Boekenplank:
Kies

Boeken van John Saul

Meer over John Saul

Genre: Mysterie / Spanning / Thriller

Geboren: 1942

Geboorteland: Verenigde Staten

Website: John Saul


Overzicht

 • Bezeten brein - Shadows
 • Bezeten van bloed - Darkness
 • Dans van de dood - Second child
 • De doem der doden - Cry for the strangers
 • De greep - Black lightning
 • De macht van het kwaad - The God project
 • De kronieken van Blackstone - The Blackstone chronicles
 • De steek - The homing
 • De vloek der vaderen - Suffer the children
 • Dochters van de duivel - Punish the sinners
 • Dodenduik - The presence
 • Een ziel zo zwart - Comes the blind fury
 • Het ding - Guardian
 • Kind van het kwaad - Creature
 • Schaduwen uit het verleden - Nightshade
 • Stemmen in de storm - When the wind blows
 • Wraak van de waanzin - The unloved

gedetailleerd overzicht

OverzichtBezeten brein
'De school zag er vredig uit - idyllisch, zelfs - maar Brenda voelde een koude rilling langs haar ruggengraat glijden. Het was tè vredig. Tè stil. Er was iets aan de hand, maar ze kon niet precies aangeven wat...'

Voor Josh MacCallum lijkt de 'Academie', een school voor bijzonder intelligente kinderen, de hemel op aarde: lessen die hem niet vervelen en vriendjes die net zo zijn als hij.

Maar al gauw verandert zijn leven in een nachtmerrie als twee van zijn klasgenootjes dood worden aangetroffen. Was het een ongeluk - of was het moord?

Josh gaat op onderzoek uit en doet een ontdekking die zo gruwelijk is, dat hij wéét dat niemand hem zal geloven. Hij zal het in z'n eentje moeten opnemen tegen het brein van een waanzinnige. Een brein, dat hem heeft gekozen tot volgend slachtoffer...
Schrijver: John Saul
Oorspronkelijke titel: Shadows
Eerste uitgave: 1992
ISBN/EAN: 9789051124866
Uitgever: Zuid-Hollandsche U.M.
Bezeten van bloed
De familie Anderson was dolblij toen ze kon vertrekken uit het sombere stadje in Florida, aan de rand van een groot moeras. Er hing daar een onheilspellende sfeer, dreigend en slecht - te slecht om natuurlijk te zijn.

Nu, jaren later, keren de Andersons terug naar Villejeune, op zoek naar rust en om hun dochter, de 16-jarige Kelly, haar steeds terugkerende nachtmerries te laten vergeten.

Maar al spoedig blijkt dat er in al die tijd niet veel veranderd is. De stuurse inwoners van Villejeune hebben nog steeds iets te verbergen. Zij houden niet van opdringerige, bemoeizieke nieuwkomers. Kelly's nieuwsgierige vragen blijven onbeantwoord - tot zij een gruwelijke ontdekking doet...

Een mysterieuze sekte houdt het stadje in zijn greep. Hun honger naar macht is niet te stillen. Onder leiding van hun vreeswekkende aanvoerder De Zwarte Man willen zij dood en verderf zaaien tot het einde der dagen - tot hun duistere voorspelling in vervulling zal gaan.

Kelly dreigt, evenals de andere kinderen van Villejeune, het slachtoffer te worden van oeroude, geheime rituelen. Het altaar staat gereed, de zwarte kaarsen branden, een mes glinstert in het koude schijnsel van de volle maan...
Schrijver: John Saul
Oorspronkelijke titel: Darkness
Eerste uitgave: 1991
ISBN/EAN: 9789067903479
Uitgever: Kadmos
Dans van de dood
Op vijftienjarige leeftijd steekt Teri Maclver met voorbedachten rade haar ouderlijk huis in brand. Hierbij komen haar moeder en stiefvader om het leven. Teri wil niets liever dan bij haar vader wonen, die ontzettend rijk is. Ze is namelijk dol op luxe, iets wat haar moeder Teri niet kon geven. Er is echter één maar aan verbonden: ze moet de aandacht van haar vader delen met halfzusje Melissa.

