Boekenplank:
Kies

Boeken van Alex Kershaw

Meer over Alex Kershaw

Genre: Mysterie / Spanning / Thriller

Website: Alex Kershaw


Overzicht

  • Avenue Foch - Avenue of spies
  • De Bedford boys - The Bedford boys
  • De bevrijder - The liberator
  • De overlevenden - Escape from the deep
  • Het Ardennen-offensief - The longest winter
  • Het verbond - The few
  • Wallenberg versus Eichmann - The envoy

gedetailleerd overzicht

OverzichtAvenue Foch
De straat in Parijs waar de Amerikaanse arts Sumner Jackson woonde toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak, was de boomrijke Avenue Foch. Een laan die uitkomt bij de Arc de Triomphe en die zeer gewild was bij de Duitse bezetters. Jackson zelf woonde met vrouw en zoontje Philip op nummer 11. Tien huizen verderop, op nummer 31, huisde Theodor Dannecker, de 'dolle sadist', een beschermeling van Adolf Eichmann, die als doel had om alle Franse Joden naar concentratiekampen te deporteren. Aan de overkant, op nummer 84, zetelde het Parijse hoofdkwartier van de Gestapo, de effectiefste spionnenjagersorganisatie van de Duitsers. Zonder het zelf te willen, raakte Sumner Jackson betrokken bij het verzet. In het American Hospital waar hij werkte, werden piloten veilig Frankrijk uit gesmokkeld. Dit moest geheim blijven voor de directeur van het ziekenhuis, want die collaboreerde zelf met het Vichy-bewind. Na de wrede razzia's op Joden in Parijs bood Jackson zijn woning aan het Verzet aan. Maar dit geheim van het gezin werd ontdekt door nazistische buren en de Jacksons moesten vluchten om in leven te blijven. Voor Avenue Foch dook auteur Alex Kershaw in de archieven, diepte uniek bronnenmateriaal op en nam vele interviews af met overlevenden, onder wie met Sumner Jacksons zoon Philip. Kershaw beschrijft het avontuurlijke leven van de Jacksons en schetst een levendig beeld van de Avenue Foch, met al haar intrigerende bewoners. In het middelpunt staat echter de dappere dokter Sumner Jackson die zijn eigen leven en dat van zijn naasten, riskeerde om de nazi's te dwarsbomen.
Schrijver: Alex Kershaw
Oorspronkelijke titel: Avenue of spies
Eerste uitgave: 2015
ISBN/EAN: 9789045318479
Uitgever: BBNC
De Bedford boys
Op 6 juni 1944, om halfzeven ’s ochtends, landden 180 mannen van de A-Compagnie op Omaha Beach, Normandië. Ze werden door de Duitsers begroet met furieuze kogelregens uit machinegeweren en meedogenloze granaten. Binnen enkele minuten was het zand doordrenkt van het bloed. Onder de gevallen soldaten waren 19 jongens uit Bedford, een stadje van drieduizend zielen in Virginia. In de militaire geschiedenis van de Verenigde Staten is dit verlies tot op heden het grootste dat een Amerikaanse stad in één dag trof. Dit is het verhaal van jonge mannen die het leven lieten en de paar kameraden die de slachting op miraculeuze wijze overleefden. Het is tevens het verhaal van Bedford, de plattelandsgemeente van hun gezinnen en vrienden, van hun hoop en hun dromen. De Bedford boys volgt de levens van de jongens die bij de National Guard gingen om een paar dollars bij te verdienen, onverwachts in dienst moesten, een intensieve training in Engeland volgden en aan hun eind kwamen op de Franse stranden. Hun verleden wordt met behulp van brieven, dagboeken en interviews gereconstrueerd – tot en met de militaire blunders die hun lot bezegelden. Wat rest is de onvoorstelbare moed die zij op D-Day aan de dag legden om Omaha Beach, en uiteindelijk de rest van Europa, te bevrijden. Het lot van de jongens uit Bedford is een van de meest overweldigende - en onbekende - verhalen uit de Tweede Wereldoorlog.
Schrijver: Alex Kershaw
Oorspronkelijke titel: The Bedford boys
Eerste uitgave: 2003
ISBN/EAN: 90-453-0064-8
Uitgever: BZZTôH
De bevrijder
De bevrijder is het verhaal van Felix Sparks, een Amerikaanse infanteriecommandant, die in de diepste krochten van de oorlogshel terechtkwam. Sparks landde in juli 1943 op Sicilië en vocht mee bij de Landing van Anzio. Daar werd zijn hele compagnie uitgemoord; hij was de enige overlevende. Na Anzio richtte Sparks opnieuw een eenheid op om Zuid-Frankrijk te bevrijden. Terwijl hij richting de Duitse grens streed, kwam hij oog in oog te staan met de fanatiekste SS-eenheden. Tijdens de daaropvolgende tocht over de Vogezen werd Sparks vervuld met een diepe afschuw, die culmineerde in zijn aankomst in Dachau. Hij had nog de kracht om daar zijn mannen tegen te houden, die revanche wilden nemen op de nazi-kampbewaarders. In De bevrijder zijn de oorlogservaringen van Felix Sparks vermengd met zijn verdere levensloop. In 1931 vertrekt de jonge Sparks uit Texas als arme jongen en veelbelovende rechtenstudent, richting het front. Hij keert terug als een held en als een man met een indrukwekkend verhaal. Zijn welhaast bovenmenselijke relaas is een epos vol wilskracht, vertrouwen en opoffering. Voordat Felix Sparks in 2007 overleed, had auteur Alex Kershaw hem urenlang ondervraagd. De bevrijder is de weerslag van deze interviewsessies.
Schrijver: Alex Kershaw
Oorspronkelijke titel: The liberator
Eerste uitgave: 2012
ISBN/EAN: 9789045314105
Uitgever: BBNC
De overlevenden
Op 25 oktober 1944 voerde de Amerikaanse onderzeeër S.S. Tang zijn vijftiende gevechtsmissie uit. Met nog slechts twee torpedo's werd er een laatste beschieting uitgevoerd, waarna de bemanning begon met de voorbereiding van de terugreis. Maar het onverstelbare gebeurde: de torpedo veranderde van koers en raakte de onderzeeër, die daarop 180 meter naar de zeebodem zonk. Slechts een handvol bemanningsleden overleefde deze ramp, waarop hun een angstaanjagende vlucht naar de oppervlakte wachtte. Maar daarmee waren ze nog niet gered - de overlevenden werden opgepikt door een Japans oorlogsschip en geïnterneerd in een krijgsgevangenkamp.
Schrijver: Alex Kershaw
Oorspronkelijke titel: Escape from the deep
Eerste uitgave: 2008
ISBN/EAN: 978-90-453-0904-0
Uitgever: BZZTôH
Het Ardennen-offensief
Op een koude ochtend in december 1944 probeerde een peloton van achttien man onder het commando van de twintigjarige luitenant Lyle Bouck zich wanhopig warm te houden in hun schuttersputjes, diep ingegraven in de Ardenner bossen. Plotseling werd de ochtendstilte verbroken door een hevig artilleriebombardement en het gevreesde geluid van naderende tanks. Hitler had zijn stoutmoedige en riskante offensief tegen de geallieerden gestart, zijn laatste gok, en het kleine Amerikaanse peloton werd geconfronteerd met de hoofdmacht van de Duitse aanval. Hoewel ze sterk in de minderheid waren, weerstonden zij drie Duitse aanvallen in een vernietigende, 24 uur durende slag, doodden ze meer dan 500 Duiste soldaten en verdedigden ze een strategisch belangrijke heuvel. Pas toen hun munitie opraakte, gaven zij zich over aan de vijand. Als krijgsgevangenen ondergingen Boucks mannen een beproeving die erger was dan het slagveld. Wonderlijk genoeg overleefden ze in gevangenschap van schietgrage Duitse bewakers, geallieerde bomaanvallen en een klein dagrantsoen.
Schrijver: Alex Kershaw
Oorspronkelijke titel: The longest winter
Eerste uitgave: 2004
ISBN/EAN: 90-453-0096-6
Uitgever: BZZTôH


