Boekenplank:
Kies

Boeken van Jo Claes

Jo Claes' schrijversloopbaan begon met De stenen toren dat werd bekroond met de Debuutprijs. Hij schreef een aantal novelles en (misdaad)romans en publiceerde bestsellers over mythologie, hagiografie en iconografie. In 2008 verscheen zijn eerste misdaadroman over de Leuvense inspecteur Thomas Berg, De zaak Torfs. Met De mythe van Methusalem won hij de Hercule Poirot-publieksprijs 2014 en De Gouden Strop 2015 gewonnen.

Meer over Jo Claes

Genres: Mysterie / Spanning / Thriller, Young Adult

Geboren: 1955

Geboorteland: België

Website: Jo Claes


Overzicht

 • De dwaling
 • De man met de witte anjer
 • De stenen toren
 • De val
 • Het Kaïnsteken
 • Labrys
 • Postume dood
 • Quarantaine
 • Spiegelgevechten

Thomas Berg

 1. Sub rosa
 2. De zaak Torfs
 3. De blinde vlek
 4. Dood in december
 5. Het oog van de naald
 6. Tot de dood ons scheidt...
 7. Getekend vonnis
 8. De mythe van Methusalem
 9. Vermoorde onschuld
 10. Moord aan zee (kort verhaal)
 11. Voor wie de klok slaat
 12. Over elk vergeten heen
 13. Het gewicht van de haat
 14. Want alles gaat voorbij, maar niets gaat over
 15. Een tragisch verhaal
 16. Van de hemel in de hel
 17. De doden voorbij
 18. Race tegen de klok
 19. Slagschaduw
 20. De doden moeten hun getal hebben
 21. De prijs van de twijfel

Niet voor mietjes (jeugdserie)

 1. Niet voor mietjes
 2. Het gevecht met de engel
 3. De roddel
 4. De kunst van het spieken
 5. Een leugen, wit als sneeuw
 6. Ontmaskerd!
 7. Het monster met de groene ogen

Dubbel uitgegeven titels

 • De valstrik - zie Niet voor mietjes
Dubbel uitgegeven titels

gedetailleerd overzicht

OverzichtDe dwaling

Samuel Durant is 35 jaar, een mislukte schrijver die zijn vrouw het geld laat verdienen. Maar op een dag komt zij op tragische wijze om het leven. Hij aanvaardt een baan als bibliothecaris. Wat bezielt hem? Geldnood, allicht, maar hij wil iets goedmaken en legt zichzelf een zware straf op. De bibliotheek is vervallen, het personeel gedraagt zich zonderling, lezers zijn er nauwelijks. Is literatuur dan enkel een voorwerp dat in een doods labyrint wordt begraven?

Maar er is meer. In de bibliotheek gebeuren vreemde dingen. Een mysterieuze sfeer verbergt onverklaarbare zaken. Durant, nieuwsgierig als hij is, gaat op onderzoek uit en komt tot akelige ontdekkingen...

Schrijver: Jo Claes
Eerste uitgave: 1986
ISBN/EAN: 9070876299
Uitgever: Hadewijch
De man met de witte anjer

Beschrijving momenteel niet beschikbaar.

Schrijver: Jo Claes
Eerste uitgave: 1992
ISBN/EAN: 9052401667
Uitgever: Houtekiet
De stenen toren

Beschrijving momenteel niet beschikbaar.

Schrijver: Jo Claes
Eerste uitgave: 1985
ISBN/EAN: 9070876213
Uitgever: Hadewijch
De val

Op de ochtend van zijn dertigste verjaardag wordt Adam Juralski wakker met het besef dat hij het voorbije jaar niet één enkele keer met een vrouw heeft geslapen. Omdat hij zijn leven drastisch wil veranderen, plaatst hij een advertentie in de krant.

Twee vrouwen reageren, met beiden maakt hij een afspraak. Er is de mooie mysterieuze Eva die haar echte naam niet wil zeggen. En de zakelijke Solange Cottard die hem een dubieus maar verleidelijk aanbod doet. Hoewel hij beseft dat hij met vuur speelt, doet Adam wat Adam altijd heeft gedaan... hij bijt in de appel. Of beter gezegd: in twee appels.

Schrijver: Jo Claes
Eerste uitgave: 1996
ISBN/EAN: 9052403619
Uitgever: Houtekiet
Het Kaïnsteken

Siësta in Monte San Lorenzo. Het Toscaanse stadje waar iedereen alles van iedereen weet, is ten prooi aan een abnormale hitte. In het doodstille, verlaten middaguur weerklinken voetstappen van een onbekende. Een verdwaalde toerist?

Hij is blond en heeft blauwe ogen. Net een engel. Een buitenlander is hij vast en zeker. Maar zijn Italiaans klinkt zo vlot... Elsa Torelli, een jonge weduwe, verhuurt hem een kamer. Het nieuws loopt als een vuurtje door de stad. Het roddelcircuit draait op volle toeren.

Als blijkt dat de vreemdeling een jood is, slaat de nieuwsgierigheid om in wantrouwen. Vooral omdat hij verdacht veel details kent van een vreselijk voorval, waaraan de stedelingen niet herinnerd willen worden. Zijn aanwezigheid in de stad wordt gehaat en ondraaglijk. De als engel vermomde duivel moet eruit. Desnoods met geweld.