Melissa is een verlegen en stil meisje, dat voortdurend door haar vrienden en vriendinnen wordt gepest. Wat Teri echter niet weet, is dat Melissa een vreselijk geheim met zich meedraagt. Een geheim dat zo afschuwelijk is dat ze iedere nacht aan haar bed vastgebonden moet worden opdat ze niet gaat slaapwandelen.

Maar Teri blijft haar halfzusje pesten; en de wraak van Melissa is huiveringwekkend, bloedstollend en niets of niemand ontziend...
Schrijver: John Saul
Oorspronkelijke titel: Second child
Eerste uitgave: 1990
ISBN/EAN: 9789067903325
Uitgever: Kadmos
De doem der doden
Brad en Elaine waren het roerend met elkaar eens: Clark’s Harbor was de ideale plaats om zich voor een jaar te vestigen. Brad zou zijn boek kunnen voltooien en Elaine zou uitgebreid van zon, zee en strand kunnen genieten. Het vissersdorp zag er zó onschuldig, vriendelijk en uitnodigend uit, dat ze eenvoudig de verleiding niet konden weerstaan.

Maar waarom zijn de dorpelingen dan zo ongastvrij en zelfs openlijk vijandig? En hoe komt het dat een geestelijk gestoord jongetje de waanzin die hem beheerst plotseling van zich afschudt als droog zand, om te zien hoe zijn zusje door angstvisioenen wordt geteisterd?

Waarom vallen de vreemdelingen in Clark’s Harbor de een na de ander ten prooi aan een noodlot dat hen op gruwelijke wijze de dood insleurt? En waarom zijn het uitsluitend de vreemdelingen die het slachtoffer worden van het rondwarende kwaad en blijven de oorspronkelijke bewoners van het vissersdorpje op zo raadselachtige wijze gespaard?

Hebben de dorpelingen een duivels verbond gesloten met een bovennatuurlijke macht die de vreemdelingen voor hen uitmoordt? Of is het de wrede oceaan zelf die mensenoffers eist? Wie of wat vergiet het bloed van onschuldigen en is verantwoordelijk voor de doem der doden?
Cry for the Strangers - 1982
Regisseur: Peter Medak
Cast: Patrick Duffy, Cindy Pickett, Lawrence Pressman, e.a.
Schrijver: John Saul
Oorspronkelijke titel: Cry for the strangers
Eerste uitgave: 1979
ISBN/EAN: 9789067562522
Uitgever: W & L Boeken
De greep
Vijf jaar lang heeft een sinistere maniak de stad Seattle in zijn verstikkende greep. Vijf jaar lang bijt de journaliste Anne Jeffers zich vast in het spoor van een gewelddadige killer.

Richard Kravens moordlust kent geen grenzen. Nu zit hij eindelijk achter de tralies. Hoewel hij volhoudt onschuldig te zijn, zal hij toch worden geëxecuteerd. Seattle en Anne kunnen weer opgelucht adem halen.

Maar de woorden die Kraven voor zijn executie met een duivelse, ijskoude stem in Anne's oor fluistert, blijven haar achtervolgen: 'Het is nog niet afgelopen, Anne. Ik ben dood, maar niet verslagen'.

En dan worden opnieuw zwaar verminkte lijken gevonden - in Anne's omgeving. Ze dragen de handtekening van Richard Kraven...
Schrijver: John Saul
Oorspronkelijke titel: Black lightning
Eerste uitgave: 1995
ISBN/EAN: 9789041005298
Uitgever: Van Reemst


De macht van het kwaad

Een rustig stadje ergens in Massachusetts... vriendelijke mensen met alledaagse zorgen en een weinig schokkend levenspatroon, totdat... de zes maanden oude Julie op een kwade ochtend dood in haar wiegje wordt aangetroffen en geen arts kan zeggen wat de doodsoorzaak is geweest. Doch Julie’s moeder vermoedt dat hier moord in het spel is en gaat verbitterd - maar vastberaden - op onderzoek uit.

