Boekenplank:
Kies
 • Home
 • S
 • Jason Bourne Serie

Boeken van Jason Bourne Serie

Robert Ludlum schreef drie boeken over de spion Jason Bourne. Na Ludlums dood hebben de erven van Ludlum, op verzoek van fans van over de hele wereld, Eric van Lustbader gevraagd de serie te vervolgen.

Van Lustbader schreef elf delen over Jason Bourne, maar bij het schrijven van het twaalfde deel werd hij afgeleid door een karakter in het boek waar hij vervolgens een serie onder zijn eigen naam over schreef. Het boek, The Bourne nemesis, is nooit uitgegeven en werd het eerste deel in Van Lustbaders serie over Evan Ryder (The nemesis manifesto).

Nadat Van Lustbader gestopt was met het schrijven van de Bourne serie, werd gezocht naar een nieuwe schrijver. De erven van Ludlum en Putnam Books vonden die in Brian Freeman, niet alleen een bestsellerauteur, maar ook een groot fan van Jason Bourne.


Jason Bourne

 1. Het Bourne bedrog - The Bourne identity
 2. Het Bourne dubbelspel - The Bourne supremacy
 3. Het Bourne ultimatum - The Bourne ultimatum
 4. Het Bourne testament - The Bourne legacy
 5. Het Bourne verraad - The Bourne betrayal
 6. De Bourne sanctie - The Bourne sanction
 7. De Bourne misleiding - The Bourne deception
 8. De Bourne missie - The Bourne objective
 9. De Bourne belofte - The Bourne dominion
 10. Het Bourne bevel - The Bourne imperative
 11. De Bourne vergelding - The Bourne retribution
 12. The Bourne ascendancy
 13. The Bourne enigma
 14. The Bourne initiative
 15. De Bourne evolutie - The Bourne evolution
 16. Het Bourne geheim - The Bourne treachery
 17. Het Bourne offer - The Bourne sacrifice

gedetailleerd overzicht

Jason BourneHet Bourne bedrog

In Het Bourne bedrog, het eerste deel van Robert Ludlums legendarische Jason Bourne trilogie, redden vissers op de Middellande Zee een bewusteloze man uit het water. In zijn rug zitten meerdere kogelwonden. De identiteit van de man is een mysterie: als hij bij bewustzijn komt, weet hij niet wie hij is en wat er gebeurd is. Tot zijn eigen verbazing kan hij uitzonderlijk goed vechten, weet hij verschillende wapens moeiteloos te bedienen en spreekt hij meerdere talen.

Op zoek naar zijn identiteit leidt een bankrekeningnummer hem naar Zürich, waar hij in een bankkluis vier miljoen dollar en een naam vindt: Jason Bourne. Langzaam ontvouwt zich het geheime leven van Jason Bourne en voor hij het weet moet hij rennen voor zijn leven...

* Geschreven door Robert Ludlum.

Schrijver: Jason Bourne Serie
Oorspronkelijke titel: The Bourne identity
Eerste uitgave: 1980
ISBN/EAN: 9789021028699
Ebook: 9789024560967
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
Het Bourne dubbelspel

David Webb leidt een rustig bestaan in een kleine stad in New England, waar hij lesgeeft aan de universiteit. Totdat zijn vrouw wordt ontvoerd. Om haar te redden, moet hij weer de man worden die hij in de laatste plaats wil zijn: Jason Bourne.

Turbulente ontwikkelingen brengen 'Jason Bourne' van Washington naar Hong Kong en uiteindelijk in China. Daar ontmoet hij de ergste nachtmerrie uit zijn leven: een andere Jason Bourne.

* Geschreven door Robert Ludlum.
Schrijver: Jason Bourne Serie
Oorspronkelijke titel: The Bourne supremacy
Eerste uitgave: 1986
ISBN/EAN: 9789021018638
Ebook: 9789024560981
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
Het Bourne ultimatum

Met een bizarre moord tijdens een kermis keert de terrorist Carlos 'de Jakhals' terug in het leven van David Webb. Webb weet dat hij weer 'Jason Bourne' moet worden en de Jakhals moet elimineren.