Het verbond
Zomer 1940, de Tweede Wereldoorlog is in volle gang. Hitler-Duitsland rijgt militaire triomfen aaneen en lonkt naar Groot-Brittanie. De Verenigde Staten bewaren nog hun neutraliteit. Maar niet alle Amerikanen houden zich eraan... Het Verbond vertelt het dramatische en onvergetelijke verhaal van acht Amerikaanse piloten die zij aan zij met hun Britse collega's strijden in de Slag om Engeland. Persoonlijk door Winston Churchill gerekruteerd, weerstaan zij hun superieuren door de neutraliteit van hun land te schenden. Slechts één van hen zal de oorlog overleven.
Schrijver: Alex Kershaw
Oorspronkelijke titel: The few
Eerste uitgave: 2006
ISBN/EAN: 978-90-453-0106-8
Uitgever: BZZTôH
Wallenberg versus Eichmann
In Wallenberg versus Eichmann plaatst Alex Kershaw de twee sterke karakters Raoul Wallenberg en Adolf Eichmann tegenover elkaar. Hij beschrijft hoe ze verwikkeld raken in een diplomatiek spel, dat het lot van tienduizenden Joden en hun gezinnen zou bepalen. Wannsee, 20 januari 1942. Adolf Eichmann is secretaris van de conferentie waar over het lot van elf miljoen Joden zou worden beslist. Alleen door de Endlösung door te voeren, zal Eichmann de waardering van Hitler krijgen waarnaar hij zo hunkert. Maar dan krijgt hij te maken met tegenwerking. In juli 1944 haast de Zweedse diplomaat Raoul Wallenberg zich naar Boedapest. Van de Amerikaanse overheid heeft Wallenberg de opdracht gekregen om zoveel mogelijk Joden uit de handen van de nazi’'s te houden. Ten tijde van Wallenbergs aankomst laat massamoordenaar Adolf Eichmann duizenden Joden per dag naar Auschwitz deporteren. Wallenberg zet zijn leven op het spel voor zijn belangrijke missie en slaagt er uiteindelijk in de belangrijke machtsfiguren voor zich te winnen en de plannen van Eichmann flink te dwarsbomen. Door zijn inzet heeft hij de levens van tienduizenden Joden kunnen redden.
Schrijver: Alex Kershaw
Oorspronkelijke titel: The envoy
Eerste uitgave: 2010
ISBN/EAN: 9789045312484
Uitgever: BBNC

Gerelateerde schrijvers