Enkele dagen later verdwijnt een negenjarig jongetje spoorloos en wéér laten de officiële instanties het afweten en is het de radeloze moeder die weigert te rusten vóór haar zoontje weer veilig thuis is. Maar wat deze moeders ontdekken is groter en gruwelijker dan zij konden vermoeden.

Want welke huiveringwekkende plannen heeft de machtige organisatie, die kinderen volgt, kidnapt en zo nodig vermoordt? Wie is verantwoordelijk voor het feit dat tientallen meisjes onder raadselachtige omstandigheden vóór hun eerste verjaardag overlijden? Wie beheerst de kwade macht die dood en verderf zaait onder de bevolking van het stadje en kinderen als proefkonijnen gebruikt bij mensonterende experimenten?

Schrijver: John Saul
Oorspronkelijke titel: The God project
Eerste uitgave: 1982
ISBN/EAN: 9789067562522
Uitgever: W & L Boeken
De kronieken van Blackstone
Het oude gesticht van het stadje Blackstone in New Hampshire staat op het punt om plaats te maken voor een winkelcentrum. Gelukkig maar, zeggen de families van Blackstone, waarvan vele al generaties in het stadje wonen.

Maar net als Oliver Metcalf, hoofdredacteur en uitgever van het weekblad 'The Blackstone Chronicle', zijn toespraak over het verleden van het gesticht voorbereidt, krijgen vooraanstaande families vreemde, nachtelijke geschenken op hun stoep, die hen tot waanzin en moord drijven.

Het zijn voorwerpen die deel uitmaken van de verborgen geschiedenis van hun familie...
Schrijver: John Saul
Oorspronkelijke titel: The Blackstone chronicles
Eerste uitgave: 1997
ISBN/EAN: 9789041008916
Uitgever: Van Reemst
De steek
Verlamd en volledig verdoofd door wat ze ziet, staart ze vol afschuw naar de duizenden insecten die over haar huid kruipen. En opeens begrijpt ze het. De beesten zijn haar aan het vermoorden en eten haar tegelijkertijd op. Honderdduizenden...

De zestienjarige Julie Spellman is ervan overtuigd dat haar leven voorgoed voorbij is wanneer ze moet verhuizen van het opwindende Los Angeles naar het verlaten Pleasant Valley. Maar de rust in de vallei verandert snel in een afgrijselijke nachtmerrie...

Op een dag wordt Julie gestoken door een bij, een steek die bijna dodelijk was geweest. Carl Henderson, de deskundige op het gebied van insecten, arriveert net op tijd in het ziekenhuis. Hij dient Julie het tegengif toe. Tot verbazing van haar moeder herstelt ze meteen. Het meisje ziet er weer gezond uit, alsof ze nooit ziek is geweest.

Maar dan gebeuren er dingen met Julie die ze niet aan haar familie kan uitleggen. Haar lichaam en geest worden beheerst door een vreemd wezen - door een afgrijselijke macht met een onstilbare dorst naar de dood van zijn nietsvermoedende buit...
Schrijver: John Saul
Oorspronkelijke titel: The homing
Eerste uitgave: 1994
ISBN/EAN: 9789041003799
Uitgever: Van Reemst
De vloek der vaderen
Honderd jaar geleden dwaalde een vrolijk, elfjarig meisje met goudblonde lokken en grote stralende ogen door het bos, niet ver van haar ouderlijk huis. Nietsvermoedend joeg zij achter een klein konijntje aan. Plotseling kruiste een donkere schaduw haar pad en zij keek hulpeloos toe hoe een grote man uit het struikgewas opdook, een fles hief en met één klap de schedel van het argeloze diertje verbrijzelde.

