Boekenplank:
Kies

Boeken van Gwen Bristow

Gwen Bristow was schrijfster en journalist. Ze was getrouwd met Bruce Manning, een scriptschrijver en filmproducer, met wie ze ook enkele boeken schreef.

Meer over Gwen Bristow

Genres: Historisch, Roman

Geboren: 1903 / Overleden: 1980

Geboorteland: Verenigde Staten


Overzicht

 • Celia Garth - Celia Garth
 • Morgen is voor eeuwig - Tomorrow is forever
 • Uitnodiging voor moord - The invisible host

Als de katoen rijpt... / Plantation Trilogy

 1. Als de katoen rijpt... - Plantation Trilogy
 2. Midzomer - Deep summer
 3. Blanke slaven - The handsome road
 4. Nieuwe adel - This side of glory

Calico Palace

 1. Pioniers en gauwdieven - Calico Palace, deel 1
 2. San Francisco - Calico Palace, deel 2

Erfenis der Vaderen / Jubilee Trail

 1. Erfenis der vaderen - Jubilee trail
 2. De lange weg - Jubilee Trail, deel 1
 3. Aards paradijs - Jubilee Trail, deel 2

Dubbel uitgegeven titels

 • De onzichtbare gastheer - zie Uitnodiging voor moord
Erfenis der Vaderen / Jubilee Trail
Dubbel uitgegeven titels

gedetailleerd overzicht

OverzichtCelia Garth
Celia Garth is een jong weesmeisje dat haar brood verdient als naaister wanneer de Amerikaanse Revolutie uitbreekt. Met haar levendige geest en behendige handen stuurt zij haar lot.

Juist wanneer haar geluk compleet lijkt, slaat tragedie toe en moet zij al haar geestelijke kracht en haar sterke wil aanwenden om deze te overkomen.

Vele vrienden én vijanden maken haar leven alles behalve saai en de pittige Celia doorleeft de Revolutie in een mengeling van vreugde en verdriet.
Schrijver: Gwen Bristow
Oorspronkelijke titel: Celia Garth
Eerste uitgave: 1959
ISBN/EAN: Nvt
Uitgever: Stok / Zuid-Hollandsche U.M.
Morgen is voor eeuwig
Morgen is voor eeuwig is het meeslepende levensverhaal van Elizabeth Herlong, sinds jaren gelukkig getrouwd met Spratt Herlong, een filmproducent in Hollywood.

Als een scenarioschrijver, Erich Kessler, zijn intrede doet in het leven van de Herlongs, wordt Elizabeth weer herinnerd aan haar leven voor haar huwelijk met Spratt. Op aangrijpende wijze ontrolt zich het drama tussen Elizabeth en Kessler, dat bij hen zoveel herinneringen uit het verleden oproept...
Schrijver: Gwen Bristow
Oorspronkelijke titel: Tomorrow is forever
Eerste uitgave: 1964
ISBN/EAN: 9789023500285
Uitgever: Zuid-Hollandsche U.M.
Uitnodiging voor moord
'Jean,' zei Hank, 'waarom ben jij hier vanavond?'
'Waarom? Ik kreeg gisteren een telegram met 'Gefeliciteerd' en een uitnodiging voor dit feest hier. Het was ondertekend met 'uw gastheer'.'
'Precies. Nu is het gekke van dit feest dat er helemaal geen gastheer is. Er zijn alleen maar gasten. Ieder van ons heeft gisteren een dergelijk telegram ontvangen... Dus we zijn allemaal gekomen, maar geen gastheer.'

* Geschreven door Gwen Bristow & Bruce Manning.
 

* Dit boek is ook uitgegeven onder een andere titel (zie dubbel uitgegeven titels).

Schrijver: Gwen Bristow
Oorspronkelijke titel: The invisible host
Eerste uitgave: 1930
ISBN/EAN: Ster Detectives nr. 3
Uitgever: Weegschaal

Als de katoen rijpt... / Plantation TrilogyAls de katoen rijpt...

Als de katoen rijpt... bevat de boeken:

 1. Midzomer
 2. Blanke slaven
 3. Nieuwe adel

Schrijver: Gwen Bristow
Oorspronkelijke titel: Plantation Trilogy
Eerste uitgave: 1962
ISBN/EAN: 9789010047168
Uitgever: Zuid-Hollandsche U.M.
Midzomer
Liefde redeneert niet: het kwam bij het jonge, puriteinse meisje Judith Sheramy niet op, dat zij helemaal niet paste bij de slavenhandelaar en avonturier Philip Larne. Tegen de wil van haar ouders ging zij met hem mee, de wildernis van Zuid-Carolina in.

