Boekenplank:
Kies

Boeken van Sue Miller

Meer over Sue Miller

Genre: Roman

Geboren: 1943

Geboorteland: Verenigde Staten


Overzicht

 • De goede moeder - The good mother
 • De laatste voorstelling - The Lake Shore Limited
 • De vrouw van de senator - The senator's wife
 • Een goede gast - A distinguished guest
 • Familiefoto's - Family pictures
 • Ingebeelde liefdes - Inventing the Abbotts and other stories
 • Toen ik even weg was - While I was gone
 • Uit liefde - For love
 • Verdwaald - Lost in the forest
 • Voorbij de tijd - The world below

Non-Fictie

 • Mijn vader verward - The story of my father

Dubbel uitgegeven titels

 • Het betoverde kind - zie Familiefoto's
Dubbel uitgegeven titels

gedetailleerd overzicht

OverzichtDe goede moeder
Anna's relatie met haar vier jaar oude dochtertje is de sterkste emotionele binding in haar bestaan. Net gescheiden en bezig vorm te geven aan haar onafhankelijkheid, wordt ze voor de eerste keer in haar leven hartstochtelijk verliefd - en dreigt daardoor haar kind te verliezen.

De goede moeder is het indringende verhaal van een vrouwenleven waarin moederschap en erotiek met elkaar in botsing komen...
The Good Mother - 1988
Regisseur: Leonard Nimoy
Cast: Diane Keaton, Liam Neeson, Jason Robards, e.a.
Schrijver: Sue Miller
Oorspronkelijke titel: The good mother
Eerste uitgave: 1986
ISBN/EAN: 9789025455156
Uitgever: Atlas Contact
De laatste voorstelling
'De mensen denken te weten wat je voelt. En omdat het makkelijker is om jezelf en je ware aard niet bloot te geven, help je ze niet uit de droom. Je houdt de schijn op.'

De ambitieuze toneelschrijfster Billy heeft eindelijk een stuk geschreven waarmee ze met haar verleden in het reine kan komen. In De laatste voorstelling wacht een man na een bomaanslag op een trein op nieuws over zijn vrouw, zoals Billy na 9/11 op haar vriend Gus wachtte.

Niemand weet echter dat Billy zelf vlak voordat Gus omkwam op het punt stond hun relatie te verbreken. De première is bijzonder geladen omdat de zus van Gus, met wie Billy op gespannen voet staat, ook in de zaal zit.

De voorstelling verandert voorgoed de levens van vier mensen, twee mannen en twee vrouwen. Van de première tot en met de laatste voorstelling zijn ze tot elkaar veroordeeld - en blijken ze meer gemeen te hebben dan ze zelf dachten.
Schrijver: Sue Miller
Oorspronkelijke titel: The Lake Shore Limited
Eerste uitgave: 2010
ISBN/EAN: 9789023464006
Uitgever: Cargo
De vrouw van de senator
Meri en Nathan staan op het punt een nieuw leven te beginnen. Het jonge stel koopt het huis naast senator Tom Naughton, een man waar Nathan altijd tegen op heeft gekeken. Meri moet wennen aan haar nieuwe leven op stand, en als ze ongepland zwanger wordt, bemerkt ze dat haar leven er totaal anders uitziet dan ze verwacht had.

Ze sluit vriendschap met haar oudere buurvrouw Delia. De twee vrouwen vinden steun bij elkaar. Delia leeft gescheiden van Tom vanwege zijn ontrouw, maar als Tom een beroerte krijgt, besluit ze hem thuis te verzorgen. Hierdoor zal de vriendschap tussen beide vrouwen zwaar op de proef worden gesteld.
Schrijver: Sue Miller
Oorspronkelijke titel: The senator's wife
Eerste uitgave: 2008
ISBN/EAN: 9789023429562
Uitgever: Cargo
Een goede gast
Lily Maynards carrière als schrijfster heeft de laatste tien jaar een grote bloei gekend. Zij publiceerde bij een kleine feministische uitgeverij haar memoires, maar nu haar fysieke mogelijkheden door de ziekte van Parkinson langzaam uitgeput raken, beperkt zij zich tot het schrijven van korte verhalen voor literaire tijdschriften.

