Boekenplank:
Kies
 • Home
 • M
 • Colleen McCullough

Boeken van Colleen McCullough

Meer over Colleen McCullough

Genre: Roman

Geboren: 1937 / Overleden: 2015

Geboorteland: Australië


Overzicht

 • Bestemming Botany Bay - Morgan's run
 • De doornvogels - The thorn birds
 • Een ander woord voor liefde - An indecent obsession
 • En de vrouw koos een man - Creed for the third milennium
 • Het lied van Troje - The song of Troy
 • Land van doornen - The touch
 • Missy - The ladies of Missalonghi
 • Streel mijn hart - Angel
 • Tim - Tim

De mannen en vrouwen van Rome / Masters of Rome

 1. Macht & liefde - The first man in Rome
 2. De kroon van gras - The grass crown
 3. Vrouwe Fortuna - Fortune's favorites

Dubbel uitgegeven titels

 • Obsessie - zie Een ander woord voor liefde
De mannen en vrouwen van Rome / Masters of Rome
Dubbel uitgegeven titels

gedetailleerd overzicht

OverzichtBestemming Botany Bay
Richard Morgan, een keurige herbergier uit het 18e-eeuwse Bristol, is een liefhebbende echtgenoot en vader van twee kinderen. Buiten zijn schuld raakt hij betrokken bij een aantal rampzalige gebeurtenissen die eindigen met een veroordeling wegens afpersing.

Richard wordt tot zeven jaar celstraf veroordeeld en zal uiteindelijk deel uitmaken van een experiment om Engeland te bevrijden van de uitpuilende gevangenissen. Met 200 andere gevangenen gaat hij aan boord van de Alexander die koers zet naar Botany Bay in Australië.

Na de ontberingen van de lange reis belanden de gevangenen op het eilandje Port Jackson, waar Richard acht maanden blijft. In oktober 1788 wordt hij overgeplaatst naar Norfolk Island, waar hij ondanks alle verdriet en tegenslagen een nieuw bestaan en een nieuwe liefde vindt.
Schrijver: Colleen McCullough
Oorspronkelijke titel: Morgan's run
Eerste uitgave: 2000
ISBN/EAN: 9789056951153
Uitgever: Van Buuren
De doornvogels
Dit is het aangrijpende, imposante verhaal van een eigenaardige familie: de Clearys. Het begint vroeg in deze eeuw, wanneer Paddy Cleary met zijn vrouw Fiona en hun 7 kinderen naar Drogheda, een groot Australisch landgoed, verhuizen. Het eindigt meer dan 50 jaar later, als de enig overblijvende van de derde generatie, de knappe actrice Justine O'Neill, over de wereld zwerft, ver weg van Drogheda, op zoek naar het 'echte leven' en de 'ware liefde'.

Maar de werkelijke spil van dit boek is de ontembare Meggie, dochter van Paddy en Fiona Cleary, die niet van Drogheda wijkt en die vasthoudt aan haar grote liefde; de mooie en ambitieuze priester Ralph de Bricassart, een verhouding die zelfs niet door een afstand van duizenden kilometers en door de dikke muren van het Vaticaan verbroken kan worden.

Colleen McCullough schreef een roman vol levende, warme mensen, vol gebeurtenissen die de lezer geen moment loslaten, met voortdurend op de achtergrond de aanwezigheid van het wijde Australische land, in al zijn woeste schoonheid en met al de zware eisen die het stelt aan zijn bevolking van landbouwers en schapentelers.
The Thorn Birds - 1983 - miniserie
Regisseur: Daryl Duke
Cast: Richard Chamberlain, Rachel Ward, Barbara Stanwyck, e.a.
Schrijver: Colleen McCullough
Oorspronkelijke titel: The thorn birds
Eerste uitgave: 1977
ISBN/EAN: 9789022978566
Uitgever: Bruna
Een ander woord voor liefde
Afdeling X, de 'kolderafdeling' van een militair hospitaal op een eiland in de Stille Oceaan aan het eind van de Tweede Wereldoorlog is het decor van deze roman. Het is het kleine wereldje van zuster Honour Langtry en haar patiënten.

De patiënten, verschillend in karakter en achtergrond, hebben een bezitterige toewijding aan Honour gemeen. Het toch al wankele evenwicht in Afdeling X wordt verstoord door de komst van sergeant Michael Wilson.

De toegewijde en vakkundige Honour ziet niet welke vernietigende uitwerking haar belangstelling voor de nieuwkomer op de andere mannen heeft. Maar uiteindelijk ontdekt ze toch de ware aard van haar liefde.
 

* Dit boek is ook uitgegeven onder een andere titel (zie dubbel uitgegeven titels).

An Indecent Obsession - 1985
Regisseur: Lex Marinos
Cast: Wendy Hughes, Gary Sweet, Richard Moir, e.a.
Schrijver: Colleen McCullough
Oorspronkelijke titel: An indecent obsession
Eerste uitgave: 1981
ISBN/EAN: 9789022953723
Uitgever: Bruna
En de vrouw koos een man
In deze roman confronteert Colleen McCullough haar lezers met een toekomstige wereld.