Zijn strategie is levensgevaarlijk: als val voor Carlos maakt hij gebruik van de Medusa brigade, een organisatie die door wrede en corrupte officieren werd opgezet tijdens de Vietnamoorlog.

* Geschreven door Robert Ludlum.
Schrijver: Jason Bourne Serie
Oorspronkelijke titel: The Bourne ultimatum
Eerste uitgave: 1990
ISBN/EAN: 9789024572960
Ebook: 9789024561049
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
Het Bourne testament
Jason Bourne, de dodelijke internationale huurmoordenaar, was een valse identiteit van CIA-agent David Webb. Sinds zijn ontslag als spion leidt Webb een normaal leven als professor aan Georgetown University. Totdat hij moet opdraaien voor de moord op de enige personen die álles over Bourne wisten.

Nu Webb in het nauw zit, neemt hij opnieuw de Bourne-identiteit aan; zijn oude reflexen laten hem niet in de steek. Achtervolgd door een huurmoordenaar en door de CIA, die hem nu als een bedreiging beschouwt, ontdekt Bourne dat hij slechts een pion is in een dodelijk spel om het evenwicht in de wereld drastisch te verschuiven.

* Geschreven door Eric van Lustbader.
Schrijver: Jason Bourne Serie
Oorspronkelijke titel: The Bourne legacy
Eerste uitgave: 2004
ISBN/EAN: 9789024561056
Ebook: 9789024559732
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
Het Bourne verraad
Jason Bourne neemt een missie aan om zijn vriend Martin Landros te redden, die verdween terwijl hij zendingen uraniumerts volgde. Hij weet Landros terug te halen en volgt met hem de terroristen die nucleair materiaal kochten.

Het spoor leidt naar Odessa, waar Bourne gehinderd wordt door verwarrende flashbacks aan onbekende plaatsen en gebeurtenissen. Is hij soms het slachtoffer van brainwashing? En is de man die hij gered heeft wel de echte Martin Landros?

* Geschreven door Eric van Lustbader.
Schrijver: Jason Bourne Serie
Oorspronkelijke titel: The Bourne betrayal
Eerste uitgave: 2007
ISBN/EAN: 9789024561063
Ebook: 9789024561070
Uitgever: Luitingh-Sijthoff


De Bourne sanctie

Jason Bourne heeft zijn leven als David Webb hervat aan de faculteit linguïstiek van Georgetown. Eindelijk kan hij zijn Bourne-identiteit achter zich laten. Maar dan wordt hij geconfronteerd met zijn gevaarlijkste tegenstander ooit.

Bourne wordt ingezet om ene Semian Icoupov uit te schakelen. Icoupov is de leider van de terroristische Broederschap van het Oosten, een groepering die een spectaculaire en desastreuze aanslag in de Verenigde Staten wil uitvoeren.
Terwijl Bourne in Rusland jacht maakt op Icoupov, wordt hij zelf het doelwit van een hevige machtsstrijd binnen de CIA. Twee Pentagonmedewerkers willen hem ontmaskeren en doden om de huidige CIA-directeur in diskrediet te brengen.

* Geschreven door Eric van Lustbader.
Schrijver: Jason Bourne Serie
Oorspronkelijke titel: The Bourne sanction
Eerste uitgave: 2008
ISBN/EAN: 9789024561087
Ebook: 9789024561131
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
De Bourne misleiding

Bourne viert met zijn geliefde vakantie op Bali als hij in een hinderlaag loopt. Hij overleeft de moordaanslag en duikt zwaargewond onder om te herstellen. Hij neemt een nieuwe identiteit aan en begint met een missie om uit te vinden wie hem probeerde te vermoorden.

Maar tijdens de periode van herstel wordt hij hard met zichzelf geconfronteerd: wie is hij nu eigenlijk, welk deel is van Bourne, welk deel van hemzelf en wat blijft er van hem over zonder de Bourne-identiteit?