De kinderen reageren met enige verbazing op de openhartigheid waarmee hun moeder de familieomstandigheden in het boek heeft beschreven. Alan, de jongste, die architect is, kent in eerste instantie nog gevoelens van trots. Maar als zijn moeder echter aankondigt een paar maanden bij hem en zijn vrouw Gaby te komen logeren, in afwachting van een plaats in een bejaardenhuis, moet hij zien te voorkomen dat Lily aan het einde van haar leven het fragiele evenwicht in de familie voorgoed zal verstoren.
Schrijver: Sue Miller
Oorspronkelijke titel: A distinguished guest
Eerste uitgave: 1995
ISBN/EAN: 9789025410810
Uitgever: Atlas Contact
Familiefoto's
Randall is het derde kind van het gezin Eberhardt. Hij vormt het centrum voor de ouders en de vijf andere kinderen. Duivel en engel zijn in hem verenigd: Randall is autistisch.

De vader, een psychiater die aan de Universiteit van Chigaco doceert, beschouwt het kind als een ramp. Voor de moeder is zijn opvoeding de grote hartstocht van haar leven. De oudste twee kinderen en de drie nakomers groeien op in dit dramatische samenspel.

De ontwikkeling van alle leden van het gezin en hun houding ten opzichte van het ongrijpbare wezen in hun midden, beschrijft Sue Miller in scherpe observaties en veelbetekenende dialogen.
 

* Dit boek is ook uitgegeven onder een andere titel (zie dubbel uitgegeven titels).

Family Pictures - 1993
Regisseur: Philip Saville
Cast: Anjelica Huston, Sam Neill, Jamie Harrold, e.a.
Schrijver: Sue Miller
Oorspronkelijke titel: Family pictures
Eerste uitgave: 1990
ISBN/EAN: 9789025468934
Uitgever: Atlas Contact


Ingebeelde liefdes
Een jongen die sociale status verwart met liefde. Een moeder die haar eigen gedrag leert kennen door het observeren van de vrouw van haar zoon. Een beminnelijke grootmoeder die tijdens haar ziekte even haar ware - niet zo beminnelijke - aard toont.

Deze en andere hoofdpersonen uit de elf verhalen van Ingebeelde liefdes worden door Sue Miller scherp geportretteerd. Zij geeft inzicht in de motieven van haar personages. Erotiek speelt daarin een belangrijke rol, maar dat is niet de enige drijvende kracht: Sue Miller verbeeldt de gecompliceerdheid van menselijk gedrag in schijnbaar eenvoudige korte verhalen.
Inventing the Abbotts - 1997
Regisseur: Pat O'Connor
Cast: Liv Tyler, Joaquin Phoenix, Jennifer Connelly, e.a.
Schrijver: Sue Miller
Oorspronkelijke titel: Inventing the Abbotts and other stories
Eerste uitgave: 1987
ISBN/EAN: 9789025466664
Uitgever: Atlas Contact
Toen ik even weg was
Josie Becker, echtgenote van een dominee, dierenarts en moeder van drie dochters, staat op een keerpunt in haar leven. Door een toevallige ontmoeting met haar jeugdvriend Eli Mayhew, komen herinneringen aan haar jeugd weer boven. Ten diepste blijkt zij getraumatiseerd door het tweede huwelijk van haar vader, waardoor ze moeilijk kan genieten van het hier en nu, en steeds "ontsnappingen" creëert.

Maar aanvankelijk focust zij zich op de moord op een vriendin, die in de jaren '60 een abrupt en bloederig einde maakte aan haar communeleven in Cambridge. Eli legt bekentenissen af die Josie verder in verwarring brengen en een ernstige crisis in haar huwelijk veroorzaken.
While I Was Gone - 2004
Regisseur: Mike Robe
Cast: Kirstie Alley, Bill Smitrovich, Peter Horton, e.a.
Schrijver: Sue Miller
Oorspronkelijke titel: While I was gone
Eerste uitgave: 1999
ISBN/EAN: 9789025495039
Uitgever: Atlas Contact
Uit liefde
Drie volwassenen, op de vlucht voor het heden, leren opnieuw liefhebben met de passie die ze ooit als jongeren kenden.