In deze roman, mysterieus en spannend als een thriller, vermengen wraak en rechtvaardigheid, vooroordelen en waarheid zich tot een onontwarbaar kluwen.

Schrijver: Jo Claes
Eerste uitgave: 1994
ISBN/EAN: 9789063064624
Uitgever: Davidsfonds


Labrys

Beschrijving momenteel niet beschikbaar.

Schrijver: Jo Claes
Eerste uitgave: 1989
ISBN/EAN: 9052400172
Uitgever: Houtekiet
Postume dood

Jaren geleden verliet de schrijver Herbert Hamelent onverwachts zijn vrouw en zoontje Joris om een nieuw leven te leiden in Duitsland. Joris heeft hem dat nooit vergeven. Brieven van zijn vader liet hij onbeantwoord. 'De verloren vader', de roman die hij toegestuurd kreeg, weigerde hij steeds te lezen.

Nu is Joris zelf volwassen en vader van een zoon. Wanneer hij bericht krijgt dat zijn vader overleden is, besluit hij om naar de begrafenis te gaan. Onderweg pikt hij de jonge Anita op, een liftster die vreemd genoeg heel veel over zijn vader blijkt te weten. Kan dit toeval zijn?

Schrijver: Jo Claes
Eerste uitgave: 1987
ISBN/EAN: 9070876507
Uitgever: Hadewijch
Quarantaine

Jonas Gorter wikt en weegt elk woord, want woorden vindt zijn geliefde Lucia zo verraderlijk. Woorden maken kartelige wonden in de ziel van mensen. Het is een oude pijn: Jonas werd al eens verlaten door een vrouw. Nu dreigt het opnieuw te gebeuren. Lucia, die hij passioneel bemint, is verliefd op een ander.

Een tijdlang probeert hij zich in de situatie te schikken. Tot hij zijn geliefde voor de onvermijdelijke keuze stelt. Zij vraagt tien dagen bedenktijd.

Jonas gaat door de hel. Hij begint te schrijven, als verweer tegen de waanzin. Maar hij verliest zich in zijn verhaal. Hij heeft mooie herinneringen aan Lucia, maar nu ziet hij ook de fijne barstjes in zijn relatie. Hij is Lucia kwijt, maar hopelijk niet voor lang...

Schrijver: Jo Claes
Eerste uitgave: 2002
ISBN/EAN: 9789063064389
Uitgever: Davidsfonds
Spiegelgevechten

Matthias Minne bevindt zich een op een moeilijk moment in zijn leven. Hij wil zijn baan als leraar opzeggen, hij heeft problemen met zijn leeftijd, hij is gefrustreerd omdat hij nooit schrijver is geworden en hij vermoedt dat zijn vrouw Lucia een minnaar heeft.

Dat laatste lijkt bevestigd te worden wanneer Lucia besluit om alleen op vakantie te gaan. Vanaf dat ogenblik heeft Matthias geen moment rust meer en wordt het een obsessie om te bewijzen dat Lucia hem bedriegt.

Tot hij op een dag de veel jongere Luna ontmoet. Wat zij voor hem lijkt te voelen, streelt zijn gekwetste ego en geleidelijk aan wordt het een dwanggedachte om Lucia haar bedrog betaald te zetten, al is het nog maar de vraag wie nu eigenlijk wie bedriegt in dit kluwen van onzekerheden, pijnlijke vermoedens en vruchteloos nagejaagde dromen.

Schrijver: Jo Claes
Eerste uitgave: 2019
ISBN/EAN: 9789089247902
Ebook: 9789089247919
Uitgever: Houtekiet

Thomas BergSub rosa

In deze prequel van de Thomas Berg-reeks, komt de jonge student Berg een mogelijke vervalsing van een oude codex op het spoor...

1990. Thomas Berg is twintig, studeert in Leuven theologie en heeft net zijn moeder aan kanker verloren. Omdat hij met zijn studies wil stoppen, nodigt een van zijn professoren, Willem Sanderius, hem uit om over de zaak te komen praten. Die avond ziet Berg in Sanderius flat een oude codex op perkament liggen: een onbekende apocriefe tekst, geschreven door Judas Iskariot.

Als Sanderius zijn ontdekking bekendmaakt, vermoeden andere professoren dat het om een vervalsing gaat. Berg, die Sanderius dankbaar is, besluit om hem te helpen en wordt ongewild meegesleurd in het conflict tussen voor-en tegenstanders. Intussen leert hij Elke kennen, de dochter van Sanderius.

In een ultieme poging om zich te rechtvaardigen vertaalt Sanderius de codex en publiceert de tekst in romanvorm: Memoires van een verrader. Dankzij dit boek en met Elkes hulp komt Berg achter de waarheid. Zijn ontdekking heeft verregaande gevolgen, niet alleen voor de universiteit, ook voor zijn eigen toekomst.

