Boekenplank:
Kies

Boeken van Torey L. Hayden

Torey Hayden is onder andere lerares in het speciaal onderwijs waar zij haar inspiratie voor haar non-fictie boeken vandaan haalt. Onderwerpen die in haar boeken voorbij komen zijn autisme, syndroom van Gilles de la Tourette, selectief mutisme en seksueel misbruik. Ze schrijft ook fictieboeken. Hayden woont in Livingstone, Montana.

Meer over Torey L. Hayden

Genres: Non-Fictie, Roman

Geboren: 1951

Geboorteland: Verenigde Staten

Website: Torey L. Hayden


Overzicht

 • Een woud met vlammend gele bloemen - The sunflower forest
 • Was het een droom? - Overheard in a dream

Non-Fictie

 • Afgeschoven kinderen - Somebody else's kids
 • Een kind in nood - Beautiful child
 • Geen kind als alle andere - Just another kid
 • Jadie, het meisje dat niet wilde praten - Ghost girl
 • Kevin, het kind van de rekening - Murphy's boy
 • Schaduwkinderen - Twilight children

Sheila

 1. Sheila - One child
 2. Sheila, een meisje van veertien - The tiger's child

Dubbel uitgegeven titels

 • Een woud van zonnebloemen - zie Een woud met vlammend gele bloemen
Dubbel uitgegeven titels

gedetailleerd overzicht

OverzichtEen woud met vlammend gele bloemen
Lesley O'Malley is een gewoon Amerikaans meisje uit Kansas. Ze is achttien, gaat helemaal op in haar schoolvriendschappen, laat zich meeslepen door haar eerste grote liefde, en leeft toe naar het moment waarop ze zal gaan studeren. Maar nog voor dat zover is, wordt ze - geheel onvoorbereid - geconfronteerd met een heel andere werkelijkheid die haar tot op het bot schokt en haar hele leven verandert.

Door een toeval krijgt ze opeens een bijna huiveringwekkend inzicht in de oorzaken van haar moeders steeds vaker voorkomende depressies. Ze ontdekt dat die teruggaan op gruwelijke herinneringen aan een bovenmenselijk lijden in een nazi-concentratiekamp. En ze beseft dat noch haar vader, noch haar moeder haar daarover ooit iets hebben willen vertellen, om haar geluk niet in de weg te staan. Maar ze weet ook, dat ze - samen met haar vader - alles zal proberen om nu op háár beurt de angstdromen en spookbeelden van haar moeder tot rust te brengen.

Ze weet nauwelijks hoe ze het zal moeten aanpakken, ze wil er met niemand dan haar vader over praten, maar ze heeft één aanwijzing: het telkens terugkerend visioen van haar moeder over een woud met vlammend gele bloemen.
Schrijver: Torey L. Hayden
Oorspronkelijke titel: The sunflower forest
Eerste uitgave: 1984
ISBN/EAN: 9789067900775
Uitgever: Kadmos
Was het een droom?
De negenjarige Conor lijkt autistisch. Hij is zeer gesloten, stoot alleen klanken uit en is onafscheidelijk van zijn speelgoedkat. Zijn moeder Laura kan hem nauwelijks aan. Morgana, Conors jongere zusje, is de enige die hem begrijpt. Ze beweert dat hij geesten kan zien.

Kinderpsychiater James Innes weet langzaam door te dringen in Conors angstige wereld en raakt ervan overtuigd dat de jongen helemaal niet autistisch is, maar ernstig getraumatiseerd. James maakt zich meer zorgen over de eenzame Laura, die evenals haar zoon in een verzonnen wereld lijkt te leven - een wereld die een verschrikkelijk geheim verbergt.
Schrijver: Torey L. Hayden
Oorspronkelijke titel: Overheard in a dream
Eerste uitgave: 2008
ISBN/EAN: 9789044322736
Uitgever: The House of Books

Non-FictieAfgeschoven kinderen
Niemand wist raad met ze. Ze pasten niet in het nieuwe systeem, waarin kinderen die speciaal onderwijs nodig hadden bij de 'gewone' kinderen werden geplaatst en via aanvullende lessen werden bijgespijkerd. Daarom schoof men ze maar door naar Torey Hayden.

