Boekenplank:
Kies

Boeken van Peter Hoeg

Peter Høeg studeerde literatuurwetenschap aan de Universiteit van Kopenhagen.

Meer over Peter Hoeg

Genre: Mysterie / Spanning / Thriller

Geboren: 1957

Geboorteland: Denemarken


Overzicht

  • De kinderen van de olifantenhoeders - Elefantpassernes børn
  • De stilte en het meisje - Den stille pige
  • De vrouw en de aap - Kvinden og aben
  • Door jouw ogen - Gennem dine øjne
  • Grensgevallen - De måske egnede
  • Het effect van Susan - Effekten af Susan
  • Nachtvertellingen - Fortællinger om natten
  • Smilla's gevoel voor sneeuw - Frøken Smillas fornemmelse for sne
  • Voorstelling van de twintigste eeuw - Forestilling om det tyvende århundrede

gedetailleerd overzicht

OverzichtDe kinderen van de olifantenhoeders
Peter, een veertienjarig voetbaltalent, woont met zijn zus Tilte en zijn ouders op het eiland Finø. Zijn vader is pastoor en zijn moeder organiste in de kerk. Als zijn ouders tijdens een reis naar het buitenland plotseling verdwijnen, belanden Peter, Tilte en hun hond Basker iii in een achtbaan van avonturen die James Bond niet zou misstaan.

Ze vinden aanwijzingen die ze op het spoor brengen van een grootschalige misdaad. Maar hun speurwerk valt op en met de geheime dienst op hun hielen verandert de zoektocht naar hun ouders in een wilde rit vol mythische personages. En hoe meer de kinderen ontdekken, hoe meer ze zich afvragen of hun ouders misschien ook deel uitmaken van het criminele circuit.
Schrijver: Peter Hoeg
Oorspronkelijke titel: Elefantpassernes børn
Eerste uitgave: 2010
ISBN/EAN: 9789029087629
Ebook: 9789460928666
Uitgever: Meulenhoff
De stilte en het meisje
Kasper Krone is een wereldberoemde circusclown met een zwak voor poker en voor de muziek van Johann Sebastian Bach. Hij heeft een fenomenaal gehoor. Uit achtergrondgeluiden tijdens een telefoongesprek kan hij achterhalen waar iemand zich bevindt, en uit stembuigingen en toonhoogtes leidt hij verborgen bedoelingen af.

Op een gure winterdag hoort hij dat een van zijn vroegere leerlingen, het tienjarige meisje Klara Maria, is ontvoerd. Kasper neemt zich voor haar koste wat het kost terug te vinden. Zijn speurtocht door een door aardbevingen verwoest Kopenhagen brengt hem op het spoor van een mysterieuze club hoogbegaafde kinderen, die tot wonderbaarlijke en wereldschokkende dingen in staat zijn.
Schrijver: Peter Hoeg
Oorspronkelijke titel: Den stille pige
Eerste uitgave: 2006
ISBN/EAN: 9789029081467
Uitgever: Meulenhoff
De vrouw en de aap
De vrouw en de aap is het verhaal van een uniek en onvergetelijk paar, Madelene en Erasmus. Madelene - mooi, maar altijd in een alcoholische roes verkerend - is de gedesillusioneerde vrouw van Adam Burden, een bekende zoöloog en directeur van een dierentuin in Londen. Erasmus - de onwaarschijnlijke prins - is een meer dan 150 kilo zware aap.

De vrouw en de aap is het verhaal van de zoektocht van een vrouw naar haar vrijheid en een exposé van de wandaden van de zogenaamde geciviliseerde wereld. Het is een fabel voor onze tijd met de humor van de Marx Brothers, de magie van een sprookje en de spanning van een thriller.
Schrijver: Peter Hoeg
Oorspronkelijke titel: Kvinden og aben
Eerste uitgave: 1996
ISBN/EAN: 9789029053136
Uitgever: Meulenhoff
Door jouw ogen

Na de zelfmoordpoging van zijn vriend Simon bezoekt Peter een kliniek in Århus in de hoop dat ze Simon daar kunnen helpen. Het blijkt dat Peter en de directrice, Lisa Skærsgaard, samen op de kleuterschool zaten. Maar na een verkeersongeluk is zij haar geheugen verloren.