Anno 2032 is het leven somber en weinig hoopgevend. Grote ijsvlakten komen langzaam maar zeker naderbij en grote delen van Amerika dreigen van de wereldkaart weggevaagd te worden. Om de te verwachten chaos te voorkomen heeft de regering allerlei impopulaire maatregelen moeten nemen. Zo moeten veel gezinnen gedwongen verhuizen en per gezin mag men slechts één kind hebben. Dit alles leidt tot een gedemotiveerde, ontgoochelde bevolking.

Judith Carrioll krijgt opdracht uit te zien naar een man met een grote persoonlijkheid, een man die het volk weer hoop en inspiratie zal kunnen geven. In dr. Joshua Christian meent zij deze man gevonden te hebben. Voorzichtig probeert ze hem op zijn taak voor te bereiden, maar dat een heel continent zó zou reageren, kon niemand voorzien...
Schrijver: Colleen McCullough
Oorspronkelijke titel: Creed for the third milennium
Eerste uitgave: 1985
ISBN/EAN: 9789022954621
Uitgever: Bruna
Het lied van Troje
Verraad, liefde, geweld en de wraak van de goden: het zijn de ingrediënten van het oudste epische verhaal van onze beschaving: de Ilias.

In deze schitterende hervertelling komen de eeuwenoude personages weer tot leven - waardoor de lezer soms aan de kant van de Trojanen, dan weer aan de kant van de Grieken meestrijdt - om zich uiteindelijk neer te leggen bij het lot dat zelfs de goden niet kunnen veranderen...

Elk hoofdstuk wordt vertolkt door een ander personage uit de geschiedenis, waaronder:

 • Priamus, de gedoemde koning van Troje. Zijn vader kwam zijn belofte aan de Griek Herakles niet na, waarmee hij onbewust de vete tussen Griekenland en Troje deed ontstaan.
 • Helena, de beeldschone en verwende Griekse prinses. Haar verraad aan haar saaie echtgenoot Menelaos ten gunste van een Trojaanse prins zal leiden tot het tienjarig beleg van Troje.
 • De oersterke, en toch zo kwetsbare, blonde Achilles.
 • De jonge moedige held Hektor.
 • De wijze Odysseus.
 • En de koppige koning Agamemnon met zijn gruwelijk ambitieuze vrouw Klytemnestra.
Allen zijn zij marionetten in de handen van de goden die hen zonder mededogen afrekenen op hun daden.
Schrijver: Colleen McCullough
Oorspronkelijke titel: The song of Troy
Eerste uitgave: 1998
ISBN/EAN: 9789022524763
Uitgever: Boekerij


Land van doornen
Schotland, 1872. Op verzoek van haar neef Alexander Kinross, wordt de zestienjarige Elizabeth door haar vader naar het verre Australië gestuurd. De rijke Alexander heeft een deugdzame echtgenote nodig en Elizabeth is precies wat hij zoekt.

Na een barre reis in Sydney aangekomen, wacht Elizabeth tevergeefs op haar toekomstige bruidegom. Ze begrijpt dat hij zich weinig voor haar interesseert en dat haar een eenzaam leven te wachten staat in dit ruige pioniersland.

Elizabeth weet niet dat Alexander er al jaren een minnares op nahoudt, de exotische Ruby. Ook kan ze niet vermoeden welke tragische slagen van het lot haar nog meer ten deel zullen vallen.

Ondanks hun slechte huwelijk krijgen Elizabeth en Alexander twee dochters, de briljante Nell en de mooie Anna. Zullen zij hun vaders zakenimperium in stand kunnen houden?
Schrijver: Colleen McCullough
Oorspronkelijke titel: The touch
Eerste uitgave: 2003
ISBN/EAN: 9789044327724
Ebook: 9789044328042
Uitgever: The House of Books
Missy
Het anders zo vredige plattelandsstadje Byron raakt in rep en roer als een vreemdeling, die zichzelf John Smith noemt, zich daar vestigt. Niemand kan voorkomen dat hij het héle dal opkoopt, zelfs niet de machtige familie Hurlingford, die tot op dat moment alle touwtjes in handen had.

Missy Wright, de jongste van de drie ongehuwde dames die het statige huis Missalonghi bewonen, wordt nog het meest geraakt door de onverwachte ontwikkelingen. Noodgedwongen leidt zij een eenzaam en uiterst saai bestaan, maar de komst van John Smith maakt onvermoede gevoelens in haar wakker.
Schrijver: Colleen McCullough
Oorspronkelijke titel: The ladies of Missalonghi
Eerste uitgave: 1987
ISBN/EAN: 9789022977873
Uitgever: Bruna
Streel mijn hart
Harriet is eenentwintig en woont nog thuis. Ze heeft een saaie, bekrompen verloofde, die haar bewaakt zoals een hond zijn bot. Op een dag heeft Harriet er helemaal genoeg van. Ze gaat op kamers midden in het centrum van Sydney.

