Boekenplank:
Kies

Boeken van Jaume Cabré

Meer over Jaume Cabré

Genre: Roman

Geboren: 1947

Geboorteland: Spanje


Overzicht

  • De bekentenis van Adrià - Jo confesso
  • De schaduw van de eunuch - L'ombra de l'eunuc
  • De stemmen van de Pamano - Les veus del Pamano
  • Edelachtbare - Senyoria

gedetailleerd overzicht

OverzichtDe bekentenis van Adrià
De antiekwinkel van zijn vader in Barcelona is een ware schatkamer, maar de fascinatie van de jonge Adrià gaat met name uit naar een waardevolle viool uit de achttiende eeuw met een betoverende klank, de eerste uit de handen van de beroemde vioolbouwer Lorenzo Storioni uit Cremona. Stiekem ruilt Adrià hem op een dag om met zijn eigen viool om het instrument trots aan zijn beste vriend Bernat te laten zien. Wanneer hij de Storioni terug wil leggen zijn zowel zijn eigen viool als zijn vader verdwenen. De antiekhandelaar blijkt in koelen bloede te zijn vermoord. Vele jaren later - Adrià is inmiddels geleerde en verzamelaar - tracht hij het raadsel van de herkomst van de Storioni op te lossen en zo achter de ware grond te komen voor de moord op zijn vader. Wat hij echter niet kan weten is dat de geschiedenis van de viool een verleden in zich bergt van familiegeheimen en moordgevallen, van haat en intrige en van liefde en verraad. De schaduw van deze gebeurtenissen reikt over vele eeuwen Europese geschiedenis heen tot aan Adrià's heden en dreigt hem alles af te nemen - ook zijn grote liefde Sara.
Schrijver: Jaume Cabré
Oorspronkelijke titel: Jo confesso
Eerste uitgave: 2011
ISBN/EAN: 9789056724184
Uitgever: Signatuur
De schaduw van de eunuch
Miquel Gensana wordt opgeschrikt door de plotse dood van zijn jeugdvriend en politicus Bolós. Ook Júlia blijft met vragen achter en ze nodigt Miquel uit voor een etentje. Miquel weet niet dat Júlia jarenlang een verhouding had met Bolós. Júlia weet niet dat Bolós mogelijk is vermoord uit wraak voor iets uit Miquels en Bolós' verleden. Tijdens het etentje blikt Miquel terug op zijn leven. Zijn bewogen tijd samen met Bolós bij het Spaanse verzet blijft een schaduw op het heden werpen, zeker na Bolós' verdachte dood. Maar ook Miquels obscure en grootse familiegeschiedenis vol intriges komt naar boven: de opkomst en ondergang van de rijke en machtige Gensana's. De schaduw van de eunuch is een overweldigend en tijdloos verhaal over cruciale keuzes in het leven, de bagage van een familie en de onvolprezen rol van muziek en kunst.
Schrijver: Jaume Cabré
Oorspronkelijke titel: L'ombra de l'eunuc
Eerste uitgave: 1996
ISBN/EAN: 9789056725488
Uitgever: Signatuur
De stemmen van de Pamano
De stemmen van de Pamano is een prachtige liefdesgeschiedenis en een magistraal verhaal over individuele en collectieve lafheid, heldendom en de vele gezichten van de herinnering. Tina, een amateurfotografe, reist naar Torena, een dorp in de Pyreneeën, om foto's te nemen voor een expositie. Daar krijgt ze onverwachts enkele volgeschreven schoolschriftjes in handen waarin het ongelooflijke verhaal beschreven staat van drie personen tijdens de Spaanse Burgeroorlog en de dictatuur die erop volgde. De schoolmeester Oriol Fontelles heeft zijn dochtertje nog nooit gezien, omdat zijn vrouw hem verliet toen ze nog zwanger was, walgend van zijn goede contacten met de fascistische burgemeester van het dorp. De motieven die Oriol hiervoor had, heeft hij echter altijd moeten verzwijgen. Elisenda Vilabrú i Vilabrú is een snoeiharde zakenvrouw met een wereldwijd imperium. Na de moord op haar vader en broer door het verzet, zweert ze wraak. Oriol en zij worden verliefd, maar hun liefde heeft geen toekomst. Jaren later zal Elisenda alles doen wat in haar vermogen ligt om Oriol heilig te laten verklaren. Valentí Targa is de meedogenloze burgemeester van Torena, een bewonderaar van Franco en heimelijk verliefd op Elisenda. Elisenda's machinaties hebben ervoor gezorgd dat hij werd benoemd tot burgemeester, op voorwaarde dat hij de moordenaars van haar vader en broer te grazen neemt. Een fatale driehoeksrelatie, waarvan de gevolgen doorwerken tot in het heden, is ontstaan.
Schrijver: Jaume Cabré
Oorspronkelijke titel: Les veus del Pamano
Eerste uitgave: 2004
ISBN/EAN: 978-90-5672-261-6
Uitgever: Signatuur
Edelachtbare
Het jaar 1799 loopt ten einde en de voorname lieden van Barcelona maken zich op voor een spetterende eeuwwisseling. De president van het koninklijk gerechtshof, edelachtbare don Rafel Massó i Pujades, constateert dat hij op het hoogtepunt van zijn carrière staat. Zijn leven neemt echter een onverwachte koers wanneer een Franse zangeres wordt vermoord en er bij de verdachte papieren gevonden worden die don Rafel kunnen compromitteren. Doorgaans nauwelijks geïnteresseerd in zijn ambtelijke zaken, regelt don Rafel de onmiddellijke veroordeling van de verdachte. Terwijl don Rafel zich al veilig waant, duikt zijn verleden - waarvan hij meende dat het diep genoeg in de vergetelheid was gezonken - echter op andere plekken weer op.
Schrijver: Jaume Cabré
Oorspronkelijke titel: Senyoria
Eerste uitgave: 1991
ISBN/EAN: 978-90-5672-328-6
Uitgever: Signatuur

Gerelateerde schrijvers