Eerst kreeg ze Boo, zeven jaar oud, een halfbloedje, die alleen oude weerberichten en ruzies van anderen kon herhalen. Uit zichzelf zei hij niets, zelfs geen 'mamma'. Toen kwam Lori, ook zeven jaar, een schat van een kind, pienter en gevoelig. Door hersenbeschadiging als gevolg van mishandeling kon zij niet lezen. Daarna werd Tomaso gebracht, tien jaar oud en van Mexicaanse afkomst, een en al opgekropte woede en getekend door alle ellende van een zwervend bestaan. Hij bracht de geest van zijn vader mee, die vijf jaar daarvoor door zijn stiefmoeder vermoord was. En Tomaso had dat gezien. Claudia sloot de rij: groot voor haar leeftijd, verlegen, stilletjes en bijzonder begaafd. Zij was twaalf, en zwanger.

Een jaar lang trok Torey met ze op. Ze werden een klasje waarin ze elkaar op hun manier hielpen. Teleurstellingen te over. Moeizaam behaalde resultaten konden in één klap verloren gaan. Torey raakte haar vriend kwijt. Hij kon zich niet verplaatsen in haar 'overdreven' liefde voor deze voor hun leven beschadigde kinderen. Maar Torey bewees dat het mogelijk is het leven voor deze kinderen draaglijker te maken. Met haar liefdevolle benadering wist ze door hun afweer heen te breken, en zij openden hun hart voor haar.
Schrijver: Torey L. Hayden
Oorspronkelijke titel: Somebody else's kids
Eerste uitgave: 1981
ISBN/EAN: 9789026305627
Uitgever: Ambo | Anthos
Een kind in nood
De zevenjarige Venus Fox spreekt niet meer, luistert niet en reageert nergens op. Men vermoedt dat ze doof is of misschien een hersenbeschadiging heeft. Ze komt terecht in het klasje van juf Torey Hayden, die gespecialiseerd is in kinderen met ernstige gedragsproblemen.

Het zal een van Torey’s zwaarste, meest verbijsterende maar ook dankbaarste schooljaren worden.
Schrijver: Torey L. Hayden
Oorspronkelijke titel: Beautiful child
Eerste uitgave: 2002
ISBN/EAN: 9789044312539
Uitgever: The House of Books
Geen kind als alle andere
Geen kind als alle andere is het verhaal van de kleine Dirkie, die lijdt aan hyperactiviteit en zich hoegenaamd niet kan concentreren; van de vroegrijpe maar affectief verwaarloosde Mariana, die op hartverscheurende wijze om liefde en aandacht schreeuwt; van Geraldine, Shamie en Shemona, drie kinderen uit Belfast wier gevoelsleven volkomen gestoord is door hun gruwelijke ervaringen met terroristen; en ten slotte van Leslie, de kleine, autistische Leslie op wie aanvankelijk geen vat is te krijgen.

Maar al gauw blijkt dat Leslie's moeder het grootste 'probleemkind' is.
Schrijver: Torey L. Hayden
Oorspronkelijke titel: Just another kid
Eerste uitgave: 1988
ISBN/EAN: 9789067902045
Uitgever: Kadmos
Jadie, het meisje dat niet wilde praten
Jadie spreekt nooit. Ze lacht of huilt evenmin. Er komt geen enkel geluid over haar lippen. De negenjarige Jadie Ekdahl zit opgesloten in een levensgrote nachtmerrie, in een wereld vol verdriet, angst en eenzaamheid - niemand hoort haar stille schreeuw om hulp.