Schrijver: Jo Claes
Eerste uitgave: 2024
ISBN/EAN: 9789052409344
Uitgever: Houtekiet
De zaak Torfs

De Leuvense kunstexpert Pieter Torfs wordt benaderd door een bloedmooie vrouw, Christina Jonckheere. Zij wil Torfs inhuren om een expertise uit te voeren op een onbekend werk van de laatmiddeleeuwse schilder Martin Schongauer.

Torfs, die een passionele maar bizarre verhouding heeft met zijn assistente, vermoedt dat er iets niet pluis is met het schilderij. Toch aanvaardt hij de opdracht als blijkt dat Christina Jonckheere in meer geïnteresseerd is dan in een louter zakelijke relatie. Na een degelijk wetenschappelijk onderzoek schrijft Torfs een echtheidscertificaat uit en wordt het werk voor een fortuin verkocht. Twee weken later bengelt hij aan een koord in zijn huis. Zelfmoord op het eerste gezicht.

Hoofdinspecteur Thomas Berg bijt zich vast in het onderzoek en ontdekt dat er van zelfmoord geen sprake is. Als enkele dagen later een tweede slachtoffer valt, zit de anders zo rustige universiteitsstad plots opgezadeld met een dubbele moord.

Schrijver: Jo Claes
Eerste uitgave: 2008
ISBN/EAN: 9789089240132
Uitgever: Houtekiet
De blinde vlek

Simen Paulus, laatstejaarsstudent archeologie in Leuven, heeft de reputatie van een donjuan. Zijn succes bij de vrouwen is vele mannen een doorn in het oog, maar het is pas wanneer hij op stage vertrekt naar het Turkse Sagalassos dat zijn leven op een ingrijpende manier verandert.

Op de site van de antieke stad worden tweeëndertig gouden munten gevonden die na een week spoorloos verdwijnen. Paulus is de belangrijkste verdachte. Hij vlucht Turkije uit en neemt een vakantiebaantje aan in het Provinciehuis van Leuven. Enkele dagen later ontdekt een fietser een levenloos lichaam onder het balkon van de tiende verdieping.

Hoofdinspecteur Thomas Berg krijgt de opdracht uit te zoeken wat er is gebeurd. Voortdurend op de nek gezeten door invloedrijke mensen uit de stad, ontdekt hij dat het niet om een ongeluk gaat of om zelfmoord, maar om moord. En die lijkt niet alleen verband te houden met de muntendiefstal in Sagalassos, maar ook met Paulus' onweerstaanbare aantrekkingskracht op vrouwen.

Schrijver: Jo Claes
Eerste uitgave: 2009
ISBN/EAN: 9789089240385
Uitgever: Houtekiet
Dood in december

Op een ijskoude ochtend in december spoelt het naakte lijk van een jonge vrouw aan op de oever van de Dijle. Zodra Thomas Berg, hoofdinspecteur bij de politie van Leuven, ter plaatse komt, stelt hij tot zijn schrik vast dat hij het slachtoffer de avond voordien heeft ontmoet op de receptie van een tentoonstelling.

Samen met zijn team probeert Berg te achterhalen wie de brutale moord op zijn geweten heeft en wat de betekenis is van het vreemde voorwerp dat in het lichaam van het slachtoffer wordt aangetroffen. Gaat het om een seksuele moord? Of heeft de dood van de jonge vrouw iets te maken met een mysterieuze, 15de-eeuwse incunabel die al wekenlang de gemoederen in Leuven verhit?

Berg raakt ongewild verstrikt in een web van intriges die het uiterste vergen van zijn beoordelingsvermogen. Tot overmaat van ramp gebeurt er tijdens oudejaarsnacht iets wat het hele voorafgaande onderzoek op losse schroeven zet.

Schrijver: Jo Claes
Eerste uitgave: 2010
ISBN/EAN: 9789089240767
Uitgever: Houtekiet
Het oog van de naald

Max Cerulus, leraar aan het Heilig-Hartinstituut in Heverlee, wordt aangeklaagd wegens intimidatie van een leerling. De ouders van het meisje eisen een tuchtmaatregel, de directie tracht de gemoederen te bedaren, de leerkrachten reageren verdeeld. Kort daarna wordt een vrouwelijke collega dood aangetroffen in de kelders van de school.

Thomas Berg, hoofdinspecteur bij de Leuvense politie, probeert de misdaad op te lossen. Hij moet zich daarbij een weg banen door een kluwen van professionele conflicten en seksuele intriges. Wanneer een week later een tweede slachtoffer valt, wordt de zaak nog gecompliceerder.

Terwijl Berg de handen vol heeft met het ontrafelen van de dubbele moord, wordt hij zelf het mikpunt van een stalker die zijn prille relatie met Manon bedreigt. Alsof dat niet genoeg is, lijkt een angstvallig verzwegen seksueel schandaal op school verband te houden met de twee doden. Het onderzoek mondt uit in een psychologisch steekspel tussen Berg en enkele verdachten.

Schrijver: Jo Claes
Eerste uitgave: 2011
ISBN/EAN: 9789089241559
Uitgever: Houtekiet


Tot de dood ons scheidt...