* Geschreven door Eric van Lustbader.
Schrijver: Jason Bourne Serie
Oorspronkelijke titel: The Bourne deception
Eerste uitgave: 2009
ISBN/EAN: 9789024565078
Ebook: 9789024531660
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
De Bourne missie

Jason Bourne wordt nog steeds geplaagd door geheugenverlies. Iemand heeft hem een ring van onschatbare waarde en kracht toevertrouwd - maar waarom?

Op zijn jacht naar meer informatie treft hij een tegenstander van formaat, Leonid Arkadin. De wrede huurling Arkadin volgde, net als Bourne in het verleden, het Treadstone-trainingsprogramma van de CIA. Beiden waren zeer succesvol en zij werden de sterkste en intelligentste killers van hun klas.

Maar als Bourne zijn opponent dicht is genaderd, blijkt er een derde speler te zijn. Bourne en Arkadin worden gemanipuleerd door iemand anders... iemand die hen al lange tijd in de gaten houdt en wil weten wie van hen het dodelijkst is.

* Geschreven door Eric van Lustbader.
Schrijver: Jason Bourne Serie
Oorspronkelijke titel: The Bourne objective
Eerste uitgave: 2010
ISBN/EAN: 9789021015675
Ebook: 9789024532957
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
De Bourne belofte

Jason Bourne wordt tijdens een nieuwe missie verrast door een voormalig tegenstander die met hem wil samenwerken. Van hem krijgt Bourne te horen dat een mede rechtvaardigheidsstrijder is ingehuurd om Bourne te vermoorden.

Wie kan Jason Bourne vertrouwen nu hij weet dat er elk moment een mes in zijn rug kan worden gestoken?

* Geschreven door Eric van Lustbader.
Schrijver: Jason Bourne Serie
Oorspronkelijke titel: The Bourne dominion
Eerste uitgave: 2011
ISBN/EAN: 9789021020372
Ebook: 9789024533466
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
Het Bourne bevel

Jason Bourne redt een onbekende drenkeling uit een ijskoud meer. Eenmaal op het droge ziet Bourne dat de man hevig bloedt uit een schotwond. Als de man bijkomt kan hij zich niets herinneren; niet wie hij is of waarom hij is neergeschoten. Dit doet Jason Bourne denken aan zijn eigen verleden.

Ondertussen is Mossad-agent Rebeka zo vastberaden deze man te vinden dat ze haar baan en zelfs haar leven ervoor op het spel zet. En bij Treadstone is een nieuwe agent aan het werk gegaan, maar is hij wel te vertrouwen? Alles lijkt te draaien om de mysterieuze man met geheugenverlies. Zal Bourne op tijd achter zijn identiteit komen, of zijn anderen hem voor?

* Geschreven door Eric van Lustbader.
Schrijver: Jason Bourne Serie
Oorspronkelijke titel: The Bourne imperative
Eerste uitgave: 2012
ISBN/EAN: 9789024558957
Ebook: 9789024558940
Uitgever: Luitingh-Sijthoff


De Bourne vergelding

Jason Bourne is nagezeten door machtige regeringen - en wist te ontsnappen. Opgejaagd door de meest ervaren moordenaars in de wereld - en was ze te slim af. Doelwit van terroristen - en verstoorde hun plannen voor wereldwijde chaos. Nu wil Bourne maar één ding: wraak.

Bournes vriend Eli Yadin, hoofd van de Mossad, leert dat Ouyang Jidan, een voornaam lid van het Politbureau van China, en een grote Mexicaanse drugsbaron, mogelijk handelen in iets dat veel dodelijker is dan drugs. Yadin overtuigt Bourne op onderzoek uit te gaan. Bourne gaat akkoord, maar alleen omdat hij een persoonlijke agenda heeft:

Ouyang Jidan is de man die Rebeka - een van de weinige mensen om wie Bourne ooit echt gaf - liet vermoorden. Bourne is vastbesloten om haar dood te wreken, maar gaandeweg raakt hij verstrikt in een monsterlijk, wereldwijd complot waarbij de Chinezen, Mexicanen en Russen betrokken zijn. Bourne komt steeds dichter bij het wreken van de vrouw van wie hij hield, maar ook steeds dichter bij zijn eigen dood...