Torey Hayden, Amerikaans psychologe, heeft zojuist een goedbetaalde baan in een privé-kliniek verruild voor een functie als leerkracht in het bijzonder onderwijs. In haar klas met ernsig gedragsgestoorde kinderen valt Jadie meteen op. Hoewel haar prachtige ogen schuil gaan achter een verwarde massa haar en ze bijna dubbelgebogen rondschuifelt op haar broodmagere beentjes, heeft Jadie een enorme uitstraling. Ze maakt altijd netjes haar huiswerk, maar ze gaat in de klas geheel haar eigen gang en niemand praat met haar.

Met oneindig veel geduld, inlevingsvermogen en door middel van speciale speltherapie probeert Torey Hayden Jadie's zelfverkozen stomheid te doorbreken. En waar al haar voorgangers faalden, slaagt Torey. Op een dag begint Jadie eindelijk te praten, soms kalm, soms hysterisch en altijd met de deur op slot. Maar wat zij haar juffrouw dan vertelt gaat elk menselijk bevattingsvermogen te boven. Over Tashee, haar vriendinnetje, dat door gemaskerde mensen werd vermoord. Over mysterieuze nachtelijke bijeenkomsten in haar ouderlijk huis waar ook Jadie's jongere zusjes bij betrokken zijn - en over doodsangst.

Fantaseert Jadie of spreekt zij de waarheid? Is haar gedrag pathologisch of is er sprake van levensbedreigende kindermishandeling, seksueel misbruik en mogelijke blootstelling aan satanische riten?

Torey dringt steeds dieper door in de gekwelde geest van het kleine meisje - en in een bizar gezinsleven verscholen achter een masker van burgerlijkheid. Torey reageert met moed, medeleven en toewijding. Ook alarmeert zij de autoriteiten...
Schrijver: Torey L. Hayden
Oorspronkelijke titel: Ghost girl
Eerste uitgave: 1991
ISBN/EAN: 9789065907400
Uitgever: M & P
Kevin, het kind van de rekening
Een hopeloos geval, daar zag het vanaf het begin naar uit. Vijftien jaar oud, sinds zijn zevende geen woord gezegd, weggestopt in een inrichting, ver achter bij zijn leeftijdgenoten, verlamd door vreemde angsten. Zo treft Torey Hayden Kevin aan, verscholen onder de tafel, onbereikbaar.

Wanneer ze, te hulp geroepen als deskundige voor kinderen die niet meer spreken, dit 'geval' onder haar hoede neemt, beseft ze nauwelijks wat een enorm karwei haar te wachten staat. Met haar uitzonderlijk vermogen zich in te leven in de gedachtenwereld van gestoorde kinderen, dat ook uit haar eerdere boeken blijkt, slaagt ze erin de jongen aan het praten te krijgen, eerst alleen tegen haar, later ook tegen anderen.

Maar dat is nog maar het begin. De wereld vol mishandeling en wreedheid die Kevin met zijn zwijgen in bedwang gehouden had, komt nu geleidelijk aan het licht, tegelijk met zijn grenzeloze haat tegen zijn stiefvader.

In de loop van haar bemoeienis met Kevin brengen zijn uitbarstingen van gewelddadigheid en de lange periodes van stilstand en zelfs achteruitgang Torey Hayden vaak aan het twijfelen of er ooit iets met hem te bereiken valt en of ze het niet beter kan opgeven, zoals de rest van zijn omgeving heeft gedaan.

Ze houdt echter vol en dankzij haar inzet wordt de jongen eindelijk verlost van het gruwelijke geheim dat zijn leven tot dan toe heeft beheerst.
Schrijver: Torey L. Hayden
Oorspronkelijke titel: Murphy's boy
Eerste uitgave: 1983
ISBN/EAN: 9789026306310
Uitgever: Ambo | Anthos


Schaduwkinderen
Cassandra, negen jaar, ernstig verwaarloosd en mishandeld. Ze praat niet meer. Torey probeert haar vertrouwen te winnen. Maar Cassandra vertoont toenemend gewelddadig gedrag.