Lottie Gardner is eindelijk getrouwd met de man met wie zij jarenlang stiekem een verhouding had, en moet nu voor het eerst diens liefde voor zijn eerste vrouw onder ogen zien. Lottie verdwijnt naar het huis van haar moeder om te overdenken wat zij eigenlijk van dit huwelijk verwacht.

Daar zijn ook haar broer Cameron en hun vroegere buurmeisje Elizabeth, die, net als vroeger, verstrikt zijn geraakt in hun liefde voor elkaar.

Ontroerende en schokkende taferelen zijn het gevolg, in een boek waarin drie scherp getekende karakters vóór alles geconfronteerd worden met de drijfkracht van hun doen en laten: de liefde.
Schrijver: Sue Miller
Oorspronkelijke titel: For love
Eerste uitgave: 1993
ISBN/EAN: 9789025402464
Uitgever: Atlas Contact
Verdwaald
Als Eva's tweede echtgenoot John omkomt bij een verkeersongeluk, onder haar ogen en die van hun zoontje Theo, verandert alles voor haar gezin. Theo, het jongste kind, kan maar nauwelijks bevatten wat er is gebeurd. Emily, de oudste, worstelt met haar nieuwe verantwoordelijkheden en verdriet.

Maar vooral puber Daisy komt in een verwarrende wereld terecht - de zekerheid van ouderlijke liefde is verdwenen en de reis naar de volwassenheid is niet eenvoudig.
Schrijver: Sue Miller
Oorspronkelijke titel: Lost in the forest
Eerste uitgave: 2005
ISBN/EAN: 9789025425722
Uitgever: Atlas Contact
Voorbij de tijd
Georgia is negentien wanneer ze de bescherming van haar ouderlijk huis verlaat om in een sanatorium tot rust te komen. Daar, in een wereld die in niets op de werkelijkheid lijkt, maakt ze de meest beslissende periode van haar leven mee. Ze ervaart eenzaamheid, liefde en verdriet zoals ze die nog niet kende. Wanneer ze het sanatorium weer verlaat en naar huis terugkeert, merkt ze dat ze voorgoed veranderd is.

Jaren later verblijft Cath een tijdje in het huis van haar grootmoeder Georgia, die is overleden. Daar vindt ze haar dagboeken en komt ze erachter dat mensen niet altijd zijn wie ze lijken. Georgia's geheimen veranderen ook haar leven als ze ervaart dat de liefde en het lot niet altijd samengaan.

Voorbij de tijd gaat over de hoop en verlangens die we begraven in ons hart, om er vervolgens achter te komen dat ze altijd weer boven komen drijven.
Schrijver: Sue Miller
Oorspronkelijke titel: The world below
Eerste uitgave: 2001
ISBN/EAN: 9789025415051
Uitgever: Atlas Contact

Non-FictieMijn vader verward
Het verhaal van een vader met Alzheimer...

Sue Miller krijgt het sterke vermoeden dat er iets met haar vader aan de hand is, wanneer ze hem moet ophalen van een politiebureau dat ver van zijn huis ligt. Hij heeft 's nachts bij vreemden aangebeld en is zijn bestelbus kwijt. Daarmee begint een zoektocht naar eerdere tekenen dat er iets misgaat in haar vaders hoofd, en de onvermijdelijke gang door het medische circuit. De conclusie is onontkoombaar: haar vader lijdt aan Alzheimer.

Het belangrijkste begint dan pas: hoe ga ik met mijn zieke vader om? Ga ik mee in zijn waanbeelden of spreek ik hem tegen? Wat is geruststellender, en voor wie van de twee? Wat kan ik nu (nog) voor hem betekenen als dochter?

Sue Miller geeft op oprechte wijze weer hoe zij met de ziekte en dood van haar vader is omgegaan. Zij doet dit onder meer aan de hand van terugblikken op haar beide ouders.
Schrijver: Sue Miller
Oorspronkelijke titel: The story of my father
Eerste uitgave: 2003
ISBN/EAN: 9789032509064
Uitgever: De Kern

Dubbel uitgegeven titelsHet betoverde kind

Zie voor de beschrijving van dit boek: Familiefoto's.

Schrijver: Sue Miller
Oorspronkelijke titel: zie Familiefoto's
Eerste uitgave: 1990
ISBN/EAN: 9789025456368
Uitgever: Pandora

Gerelateerde schrijvers