In Leuven vinden in korte tijd enkele voorvallen plaats die in de studentenstad voor de nodige onrust zorgen: de burgemeester laat een archeologische site op het Fochplein met bulldozers opruimen, een vrouw wordt door een onbekende op het zebrapad doodgereden, een oude dame sterft onder mysterieuze omstandigheden en op een zondagochtend vindt men het lijk van een professor in een bouwput.

Hoofdinspecteur Thomas Berg krijgt de opdracht om de verdachte overlijdens zo snel mogelijk op te helderen. Tijdens zijn onderzoek stuit hij echter op almaar meer raadsels en wordt er opnieuw iemand vermoord. Bovendien raakt hij betrokken in een onverkwikkelijke erfeniskwestie en de diefstal van een proefschrift dat handelt over de dood van Joris Dehaene. Deze jonge dichter werd in 1943 door de Gestapo geëxecuteerd.

Berg probeert het kluwen van misdaden en intriges op te lossen, daarbij geholpen door een gecodeerd dagboekfragment uit de oorlog, enkele oude foto's en het mysterieuze praalgraf van Joris Dehaene. Uit zijn zoektocht blijkt dat heden en verleden onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn.

Schrijver: Jo Claes
Eerste uitgave: 2012
ISBN/EAN: 9789089242112
Uitgever: Houtekiet
Getekend vonnis

Op een tafel in een Leuvens café wordt op een ochtend een studente dood aangetroffen. Het meisje is halfnaakt. Haar schaamhaar is volledig afgeschoren. Door haar tong steekt een tekenpotlood en vlakbij ligt een blad uit een stripalbum waarop een verkrachtingsscène is afgebeeld.

Hoofdinspecteur Thomas Berg heeft nooit eerder zoiets meegemaakt, sterker, de moordenaar heeft hem de plaats delict zelf met de juiste coördinaten per e-mail bezorgd. Een paar dagen later krijgt Berg een soortgelijke mail.

Opnieuw vindt de politie een jonge vrouw die in bijna identieke omstandigheden werd verkracht, verminkt en vermoord. En weer ligt er een pagina uit een stripverhaal naast het lijk. Vanaf dat ogenblik verkeert de studentenstad in de greep van de angst. Ook Berg vreest dat in Leuven een volkomen verknipte sadist, ja zelfs een psychopaat rondwaart, vooral als er nog meer slachtoffers vallen...

Schrijver: Jo Claes
Eerste uitgave: 2013
ISBN/EAN: 9789089242358
Uitgever: Houtekiet
De mythe van Methusalem

In een Leuvens lab voor stamcelonderzoek wordt een fenomenale ontdekking gedaan waarmee veroudering drastisch kan worden afgeremd. Terwijl de hele wetenschappelijke wereld met verstomming is geslagen, pleegt het hoofd van het lab zelfmoord tijdens zijn vakantie op Kreta.

Andreas Kurver, freelance journalist, heeft zo zijn bedenkingen bij de spectaculaire ontdekking en besluit de zaak te onderzoeken. Tegelijkertijd wordt hoofdinspecteur Thomas Berg benaderd door de verloofde van de overleden professor die ervan overtuigd is dat haar vriend werd vermoord.

Berg heeft intussen de mooie Haynee Deferm leren kennen die als assistente in het lab werkt. Hij ondervindt heel wat tegenkanting tijdens het onderzoek, maar als ook in Leuven iemand in verdachte omstandigheden zelfmoord pleegt, wordt voor iedereen duidelijk dat er veel meer aan de hand is dan op het eerste gezicht lijkt. Wat Berg ontdekt, tart elke verbeelding...

Schrijver: Jo Claes
Eerste uitgave: 2014
ISBN/EAN: 9789089242730
Uitgever: Houtekiet
Vermoorde onschuld

Lukas Lebowski schrijft thrillers. Bestsellers. Zijn publiek bestaat vooral uit vrouwen en die dragen hem op handen. Hij is dan ook een bijzonder knappe man die geregeld opgemerkt wordt aan de zijde van jonge, bloedmooie vrouwen.

Lebowski's imago van casanova-schrijver krijgt een zware deuk wanneer een bewonderaarster van hem vermoord wordt aangetroffen in een hotelkamer. Alles wijst erop dat hij de dader is, maar de schrijver heeft geen enkel motief. Iemand lijkt de schuld in zijn schoenen te willen schuiven, waarschijnlijk een bedrogen vriend of echtgenoot.

De Leuvense hoofdinspecteur Thomas Berg weet niet waar te beginnen. Lebowski heeft zoveel affaires gehad dat het zoeken wordt naar een speld in een hooiberg. En dan valt een tweede slachtoffer. Opnieuw een vrouw met wie Lebowski een verhouding heeft gehad. Is hij dan toch de dader? In dat geval heeft Berg een probleem: hoe vat je iemand die zelf de meest ingenieuze moordintriges bedenkt?

Schrijver: Jo Claes
Eerste uitgave: 2015
ISBN/EAN: 9789089243263
Uitgever: Houtekiet
Moord aan zee (kort verhaal)

Het is zomer. Hoogseizoen aan de Belgische kust. De toeristische sector draait op volle toeren, tot er op korte tijd drie oudere vrouwen in hun flat worden verkracht, verminkt en vermoord.