Haar leven werd één grote strijd: de strijd om haar diepste 'zelf', haar romantische liefde, de strijd om in de wildernis iets te scheppen dat bij de anderen ontzag af zou dwingen en haar omhoog zou heffen, de strijd om hierin toch haar menselijkheid te bewaren, de strijd om een traditie te vestigen, een nobele traditie..

 Van romantisch meisje wordt zij een rijpe zelfbewuste vrouw, koningin van haar trotse bezitting. En naast haar komt ten slotte te staan de man, haar tegenpool, die zij in wijze beheersing heeft weten te veroveren om samen dat op te bouwen wat hun trots uitmaakt: de Ardeith plantage met haar velden en negers, hun kinderen en het geluk van een in een aanzienlijke traditie verlopend leven.
Schrijver: Gwen Bristow
Oorspronkelijke titel: Deep summer
Eerste uitgave: 1937
ISBN/EAN: Nvt
Uitgever: Zuid-Hollandsche U.M.
Blanke slaven
In het middelpunt van Als de katoen rijpt... staat een vrouw uit die andere wereld, die van de 'arme blanken', de blanke slaven, die het in hun verpaupering veel slechter hebben dan de negerslaven.

Judith's schoonzusje is in deze wereld in het havenkwartier verzeild geraakt, waar het stinkt en waar de armoe door de sloppen waart. Haar dochter Corry May Upjohn wil geen 'arme blanke' blijven en daartoe is haar - al wil zij goed blijven - geen middel te erg.

De oorlog tussen de Noordelijke en de Zuidelijke staten komt haar te hulp. Wel verliest zij haar grote liefde: Budge, die met haar weg wilde trekken de stroom over naar Frans gebied, wordt als deserteur gefusilleerd. Maar zij vindt een rijk leven naast Gilday, de 'koffersjouwer' uit het Noorden. Nu is zij de rijke en haar Gilday heeft de macht Ardeith en Ann Larne te maken en te breken.

Gilday trouwt haar niet: hij laat haar zitten met de kleine Fred. Die heeft de aard van haar en Gilday: hij weet wat hij wil en is nuchter en praktisch. De rivier heeft zijn liefde en de wil de rivier te temmen beheerst hem.
Schrijver: Gwen Bristow
Oorspronkelijke titel: The handsome road
Eerste uitgave: 1938
ISBN/EAN: Nvt
Uitgever: Zuid-Hollandsche U.M.
Nieuwe adel
De tegenstelling Noord-Zuid is over de gehele wereld die van nuchter verstand en klare zakelijkheid tegenover luchtige charme en gemoedelijke hartelijkheid. Eleanor, dochter van de grote dijkaannemer Fred Upjohn, trouwt met Kester Larne, nuchtere zakelijkheid met elegante charme. Kester gaat luchtig over schulden en zorgen heen, de zakenvrouw Eleanor doet alles om de boekhouding op peil te brengen.

Als de wereldoorlog uitbreekt, neemt Kester dienst. Eleanor blijft alleen met een belaste plantage en in een katoencrisis, die bovenmenselijke inspanning en ongelofelijke handigheid vereisen. Zij redt niet alleen Ardeith, zij wordt door haar moedige zakelijkheid schatrijk. Hier is zij trots op en juist dit verwijt Kester haar. Een volledige breuk volgt uit het conflict. Het kind zorgt voor de hereniging: beiden erkennen eigen fouten en elkaars goede hoedanigheden en op deze basis groeit hun geluk.

Het was een lange weg van de wildernis der 18de eeuw, langs bloeiende velden en havensloppen, vol zweet en tranen van verdriet en vreugde, langs vele tegenstellingen en conflicten naar het geluk der eenheid. Een weg vol menselijke hoogten en diepten, tegen de achtergrond van rijpende katoenvelden, die de geslachten der Larnes en Upjohns aflegden als symbool, niet alleen van Amerika's geschiedenis, maar van die der gehele mensheid.
Schrijver: Gwen Bristow
Oorspronkelijke titel: This side of glory
Eerste uitgave: 1940
ISBN/EAN: Nvt
Uitgever: Zuid-Hollandsche U.M.

