Boekenplank:
Kies

Boeken van Peter Benchley

Meer over Peter Benchley

Genre: Mysterie / Spanning / Thriller

Geboren: 1940 / Overleden: 2006

Geboorteland: Verenigde Staten

Website: Peter Benchley


Overzicht

  • Amfibie - White shark
  • Code Q - Q clearance
  • De diepte - The deep
  • De zomer van de witte haai - Jaws
  • Het eiland - The island
  • Het geheim van de zee - The girl of the Sea of Cortez
  • Tentakels - Beast

Non-Fictie

  • Heersers van de oceaan - Shark trouble

Dubbel uitgegeven titels

  • Jaws - zie De zomer van de witte haai
Dubbel uitgegeven titels

gedetailleerd overzicht

OverzichtAmfibie
Fotograaf David Webber voelt zich zeer vereerd als hij een belangrijke opdracht krijgt van het toonaangevende tijdschrift National Geografic. Om bijzondere levensvormen op de bodem van de oceaan te kunnen vastleggen moet hij echter afdalen tot schier onpeilbare diepten. Omringd door een angstaanjagende duisternis en een onheilspellende stilte doen hij en zijn bemanningsleden hun werk.

Plotseling stuiten ze op het half vergane wrak van een Duitse onderzeeër uit de Tweede Wereldoorlog. Ze gaan op onderzoek uit en vinden een grote massieve kist. Eenmaal boven kan David zijn nieuwsgierigheid niet bedwingen en hij opent, ondanks alle waarschuwingen, in zijn eentje de goed gesloten kist.

Over de monsterachtige inhoud zal hij nooit meer iets kunnen vertellen, maar de inwoners van het badplaatsje Waterboro worden volop geconfronteerd met de ijzingwekkende gevolgen van de diepzeevondst.
Schrijver: Peter Benchley
Oorspronkelijke titel: White shark
Eerste uitgave: 1994
ISBN/EAN: 9789022981634
Uitgever: Bruna
Code Q
Timothy Burnham, schrijver van toespraken voor de Amerikaanse president, krijgt volkomen onverwacht de Q-status, wat wil zeggen dat hij toegang heeft tot topgeheime dossiers. Wanneer hij kort daarna de presidentiële lieveling wordt krijgt de Russische geheime dienst belangstelling voor hem.

Ook privé dreigt Burnham in een moeilijk parket te komen als zijn vriendin de dochter van een Russische agent blijkt te zijn.
Schrijver: Peter Benchley
Oorspronkelijke titel: Q clearance
Eerste uitgave: 1986
ISBN/EAN: 9789022506875
Uitgever: Boekerij
De diepte
Gail en David Sanders, een pas getrouwd paar, gaan op huwelijksreis naar de Bermuda. Ze duiken er, louter voor de sport, naar het wrak van de Goliath, een schip dat in 1943 voor de kust van het exotische eiland verging. Maar wat zo maar wat plezierduiken lijkt, groeit weldra uit tot een angstwekkend avontuur.

Tussen de koraalriffen op de bodem van de zee vinden ze tijdens een fascinerende duiktocht een ampul, die gevuld is met een gele vloeistof. Ze nemen het voorwerp mee naar boven, en een dodelijke jacht begint. De gele vloeistof blijkt morfine te zijn en wekt de hebzucht van een sinistere figuur op het eiland, Cloche. Hij wil hun de ampul tegen elke prijs ontnemen...

David en Gail worden in hun strijd tegen deze Cloche bijgestaan door de ervaren schatduiker en avonturier Treece, die zo zijn eigen redenen heeft om tot de ondergang van Cloche's meedogenloze bende bij te dragen...
The Deep - 1977
Regisseur: Peter Yates
Cast: Jacqueline Bisset, Nick Nolte, Louis Gossett Jr., e.a.
Schrijver: Peter Benchley
Oorspronkelijke titel: The deep
Eerste uitgave: 1976
ISBN/EAN: 9789022971567
Uitgever: Bruna
De zomer van de witte haai
Vroeg in de zomer wordt in een badplaats op Long Island een jonge vrouw, die 's nachts na een vrijage nog even in zee wilde, door een haai aangevallen en gedood. Uit onderzoek blijkt dat men hier te maken heeft met een zeer zeldzame, maar bijzonder gevaarlijke grote witte haai, een echte menseneter.

De politiecommissaris Martin Brody wil het zwemmen in zee verbieden, maar het gemeentebestuur wenst het hele geval in de doofpot te stoppen. De inwoners van de badplaats leven namelijk bij de gratie van de zomergasten en hun wegblijven belooft een winter van armoe. Het is een noodlottig toeval, zeggen ze, de haai is weer verdwenen.

Maar de haai is gebleven en slaat opnieuw toe: twee slachtoffers op één dag. Vanaf die dag wordt het dagelijkse leven in de badplaats beheerst door de onzichtbare dreiging in het water voor het strand. Het is tenslotte Martin Brody die met het hart in de keel alles in het werk stelt om de badplaats van dit monster te verlossen.
 

* Dit boek is ook uitgegeven onder een andere titel (zie dubbel uitgegeven titels).

Jaws - 1975
Regisseur: Steven Spielberg
Cast: Roy Scheider, Richard Dreyfuss, Robert Shaw, e.a.
Schrijver: Peter Benchley
Oorspronkelijke titel: Jaws
Eerste uitgave: 1974
ISBN/EAN: 9789022951415
Uitgever: Bruna
Het eiland
Blair Maynard is als verslaggever verbonden aan het New Yorkse tijdschrift Today. Tussen twee opdrachten in valt hem een krantenbericht op: in drie jaar tijd zijn 610 jachten en 2000 mensen vermist in de Caribische Zee.