* Geschreven door Eric van Lustbader.
Schrijver: Jason Bourne Serie
Oorspronkelijke titel: The Bourne retribution
Eerste uitgave: 2013
ISBN/EAN: 9789024562954
Ebook: 9789024563425
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
The Bourne ascendancy

Deze titel is (nog) niet vertaald naar het Nederlands.

* Geschreven door Eric van Lustbader.

Schrijver: Jason Bourne Serie
Eerste uitgave: 2014
The Bourne enigma

Deze titel is (nog) niet vertaald naar het Nederlands.

* Geschreven door Eric van Lustbader.

Schrijver: Jason Bourne Serie
Eerste uitgave: 2016
The Bourne initiative

Deze titel is (nog) niet vertaald naar het Nederlands.

* Geschreven door Eric van Lustbader.

Schrijver: Jason Bourne Serie
Eerste uitgave: 2017
De Bourne evolutie

Nadat zijn geliefde is doodgeschoten bij een schietpartij, is geheim agent Jason Bourne ervan overtuigd dat er meer achter haar moord zit dan het lijkt. Hij weet zeker dat Treadstone, de organisatie die van Bourne de man heeft gemaakt die hij nu is, hem heeft verraden. Als Bourne vervolgens ook nog wordt beschuldigd van de moord op een congreslid, moet hij vluchten voor zijn leven.

In een poging zijn vijanden voor te blijven, besluit Bourne samen te werken met journaliste Abbey Laurent. Het wordt een race tegen de klok om erachter te komen wie hem in de val heeft gelokt... En wat hun volgende zet zal zijn.

* Geschreven door Brian Freeman.

Schrijver: Jason Bourne Serie
Oorspronkelijke titel: The Bourne evolution
Eerste uitgave: 2020
ISBN/EAN: 9789024595846
Ebook: 9789024595853
Uitgever: Luitingh-Sijthoff


Het Bourne geheim

Drie jaar geleden begonnen Jason en zijn partner en geliefde Nova aan een missie in Estland. Ze kregen de opdracht een Russische dubbelagent te redden die St. Petersburg uit was gesmokkeld tijdens een klopjacht van de FSB. Ze faalden. De Rus stierf door toedoen van een schimmige moordenaar die alleen bekend is onder de naam Lennon.

Wanneer Bourne drie jaar later wordt opgeroepen om een andere, door Lennon beraamde moord te voorkomen, komen er geheimen bovendrijven die lang verborgen zijn gebleven. Terwijl Bourne in een kat-en-muisspel met Lennon verwikkeld raakt, ontdekt hij dat alles wat hij dacht te weten over het verleden een leugen is...

* Geschreven door Brian Freeman.

Schrijver: Jason Bourne Serie
Oorspronkelijke titel: The Bourne treachery
Eerste uitgave: 2021
ISBN/EAN: 9789021030845
Ebook: 9789021030852
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
Het Bourne offer

Bourne heeft met veel moordenaars te maken gehad, maar geen enkele is zo gevaarlijk als de moordenaar die zichzelf Lennon noemt.

Jason Bourne gelooft dat de moordenaar een schimmige nieuwe werkgever heeft, de Piramide. De enige aanwijzing naar de Piramide is de mysterieuze moord op een jonge vrouw, maar de nieuwsberichten over haar dood zijn vreemd verdraaid.

Bourne krijgt maar één kans om Lennon te pakken te krijgen en het web van de Piramide te ontrafelen. Maar de achtervolging komt met grote risico’s...

* Geschreven door Brian Freeman.

Schrijver: Jason Bourne Serie
Oorspronkelijke titel: The Bourne sacrifice
Eerste uitgave: 2022
ISBN/EAN: 9789021036656
Ebook: 9789021036687
Uitgever: Luitingh-Sijthoff