Calico PalacePioniers en gauwdieven
We schrijven het jaar 1848. Terwijl in Europa tronen wankelen, revoluties en opstanden worden ontketend en zelfs in Nederland door koning Willem II, zij het met tegenzin, een grondwet wordt getekend, ruist er door het verre Amerika een gerucht dat steeds sterker aanzwelt. In Californië is goud gevonden!

En dat betekent het begin van een massale uittocht van avonturiers en andere gelukzoekers, allemaal op zoek naar het zo fel begeerde, gele metaal. Mannen en vrouwen uit alle lagen van de bevolking, gedreven door hebzucht, haat, liefde, teleurstelling en al het andere waartoe de soms verwarde geest van het mensdom zich laat leiden, trekken in de richting van het gehucht San Francisco dat rond 1848 900 zielen telt.
Schrijver: Gwen Bristow
Oorspronkelijke titel: Calico Palace, deel 1
Eerste uitgave: 1970
ISBN/EAN: 9789023501855
Uitgever: Zuid-Hollandsche U.M.
San Francisco
De hoofdpersoon in Calico Palace is Marny, een pittige schoonheid met een weelde van rossig haar en een flair voor kaartspel. In een gouddelverskamp begint zij een goktent, een 'Calico Palace'.

Maar ook Kendra, Ted, Hiram, Pocket en kapitein Pollock spelen een rol in dit boek. Sommige van hen kunnen deze nieuwe, vreemde wereld niet aan en gaan eraan ten onder. Anderen worden sterker in de strijd en delen in de glorie en de rijkdom van een land dat zij hielpen opbouwen.

En zo groeit San Francisco tot een der mooiste en rijkste steden op aarde. Zo ontstaat de legende van de 'gouden tijd'.
Schrijver: Gwen Bristow
Oorspronkelijke titel: Calico Palace, deel 2
Eerste uitgave: 1970
ISBN/EAN: 9789023501862
Uitgever: Zuid-Hollandsche U.M.

Erfenis der Vaderen / Jubilee TrailErfenis der vaderen
Erfenis der vaderen bevat de boeken:
 1. De lange weg
 2. Het aardse paradijs
Schrijver: Gwen Bristow
Oorspronkelijke titel: Jubilee trail
Eerste uitgave: 1950
ISBN/EAN: 9789023550044
Uitgever: Zuid-Hollandsche U.M.
De lange weg

De lange weg neemt ons mee naar het jaar 1844 en laat ons kennismaken met Garnet Cameron, een jonge vrouw uit New York, die een prettig, rustig voortkabbelend leventje leidt. Haar moeder probeert Garnet uit alle macht in contact te laten komen met eventuele huwelijkskandidaten.

Maar het is Oliver Hale, met zijn gebruinde, verweerde gezicht en zijn wilde, zandkleurige haardos die zich meester maakt van Garnets hart. Bij Oliver, een reizend koopman die de woeste kusten van Californië met zijn karavaan aandoet, vindt Garnet het avontuur waarnaar zij altijd heeft verlangd...

Schrijver: Gwen Bristow
Oorspronkelijke titel: Jubilee Trail, deel 1
Eerste uitgave: 1950
ISBN/EAN: 9789010051738
Uitgever: Elsevier
Aards paradijs

Garnet Cameron, de beschermd opgegroeide rijkeluisdochter uit New York, heeft in de ruige koopman Oliver Hale de man van haar leven gevonden. Op hun huwelijksfeest in New Orleans duikt de opwindende Florinda op, wier lot opeens nauw verweven blijkt te zijn met dat van Garnet en Oliver...

Gedurende hun omzwervingen door het ruige Amerika van de negentiende eeuw doet Garnet talloze nieuwe ervaringen op. In Texas kruisen twee onvervalste cowboys haar pad en in Californië, toen nog in Mexicaanse handen, wordt ze voor het eerst in haar leven geconfronteerd met tragedie, verraad en wanhoop...

Schrijver: Gwen Bristow
Oorspronkelijke titel: Jubilee Trail, deel 2
Eerste uitgave: 1950
ISBN/EAN: 9789010052872
Uitgever: Elsevier

Dubbel uitgegeven titelsDe onzichtbare gastheer

Zie voor de beschrijving van dit boek: Uitnodiging voor moord.

Schrijver: Gwen Bristow
Oorspronkelijke titel: zie Uitnodiging voor moord
Eerste uitgave: 1930
ISBN/EAN: 9789021801209
Uitgever: Luitingh-Sijthoff

Gerelateerde schrijvers