Boekenplank:
Kies
  • Home
  • A
  • Ingvar Ambjørnsen

Boeken van Ingvar Ambjørnsen


Elling

  1. Vogeltjesdans - Fugledansen
  2. Bloedbroeders - Brodre i blodet

Jeugdboeken

  • De moorden van Barkvik - Drapene i Barkvik

gedetailleerd overzicht

EllingVogeltjesdans
In de pers kreeg Elling al gauw de bijnaam ‘de Noorse Forest Gump’. De hoofdpersoon uit Ingvar Ambjørnsens is dan ook een merkwaardige figuur. Deze dertiger beziet de alledaagse werkelijkheid vanaf de zijlijn en houdt zich verre van het gewoel.
Ondanks zijn jeugdige leeftijd is Elling al rentenier. Maar plotseling schrikt hij wakker in een psychiatrische inrichting. Kennelijk heeft hij een crisis achter de rug.
Wat aanvankelijk een onprettige situatie lijkt, ontwikkelt zich tot een welkome pauze. Elling vindt iets wat op een dagelijks ritme lijkt, kan goed opschieten met zijn afdelingsgenoten en beleeft zelfs een platonische liefde. Eigenlijk past zijn nieuwe omgeving veel beter bij zijn hoogstpersoonlijke vorm van logica. Zijn verstand kan even op vakantie, zodat andere onderdelen van zijn opmerkelijke persoonlijkheid alle ruimte krijgen.
Schrijver: Ingvar Ambjørnsen
Oorspronkelijke titel: Fugledansen
Eerste uitgave: 1995
ISBN/EAN: 90-5672-089-9
Uitgever: Signatuur
Bloedbroeders
Elling, een vriendelijke, prettig gestoorde kerel is dolgelukkig: eindelijk wordt hij ontslagen uit de psychiatrische inrichting en verhuist hij met zijn kamergenoot Kjell Bjarne naar een driekamerwoning.
Maar telefoneren blijkt niet zo eenvoudig als gedacht. En dan al die vreemde mensen om hen heen. Een overmaat aan gevoelens overspoelt onze beide helden...
Opnieuw houdt Ambjørnsen de lezer een spiegel voor. En wij lachen niet óm Elling en Kjell, maar mét hen – want wij herkennen onszelf maar al te vaak in hun angsten en verlangens, in hun onhandigheid en charme.
Schrijver: Ingvar Ambjørnsen
Oorspronkelijke titel: Brodre i blodet
Eerste uitgave: 1996
ISBN/EAN: 90-5672-088-0
Uitgever: Signatuur

JeugdboekenDe moorden van Barkvik
Philip Moberg is zestien jaar en woont bij zijn oom Ernst, die misdaadverslaggever is. Wanneer in het kleine plaatsje Barkvik iemand is vermoord met een bijl, wordt Ernst eropaf gestuurd om verslag te doen. In eerste instantie mag Philip niet mee. Hij weet zijn oom over te halen en een spannend avontuur begint. De zaak lijkt volkomen duidelijk. De politie heeft al iemand gearresteerd op verdenking van de moord. Maar beetje bij beetje begint Philip te twijfelen: is deze man wel schuldig?

Philip is jong, eigenwijs, vindingrijk en doortastend. Hij weet door te dringen in het dorpsleven van de jongeren, die duidelijk meer weten van het duistere verleden van hun ouders. Maar hij is ook overmoedig en onervaren: een combinatie die hem niet alleen steeds dichter bij de oplossing brengt, maar ook steeds dichter bij de moordenaar. En dan vindt er nog een moord plaats...

Schrijver: Ingvar Ambjørnsen
Oorspronkelijke titel: Drapene i Barkvik
Eerste uitgave: 2005
ISBN/EAN: 9789047701057
Uitgever: Lemniscaat

Gerelateerde schrijvers