Boekenplank:
Kies

Boeken van David Sedaris

Meer over David Sedaris

Genre: Roman

Geboren: 1956

Geboorteland: Verenigde Staten

Website: David Sedaris


Overzicht

 • 6 tot 8 zwarte mannen - Holidays on ice
 • Calypso - Calypso
 • De lachvogel - Let's explore diabetes with owls
 • Eekhrn zkt eekhrn - Squirrel seeks chipmunk
 • Gestolen voorwerpen - Theft by finding
 • Holidays on ice - Santaland diaries
 • Ik ooit mooi praten - Me talk pretty one day
 • Naakt - Naked
 • Steek je familie in de kleren - Dress your family in corduroy and denim
 • Van je familie moet je het hebben - Verzamelbundel
 • Wanneer je omringd bent door vlammen - When you are engulfed in flames

Dubbel uitgegeven titels

 • Ik mooi praten - zie Ik ooit mooi praten
Dubbel uitgegeven titels

gedetailleerd overzicht

Overzicht6 tot 8 zwarte mannen
Als u alleen al bij de gedachte aan de naderende feestdagen de neiging voelt opkomen om te gaan roepen om een pruik of mijter, overweeg dan eens om uw koffertje met vermommingen aan te vullen met de nieuwe en uitgebreide versie van 6 tot 8 zwarte mannen van David Sedaris.
Het is licht, het is draagbaar en het is makkelijk te verbergen onder uw tabberd of baard. En het is nu aangevuld met nog eens zes verhalen met de feestdagen als thema (waarvan er één niet eerder werd gepubliceerd), ideaal gezelschap tijdens de lange uren onder de feestverlichting.
Maar ook als u deze dagen gewoon christelijk viert of als u er de voorkeur aan geeft uw vrije dagen te besteden aan het bereiden van een kalkoen, om maar iets te noemen, of het bakken van grappig bedoelde koekjes, zult u dit boek niet willen missen. U treft er bijvoorbeeld het tijdloze verhaal 'Holidays on Ice' in aan, waarin de strijd van de als warenhuiskabouter verklede jongeman wordt vereeuwigd. U vindt hier ook het verhaal 'Dinah de kersthoer', waarin het gezin Sedaris zich openstelt voor een onverwachte, op Maria Magdalena gelijkende bezoekster.
Dit en de vier andere favoriete vertellingen zijn nu aangevuld met zes nieuwe verhalen waarin verslag wordt gedaan van de manier waarop je een verschijnsel als de paashaas aan Fransen kunt uitleggen, hoe Halloween eruitziet ten burele van de keuringsarts, iets over de verwarrende tradities waarmee het kerstgebeuren (maar dan sinterklaas geheten) in andere landen (zoals Nederland, bijvoorbeeld) omgeven kan zijn en een geheel nieuw verhaal over de wijze waarop een kerstviering ten plattelande verkeerd kan uitpakken.
Schrijver: David Sedaris
Oorspronkelijke titel: Holidays on ice
Eerste uitgave: 1997
ISBN/EAN: 978-90-488-0667-6
Uitgever: Lebowski
Calypso

In deze langverwachte nieuwe verhalenbundel is Sedaris op zijn allerbest: zijn observatievermogen is scherper dan ooit en de wijze waarop hij de lezer in lachen kan laten uitbarsten is ongeëvenaard.

Vlijmscherpe verhalen over zijn familie, het verlies van zijn zusje, de vriendjes van zijn moeder, zijn strandhuisje en de goedaardige tumor die hij liet verwijderen door een fan die om zijn handtekening vroeg. Ontroerend, grappig en altijd oprecht.

Schrijver: David Sedaris
Oorspronkelijke titel: Calypso
Eerste uitgave: 2018
ISBN/EAN: 9789048844128
Uitgever: Lebowski
De lachvogel
Met zijn scherpzinnige observaties is David Sedaris uitgegroeid tot een van de bekendste humoristen. Hij maakt gehakt van culturele eufemismen en heeft lak aan politieke correctheid - hij is de meester van de 21e-eeuwse satire.

