Boekenplank:
Kies

Boeken van Giles Foden

Meer over Giles Foden

Genres: Mysterie / Spanning / Thriller, Roman

Geboren: 1967

Geboorteland: Verenigd Koninkrijk


Overzicht

  • De belegering - Ladysmith
  • De laatste koning van Schotland - The last king of Scotland
  • Zanzibar - Zanzibar

gedetailleerd overzicht

OverzichtDe belegering
Zuid-Afrika kreunt onder de terreur van de Boeren. Het is 1899. Terwijl het bommen regent boven het stadje Ladysmith, graven de Britse troepen en de lokale bevolking zich in, angstig wachtend op wat er komen gaat. Als de hulptroepen van generaal Buller het stadje niet op tijd kunnen bereiken, valt Ladysmith ten prooi aan honger en ziekte. Voor de jonge Bella Kiernan, dochter van een gevluchte Ierse republikein, betekent de lange belegering een onverwachte vrijheid: de kans om met oude banden te breken en nieuwe liefdes aan te gaan. De Belegering is het fictionele verslag van de eerste moderne oorlog uit de geschiedenis. Een oorlog die met zijn interneringskampen, oorlogsjournalisten en bioscoopjournalen de voedingsbodem zou vormen voor latere conflicten.
Schrijver: Giles Foden
Oorspronkelijke titel: Ladysmith
Eerste uitgave: 1999
ISBN/EAN: 90-351-2131-7
Uitgever: Bakker
De laatste koning van Schotland
De Schotse Nicholas Garrigan werkt als tropenarts in de binnenlanden van Oeganda. Op een dag wordt zijn hulp ingeroepen als dictator Idi Amin bij een werkbezoek een ongelukje heeft gehad. De onschuldige kwetsuur is snel verholpen, maar enkele maanden later ontvangt Garrigan een officieel schrijven: hij is aangesteld als lijfarts van Zijne Excellentie. De laatste koning van Schotland is Garrigans getuigenis van de gruwelijke bloei en dramatische ondergang van Amins schrikbewind - en van zijn redenen om ondanks alles in dienst van Zijne Excellentie te blijven: de angst, de fascinatie, en de perverse genegenheid die hemzelf nog het meest bevreemdt. Waarom werd juist hij Amins geneesheer en voetveeg, vertrouweling en slaaf? Waarom bleef hij zijn artseneed trouw terwijl hij als geen ander de kans had om het monster te doden? Met De laatste koning van Schotland - een van de vele eretitels die Idi Amin zichzelf gaf - schreef Giles Foden een adembenemend romandebuut op basis van historische feiten. Het verhaal van de arts die als toeschouwer moreel betrokken raakt bij de excessen van de dictator is spannend, huiveringwekkend, scherp geobserveerd, verbijsterend geestig - en bovenal ademt het de geur van Afrika.
The Last King of Scotland - 2006
Regisseur: Kevin Macdonald
Cast: Forest Whitaker, James McAvoy, Gillian Anderson, e.a.
Schrijver: Giles Foden
Oorspronkelijke titel: The last king of Scotland
Eerste uitgave: 1998
ISBN/EAN: 90-351-1920-7
Uitgever: Bakker
Zanzibar
Een spannende historische roman over de bomaanslagen op de Amerikaanse ambassades in Afrika in 1998. Marinebioloog Nick Karolides onderzoekt het koraalrif op Zanzibar, het exotische Oost-Afrikaanse eiland van sultans, specerijen en slaven dat westerlingen altijd angst heeft ingeboezemd én gefascineerd. Op weg naar Dar-es-Salaam ontmoet hij Miranda Powers, die bij de Amerikaanse ambassade werkt. Samen raken ze verzeild in een levensgevaarlijke terroristische samenzwering. Met historisch besef en een scherp gevoel voor satire beschrijft Giles Foden de onontkoombare loop der gebeurtenissen die geleid hebben tot een nieuwe wereldorde. Dat maakt Zanzibar tot een indrukwekkende historische roman. Het boek is bovendien een knappe, op werkelijkheid gebaseerde politieke thriller die licht werpt op Osama bin Laden en zijn Al Qaida-netwerk voorafgaand aan '11 september'.
Schrijver: Giles Foden
Oorspronkelijke titel: Zanzibar
Eerste uitgave: 2002
ISBN/EAN: 90-234-1143-9
Uitgever: Cargo

Gerelateerde schrijvers