Drake, een lief jongetje van vier, spreekt ook geen woord, behalve tegen zijn moeder. Zijn enige vriend is zijn tijgerknuffel.

Gerda is de derde patiënt. Zij is tweeëntachtig jaar oud, heeft een beroerte gehad en is nu angstig en zwaar depressief. Hoewel Torey nooit eerder met volwassenen heeft gewerkt, besluit ze Gerda niet aan haar eenzame lot over te laten.
Schrijver: Torey L. Hayden
Oorspronkelijke titel: Twilight children
Eerste uitgave: 2005
ISBN/EAN: 9789044315684
Uitgever: The House of Books

SheilaSheila
De nog maar zes jaar oude Sheila is wild en onhandelbaar. Hoewel het kleine, bijna tengere meisje er in haar versleten kleren en met haar dikke verwarde haar zeer kwetsbaar uitziet, flikkert er een razende woede in haar vijandige, blauwe ogen.

Sheila is in de steek gelaten door haar moeder, en haar alcoholische vader mishandeld haar stelselmatig. Zij dreigt onherroepelijk verloren te raken in de wrede wereld van de volwassenen - tot kinderpsychologe Torey Hayden het ontspoorde meisje onder haar hoede neemt.

Torey weet dat Sheila een jongetje van drie zeer ernstig heeft mishandeld en door de kinderrechter is veroordeeld tot opname in een inrichting. Maar vanwege plaatsgebrek kan Sheila voorlopig bij Torey Hayden terecht, in haar speciale klasje voor geestelijk gestoorde kinderen.

In de maanden die volgen vecht Torey om Sheila te bereiken, want onder die laag van agressie, verdriet en bijna autistische woede bespeurt Torey een bijzonder intelligent en aanhankelijk meisje. Opname in een inrichting zou voor Sheila fataal kunnen zijn...
Untamed Love - 1994
Regisseur: Paul Aaron
Cast: Cathy Lee Crosby, John Getz, Ashlee Lauren, e.a.
Schrijver: Torey L. Hayden
Oorspronkelijke titel: One child
Eerste uitgave: 1980
ISBN/EAN: 9789065909039
Uitgever: M & P
Sheila, een meisje van veertien
Het lot van Sheila, het wilde en emotioneel zwaar gestoorde meisje, greep duizenden lezers aan. Sheila werd op vierjarige leeftijd door haar moeder in de steek gelaten en mishandeld door haar drugsverslaafde vader en zijn vrienden. Zij was het meisje waarvan iedereen zei dat het voor altijd verloren was...

Alleen Torey L. Hayden, Sheila's juf, gelooft in het kind. Alleen zij ziet de warmte en intelligentie achter het masker van woede en agressie. Maar Torey verliest het meisje uit het oog. Jaren later komt zij haar weer tegen.

Tot Torey's verbazing is Sheila's herinnering aan haar kinderjaren als uitgewist. Pas na lange en intensieve gesprekken komen de beelden van het vreselijke verleden weer boven water. Overspoeld door emoties, richt zij al haar agressie nu op Torey...

Dit is het verhaal van een jonge vrouw die vrede moet sluiten met de nachtmerries uit haar jeugd. Het verhaal van een zwaar en langdurig gevecht.
Schrijver: Torey L. Hayden
Oorspronkelijke titel: The tiger's child
Eerste uitgave: 1995
ISBN/EAN: 9789041003263
Uitgever: Van Reemst

Dubbel uitgegeven titelsEen woud van zonnebloemen

Zie voor de beschrijving van dit boek: Een woud met vlammend gele bloemen.

Schrijver: Torey L. Hayden
Oorspronkelijke titel: zie Een woud met vlammend gele bloemen
Eerste uitgave: 1984
ISBN/EAN: 9789044325706
Uitgever: The House of Books