Maynard ruikt nieuws en vraagt aan zijn hoofdredacteur toestemming ter plaatse een onderzoek in te stellen. Dat wordt hem niet toegestaan, maar Maynard vliegt, met medeneming zijn zoontje Justin, naar de Caycos eilanden, een voormalige Engelse kolonie en de meest achtergebleven eilandengroep in de Caribische Zee.

Steeds duidelijker blijkt dat er iets mis is, grondig mis. Wat gebeurt er met de luxe plezierjachten en hun eigenaren, meest rijke Amerikanen? Wat is de verborgen verschrikking die waart over de azuurblauwe zee, die huishoudt in afgelegen nederzettingen en waar slechts fluisterend en huiverend over wordt gesproken?

Het enige spoor dat Maynard vindt leidt naar een door mistflarden en nevels omhuld eiland...
The Island - 1980
Regisseur: Michael Ritchie
Cast: Michael Caine, David Warner, Jeffrey Frank, e.a.
Schrijver: Peter Benchley
Oorspronkelijke titel: The island
Eerste uitgave: 1979
ISBN/EAN: 9789022975060
Uitgever: Bruna


Het geheim van de zee
Paloma, dochter van een visser, woont op een eilandje in de golf van Californië. Iedere dag roeit ze met haar bootje de zee op, legt aan bij een uit het water oprijzende rots en glijdt de azuren pracht en de dodelijke schemerwereld onder water in. Aan de voet van de rots, tweehonderd meter beneden de zeespiegel, beneemt het fascinerende panorama haar steeds opnieuw de adem.

Op een dag lijkt het alsof het water bij de rots donkerder is dan anders. Maar dan beweegt het donker en Paloma ontdekt een opwindend fenomeen: een intrigerend geheim, dat ze met alle geweld voor zichzelf wil bewaren.
Schrijver: Peter Benchley
Oorspronkelijke titel: The girl of the Sea of Cortez
Eerste uitgave: 1982
ISBN/EAN: 9789022513262
Uitgever: Boekerij
Tentakels
Howard en Elizabeth Griffin zeggen - voorzien van een gouden handdruk - het zakenleven van Wall Street voorgoed vaarwel. Voor hen geen keiharde concurrentie meer, geen lange dagen in deprimerende kantoren, geen jachtige vergaderingen. Op hun luxe boot wachten de rust van de eindeloze oceaan en de uitdaging van nieuwe avonturen.

Totdat in de buurt van Bermuda het jacht een niet te dichten lek vertoont en ze gedwongen zijn het schip te verlaten. Ze stappen in het gammele reddingsbootje, waaruit Elizabeth even later spoorloos verdwijnt. Voordat Howard ook maar de kans krijgt van zijn verbazing te bekomen, wordt ook hij overboord getrokken.

Er zullen nog meer slachtoffers vallen voordat Whip Darling, Bermuda's beste visser, geholpen door helikopterpiloot Marcus Sharp, beseft dat de zonovergoten kusten bedreigt worden door niets anders dan een Architeuthis, een zeldzame, reusachtige inktvis. Slechts weinigen hebben het beest waargenomen; het moet naar schatting een spanwijdte hebben van ergens tussen de 9 en 27 meter en voorzien zijn van twee gigantische tentakels, een grote bek en acht armen, alle met vlijmscherpe haken.

Als rechtgeaarde man-van-de-zee is Whip niet genegen jacht te maken op dit enorme monster. Maar als hij onder druk wordt gezet, blijft hem weinig keus...
The Beast - 1996
Regisseur: Jeff Bleckner
Cast: William Petersen, Karen Sillas, Ronald Guttman, e.a.
Schrijver: Peter Benchley
Oorspronkelijke titel: Beast
Eerste uitgave: 1991
ISBN/EAN: 9789044925111
Uitgever: Bruna

Non-FictieHeersers van de oceaan

Aan de Amerikaanse auteur, duiker en gerenommeerd haaienexpert Peter Benchley hebben we een van de beroemdste kaskrakers uit de filmgeschiedenis te danken: Jaws.

Toen hij eenmaal besefte hoe weinig hij wist over deze indrukwekkende heersers van de diepte, liet dit hem niet meer los en begin hij het gedrag van haaien te onderzoeken. De kennis die hij opdeed, gedurende vijfentwintig jaar en tijdens vaak adembenemende duiktochten, heeft hij is het boek Haaien op pakkende wijze samengevat.

Deze schuwe roofdieren, die van onschatbare waarde zijn voor het leven in zee, worden eindelijk niet meer uitsluitend als bloeddorstige monsters gezien - en dat mede dankzij Benchley. Nieuwe inzichten over het leven van haaien, beschreven in het feitendeel van deze uitgave, laten zien dat wij deze oeroude vissen absoluut moeten beschermen.

Schrijver: Peter Benchley
Oorspronkelijke titel: Shark trouble
Eerste uitgave: 2002
ISBN/EAN: 9789064079733
Uitgever: Reader's Digest

Dubbel uitgegeven titelsJaws

Zie voor de beschrijving van dit boek: De zomer van de witte haai.

Schrijver: Peter Benchley
Oorspronkelijke titel: zie De zomer van de witte haai
Eerste uitgave: 1974
ISBN/EAN: 9789022972724
Uitgever: Bruna