De politie van de drie kuststeden vreest dat er een verknipte seriemoordenaar aan het werk is en vraagt de Leuvense hoofdinspecteur Thomas Berg om assistentie, aangezien de vrouwen allemaal uit de universiteitsstad afkomstig zijn.

Berg en zijn collega Lou Vervaeke ontdekken dat de dader geen psychopaat is. De moordenaar die zijn slachtoffers uitkiest in de plaatselijke casino's, heeft een heel ander motief voor zijn gruwelijke daden...

* Moord aan zee is een kort verhaal van ca. 16 pagina's.

Schrijver: Jo Claes
Eerste uitgave: 2015
ISBN/EAN: 9789089244079
Uitgever: Houtekiet


Voor wie de klok slaat

In Leuven gebeurt het onvoorstelbare: op de openingsdag van het nieuwe academiejaar worden plots schoten afgevuurd op de stoet professoren in toga. De toeschouwers stuiven gillend uit elkaar; de chaos is compleet. Op de straatstenen blijft een man dood achter.

Hoofdinspecteur Thomas Berg is niet alleen getuige van de aanslag, tijdens de achtervolging van de dader verliest iemand van zijn team het leven. Berg voelt zich verantwoordelijk voor de dood van zijn collega en is vastbesloten uit te zoeken wie achter de aanslag zit.

De eerste tekenen wijzen op een politieke moord, maar wie heeft er belang bij op een groep professoren te schieten? Berg staat voor een raadsel. Hij krijgt hulp van Tatyana, de assistente van het slachtoffer. Stilaan begint er iets tussen hen te groeien. Tot Tatyana hem iets vertelt wat niemand had vermoed en de zaak een bijzonder dramatische wending krijgt.

Schrijver: Jo Claes
Eerste uitgave: 2016
ISBN/EAN: 9789089244437
Uitgever: Houtekiet
Over elk vergeten heen

Op een kunstveiling in Antwerpen is hoofdinspecteur Thomas Berg er getuige van hoe een bronzen beeld van Constantin Meunier tegen een recordprijs wordt verkocht. Het beeld stelt de mythologische figuur Psyche voor en dateert van 1894. De nieuwe eigenaar, die toevallig in hetzelfde hotel logeert als Berg, wordt die nacht vermoord en het beeld gestolen. De belangrijkste verdachte is een Leuvense antiekhandelaar, tot op Valentijnsdag een tweede slachtoffer valt. Zijn hart is doorboord met een pijl en zijn lijk ligt tentoongespreid in de crypte van de man die ooit opdracht gaf om het beeld te maken.

In de loop van het onderzoek wordt duidelijk dat het kunstwerk de helft is van een set, Eros en Psyche, waarvoor twee geliefden model hebben gestaan: een meisje uit de Leuvense burgerij en een joodse jongeman die tijdens de Tweede Wereldoorlog aan de Gestapo werd verraden.

Het oude liefdesverhaal, de moord op Valentijnsdag, de pijl in het hart... alle elementen lijken erop te wijzen dat de dader doelbewust de mythe van Eros en Psyche kopieert, tot er een derde dode valt en Berg beseft dat er nog iets veel gruwelijkers aan de hand is.

Schrijver: Jo Claes
Eerste uitgave: 2017
ISBN/EAN: 9789089245489
Uitgever: Houtekiet
Het gewicht van de haat

November 2015. Leuven engageert zich om tweehonderdvijftig Syrische vluchtelingen op te vangen, maar dat stuit op hevig protest. De buurtbewoners organiseren betogingen, de ultrarechtse partij Leuven Eerst zet het stadsbestuur onder druk, de bevolking valt uit elkaar in voor- en tegenstanders.

Wanneer op enkele dagen tijd twee mensen in het opvangcentrum worden vermoord, krijgt hoofdinspecteur Thomas Berg de opdracht om de zaak te onderzoeken. Alles wijst erop dat de dader of daders de Syrische vluchtelingen uit de stad willen, tot een allochtone inwoner van Leuven wordt vermoord.

Vanaf dat ogenblik vermoedt Berg dat er meer aan de hand is, zeker wanneer nog een Leuvenaar van vreemde origine om het leven wordt gebracht en hij een bizarre ontdekking doet: de moorden werden allemaal volgens een vast patroon gepleegd. Het motief dat zich langzaam maar zeker aftekent, is gruwelijker dan hij ooit voor mogelijk had gehouden.

Schrijver: Jo Claes
Eerste uitgave: 2017
ISBN/EAN: 9789089245977
Uitgever: Houtekiet
Want alles gaat voorbij, maar niets gaat over

Op een avond in april wordt Thomas Berg, hoofdinspecteur bij de federale politie van Leuven, omvergereden. Zijn arm is gebroken, de chauffeur pleegt vluchtmisdrijf. Een week later wordt een bevriend echtpaar van Berg vermoord. De dader laat hen op een bizarre manier achter, vastgebonden op stoelen en met een plastic zak over hun hoofd. In hun onmiddellijke nabijheid treft de politie een cijfer aan.