De lachvogel laat je de absurde en verrukkelijke belevenissen van een nieuwsgierige reiziger ervaren. Een reis om nooit te vergeten!
Schrijver: David Sedaris
Oorspronkelijke titel: Let's explore diabetes with owls
Eerste uitgave: 2013
ISBN/EAN: 9789048843022
Uitgever: Lebowski
Eekhrn zkt eekhrn
Hoewel de personages stammen uit het dierenrijk, vertonen de situaties en lotgevallen in Eekhrn zkt eekhrn een onlosmakelijk verband met de waanzin van het alledaagse leven. In 'De pad, de schildpad en de eend' klagen drie vreemde vogels over bureaucratische toestanden in het bos, in 'Hallo, kat' heeft een cynische kat moeite om de opgelegde sessies bij de Anonieme Alcoholisten uit te zitten, en in 'Eekhrn zkt eekhrn' wordt een liefdespaar bruut uit elkaar gedreven door bevooroordeelde familieleden...
Schrijver: David Sedaris
Oorspronkelijke titel: Squirrel seeks chipmunk
Eerste uitgave: 2010
ISBN/EAN: 978-90-488-0665-2
Uitgever: Lebowski
Gestolen voorwerpen
Sinds 1977 houdt David Sedaris dagboeken bij waarin hij zijn gedachten over, en observaties van alledaagse perikelen bijhoudt. Als je Sedaris live hebt gezien weet je dat zijn dagboeklezingen de hoogtepunten van de avond zijn; nu zijn die hoogtepunten eindelijk voor iedereen beschikbaar.

Gestolen voorwerpen, een selectie grappige, verhelderende en altijd intrigerende verhalen uit de dagboeken, geeft een volledig beeld van een van de grootste humoristen van onze generatie.
Schrijver: David Sedaris
Oorspronkelijke titel: Theft by finding
Eerste uitgave: 2017
ISBN/EAN: 9789048832057
Uitgever: Lebowski