In de kliniek doet ze onderzoek naar contact tussen mensen en ontwikkelde daarvoor een revolutionaire vorm van hersenscanning. Samen herbeleven ze hoe ze als kind al wegen vonden om het bewustzijn binnen te treden. Een onderneming die Lisa op grotere en veel riskantere schaal voortzet.

Want wat is de prijs die we betalen voor een reis naar ons binnenste? Wat is de prijs die we betalen als de muren die we om onszelf hebben opgetrokken wegvallen? Hoe ver durven we te gaan?

Schrijver: Peter Hoeg
Oorspronkelijke titel: Gennem dine øjne
Eerste uitgave: 2018
ISBN/EAN: 9789029093408
Ebook: 9789402312973
Uitgever: Meulenhoff
Grensgevallen
Op een internaat wordt onder geheimhouding een project gestart om mondjesmaat 'randfiguren' (grensgevallen) in het normale schoolleven te integreren. Drie van hen, weeskinderen, staan in Grensgevallen centraal.

Peter en Katarina besluiten om het project, dat henzelf direct in hun dagelijks bestaan raakt, te ontraadselen en komen tot de ontdekking dat het verschijnsel 'tijd' de geheime kracht is achter alle regels en maatregelen die hun (school)leven lijken te domineren.

Dat er met het schoolsysteem iets grondig mis is, blijkt uit het lot van nummer drie, August, die door de leiding slechts met sterke psychofarmaca kalm kan worden gehouden. De beide anderen ontfermen zich over hem zonder evenwel zijn voortdurende zelfmoordpogingen te kunnen verhinderen.

Op knappe wijze onthult Peter Høeg gaandeweg de gruwelijke voorgeschiedenis van de drie. August heeft zijn ouders doodgeschoten na jarenlang door hen te zijn misbruikt, Katarina's vader heeft zichzelf verhangen na de dood van zijn vrouw.

Peters herinneringen zijn al even obsessief, maar hij werd 'gered' doordat hij op zijn vijftiende werd geadopteerd. Hij treedt vanaf het begin van het boek op als volwassene, schrijver en vader van een jong kind: zijn waarnemingen van het kindergedrag spiegelen de gebeurtenissen op school.
Schrijver: Peter Hoeg
Oorspronkelijke titel: De måske egnede
Eerste uitgave: 1993
ISBN/EAN: 9789029046909
Uitgever: Meulenhoff


Het effect van Susan
Susan heeft de wonderlijke gave mensen de waarheid te laten zeggen. Iedereen vertrouwt haar van alles en nog wat toe. In India brengt haar gave Susan echter in moeilijkheden. Om te voorkomen dat ze wordt veroordeeld, reist een Deense ambtenaar naar India om te zorgen dat ze het land zo snel mogelijk kan verlaten.

Er is echter een voorwaarde verbonden aan zijn hulp: Susan moet door middel van haar gave de leden van de zogeheten Toekomstcommissie opsporen en het verslag van hun laatste bijeenkomst zien te bemachtigen.

Binnen de kortste keren belanden Susan en haar gezin in een onoverzichtelijk machtsspel, en al hun pogingen om de wetenschappers, politici en zakenmannen een stap voor te blijven, voeren hen alleen maar dieper een wel heel schimmige wereld binnen.
Schrijver: Peter Hoeg
Oorspronkelijke titel: Effekten af Susan
Eerste uitgave: 2014
ISBN/EAN: 9789029091947
Ebook: 9789402304220
Uitgever: Meulenhoff
Nachtvertellingen
Nachtvertellingen bevat vijf grote verhalen, die een datum en een motief gemeen hebben: het reilen en zeilen van de liefde in de nacht van 18 op 19 maart 1929.

Høegs verhalen zijn virtuoos gecomponeerd, met telkens een verrassende wending of ontknoping; zij hebben soms het karakter van een parabel maar kunnen ook zonder moeite filosofische vertellingen worden genoemd.

In het openingsverhaal gaat het bijvoorbeeld om de vraag naar de waarheid: een jonge wiskundige, die naar niets begeriger was dan naar glasheldere wetenschappelijkheid, wordt uit de koers geslagen. De tocht in een treinwagon, waarmee op de bewuste datum de spoorlijn van Kabinda naar Katanga wordt geopend, wordt dankzij het merkwaardige gezelschap een dramatische reis naar zowel het hart van de duisternis als naar het licht.

