Boekenplank:
Kies

Boeken van Yoko Ogawa

Meer over Yoko Ogawa

Genre: Roman

Geboren: 1962

Geboorteland: Japan


Overzicht

  • De geheugenpolitie - The memory police
  • De huishoudster en de professor - The housekeeper and the professor
  • Het zwembad - The diving pool

gedetailleerd overzicht

OverzichtDe geheugenpolitie

Op een eiland verdwijnt op mysterieuze wijze steeds meer: hoeden, vogels, boeken, rozen... En de verdwijningen blijven serieuzere proporties aannemen. Telkens wordt het straatbeeld weer wat leger en vertoont het geheugen van de inwoners grotere gaten. De enkelen die blijven herinneren, vrezen voor hun leven. Ze zijn bang voor de draconische geheugenpolitie die de taak heeft over deze collectieve vergetelheid te waken en te zorgen dat wat verdwenen is, vergeten blijft. Vervolgingen zijn aan de orde van de dag.

Wanneer een jonge schrijver ontdekt dat haar redacteur in gevaar is voor de geheugenpolitie, maakt ze een schuilplaats onder haar vloer om hem te verbergen. Terwijl angst en verlies hen omringen, klampen ze zich samen vast aan haar schrijven als een laatste redmiddel om het verleden te bewaren.

In De geheugenpolitie reflecteert Yoko Ogawa op totalitarisme en stil verzet, evenals op wat ons nog menselijk maakt als steeds meer van wat wij kennen verdwijnt. Een meesterlijk verhaal over het houvast dat literatuur kan bieden, over de kracht van het geheugen en de verwoesting die wordt veroorzaakt door het verlies ervan - van een van Japans grootste schrijvers.

Schrijver: Yoko Ogawa
Oorspronkelijke titel: The memory police
Eerste uitgave: 2020
ISBN/EAN: 9789059369450
Ebook: 9789059369467
Uitgever: Cossee
De huishoudster en de professor
Hij is een briljante wiskundeprofessor met een merkwaardig probleem. Sinds een traumatisch ongeluk leeft hij met een kortetermijngeheugen van slechts tachtig minuten. Zij is een gevoelige maar scherpzinnige jonge huishoudster met een tienjarige zoon, ingehuurd om voor hem te zorgen.

Elke ochtend, als de professor en de huishoudster opnieuw kennismaken, bloeit er een vreemde, prachtige relatie tussen hen op. De professor mag dan niet meer weten wat hij als ontbijt at, zijn geest is nog steeds vol van elegante vergelijkingen uit het verleden. Hij ontwikkelt slimme wiskundige raadsels - gebaseerd op haar schoenmaat of haar verjaardag - en de getallen, in al hun sprekende orde, onthullen een poëtische wereld aan zowel de huishoudster als de tienjarige jongen die hem adoreert.

Met elke nieuwe vergelijking groeit tussen de drie verloren zielen een affectie die mysterieuzer is dan imaginaire getallen en een band die dieper gaat dan herinneringen.
Schrijver: Yoko Ogawa
Oorspronkelijke titel: The housekeeper and the professor
Eerste uitgave: 2008
ISBN/EAN: 9789049500610
Uitgever: De Vliegende Hollander
Het zwembad
Het zwembad bevat drie prachtige novellen over de donkere kant van de liefde.

Een eenzaam tienermeisje wordt verliefd op haar adoptiebroer - een bevlieging die duistere mogelijkheden schept. Een jonge vrouw houdt een zwangerschapsdagboek bij voor haar zwangere zus, maar haar aantekeningen worden steeds naargeestiger. Een vrouw bezoekt haar oude studentenhuis, maar komt in een geïsoleerde, vervallen en mysterieuze wereld terecht...
Schrijver: Yoko Ogawa
Oorspronkelijke titel: The diving pool
Eerste uitgave: 2008
ISBN/EAN: 9789049952440
Ebook: 9789049953263
Uitgever: Mistral

Gerelateerde schrijvers