Omdat Berg met ziekteverlof is en de slachtoffers kende, mag hij het onderzoek niet zelf voeren. Zijn frustratie en machteloosheid worden nog groter wanneer een tweede koppel uit zijn kennissenkring op dezelfde wijze wordt gedood. Ook dit keer laat de dader een getal achter. Berg is ontzet wanneer hij ontdekt dat de moorden verband houden met zijn verleden en met de grote liefde van zijn leven. Tegen het bevel van zijn superieuren in gaat hij zelf achter de moordenaar aan.

Schrijver: Jo Claes
Eerste uitgave: 2018
ISBN/EAN: 9789089246158
Uitgever: Houtekiet
Een tragisch verhaal

In een vijver van de Parkabdij te Heverlee wordt het lijk van een professor muziekgeschiedenis gevonden. Zelfmoord op het eerste gezicht. Hoofdinspecteur Thomas Berg denkt dat de dood van de man te maken heeft met een waardevol vijftiende-eeuws liedjesboek dat volgens sommigen een vervalsing is.

Is de professor daarom vermoord? Of is de hoge levensverzekering het motief? Zijn tweede vrouw is twintig jaar jonger en er gaan geruchten dat ze een verhouding heeft. Een andere erfgename is de dochter. Ze is lid van een toneelgezelschap dat de tragedie van Sophocles, Koning Oedipus, opvoert in de schouwburg van Leuven.

Het lukt Berg maar niet om de moordenaar te vinden. Iedereen lijkt te liegen, zowel de hoofdrolspelers in de discussie over het liedjesboek als de mensen van het toneelgezelschap. Als hij dan eindelijk denkt de dader te kennen, komt hij tot de onthutsende vaststelling dat hij even blind is geweest als Oidipous. Pas dan slaagt hij erin om de maskers te doen vallen en krijgt de zaak een bijzonder tragische ontknoping.

Schrijver: Jo Claes
Eerste uitgave: 2019
ISBN/EAN: 9789089247247
Uitgever: Houtekiet


Van de hemel in de hel

Hoofdinspecteur Thomas Berg heeft een groepsreis cadeau gekregen naar Verona. Daar leert hij twee vrouwen uit Leuven kennen van wie de ene al dagenlang haar echtgenoot telefonisch niet kan bereiken. Berg biedt aan om te helpen en laat zijn team uitzoeken of de man als vermist is opgegeven.

Intussen wordt in een containerpark in Leuven een afschuwelijk verminkt lijk gevonden. Het lichaam is zo zwaar toegetakeld dat het eerst niet geïdentificeerd kan worden, maar zodra dat via dna-onderzoek is gebeurd, blijkt dat het slachtoffer de reputatie had een onverbeterlijke vrouwenversierder te zijn.

Berg wordt geconfronteerd met een van de moeilijkste zaken uit zijn carrière. Welk spoor hij ook volgt, het draait telkens op niets uit. Tot hij ontdekt welke reden er achter de gruwelijke verminking zit. De waarheid is zo verbijsterend dat niemand hem eerst wil geloven.

Schrijver: Jo Claes
Eerste uitgave: 2020
ISBN/EAN: 9789089248107
Ebook: 9789089248114
Uitgever: Houtekiet
De doden voorbij

In Leuven worden op enkele dagen tijd twee mannen in hun woning door een inbreker neergeslagen: een boekenverzamelaar met een zwaar boek, een kunsthandelaar met een bronzen kunstwerk. Beide mannen bezwijken aan hun verwonding; telkens verdwijnt er iets waardevols.

Hoofdinspecteur Thomas Berg ontdekt dat er in de twee gevallen een verwijzing naar een plaatselijke, folkloristische figuur werd achtergelaten die niets met de overvallen lijkt te maken te hebben. Hij is ervan overtuigd dat de inbraken gelinkt zijn, maar zijn team denkt daar anders over.

En dan valt een derde slachtoffer, iemand die Berg kent, waardoor hij persoonlijk bij de zaak wordt betrokken en het emotioneel erg moeilijk krijgt. Tot overmaat van ramp treffen Berg en zijn team opnieuw een soortgelijke, mysterieuze verwijzing bij het lijk aan.

Schrijver: Jo Claes
Eerste uitgave: 2021
ISBN/EAN: 9789089249210
Ebook: 9789089249227
Uitgever: Houtekiet
Race tegen de klok

Bij het begin van het nieuwe academiejaar krijgt hoofdinspecteur Thomas Berg een bizarre brief. Daarin eist de anonieme afzender dat het aantal buitenlandse studenten aan de Leuvense universiteit drastisch moet verminderen. Om die eis kracht bij te zetten, zal hij drie studenten van vreemde origine opsluiten in een ruimte met een beperkte hoeveelheid zuurstof, maar omdat hij slachtoffers wil vermijden, belooft hij de politie aanwijzingen te geven om de studenten te redden.

Een misplaatste grap, denkt iedereen. Tot Berg een sms’je krijgt met de locatie van de eerste ontvoerde student. De boodschap is echter zo geformuleerd dat niemand er iets van begrijpt. Grap of geen grap, Berg heeft geen andere keus dan te proberen om het raadsel op tijd op te lossen. De race tegen de klok is begonnen.