De botsing tussen westerse en niet-westerse culturen vindt ook plaats in 'Homage à; Bournonville' waarin een islamitische geestelijke en een voormalig danser aan de Koninklijke Schouwburg van Kopenhagen op het dek van een dobberend zeilbootje in de haven van Lissabon elkaar hun verhaal vertellen; het relaas van de danser, een bizarre liefdesgeschiedenis, is ongeloofwaardig maar waar, want 'het verhaal en de verteller ervan zijn samen altijd waar'.

In zeer ongewone, even complexe als heldere teksten snijdt Peter Høeg de grote vraagstukken van onze tijd aan: wat is waarheid, wat is werkelijkheid en wat (slechts) beeld, wat is heden en wat verleden, wat is taal, wat is liefde?

Stuk voor stuk zijn deze verhalen nieuwe mythen die naar de toekomst zullen worden meegenomen, zoals Peter Høeg de oude mythen meeneemt naar zijn wereld, ook al spelen ze zich dan af in de nacht van 18 op 19 maart 1929.
Schrijver: Peter Hoeg
Oorspronkelijke titel: Fortællinger om natten
Eerste uitgave: 1990
ISBN/EAN: 9789029025560
Uitgever: Meulenhoff
Smilla's gevoel voor sneeuw
Smilla Jaspersen is de dochter van een Groenlandse zeehondenvangster en een rijke Deense arts. Een jonge vrouw opgegroeid in twee culturen. Smilla kent de eigenschappen van sneeuw en ijs als geen ander.

Wanneer haar buurjongetje Esajas dood in de sneeuw aan de voet van een steiger wordt gevonden, ziet zij dat de voetsporen op het dak niet kloppen met de verklaring dat hij tijdens zijn spel gevallen zou zijn.

In het decor van Kopenhaagse straten en een Groenlandse gletsjer ontrafelt Smilla haarfijn de omstandigheden die leiden tot Esaja's dood, te beginnen met Esaja's vader die stierf tijdens een expeditie naar Groenland. Brutaal en eigenzinnig baant zij zich een weg door een kluwen van wetenschappers en ambtenaren, die met of zonder goede bedoelingen een rol in het gecompliceerde complot spelen.

Kristalheldere sneeuwanalyses en onzuivere motieven voor wetenschappelijk onderzoek geven als basisingrediënten een speciale - aangename - smaak aan Smilla's gevoel voor sneeuw.
Schrijver: Peter Hoeg
Oorspronkelijke titel: Frøken Smillas fornemmelse for sne
Eerste uitgave: 1992
ISBN/EAN: 9789029084598
Uitgever: Meulenhoff
Voorstelling van de twintigste eeuw
Voorstelling van de twintigste eeuw is een onvergelijkbare familieroman: complex, zich over de gehele twintigste eeuw uitstrekkend en vaak hilarisch. Høeg doet het voorkomen alsof Denemarken het middelpunt van de wereld vormt en alsof de inwoners dezelfde hartstochten, bezigheden, verwachtingen en tegenslagen hebben als wij. En laat dat nu ook zo zijn!

Onder de kleurrijke personages in deze roman bevinden zich een graaf die een muur rond zijn landgoed bouwt en alle klokken stilzet om te voorkomen dat de tijd voorbij zal gaan; een oude mevrouw die aan het hoofd staat van een machtig krantenconcern en in drukletters de toekomst kan voorspellen, zonder dat ze ooit heeft geleerd om te lezen en te schrijven; en Adonis Jensen, die zijn ouders veel verdriet bezorgt omdat hij maar niet wil leren stelen.

Alle helden en nietsnutten, erfgenamen en misdeelden, treuzelaars en tovenaars trekken als in processie aan ons voorbij, zodat we ons van de twintigste eeuw nog eenmaal een goede voorstelling kunnen maken. Om goed voorbereid te zijn op de eenentwintigste!
Schrijver: Peter Hoeg
Oorspronkelijke titel: Forestilling om det tyvende århundrede
Eerste uitgave: 1988
ISBN/EAN: 9789029049023
Uitgever: Meulenhoff

Gerelateerde schrijvers