken, maar om Raymond tegemoet te komen heeft hij een bijzondere constructie bedacht. Niet snel daarna overlijdt Gustave en moet Raymond Nicole voor de keuze stellen. Kiest ze voor het droomkasteel of ...?

Schrijver: Jacqueline Zirkzee
Eerste uitgave: 2012
Ebook: 9789491074561
Uitgever: Parelz

JeugdboekenZeg maar dat je vijftien bent

Devi is twaalf. Ze vindt haar leven op het platteland in Zuid-India maar saai. Ze is dan ook in de wolken als er een vreemdeling langskomt met mooie verhalen over de wereld voorbij de rijstvelden. Vol goede moed gaat Devi met hem mee. Ze komt er al snel achter dat de werkelijkheid heel anders is.

Schrijver: Jacqueline Zirkzee
Eerste uitgave: 2015
ISBN/EAN: 9789053006665
Uitgever: Delubas

Gerelateerde schrijvers