Boekenplank:
Kies
  • Home
  • B
  • Augusten Burroughs

Boeken van Augusten Burroughs

Meer over Augusten Burroughs

Genre: Non-Fictie

Geboren: 1965

Geboorteland: Verenigde Staten

Website: Augusten Burroughs


Autobiografische serie

  1. Er klopt iets niet - Running with scissors
  2. Droog - Dry
Autobiografische serie

gedetailleerd overzicht

Autobiografische serieEr klopt iets niet
Er klopt iets niet is het waargebeurde verhaal van een jongen die door zijn moeder wordt weggegeven aan haar onorthodoxe psychiater. Op twaalfjarige leeftijd woont Augusten te midden van de enorme rotzooi in het roze huis van dokter Finch en zijn bizarre gezin.

De kakkerlakken voelen zich thuis tussen de bergen vuile vaat, de vrouw van de dokter eet hondenbrokken bij het tv-kijken, toekomstvoorspellingen aan de hand van de bijbel of de inhoud van de toiletpot zijn heel normaal en de zeventigerjaren zelfexpressie viert hoogtij. Augusten sluit vriendschap met Finch' dochter Natalie en met één van zijn 'geadopteerde' patiënten, een pedofiel die in het schuurtje woont.

Er zijn geen regels, er is geen school. De kerstboom staat er nog in de zomer, valium wordt gegeten alsof het snoepjes zijn. En voor saaie momenten is er de oude elektroshockmachine in de trapkast.

In deze verwarrende en absurde omgeving probeerde Augusten op te groeien. Hoe hij dat deed, vertelt hij in deze ongelooflijke, grotesk grappige jeugdherinneringen, waarin ook de pijn en de wil om te overleven voelbaar is. Als lezer geloof je bijna niet dat zijn verhaal echt gebeurd is, toch is het zo.
Running with Scissors - 2006
Regisseur: Ryan Murphy
Cast: Annette Bening, Joseph Cross, Gwyneth Paltrow, e.a.
Schrijver: Augusten Burroughs
Oorspronkelijke titel: Running with scissors
Eerste uitgave: 2002
ISBN/EAN: 9789026983245
Uitgever: Van Holkema & Warendorf
Droog
Droog is het verhaal van een man die probeert om zijn herinneringen te verdrinken, zijn demonen te verjagen en zijn verleden te vergeten. Totale ontluistering, beschreven met een originele stem, droge humor, zelfspot en nietsontziende eerlijkheid.

Augusten Burroughs heeft een goedbetaalde baan als reclameschrijver in Manhattan, maar zijn privéleven is een ramp. De demonen uit zijn jeugd achtervolgen hem, hij is intens eenzaam en houdt tegelijkertijd angstvallig afstand van degene die van hem houdt. Zijn appartement is een zee van lege whiskyflessen en hij sprenkelt op zijn werk eau de toilette op zijn tong in een vergeefse poging de alcoholdampen te verhullen.

Als zijn baas erop staat dat hij hulp zoekt, belandt Augusten in de grimmige realiteit van een ontwenningskliniek, met papieren ziekenhuisslippers, bizarre medeverslaafden, counseling en het gebruik van knuffels in groepstherapie. Augusten wordt gedwongen zichzelf onder de loep te nemen en er begint iets te klikken.

Terug in Manhattan komt hij erachter dat afkicken één ding is maar dat het iets anders is om je oude leven weer op te pakken, maar dan zonder de alcohol die daarvan de basis vormde. Zijn gevecht om nuchter te blijven wordt zwaarder en het verslag ervan schokkender wanneer Burroughs een verhouding begint met een crack-verslaafde.
Schrijver: Augusten Burroughs
Oorspronkelijke titel: Dry
Eerste uitgave: 2002
ISBN/EAN: 9789026983894
Uitgever: Van Holkema & Warendorf