Schrijver: Jo Claes
Eerste uitgave: 2021
ISBN/EAN: 9789089249333
Ebook: 9789089249340
Uitgever: Houtekiet
Slagschaduw

Thomas Berg, hoofdinspecteur bij de Federale Politie van Leuven, krijgt op een dag de vraag van zijn buurvrouw Tine om samen naar de film Slagschaduw te gaan kijken. De prent vertelt het verhaal van een uit de hand gelopen burenruzie over een boom in de tuin van het ene koppel die het licht wegneemt uit de tuin van het andere. Tenminste, dat lijkt zo, maar volgens Tines zus Karlien is er iets heel anders aan de hand. De regisseur van de film is haar ex-man en Karlien is ervan overtuigd dat de film symbolisch is en een verschrikkelijk geheim onthult over de plotse dood van haar vriend.

Berg laat zich overhalen om naar de bioscoop te gaan. De film is spannend en heeft een onthutsend slot, meer is er zijns inziens niet aan de hand. Wanneer Karlien hem een reeks argumenten geeft die haar vermoeden moeten staven, blijft Berg bij zijn mening, maar door de corona-epidemie heeft hij niets omhanden en uit verveling besluit hij om de zaak toch te onderzoeken. Wat hij stap voor stap ontdekt, is zo gruwelijk en ongelooflijk dat hij geen idee heeft hoe hij ooit Karliens gelijk kan bewijzen.

Schrijver: Jo Claes
Eerste uitgave: 2022
ISBN/EAN: 9789089249180
Ebook: 9789089244772
Uitgever: Houtekiet
De doden moeten hun getal hebben

In de tuin van een oud Leuvenscollege vinden enkele spelende kinderen het naakte lichaam van een jonge vrouw die op een bijzonder wrede manier om het leven is gebracht. De dader heeft haar een bizar attribuut meegegeven, samen met een mysterieus zinnetje dat doet vermoeden dat hij het niet bij dit ene slachtoffer zal laten.

Hoofdinspecteur Thomas Berg vraagt zich tevergeefs af waarom de moordenaar op zo’n gruwelijke manier te werk is gegaan en welk belang enkele getallen hebben die tijdens het onderzoek steeds weer opduiken. De zaak wordt er nog onbegrijpelijker op wanneer blijkt dat de dader een foto van zijn slachtoffer naar een plaatselijke tv-zender heeft gestuurd.

Enkele dagen later wordt Bergs ergste vrees werkelijkheid wanneer een tweede vrouw wordt gevonden. Ze is op dezelfde brutale manier vermoord en opnieuw is het lijk voorzien van een vreemd attribuut en een kort zinnetje.

De druk om de moorden op te lossen wordt voor Berg en zijn team nagenoeg onhoudbaar, zeker wanneer onder de bevolking de vrees toeneemt dat de moordenaar nog niet van plan is om te stoppen.

Schrijver: Jo Claes
Eerste uitgave: 2023
ISBN/EAN: 9789052400976
Uitgever: Houtekiet


De prijs van de twijfel

Op een bouwterrein in Leuven wordt een Poolse arbeider gevonden met een gapende wond aan het hoofd. Korte tijd later overlijdt de man in het ziekenhuis. Hoofinspecteur Thomas Berg en zijn team vermoeden dat de moord te maken heeft met een loods vol dure oldtimers die dicht bij de plaats delict staat en eigendom is van Simon Bonen, de broer van Freya, sinds een halfjaar Bergs vriendin.

Als er een tweede slachtoffer valt, komt zowel Berg als zijn relatie met Freya zwaar onder druk te staan omdat werk en privéleven almaar meer door elkaar beginnen te lopen. Berg heeft moeite om de nodige professionele afstand te bewaren en komt terecht in een chaos aan emoties. Daardoor dreigt hij zijn greep op het moordonderzoek te verliezen.

Schrijver: Jo Claes
Eerste uitgave: 2024
ISBN/EAN: 9789052409320
Uitgever: Houtekiet

Niet voor mietjes (jeugdserie)

Niet voor mietjes

Matthias voelt zich totaal niet thuis op zijn nieuwe school. Hij heeft nog geen vrienden gemaakt, maar grijpt wel in wanneer iemand wordt gepest. Hierdoor leert hij de superslimme Dante kennen en de nogal aparte Rani, voor wie hij meteen iets voelt.

Wanneer korte tijd later een dure smartphone verdwijnt, wordt Rani van diefstal beschuldigd. Matthias wil haar onschuld bewijzen en stelt voor om zelf op onderzoek uit te gaan. Maar dat blijkt niet ongevaarlijk en het drietal doet dan ook een bizarre ontdekking...

 

* Dit boek is ook uitgegeven onder een andere titel (zie dubbel uitgegeven titels).

Schrijver: Jo Claes
Eerste uitgave: 2016
ISBN/EAN: 9789026142185
Uitgever: De Fontein
Het gevecht met de engel

Er komen twee nieuwe leerlingen in de klas: Linde en Soetkin, een tweeling, maar complete tegenpolen. Matthias vindt Linde erg aardig. Zijn vriendin Rani trekt vooral op met Soetkin.