Holidays on ice
Volgens de krant Seattle Weekly zijn de 58 pagina's die het verhaal 'Holidays on ice' beslaat 'waarschijnlijk de grappigste 58 pagina's die in de laatste vijfentwintig jaar van de vorige eeuw zijn uitgegeven'. Holidays on ice bevat het verhaal waarmee Sedaris indertijd doorbrak naar een groot publiek: de manier waarop hij zijn tumultueuze belevenissen als kabouter in Macy's optekende waren van een ongeëvenaard humoristisch niveau. In deze 'kerstbundel' zijn zes verhalen bijeengebracht; ze zijn, zoals The Sunday Times schreef, 'spetterend camp, bitcherig kitsch en gelikt satirische vormen van superieure humor'.
Schrijver: David Sedaris
Oorspronkelijke titel: Santaland diaries
Eerste uitgave: 1999
ISBN/EAN: 90-5000-456-3
Uitgever: Vassallucci
Ik ooit mooi praten
Wederom staat de - licht losgeslagen - familie Sedaris centraal in Ik ooit mooi praten: zijn gierige vader (die in supermarkten zoekt naar afgeprijsde producten waarvan de houdbaarheidsdatum verlopen is), zijn moeder (die een stervende puppy tracht te reanimeren door hem in een casserole te leggen en in de oven te zetten), zijn 'tanorexic' zuster Gretchen (die alleen maar wil zonnebaden), en zijn joints rokende, grofgebekte broer Paul (die als enige van de zes kinderen opdraaft voor een Grieks maal ter ere van Thanksgiving).
Maar uiteraard gaat dit boek vooral over de licht neurotische David Sedaris zelf, die er onder meer over fantaseert de eerste homosexuele zwaargewicht boksen te worden.
* Dit boek is ook uitgebracht onder de titel Ik mooi praten.
Schrijver: David Sedaris
Oorspronkelijke titel: Me talk pretty one day
Eerste uitgave: 2000
ISBN/EAN: 90-5000-089-4
Uitgever: Vassallucci
Naakt
In De Women's Open beschrijft Sedaris een hilarisch bezoek aan de golfclub met zijn vader en een van zijn zussen, die er haar eerste menstruatie beleeft op de 'putting green'. In Dix Hill vertelt Sedaris over zijn vrijwilligerswerk in het gelijknamige Mental Hospital, waar zijn eigen grootvader ooit werd opgenomen en 37 elektroshocks kreeg toegediend. Bij thuiskomst sprak de oude man nimmermeer een woord - hij bracht de rest van zijn leven door met 'appels van hun klokhuis te ontdoen en het bakken van taarten'. Cyclopen is een ontroerend portret van zijn immer voor rampen waarschuwende vader: 'Ik had een vriend...' In As verzamelt de familie zich om de laatste dagen van moeder bij te wonen. En in het titelverhaal Naakt besluit de hoofdpersoon een weekje door te brengen in een nudistenkamp - 'het ontbreken van kledingstukken maakte het heel moeilijk om mensen te beschrijven. Je kon bij voorbeeld niet vragen: "Wie is die onbesneden man met al dat haar op zijn kont?"' - waar hij tot de conclusie komt dat nudisten 'zo ongeveer de laatsten zijn die je naakt zou willen zien'.
Schrijver: David Sedaris
Oorspronkelijke titel: Naked
Eerste uitgave: 1997
ISBN/EAN: 90-5000-306-0
Uitgever: Vassallucci
Steek je familie in de kleren
David Sedaris wordt in Amerika gezien als dé moderne meester van het korte verhaal: het onpopulaire genre kreeg door zijn eerdere bundels Barrel Fever, Holidays on Ice, Naked en Me Talk Pretty One Day een nieuwe impuls. David Sedaris speelt in de sneeuw met zijn zusjes. David Sedaris gaat op vakantie met zijn familie. David Sedaris krijgt een baan als drankjesverkoper. David Sedaris gaat naar de bruiloft van zijn broer. David Sedaris dweilt de vloer van zijn zuster. David Sedaris geeft aanwijzingen aan een verdwaalde reiziger. David Sedaris eet een hamburger. David Sedaris laat zijn bloeddruk testen. Klinkt allemaal normaal, toch? De indrukwekkendste standup-comedyshow in boekvorm.
Schrijver: David Sedaris
Oorspronkelijke titel: Dress your family in corduroy and denim
Eerste uitgave: 2004
ISBN/EAN: 90-5000-594-2
Uitgever: Vassallucci
Van je familie moet je het hebben
Van je familie moet je het hebben bevat een zorgvuldig en kundig samengestelde en ingeleide selectie door Aaf Brandt Corstius van David Sedaris' mooiste, ontroerendste en vooral geestigste verhalen: ze gaan over de dood, over zijn knotsgekke familie, over nudistencampings, over roken, over de zes tot acht zwarte mannen die Sinterklaas assisteren, over dwangneuroses, lichamelijk verval, over shoppen met zijn zus Amy, en over nog meer dood.
Ik kon vrijelijk lurkend aan een plastic emmer met pannenkoekenbeslag door het huis banjeren, maar als bij een van mijn zussen een dun reepje huid over haar bikini bolde, stond mijn vader meteen klaar met zijn mengeling van metaforen. 'Jezus, Flossie, je bent toch geen melkkoe? Kijk nou eens naar jezelf. Nog een pondje erbij en je mag de straat niet meer op zonder vrachtwagenrijbewijs.'
Uit: Een blauw oog en een diamant
Waar zou hij zijn pen bewaren?
Uit: Naakt
Schrijver: David Sedaris
Oorspronkelijke titel: Verzamelbundel
Eerste uitgave: 2010
ISBN/EAN: 978-90-488-0453-5
Uitgever: Lebowski


Wanneer je omringd bent door vlammen
Wanneer hij koffie wil zetten en het water blijkt afgesloten, overweegt David serieus de inhoud van een bloemenvaas te gebruiken, wat leidt tot een bizarre reeks associaties: van het Franse platteland tot een hilarisch gênante herinnering aan een drugstransactie in een woonwagen in Noord-Carolina. Sedaris leidt de lezer van het bizarre alledaagse - een keelsnoepje dat uit zijn mond valt en in de schoot van een medepassagier in het vliegtuig belandt, of het bepantseren van zijn ramen met lp-hoezen om zijn huis te beschermen tegen neurotische zangvogels - naar universele waarheden, culminerend in een weergaloos verslag van zijn reis naar Tokio in een poging te stoppen met roken.
Schrijver: David Sedaris
Oorspronkelijke titel: When you are engulfed in flames
Eerste uitgave: 2008
ISBN/EAN: 978-90-488-0127-5
Uitgever: Lebowski

Dubbel uitgegeven titelsIk mooi praten
Zie voor de beschrijving van dit boek: Ik ooit mooi praten.
Schrijver: David Sedaris
Oorspronkelijke titel: zie Ik ooit mooi praten
Eerste uitgave: 2000
ISBN/EAN: 9789048806423
Uitgever: Lebowski