Boekenplank:
Kies

Boeken van David Guterson

Meer over David Guterson

Genre: Roman

Geboren: 1956

Geboorteland: Verenigde Staten

Website: David Guterson


Overzicht

  • Ceders in de sneeuw - Snow falling on cedars
  • Het land dat voor ons ligt, het land achter ons - The country ahead of us, the country behind
  • Onze Lieve Vrouwe van het Woud - Our Lady of the Forest
  • Over de bergen - East of the mountains

gedetailleerd overzicht

OverzichtCeders in de sneeuw

Het is negen jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog als op San Piedro, een eiland van enorme schoonheid, het dode lichaam van de schipper Carl Heine in de netten van zijn eigen vissersboot wordt aangetroffen.

Verdenkingen worden algauw beschuldigingen en men wijst een dader aan: een Japans-Amerikaanse visser moet terechtstaan op beschuldiging van een laffe, koelbloedige moord.

De plaatselijke journalist die de rechtszaak verslaat, komt in aanraking met de vrouw van de verdachte, met wie hij ooit een liefdesrelatie had. Door haar wordt hij gedwongen met zijn verleden af te rekenen. De sneeuw valt tijdens hun zoektocht onverminderd door.

Snow Falling on Cedars - 1999
Regisseur: Scott Hicks
Cast: Ethan Hawke, Max von Sydow, Yûki Kudô, e.a.
Schrijver: David Guterson
Oorspronkelijke titel: Snow falling on cedars
Eerste uitgave: 1994
ISBN/EAN: 9789053333921
Uitgever: Prometheus
Het land dat voor ons ligt, het land achter ons

Gutersons prachtig geobserveerde en emotioneel doordringende korte verhalen spelen zich vooral in Noordwest-Amerika af. In die uitgestrekte landschappen zijn jagen, vissen en sport vaste bestanddelen van het leven.

Maar hoewel Gutersons personages de wildernis in trekken op zoek naar wilde eenden of forel, ontdekken ze in plaats daarvan heel andere dingen: de teloorgang van hun jeugdige vurigheid, de redeloze gewelddadigheid van vreemdelingen, hun eigen vermogen om te lijden en misleiden.

Schrijver: David Guterson
Oorspronkelijke titel: The country ahead of us, the country behind
Eerste uitgave: 1989
ISBN/EAN: 9789053335208
Uitgever: Prometheus
Onze Lieve Vrouwe van het Woud

Nadat een 16-jarig zwerfstertje in 1999 in de bossen bij Washington een visioen van Maria heeft gehad, wordt het stadje, waar velen werkloos zijn, overspoeld door gelovigen, fanatici en verkopers van religieuze artikelen.

De 16-jarige Ann Holmes is na seksueel misbruik van huis weggelopen. Ze is ziek en verslaafd, en verdient geld met het plukken van paddenstoelen. In een donker bos krijgt ze een verschijning van Maria.

Dit mirakel trekt duizenden pelgrims aan, die dorsten naar genezing. De plaatselijke jonge priester is onder de indruk van Anns devotie, maar raakt ook verliefd op haar pure onschuld.

Schrijver: David Guterson
Oorspronkelijke titel: Our Lady of the Forest
Eerste uitgave: 2003
ISBN/EAN: 9789044603187
Uitgever: Prometheus
Over de bergen

Ben Givens, een gepensioneerde hartchirurg die altijd gewaardeerd werd om zijn vaste hand, zijn precisie en zijn doorzettingsvermogen, krijgt te horen dat hij darmkanker heeft.

Hij is vastbesloten de voorspelde lijdensweg niet af te wachten en trekt met zijn twee honden door het mythische Amerikaanse westen - door verzengende woestijnen, gapende canyons, stoffige ranches en uitgestrekte boomgaarden - op weg naar zijn laatste jachtavontuur.

Maar hij rekent buiten de overredingskracht van het geheugen, buiten het mysterie van het leven en buiten de overweldigende kracht van de natuur. Juist op het moment dat Givens denkt dat er geen weg terug is, dat alles verloren is en er niets meer te verliezen valt, wordt er een sterk beroep gedaan op zijn vaardigheden als arts en wordt zijn persoonlijkheid getest als nooit tevoren.

East of the Mountains - 2021
Regisseur: S.J. Chiro
Cast: Tom Skerritt, Mira Sorvino, Annie Gonzalez, e.a.
Schrijver: David Guterson
Oorspronkelijke titel: East of the mountains
Eerste uitgave: 1999
ISBN/EAN: 9789053337639
Uitgever: Prometheus

Gerelateerde schrijvers