Boekenplank:
Kies

Boeken van Brian Callison

Meer over Brian Callison

Genres: Mysterie / Spanning / Thriller, Oorlog

Geboren: 1934

Geboorteland: Verenigd Koninkrijk


Overzicht

  • Besmette lading - A plague of sailors
  • Het Trojaanse paard - The Trojan hearse
  • Trapp's oorlog - Trapp's war
  • Vermist konvooi - A flock of ships
  • Zij kwamen bij het ochtendgloren - Dawn attack

Dubbel uitgegeven titels

  • Een kudde schepen - zie Vermist konvooi
Dubbel uitgegeven titels

gedetailleerd overzicht

OverzichtBesmette lading
Een verlaten bergdal in het winderige noorden van Schotland. Bij de hoofdingang van wat een hydro-elektrisch station lijkt, hangt een bewaker verveeld rond. Op een klok telt hij de minuten af tot zijn dienst erop zit. Boven het dal zal binnen enkele ogenblikken het eerste ochtendlicht gloren.

Het verre schijnsel van een paar koplampen is het enige teken van leven in een verstild landschap. De bewaker kijkt ernaar, weinig geïnteresseerd. Met zijn schoen, die merkwaardig veel op een militaire laars lijkt, speelt hij bulldozertje door het zand. En dan...

Dan begint één van de bloedigste, meest explosieve en sensationele verhalen van na de oorlog, waarin een bende meedogenloze fanatica bacteriologische wapens voor hun misdadig doel tracht te gebruiken...
Schrijver: Brian Callison
Oorspronkelijke titel: A plague of sailors
Eerste uitgave: 1971
ISBN/EAN: 9789010010032
Uitgever: Elsevier
Het Trojaanse paard
Kapitein Paul Rietz houdt van schepen. Maar als U-bootcommandant heeft hij de taak ze te vernietigen - hun bovenbouw vol gaten te schieten, hun motoren stil te leggen en ze naar de zeebodem te sturen.

Bij iedere aanval op een geallieerd konvooi bekruipt hem het gevoel dat dit een zinloze verspilling is. Alsof hij datgene verraadt waar hij het meest van houdt. De aanblik van het verwrongen metaal van een zinkend schip doet hem net zoveel pijn als de angstige gezichten van de mannen die naar de diepte worden gesleurd.

Toch is hij een goed en effectief marinecommandant, maar met een grote hekel aan arrogante jonge nazi's als luitenant Rohde, gewetenloze robots die alleen geïnteresseerd zijn in het vernietigen van schepen voor het Vaterland.

Waarom krijgt de menselijke kapitein Rietz dan het commando over de Stralsund, een roestige oude vrachtvaarder die wordt achtervolgd door een Duitse U-boot onder het bevel van de inmiddels tot kapitein bevorderde luitenant Rohde? En wat is de geheime missie die Rietz moet volbrengen, waarbij hij een Britse vrachtvaarder zal moeten kapen, midden op de Atlantische oceaan?
Schrijver: Brian Callison
Oorspronkelijke titel: The Trojan hearse
Eerste uitgave: 1990
ISBN/EAN: 9789067903028
Uitgever: Kadmos
Trapp's oorlog
Het is 1942. De Duitsers lijken op alle fronten in Europa te zegevieren, zelfs ter zee. Wanhopig zoeken de Engelsen naar een middel om de strijd in hun voordeel te keren. Daarbij valt hun oog op het eiland Malta. Als het mogelijk zou zijn de Duitse blokkade rond het eiland te doorbreken, zouden de geallieerden beschikken over een perfecte uitvalsbasis voor acties in Italië en Noord-Afrika. Elke poging daartoe faalt echter.

Er is slechts één schip, dat zich ongehinderd in de gevaarlijke wateren rond het eiland kan bewegen, het neutrale stoomschip Charon, een roestige kolenbrander met een maximum vermogen van acht knopen. In arren moede besluit de Royal Navy alles op alles te zetten om de Charon aan haar kant te krijgen.

Tot hun verbazing is kapitein Edward Trapp, kaper voor eigen rekening en verantwoording en voorzien van een onfeilbaar overlevingsmechanisme, één en al oor. Hij stelt slechts één eis: hij wil zijn missie in volkomen vrijheid uitvoeren, zonder enige inmenging van wie dan ook. Aarzelend stemt Londen toe. Met als gevolg dat de mysterieuze kapitein Trapp plotseling aan de kant van de geallieerden vecht, samen met zijn al even onorthodoxe bemanning.

Maar al spoedig slaat de twijfel toe. Uit niets blijkt, dat Trapp ernst maakt met zijn missie. Integendeel. Het heeft er alle schijn van dat hij een pion van de Duitsers is; weken gaan voorbij. De geallieerde inlichtingendiensten werken op hoogspanning. Maar kapitein Trapp blijft hun een raadsel. Tot de dag waarop Trapp verbinding met hen zoekt... en bekend maakt wie hij is. Dan is er eigenlijk geen andere keus meer dan een beschaamd stilzwijgen...
Schrijver: Brian Callison
Oorspronkelijke titel: Trapp's war
Eerste uitgave: 1974
ISBN/EAN: 9789067902328
Uitgever: Kadmos
Vermist konvooi
Het is 1941. Vanaf volle zee zendt het Britse vrachtschip de Cyclops noodsignalen uit. ‘We zijn getorpedeerd en zinken. We verlaten het schip.’ Daarna was nooit meer iets van de Cyclops en de bemanning vernomen.

Wanneer een karteringsvaartuig van de Britse marine vijfentwintig jaar later de afgelegen haven van het Zuidatlantische eiland Quintanilha de Almeida aandoet, wordt de ongelovige bemanning geconfronteerd met een nimmer vermoed vervolg van de reis van de Cyclops.

In de haven, tussen andere wrakstukken in, ligt de verroeste, maar nauwelijks beschadigde romp van de Cyclops.

Al bij hun eerste onderzoek maakt ongeloof plaats voor ontzetting. De toestand waarin het schip is achtergelaten laat er geen twijfel over bestaan dat zich hier een ongehoord drama heeft afgespeeld..
 

* Dit boek is ook uitgegeven onder een andere titel (zie dubbel uitgegeven titels).

Schrijver: Brian Callison
Oorspronkelijke titel: A flock of ships
Eerste uitgave: 1970
ISBN/EAN: 9789044925388
Uitgever: Bruna
Zij kwamen bij het ochtendgloren
Het is 29 november 1941. Een paar mijl buiten de Noorse kust drijft een reddingsvlot waarop zich twee Duitse vliegers bevinden...

Eén is dood, de ander ziet een lange rij schepen, het 22ste bataljon Commando's van de Brigade Speciale Troepen, op weg naar Noorwegen...
Schrijver: Brian Callison
Oorspronkelijke titel: Dawn attack
Eerste uitgave: 1985
ISBN/EAN: 9789044925371
Uitgever: Bruna

Dubbel uitgegeven titelsEen kudde schepen

Zie voor de beschrijving van dit boek: Vermist konvooi.

Schrijver: Brian Callison
Oorspronkelijke titel: zie Vermist konvooi
Eerste uitgave: 1970
ISBN/EAN: 9789010001405
Uitgever: Elsevier

Gerelateerde schrijvers