De man, die zij onmiddellijk herkende, richtte zijn bloeddoorlopen ogen vervolgens op haar en greep haar beet. Terwijl de tranen in haar ogen opwelden en de geur van whisky haar neus bereikte, werd zij opgetild en dieper het bos in gedragen. Enkele minuten later was zij dood. De man verborg het kinderlijkje in een grot en keerde terug naar zijn woning. In zijn armen droeg hij het dode konijn. Uren zat hij bewegingloos in zijn stoel voordat hij een besluit nam. Hij ging naar de rotsen waaronder de zee bruiste en kolkte. Nog eenmaal fluisterde hij haar naam en vervolgens stortte hij zich naar beneden. Ook voor hem was het voorbij.

Verschillende generaties werden geboren en stierven vóór de gruwelijke tragedie zich herhaalde.

De elfjarige Sarah Conger valt ten prooi aan de afschrikwekkende agressie van een dronken man... en die man is haar eigen vader. De angst grijpt haar zodanig naar de keel dat zij voorgoed tot zwijgen veroordeeld is.

Maar dan, een jaar later, vallen er ook andere slachtoffers. Eén voor één verdwijnen er kinderen zonder een spoor achter te laten.

De vloek die op de Congers rust treft ook anderen. Het drama voltrekt zich en er is niemand die weet hoe een einde aan deze waanzinnige nachtmerrie gemaakt kan worden... niemand die zelfs maar vermoedt van welke kant het gevaar dreigt...
Schrijver: John Saul
Oorspronkelijke titel: Suffer the children
Eerste uitgave: 1977
ISBN/EAN: 9789062134809
Uitgever: W & L Boeken
Dochters van de duivel
Italië 1252. Inquisitie. Beschuldiging. Angst. Marteling. De schuldigen en de onschuldigen sterven voor werkelijke en ingebeelde zonden in de vlammen van de vuurstapel.

Neilsville, 1978. Peter Blasam is naar deze slaperige stad gekomen om haar jeugd te onderwijzen en vindt een mysterie van opstapelende horror. Er gebeurt iets met de jonge meisjes van de St. Francis Xavier High School - iets duisters. In bloedvergieten en angst vindt een besmettelijke zelfmoordgolf plaats... terwijl een duistere orde van heilige mannen een geheim middeleeuws ritueel uitvoert.

Manipuleert hysterie deze onschuldige kinderen tot zelfvernietiging? Of is een bovennatuurlijke kracht, een dertiende-eeuwse waanzin, teruggekeerd?
Schrijver: John Saul
Oorspronkelijke titel: Punish the sinners
Eerste uitgave: 1978
ISBN/EAN: 9789067560924
Uitgever: W & L Boeken


Dodenduik
Met zijn hagelwitte stranden en ondoordringbare regenwoud lijkt het eiland Maui op een paradijs. Maar in de zwarte diepten van de Stille Oceaan dreigt een onverwacht gevaar...

Op het eiland Maui doet men een bizarre vondst: er worden zeer ongewone menselijke overblijfselen opgegraven. Tot haar vreugde krijgt antropologe Katherine Sundquist het aanbod om deze zeldzame ontdekking te bestuderen. Ook haar zestienjarige zoon Michael is na enig tegensputteren enthousiast om naar het eiland te verhuizen: eindelijk mag hij nu duiklessen nemen!

Maar Maui is niet zo paradijselijk als het lijkt. Een slapende vulkaan op het naburige Big Island stoot plotseling giftige gassen uit; op het eiland gebeuren onverklaarbare ongelukken; en het Japanse bedrijf waar Katherine voor werkt houdt er vreemde veiligheidsvoorschriften op na.

Als plotseling een van Michaels nieuwe schoolvrienden sterft en twee andere jongens spoorloos verdwijnen, gaat Katherine op onderzoek uit. Tot haar ontzetting stuit ze in de kelders van de Japanse multinational op een sinister high-tech laboratorium.

