Boekenplank:
Kies

Boeken van Robert Graves


Overzicht

  • Dat hebben we gehad - Goodbye to all that
  • De schreeuw en andere verhalen - The shout and other stories
  • Griekse mythen - The Greek myths
  • Heer Belisarius - Count Belisarius
  • Koning Jezus - King Jesus
  • Zeven dagen in Nieuw-Kreta - Seven days in New Crete

Claudius

  1. Ik, Claudius - I, Claudius
  2. Claudius de god - Claudius the god

gedetailleerd overzicht

OverzichtDat hebben we gehad
De bij verschijnen al klassieke, onverbloemde neerslag van de persoonlijke frontervaringen van dichter Robert Graves. Een van de absolute hoogtepunten uit de literatuur over de Grote Oorlog van 1914-1918. Een verslag van het oneindig bloedvergieten, de wanhoop en heuse gekte in het slijk van de Franse en Vlaamse loopgraven, en een weergaloos tijdsdocument van de jaren na de oorlog, van 1918 tot 1929.
Schrijver: Robert Graves
Oorspronkelijke titel: Goodbye to all that
Eerste uitgave: 1929
ISBN/EAN: 90-295-1807-3
Uitgever: De Arbeiderspers
De schreeuw en andere verhalen
Robert Graves is in Nederland haast alleen maar bekend door zijn onbetaalbare vondst om keizer Claudius' biografie in de ik-vorm te schrijven (Ik, Claudius). Hij heeft echter meer dan negentig titels op zijn naam staan, zoiets als Somerset Maugham dus, maar altijd met iets erudieter, intelligenter, en met meer flair verteld. Zijn korte verhalen leveren uitstekende en onderhoudende verstrooiingslectuur op, zelfs zijn er briljant te noemen verhalen bij. Voortreffelijk zijn Ten voeten uit en De schoot der aarde, maar de kroon spant toch wel De schreeuw, over de voorstellingswereld van een gestichtskrankzinnige: knappe evocaties van karakters en situaties.
Schrijver: Robert Graves
Oorspronkelijke titel: The shout and other stories
Eerste uitgave: 1929
ISBN/EAN: 90-284-1524-6
Uitgever: Wereldbibliotheek
Griekse mythen
Het ontstaan van de aarde vanuit Chaos en de geboorte van Olympianen, de werken van Hercules, de Trojaanse Oorlog en de terugkeer van Odysseus, Robert Graves' vertellingen zijn superieur en gelden als de nieuwe standaard. Als geen ander is Robert Graves in staat de Griekse legenden over goden en helden voor een eigentijds lezerspubliek te vertellen. In Griekse mythen bewijst hij met zijn heldere, boeiende verteltrant en indrukwekkende feitenkennis dat de Griekse mythologie ook tot de verbeelding van de moderne mens kan spreken. Robert Graves heeft de losse elementen van de mythen en legenden weten samen te smeden tot een harmonieus geheel, aangevuld met een groot aantal varianten die kunnen bijdragen tot een beter begrip van de rituele of historische betekenis van de verhalen. De uitvoerige verwijzingen naar de klassieke bronnen en de zorgvuldig samengestelde indexen zorgen ervoor dat dit werk een waardevol bezit is voor eenieder die geïnteresseerd is in de mythologie. De zeer uitgebreide toelichting bij iedere vertelling geeft een verklaring en een interpretatie van de klassieke versie in het licht van de hedendaagse kennis op archeologisch en antropologisch gebied.
Schrijver: Robert Graves
Oorspronkelijke titel: The Greek myths
Eerste uitgave: 1955
ISBN/EAN: 978-90-467-0127-0
Uitgever: Olympus Pockets
Heer Belisarius
Het verhaal van de legendarische Oost-Romeinse generaal Belisarius laat zien hoe in het zesde eeuwse Byzantium het klassieke tijdperk en de vroege middeleeuwen elkaar overlappen. Zijn overwinningen en strategische principes zijn net zo klassiek als die van Julius Caesar, maar uitgevoerd met een leger dat bijna onherkenbaar is veranderd. De infanterielegioenen zijn verdwenen en Belisarius is de christelijke aanvoerder van een Huisregiment van ridders die bijna allemaal van barbaarse afkomst zijn en heldendaden verrichten waarmee zij de ridders van Koning Arthur naar de kroon steken. Belisarius is een man van eer in een corrupte wereld, zijn triomfen veroorzaken jaloezie en wantrouwen en leiden uiteindelijk tot zijn ondergang. Heer Belisarius heeft echter meer te bieden dan een tragische levensgeschiedenis. Robert Graves schildert een felgekleurd beeld van het leven in Constantinopel, de legendarische hoofdstad van het Oost-Romeinse rijk. Hij toont een smakelijk relaas van de religieuze tegenstellingen die deze tijd beheksten, beschrijft intrigerende analyses van de militaire en politieke strijd op een wereldtoneel dat reikt van Perzië in het oosten, tot Noord-Afrika in het zuiden en Italië in het westen. Het toneel waarvan de achtergrond wordt bijgelicht met flitsen en glimpen van wat er zich afspeelt buiten de brandpunten van de zesde-eeuwse beschaving, bij de Hunnen, de Goten, de Gepiden, de Franken en vele andere volkeren.
Schrijver: Robert Graves
Oorspronkelijke titel: Count Belisarius
Eerste uitgave: 1938
ISBN/EAN: 9789067282451
Uitgever: Papieren Tijger
Koning Jezus
Beschrijving momenteel niet beschikbaar.
Schrijver: Robert Graves
Oorspronkelijke titel: King Jesus
Eerste uitgave: 1946
ISBN/EAN: 90-274-5734-4
Uitgever: Spectrum