Op school is een groot feest met onder meer een tekenwedstrijd waaraan Linde en Rani deelnemen. Wanneer vlak voor het feest een van de tekeningen verdwijnt, denkt Matthias dat Rani erachter zit.

Dan ontdekt Matthias waar de tekening verborgen is. Het maakt hem meteen verdacht. Er zit niets anders op dan een slim plan te beramen om de echte dader te ontmaskeren.

Schrijver: Jo Claes
Eerste uitgave: 2018
ISBN/EAN: 9789026145513
Uitgever: De Fontein
De roddel

Tot tweemaal toe wordt op school een roddel verspreid. Niet alleen zijn Matthias en Linde het slachtoffer, het levert ook nog eens grote ruzie op tussen hun ouders.

Wie doet zoiets? En met welke reden? Waarom moet iemand zo nodig Lindes en Matthias’ namen door het slijk halen?

De directeur eist dat de daders snel worden opgepakt, maar niemand heeft enig idee wie het gedaan kan hebben. Dan zet Matthias een list in om de dader te ontmaskeren...

Schrijver: Jo Claes
Eerste uitgave: 2019
ISBN/EAN: 9789026150333
Ebook: 9789026150340
Uitgever: De Fontein
De kunst van het spieken

Het is december. De kerstexamens zijn volop aan de gang. Matthias heeft iets goed te maken. Zijn punten voor wiskunde waren tijdens het semester slecht en hetzelfde geldt voor Rani. Daarom besluit Dante om zijn twee vrienden bijles te geven. Als gevolg daarvan leggen ze beiden een schitterend examen af.

Vreemd genoeg heeft dat een onverwachts effect. Hun resultaten zijn zo goed dat ze van spieken worden verdacht. Enkele leerlingen beschuldigen Rani er zelfs van de examenvragen te hebben gestolen. De directeur dreigt met een zware straf.

Matthias en Dante stellen alles in het werk om uit te zoeken wie de echte daders zijn, maar slagen daar niet in. Tot Matthias een geweldig idee krijgt. De vraag is of zijn plan zal lukken.

Schrijver: Jo Claes
Eerste uitgave: 2020
ISBN/EAN: 9789089248824
Ebook: 9789089248831
Uitgever: Houtekiet
Een leugen, wit als sneeuw

Het is januari, het tweede trimester van het schooljaar begint. De klas van Matthias, Rani en Dante krijgt een nieuwe leraar Nederlands, een erg jong iemand die op een heel losse manier lesgeeft. Hij straft niet, leerlingen mogen hem met de voornaam aanspreken, taken hoeven niet op tijd worden afgegeven.

Maar al snel komen er klachten van ouders. De leerlingen letten niet op in zijn les en krijgen nauwelijks leerstof. Onder druk van de directie verandert de nieuwe leraar van methode en wordt streng. Heel streng. En dan gebeurt er iets bizars: de ouders van een meisje dienen een klacht in tegen de leraar en hij wordt voorlopig geschorst.

Matthias, Rani en Dante vermoeden dat hun dochter liegt en willen dat bewijzen, maar dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Tot Matthias met een geweldig plan op de proppen komt.

Schrijver: Jo Claes
Eerste uitgave: 2021
ISBN/EAN: 9789089249623
Ebook: 9789089249630
Uitgever: Houtekiet
Ontmaskerd!

Het is februari. Berekoud. In de school van Matthias, Rani en Dante worden aan de lopende band handschoenen gestolen. Ook die van Matthias verdwijnen spoorloos.

Maar daar blijft het niet bij. Op het schoolplein halen onbekenden de ene vandalenstreek na de andere uit en laten daarbij telkens een duivelsmasker achter.

Als de directeur Matthias beschuldigt, zit er voor het drietal niets anders op dan zelf de daders te ontmaskeren.

Schrijver: Jo Claes
Eerste uitgave: 2022
ISBN/EAN: 9789089248084
Ebook: 9789089248923
Uitgever: Houtekiet
Het monster met de groene ogen

In de klas van Matthias en zijn vrienden Dante en Rani komen vanaf maart twee nieuwe leerlingen de lessen volgen. Het zijn Vasyl en Elena die met hun moeder uit Oekraïne gevlucht zijn vanwege de oorlog met Rusland.

De leerlingen van klas 204 krijgen de opdracht om Vasyl en Elena zo veel mogelijk te helpen zodat ze zich snel op school zullen thuis voelen.

In het begin doet iedereen zijn best om de twee met raad en daad bij te staan, maar geleidelijk aan moeten goede bedoelingen wijken voor eigenbelang en jaloezie. Tot er op een dag iets verschrikkelijks met Vasyl gebeurt.

Schrijver: Jo Claes
Eerste uitgave: 2023
ISBN/EAN: 9789052404653
Ebook: 9789052404738
Uitgever: Houtekiet

Dubbel uitgegeven titels

De valstrik

Zie voor de beschrijving van dit boek: Niet voor mietjes.

Schrijver: Jo Claes
Oorspronkelijke titel: zie Niet voor mietjes
Eerste uitgave: 2016
ISBN/EAN: 9789089249036
Ebook: 9789089249043
Uitgever: Houtekiet

Gerelateerde schrijvers