Boekenplank:
Kies

Boeken van Neil Jordan


Overzicht

  • Evenbeeld - Mistaken
  • Night in Tunisia en andere verhalen - Night in Tunisia
  • Schaduw - Shade
  • Zonsopgang met zeemonster - Sunrise with sea monster

gedetailleerd overzicht

OverzichtEvenbeeld
Dublin, jaren zestig. Kevin groeit op met een dubbelganger, Gerald, een jongen die zo griezelig veel op hem lijkt dat ze altijd voor elkaar worden aangezien. De een woont naast het huis van horrorauteur Bram Stoker en wordt gekweld door een imaginaire Dracula die hem maar blijft achtervolgen, de ander groeit op in de keurige wijk Palmerston Park. Hoewel ze, net als de stad, verdeeld worden door verschillen in klasse en achtergrond, hebben ze dezelfde geur, hetzelfde uiterlijk, en misschien, zo realiseert Kevin zich, ook wel dezelfde ziel. Ze nemen elkaars identiteit aan als het hen uitkomt, maar als het lot hen naar Engeland en Amerika voert, ontdekken ze dat het aannemen van de identiteit van de ander gevolgen kan hebben die geen van beiden ooit had voorzien. In Evenbeeld onderzoekt Jordan hoe afkomst en identiteit elkaar beïnvloeden, en welke rol liefde daarbij speelt. Het ontwapenende en aangrijpende verhaal van Kevin toont de mens op zijn kwetsbaarst en raakt de lezer recht in het hart.
Schrijver: Neil Jordan
Oorspronkelijke titel: Mistaken
Eerste uitgave: 2011
ISBN/EAN: 978-90-414-1709-1
Uitgever: Ambo | Anthos
Night in Tunisia en andere verhalen
Night in Tunisia is de titel van het belangrijkste verhaal uit dit door de Engelse en Ierse literaire kritiek buitengewoon geprezen debuut van Neil Jordan. Die titel is geïnspireerd op Charlie Parkers vertolking van het klassieke jazznummer van dezelfde naam. Een dertienjarige jongen brengt zijn vakantie voor de zoveelste keer door in een Ierse provinciebadplaats, waar zijn vader zijn brood verdient als saxofonist in een amusementsorkest. Als de zoon de muziek van Parker ontdekt en zelf gaat spelen komt er een aarzelende relatie met zijn vader tot stand. Het seksueel ontwaken en de verstandhouding met de vader, zijn de thema's in dit verhaal. In de tien verhalen in deze bundel met als verbindend motief de zelfontdekking, brengt Neil Jordan met een bewonderenswaardige soberheid van stijl sfeerbeelden tot stand die de lezer lang bijblijven. Night in Tunisia en andere verhalen bevat de volgende verhalen: De laatste sacramenten Last rites Verleiding Seduction Zand Sand Meneer Solomon huilde Mr. Solomon wept Night in Tunisia Night in Tunisia De schil Skin Haar ziel Her soul De patiënt Outpatient Boom Tree Een liefde A love
Schrijver: Neil Jordan
Oorspronkelijke titel: Night in Tunisia
Eerste uitgave: 1976
ISBN/EAN: 90-6012-590-8
Uitgever: Van Gennep
Schaduw
De actrice Nina Hardy is vermoord. Ze is gestorven in het huis waarin ze is opgegroeid, langs de oevers van een Ierse rivier aan het begin van de twintigste eeuw, en ze is omgebracht door George, een vriend uit haar jeugd. Haar lichaam is nooit gevonden en zo blijft ze ronddwalen als een stille schaduw en aanschouwt ze de gebeurtenissen die plaatsvinden na haar dood. Nina's halfbroer Gregory maakt een pelgrimstocht terug naar zijn geboortegrond, in de hoop haar te kunnen begraven. Daar treft hij Janie, de zus van George en het vierde lid van hun kring jeugdvrienden. Samen herbeleven ze hun gedeelde geschiedenis en proberen ze een verklaring te vinden voor Nina's dood en voor wie ze zelf zijn geworden.
Schrijver: Neil Jordan
Oorspronkelijke titel: Shade
Eerste uitgave: 2004
ISBN/EAN: 90-414-0879-7
Uitgever: Ambo | Anthos
Zonsopgang met zeemonster
Wanneer hij vecht in de Spaanse Burgeroorlog, wordt Donal Gore gevangengenomen. Terwijl hij wacht op zijn excecutie herinnert hij zich zijn jeugd en zijn relatie met zijn vader.
Schrijver: Neil Jordan
Oorspronkelijke titel: Sunrise with sea monster
Eerste uitgave: 1994
ISBN/EAN: 90-5515-052-5
Uitgever: Van Gennep

Gerelateerde schrijvers