Langzaam komt Katherine achter de verbijsterende waarheid: haar opdrachtgever is betrokken in een afschuwelijk medisch experiment - en alles wijst erop dat haar zoon één van de slachtoffers is...
Schrijver: John Saul
Oorspronkelijke titel: The presence
Eerste uitgave: 1997
ISBN/EAN: 9789041008510
Uitgever: Van Reemst
Een ziel zo zwart
Amanda was net twaalf jaar geworden. Het was een klein, tenger meisje dat altijd in sombere zwarte jurken werd gekleed... en ze was blind. Voorzichtig met haar stok om zich heen tastend volgde ze het pad over de rotsen, langs de kust van Paradise Point... Totdat de kinderen kwamen en haar begonnen te treiteren en uit te schelden. In paniek trachtte ze aan hun hoon te ontkomen en ze vluchtte zo snel als haar beentjes haar dragen konden. Enkele seconden later stortte ze in zee en werd ze door de golven verzwolgen.

Honderd jaar later verhuist Michelle, een vrolijk twaalfjarig meisje, met haar stiefouders van Boston naar Paradise Point.

Ze verheugt zich op haar nieuwe bestaan in het schilderachtige dorpje aan de kust en geniet met volle teugen van de prachtige natuur... totdat de mist opkomt en een in het zwart gekleed, blind meisje smeekt haar te helpen... totdat de kinderen van Paradise Point op raadselachtige wijze om het leven komen... totdat een gruwelijk noodlot toeslaat en Michelle's leven in een wurgende greep houdt...
Schrijver: John Saul
Oorspronkelijke titel: Comes the blind fury
Eerste uitgave: 1980
ISBN/EAN: 9789068790047
Uitgever: Phoenix
Het ding
Een telefoon rinkelt in de nacht met schokkend nieuws. Het petekind van MaryAnne Carpenter, de dertienjarige Joey is in één klap wees geworden. Door een tragisch ongeluk hebben zijn beide ouders, MaryAnne’s vrienden, het leven verloren. Haastig vertrekt MaryAnne met haar twee eigen kinderen naar de afgelegen boerderij in Idaho om Joey te troosten.

Maar er is iets vreemds aan de hand met de jongen. Joey gedraagt zich niet als de stille, droevige puber die MaryAnne heeft verwacht. En hij lijkt geheimen te koesteren die haar ergste nachtmerries te boven gaan. Dan beginnen de moorden...

Een onzichtbare, onverzadigbare killer heeft het op MaryAnne en haar jonge gezin voorzien.
Schrijver: John Saul
Oorspronkelijke titel: Guardian
Eerste uitgave: 1993
ISBN/EAN: 9789041001962
Uitgever: Van Reemst
Kind van het kwaad
De nacht in Silverdale is inktzwart, aardedonker. Geen lichtstraal of flonkering dringt door de troebele lucht. Af en toe wordt de onheilspellende stilte doorbroken door een onaards, onnatuurlijk gejammer - een geluid dat niet afkomstig kán zijn van enig levend wezen dat Sharon Tanner ooit heeft gekend. Langzamerhand raakt ze ervan overtuigd dat er in Silverdale een onvoorstelbaar kwaad rondwaart. En voor ze het weet zal ze overal de tekenen zien van een griezelige aanwezigheid - zelfs in haar eigen huis...

Voor de familie Tanner is Silverdale een plaats vol nieuwe mogelijkheden. In dit vredige, aantrekkelijke dorpje, hoog in de Rocky Mountains, heeft Blake Tanner een uitdagende baan aangenomen. Zijn vrouw Sharon verheugt zich erop nieuwe vrienden te maken. Voor hun verlegen, ziekelijke zoon Mark is de zuivere, gezonde berglucht een ideale gelegenheid om wat sportiever te worden en aan te sterken.

Silverdale lijkt zo perfect. Zelfs Silverdale High School maakt een plezierige indruk: een ideale school met welopgevoede leerlingen, de trots van ouders en leraren. En met een footballteam dat nooit - nóóit - verliest.