Mevrouw Schwartz, haar hospita, die bijverdient als waarzegster, opent Harriets onschuldige ogen voor de echte wereld - een wereld vol opwinding, passie, avontuur en interessante mannen. Maar Harriet ontdekt ook dat je hart volgen niet altijd even gemakkelijk is en de toekomst lang niet zo transparant als de kristallen bol en tarotkaarten van mevrouw Schwartz suggereren. En dan slaat ook nog het noodlot toe voor het dochtertje van de hospita, de mooie, kleine Flo...
Schrijver: Colleen McCullough
Oorspronkelijke titel: Angel
Eerste uitgave: 2004
ISBN/EAN: 9789044317497
Uitgever: The House of Books
Tim
Tim Melville is een jongen van 25 met het uiterlijk van een Griekse god maar in zijn geestelijke ontwikkeling is hij blijven steken op het niveau van een kind.

Mary Horton is 43 en vrijgezel. Ze leidt een teruggetrokken leven, zonder vrienden en kennissen, en geniet van de luxe die ze zich kan permitteren door hard te werken en gunstig te speculeren. Als Mary op zekere dag Tim ontmoet, wordt ze getroffen door zijn kinderlijke onbevangenheid en zijn volmaakte schoonheid.

Dat is het begin van een wonderlijke verhouding, die balanceert op de grens van een moeder-kind-binding en een volwassen man-vrouw-relatie. Deze ongewone en zeer ontroerende liefdesverhouding leidt tenslotte tot een huwelijk tussen de zwakbegaafde jongen en de oudere vrouw.
Tim - 1979
Regisseur: Michael Pate
Cast: Mel Gibson, Piper Laurie, Alwyn Kurts, e.a.
Schrijver: Colleen McCullough
Oorspronkelijke titel: Tim
Eerste uitgave: 1989
ISBN/EAN: 9789026978173
Uitgever: Van Holkema & Warendorf

De mannen en vrouwen van Rome / Masters of RomeMacht & liefde
Macht en liefde voert ons terug naar de wereld van het Oude Rome en schildert een meeslepend panorama van onsterfelijke mannen en vrouwen die de fundamenten van het Romeinse Rijk hebben gelegd.

Het verhaal begint op Nieuwjaarsdag van het jaar 110 voor Christus. We ontmoeten twee eerzuchtige mannen, vastbesloten, en verteerd door ambitie de belangrijkste man van Rome te worden: Marius en Sulla. De een is een trots en gedisciplineerd krijgsman, de ander een schaamteloze jager op vrouwen en pleziertjes. Verbeten vechten zij hun strijd om de macht uit.

Met haar magnifieke beschrijving van de geslepen intriges in de senaat en de passies en rivaliteiten tussen de Romeinse families, weet McCullough de lezer meesterlijk in haar ban te houden. Macht en liefde is een rijke historische roman, even boeiend als nauwgezet geschreven door een van de meest gelezen vertellers van deze tijd.
Schrijver: Colleen McCullough
Oorspronkelijke titel: The first man in Rome
Eerste uitgave: 1990
ISBN/EAN: 9789024647941
Uitgever: Bosch & Keuning
De kroon van gras
Na Macht en liefde neemt De kroon van gras ons opnieuw mee naar een wereld van politieke intriges, geweld, onverzoenlijke haat en hartstochtelijke liefde.

De carrière van Gaius Marius - succesvol generaal en zesvoudig consul - vertoont een neergaande lijn. Desondanks is hij uit op een zevende consulaat. Deze ambitie brengt hem in conflict met Lucius Cornelius Sulla - eens Marius' rechterhand, nu diens gevaarlijkste rivaal.

De kroon van gras is een rijke historische roman, even boeiend als nauwgezet geschreven door een van de meest gelezen vertellers van deze tijd.
Schrijver: Colleen McCullough
Oorspronkelijke titel: The grass crown
Eerste uitgave: 1991
ISBN/EAN: 9789024647958
Uitgever: Bosch & Keuning
Vrouwe Fortuna
Vrouwe Fortuna begint in 83 v.C en eindigt in 69 v.C en beschrijft veertien jaar vol woelige gebeurtenissen.

Het is de tijd dat Sulla naar Rome terugkeert en zichzelf tot dictator benoemt. Maar het is ook de periode waarin de ster van Julius Caecar rijzende is en waarin ook de redenaar en politicus Cicero een briljante carrière doormaakt. Bovendien vertelt Vrouwe Fortuna het meeslepende verhaal van de beroemde slavenopstand onder leiding van de legendarische Spartacus.

Intriges, passies, rivaliteiten en banaliteiten zijn aan de orde van de dag. Vrouwe Fortuna is een rijke historische roman, even boeiend als nauwgezet geschreven door een van de meest gelezen vertellers van deze tijd.
Schrijver: Colleen McCullough
Oorspronkelijke titel: Fortune's favorites
Eerste uitgave: 1993
ISBN/EAN: 9789024647965
Uitgever: Bosch & Keuning

Dubbel uitgegeven titelsObsessie
Zie voor de beschrijving van dit boek: Een ander woord voor liefde.
Schrijver: Colleen McCullough
Oorspronkelijke titel: zie Een ander woord voor liefde
Eerste uitgave: 1981
ISBN/EAN: 9789022952993
Uitgever: Bruna