Boekenplank:
Kies

Boeken van Dave Pelzer

Dave Pelzer werd wereldberoemd met zijn boek Ik was niemand waarin hij de kindermishandeling die hij in zijn jeugd moest ondergaan beschrijft. Veel mensen herkenden in het boek de gruwelen uit hun eigen jeugd en Pelzer werd overstroomt met brieven. Dave Pelzer is de oudere broer van auteur Richard Pelzer.

Meer over Dave Pelzer

Genres: Non-Fictie, Roman

Geboren: 1960

Geboorteland: Verenigde Staten

Website: Dave Pelzer


Overzicht

  • Bitterzoete jaren - The privilege of youth
  • Ik had geen naam - A man named Dave
  • Ik heb geen thuis - The lost boy
  • Ik was niemand - A child called 'It'

Non-Fictie

  • Kies voor jezelf - Help yourself

gedetailleerd overzicht

OverzichtBitterzoete jaren
In Bitterzoete jaren vertelt Dave Pelzer in detail een dramatisch, ontbrekend hoofdstuk uit zijn leven – als puberjongen op de grens van de volwassenheid.

Met zijn gebruikelijke gevoeligheid en inzicht verhaalt Dave over de wrede pesterijen die hij in zijn tienerjaren krijgt te verduren. Maar ook over de échte vrienden die hij maakt en die hem leren terug te vechten.

Manmoedig probeert Dave zijn helse jeugdjaren, die getekend werden door kindermisbruik, achter zich te laten. En het keerpunt van zijn leven komt eindelijk in zicht. Want aan een donkere hemel zie je de sterren het beste!
Schrijver: Dave Pelzer
Oorspronkelijke titel: The privilege of youth
Eerste uitgave: 2004
ISBN/EAN: 9789044317503
Uitgever: The House of Books
Ik had geen naam
Als jongetje wordt Dave zwaar mishandeld en misbruikt door zijn aan alcohol verslaafde moeder. Ze dreigt hem te zullen vermoorden - en doet dat ook bijna. Zijn vader wendt zijn ogen af.

Na jaren van gruwelijke martelingen wordt Dave eindelijk uit huis geplaatst. Wanhopig op zoek naar iemand die van hem houdt, zwerft hij van het ene pleeggezin naar het andere.

Ten slotte durft hij de confrontatie aan met zijn moeder, waarbij haar geheime leven wordt onthuld. Zal Dave in staat zijn de ketenen van zijn tragische jeugd van zich af te schudden?
Schrijver: Dave Pelzer
Oorspronkelijke titel: A man named Dave
Eerste uitgave: 1999
ISBN/EAN: 9789044301267
Uitgever: The House of Books
Ik heb geen thuis
Verborgen voor de buitenwereld wordt de kleine Dave Pelzer jarenlang zeer ernstig mishandeld door zijn moeder. Maar op een dag wordt er eindelijk ingegrepen. De school belt de politie. Die brengt de twaalfjarige Dave meteen naar het ziekenhuis.

Het geschokte personeel constateert oude botbreuken, zware kneuzingen over zijn hele lichaam en ondervoeding. Onder voogdij van de kinderbescherming wordt Dave uit huis geplaatst. Het enige wat hij mee mag nemen is een papieren zak met daarin wat oude, gescheurde kleren.

Tot zijn achttiende zal hij kennismaken met vijf verschillende pleeggezinnen, waar zijn aanwezigheid niet altijd op prijs wordt gesteld. Toch blijft Dave dapper op zoek naar zijn eigen plekje onder de zon, naar de liefde en warmte van een echt gezin, waar hij nooit meer bang hoeft te zijn.
Schrijver: Dave Pelzer
Oorspronkelijke titel: The lost boy
Eerste uitgave: 1997
ISBN/EAN: 9789044305326
Uitgever: The House of Books
Ik was niemand
Dave Pelzer wordt vanaf zijn vierde keihard geslagen en uitgehongerd. Jarenlang probeert zijn gestoorde, alcoholische moeder hem te breken.

Haar onvoorstelbaar wrede spelletjes laten de jongen bijna voor dood achter. Dave is in haar ogen een slaaf, een ding. Zijn bed staat in de kelder. Zijn kleren zijn kapot en smerig. De restjes eten die hij krijgt, worden door de hond geweigerd.

Dave´s trieste bestaan blijft verborgen voor de buitenwereld. Alleen zijn dromen houden hem in leven, dromen waarin iemand voor hem zorgt en van hem houdt.
Schrijver: Dave Pelzer
Oorspronkelijke titel: A child called 'It'
Eerste uitgave: 1995
ISBN/EAN: 9789044304428
Uitgever: The House of Books

Non-FictieKies voor jezelf
David Pelzer is jarenlang door zijn alcoholistische moeder vernederd, mishandeld en bijna vermoord.

Maar ondanks deze vreselijke jeugd en in weerwil wat allerlei deskundigen over hem voorspelden, dat het slecht met hem zou aflopen enzovoorts, leerde hij mede dankzij zijn enorme instinctieve levensdrang hoe te overleven. Leerde hij kracht te putten uit al die negatieve ervaringen, en daarna kon immers alles alleen maar beter worden...

Uiteindelijk werd hij een zeer succesvol en gelukkig mens.
Schrijver: Dave Pelzer
Oorspronkelijke titel: Help yourself
Eerste uitgave: 2000
ISBN/EAN: 9789044304480
Uitgever: The House of Books

Gerelateerde schrijvers