Zeven dagen in Nieuw-Kreta
In de verre toekomst is de technologische maatschappij vastgelopen en experimenteert men met samenlevingen die teruggrijpen naar primitieve tijdperken. Eén daarvan, op Kreta, blijkt zo gezond en vruchtbaar te zijn, dat hij niet alleen standhoudt, maar tot bloei komt en zich over een groot deel van Europa uitbreidt. De hoofdpersoon, Edward Venn-Thomas is een in Frankrijk belande Engelse dichter, die naar de verre toekomst wordt gehaald om daar toelichting te geven op oude Engelse teksten...
Schrijver: Robert Graves
Oorspronkelijke titel: Seven days in New Crete
Eerste uitgave: 1949
ISBN/EAN: 90-039-8750-5
Uitgever: Thieme

ClaudiusIk, Claudius
Claudius de Stotteraar, het enfant terrible dat de traditie en de conventie trotseerde, werd door zijn familie verre gehouden van staatszaken. Toen hij na Caligula's dood door de garde tot keizer werd uitgeroepen, was hijzelf nog het meest verbaasd. Maar Claudius bleek een man met grote gaven: hij ontpopte zich als een uitmuntende regent en een boeiende verteller: scherp, humoristisch en vol zelfspot ontleedt hij de Romeinse samenleving en zijn eigen rol daarin. Met Ik, Claudius leverde Robert Graves een zelden geëvenaarde prestatie: het toegankelijk maken van het verleden in de vorm van een plausibel, opwindend en goed verteld verhaal. Hij brengt de antieke oudheid tot leven door zich niet op de helden en veldslagen te richten, maar op de mensen en de emoties, de liefde en de lust - de ware drijfveren van de macht.
I, Claudius - 1976 - mini-serie
Regisseur: Herbert Wise
Cast: Derek Jacobi, John Hurt, Siân Phillips, e.a.
Schrijver: Robert Graves
Oorspronkelijke titel: I, Claudius
Eerste uitgave: 1934
ISBN/EAN: 978-90-225-5056-4
Uitgever: Mynx
Claudius de god
Claudius de god is na Ik, Claudius het tweede deel van de wereldvermaarde roman over het leven van keizer Claudius, de Stotteraar, het zwarte schaap van de familie, van wie niemand ooit had verwacht dat hij na de dood van de perverse keizer Caligula tot keizer uitgeroepen zou worden. Twee jaar na zijn benoeming vat Claudius de draad van zijn roerige levensgeschiedenis weer op. Gerijpt door tal van ervaringen doet hij verslag van zijn handelingen gedurende zijn regering; handelingen die meer dan eens niet door logica gesteund lijken. Voorts vertelt hij hoe hij de schade die zijn voorgangers het Romeinse Rijk toebrachten, ongedaan maakte, over zijn relatie met de joodse koning Herodes Agrippa en over diens veelbewogen leven. De verovering van Brittannië komt ter sprake, en zeker niet in de laatste plaats, hoe hij uiteindelijk meedogenloos afrekent met zijn nymfomane vrouw Messalina.
Schrijver: Robert Graves
Oorspronkelijke titel: Claudius the god
Eerste uitgave: 1935
ISBN/EAN: 978-90-8968-036-5
Uitgever: Mynx