Maar al snel begint Sharon te twijfelen aan de vriendelijkheid van hun nieuwe omgeving. Wat is er waar van de geruchten dat er 'wetenschappelijke experimenten' worden uitgevoerd op de plaatselijke scholieren? Zijn de gefluisterde verhalen over diepe, donkere kelders met stalen kooien verzonnen? Is het maar verbeelding dat haar zoon Mark zo is veranderd? En wat is toch dat afschuwelijke geluid dat 's nachts door de straten waart?
Schrijver: John Saul
Oorspronkelijke titel: Creature
Eerste uitgave: 1989
ISBN/EAN: 9789067902687
Uitgever: Areopagus
Schaduwen uit het verleden
De vijftienjarige Matt Moore leeft heel gelukkig met zijn moeder Joan en stiefvader Bill Hapgood, totdat zijn dementerende grootmoeder Emily bij hen komt wonen. Ze staat erop dat de kamer van haar overleden dochter Cynthia opnieuw in de oorspronkelijke staat wordt ingericht.

Cynthia's eigendommen, foto's en zelfs haar parfum gaan het hele huis en de levens van het gezin domineren. Matt komt sterk onder haar invloed en wordt geplaagd door dromen van zijn sensuele tante.

Tijdens een jachtpartij met stiefzoon Matt wordt Bill gedood. De verdenking valt op Matt, vooral als plotseling bekenden van hem verdwijnen. Maar waarom zou Matt zijn sympathieke stiefvader willen vermoorden?
Schrijver: John Saul
Oorspronkelijke titel: Nightshade
Eerste uitgave: 2000
ISBN/EAN: 9789051084344
Uitgever: Areopagus


Stemmen in de storm
De kinderen wachten. Wachten al eeuwen. Wachten op iemand die hun kreten zal horen.

Nu is negenjarige Christine Lyons in het huis op de heuvel komen wonen - het huis waar al vijftig jaar geen kinderen hebben gewoond...

Nu zal de kleine Christie in de ouderwetse kinderkamer op de derde verdieping slapen...

Nu zal de terreur voor Christie beginnen...
Schrijver: John Saul
Oorspronkelijke titel: When the wind blows
Eerste uitgave: 1981
ISBN/EAN: 9789068790122
Uitgever: Phoenix
Wraak van de waanzin
Ze woonde in een vervallen huis op een afgelegen eiland. Ze was kil, liefdeloos en angstaanjagend. Haar gezicht leek van steen, hard en uitdrukkingsloos. Alleen haar ogen leefden: twee vurige poelen van haat. Ze was de moeder van Kevin en Marguerite en... ze deed een afgrijselijke belofte.

Nu is ze dood, maar haar woorden 'Een Devereaux gaat nooit meer weg' galmen nog na in het verwaarloosde huis.

Kevin Devereaux had de traumatische ervaringen uit zijn jeugd diep weggestopt en geprobeerd om de angstaanjagend kille blik van zijn liefdeloze moeder te vergeten. Hij had gezworen nooit meer een voet in het onheilspellende landhuis te zetten, maar de dood van de oude vrouw laat hem geen keus.

Samen met zijn gezin reist hij naar het eiland van zijn jeugd. Zijn zuster Marguerite, eens een sierlijk levenslustig meisje, blijkt te zijn veranderd in een gebroken vrouw. Kevin wordt geplaagd door wroeging en medelijden.

Totdat hij merkt dat Marguerite's lieve, zorgzame karakter steeds vaker wordt overschaduwd door onverklaarbare uitbarstingen van genadeloze vernietigingszin. Te laat beseft hij de immense betekenis van deze gedaanteverandering. Te laat voelt hij dat het net zich om zijn jonge gezin sluit...
Schrijver: John Saul
Oorspronkelijke titel: The unloved
Eerste uitgave: 1988
ISBN/EAN: 9789067902502
Uitgever: Kadmos