Boekenplank:
Kies

Boeken van Philippe Djian


Overzicht

  • De witte madonna - Vers chez les blancs
  • Frictie - Frictions

Zorg

  1. Betty Blue - 37.2º le matin
  2. Het vervloekte bestaan - Maudit manège

gedetailleerd overzicht

OverzichtDe witte madonna
Francis, ooit een succesvol schrijver, is op zijn retour. Hij verdient de kost door algenpillen en voedingssupplementen aan de man te brengen in het literaire wereldje waar hij deel van uitmaakt. Om zijn creatieve crisis te doorbreken (en om brood op de plank te hebben) spoort zijn vrouw Edith hem aan het scenario voor een pornofilm te schrijven. Met in de hoofdrol: Francis zelf en Nicole, de vrouw van een bevriende, jonge, succesvolle schrijver. Maar komt dit vrijmoedige artistieke advies eigenlijk wel van Edith?
Schrijver: Philippe Djian
Oorspronkelijke titel: Vers chez les blancs
Eerste uitgave: 2000
ISBN/EAN: 90-5226-788-X
Uitgever: De Geus
Frictie
Vijf fragmenten uit het leven van een man. Een mooie man, getrouwd met een model. Hij zou een fantastisch leven kunnen leiden, theoretisch gezien. Maar in de praktijk loopt het behoorlijk anders. Hij is elf als zijn vader moeder en zoon verlaat, op 22-jarige leeftijd werkt hij als fotomodel, als hij 32 is komt zijn zwangere vriendin om bij een gasexplosie, rond zijn veertigste werkt hij in een boekhandel voor vrouwenliteratuur en op zijn vijftigste heeft hij problemen met zijn 18-jarige dochter die op het punt staat te trouwen met een idioot. Ondertussen bemoeit moeder zich met zijn vriendin, heeft zij commentaar op zijn minnares die uiteindelijk zelfmoord pleegt, werkt ook zij in de boekhandel, drinkt ze te veel en duikt net als haar zoon met iedereen het bed in. Als zij eindelijk een vaste relatie heeft met een alcoholist zorgt zoonlief ervoor dat hij zich een delirium drinkt. Overgebleven en tot elkaar veroordeeld gaan moeder en zoon weer samenwonen.
Schrijver: Philippe Djian
Oorspronkelijke titel: Frictions
Eerste uitgave: 2003
ISBN/EAN: 90-445-0559-9
Uitgever: De Geus

ZorgBetty Blue
Hoofdthema van deze prachtig geschreven roman is de hartstochtelijke relatie tussen de pathetische en vaak wat onhandige Zorg, een dromer die door wisselende baantjes in zijn onderhoud voorziet, en de serveerster Betty, voor wie leven liefhebben is in de meest directe zin van het woord. Zorg is vijfendertig wanneer ze elkaar ontmoeten. Hij denkt het leven wel zo ongeveer te kennen. Hij verafschuwt de carrièremakers om zich heen, woont in een strandhuisje, knapt klusjes op, houdt van chili en koel bier. De tijd van grote dromen, de tijd waarin hij schrijver wilde worden en schoolschriften vol aantekeningen maakte, ligt achter hem. Maar dan staat Betty voor zijn deur. Het is alsof alle dromen opeens terugkeren en werkelijkheid kunnen worden. Betty maakt Zorg wakker. Met haar en door haar voelt hij zich herboren. Na hilarische episodes bij het strandhuisje, waarbij de erotomane Betty de brave omwonenden keer op keer choqueert door haar provocerende gedrag, vertrekken beiden naar Parijs, om een uitgever voor Zorgs manuscript te vinden. Daar beginnen de dingen echter fors uit de hand te lopen. Terwijl Zorg zich begint af te vragen of hij ooit van zijn verslaving aan Betty zal kunnen genezen, wordt zijn vriendin steeds veeleisender.
37°2 le matin - 1986
Regisseur: Jean-Jacques Beineix
Cast: Jean-Hugues Anglade, Béatrice Dalle, Gérard Darmon, e.a.
Schrijver: Philippe Djian
Oorspronkelijke titel: 37.2º le matin
Eerste uitgave: 1985
ISBN/EAN: 90-225-1163-4
Uitgever: Boekerij
Het vervloekte bestaan
Het vervloekte bestaan is het verhaal van een schrijver tegen wil en dank. Vijf jaar geleden heeft hij zijn vriendin Betty, aan wie hij het te danken heeft dat zijn eerste boek werd uitgegeven, langzaam krankzinnig zien worden, tot ze het leven van een plant leidde. Hij maakte een einde aan haar lijden. Berouw en wroeging over zijn daad voelt hij niet - wel de permanente leegte die Betty heeft achtergelaten. Inmiddels heeft hij samen met de dichter Henri een mannenhuishouden opgezet. De voortdurende aanmaningen van ongeduldige schuldeisers, het gebeuzel van kunstluizen en de broodnijd binnen het literaire wereldje kunnen geen rimpelingen veroorzaken in de vriendschap van de twee schrijvers. Gloria, de eigenzinnige dochter van Henri en zijn ex-vrouw Marlène, kan dat wel. De hoofdpersoon komt klem te zitten tussen de vriendschap met Henri, de haat-liefdegevoelens van Gloria en de liefde die ontstaat tussen hem en Marlène, waarmee Gloria hem onder druk tracht te zetten. Het vervloekte bestaan sluit nauw aan bij het eerder verschenen Betty Blue, maar is geen vervolg in de gewone zin van het woord; het is slechts de voortzetting van een leven in gemis.
Schrijver: Philippe Djian
Oorspronkelijke titel: Maudit manège
Eerste uitgave: 1986
ISBN/EAN: 90-6790-238-1
Uitgever: Kadmos

Gerelateerde schrijvers