Boekenplank:
Kies

Boeken van Mary Stewart

Meer over Mary Stewart

Genres: Fantasy / SF, Mysterie / Spanning / Thriller, Roman

Geboren: 1916 / Overleden: 2014

Geboorteland: Verenigd Koninkrijk


Overzicht

 • Avontuur in Avignon - Madam, will you talk?
 • Avontuur in Karinthië - Airs above the ground
 • De versteende minnaars - The wind off the small isles
 • Dal van de stormen - Thunder on the right
 • De kat in het paviljoen - Touch not the cat
 • De storm - This rough magic
 • De stormvogel - Stormy petrel
 • Kasteel in de Alpen - Nine coaches waiting
 • Liefde komt terug - The ivy tree
 • Mijn broer Michael - My brother Michael
 • Nacht zonder maan - The moon-spinners
 • Ontmoeting in Damascus - The Gabriel hounds
 • Voetstappen in de mist - Wildfire at midnight

De Merlijn Serie

 1. De kristallen grot - The crystal cave
 2. De holle heuvels - The hollow hills
 3. De laatste betovering - The last enchantment
 4. De dag van het kwaad - The wicked day

Jeugdboeken

 • Bezemsteeltje - The little broomstick
 • Ludo en het sterrenpaard - Ludo and the star horse

Dubbel uitgegeven titels

 • Het beeld kon niet spreken - zie Mijn broer Michael
 • Mevrouw zeg toch wat... - zie Avontuur in Avignon

gedetailleerd overzicht

OverzichtAvontuur in Avignon
Charity Selborne, heerlijk op vakantie in Avignon in het zonnige Frankrijk, sluit vriendschap met de dertienjarige David die er wat verloren rondloopt. Zij ontmoet ook de vader van David, maar de man maakt door zijn vreemde handelswijze een verdachte indruk op haar. Zijn zoon blijkt hem te ontlopen en plotseling is David op raadselachtige wijze verdwenen. Heeft zijn vader hierin de hand gehad? De man is vroeger ook al eens betrokken geweest bij een moordzaak... Vrijwel alle mensen in Charity's omgeving worden voor haar een raadsel en overal lijkt gevaar te dreigen. Zij weet niet meer wie zij wel en wie zij niet moet vertrouwen. En zij kan zich ook niet meer terugtrekken uit deze benauwde situatie, omdat zij David niet aan zijn lot wil overlaten...
 

* Dit boek is ook uitgegeven onder een andere titel (zie dubbel uitgegeven titels).

Schrijver: Mary Stewart
Oorspronkelijke titel: Madam, will you talk?
Eerste uitgave: 1955
ISBN/EAN: 90-229-1638-3
Uitgever: Bruna
Avontuur in Karinthië
De beroemde Spaanse Rijschool in Wenen, de uniek gedresseerde Lipizzaner-hengsten, het bonte leven in een klein rondreizend circus, het weergaloos mooie Oostenrijkse land - ziedaar het decor waartegen zich sensationele gebeurtenissen afspelen. Vanessa March, reeds twee jaar gelukkig getrouwd, doet een zeer merkwaardige ontdekking. In gezelschap van de jonge Timothy Lacy reist zij naar Wenen om ter plaatse poolshoogte te nemen. Reeds na enige dagen is het haar duidelijk dat er veel meer aan de hand is dan zij ooit heeft kunnen vermoeden. Wie is die vreemde Lee Elliott, wie oom Franzl, wie Sandor Balog?
Schrijver: Mary Stewart
Oorspronkelijke titel: Airs above the ground
Eerste uitgave: 1965
Uitgever: De Fontein
De versteende minnaars
Perdita is een knap meisje van 23 jaar en ze is secretaresse van de wispelturige kinderboekenschrijfster Cora Gresham. Perdita gaat met haar werkgeefster naar de Canarische eilanden om een geschikte omgeving te vinden waar Cora Greshams volgende verhaal zich zal afspelen. Bovendien wordt er uitgekeken naar een huisje om rustig aan het schrijven te slaan. Dit wordt gevonden, doch helaas is het al bewoond - het verleden waart er rond in de spookachtige geschiedenis van wat er een eeuw geleden gebeurde - maar ook door de huidige bewoners, die overigens springlevend zijn, een beroemde toneelschrijver met zijn assistent Michael. De woeste schoonheid van het vulkanische eiland Lanzarote is het toneel waar heden en verleden elkaar ontmoeten; de romance van Perdita en Michael komt tot leven op de plaats waar honderd jaar geleden twee minnaars op tragische wijze het leven lieten.
Schrijver: Mary Stewart
Oorspronkelijke titel: The wind off the small isles
Eerste uitgave: 1968
Uitgever: De Fontein
Dal van de stormen
Jennifer Silver verheugt zich erg op haar vakantie in de Franse Pyreneeën en het weerzien met haar nichtje Gillian, dat ze daar zal treffen. Maar het loopt allemaal heel anders dan zij verwacht. Waar is Gillian? Is het waar wat de zuster van het klooster in het dal van de stormen vertelt? Is het waar dat Gillian dood is, omgekomen door de gevolgen van een auto-ongeval? Jennifer voelt dat er iets niet klopt. Maar als ze probeert te achterhalen wat zich allemaal heeft afgespeeld, ontketent zij een reeks gebeurtenissen, waarin zijzelf op noodlottige wijze meegesleurd dreigt te worden.
Schrijver: Mary Stewart
Oorspronkelijke titel: Thunder on the right
Eerste uitgave: 1957
Uitgever: Spaarnestad
De kat in het paviljoen
Het ongeluk, waarbij Jonathan Ashley in Beieren om het leven komt, en de mysterieuze boodschap die hij vlak voor zijn overlijden voor zijn dochter Bryony achterlaat, zorgen voor heel wat onrust en onverwachte wendingen in het leven van het jonge meisje... Jonathan was de bezitter van het familie-erfgoed Ashley Court. Van Oudsher is bepaald dat alleen in mannelijke lijn kan worden geërfd en wel steeds door de oudste zoon. Dat betekent in dit geval dat Ashley Court met zijn eeuwenoude door een gracht omsloten huis, zijn verwaarloosde tuinen en zijn enorme schuldenlast de verantwoordelijkheid wordt van de oudste tweelingneef Emory, die een half uur eerder ter wereld kwam dan zijn broer James. Bryony, die ermee instemt dat haar tweelingneven en hun broer Francis de nieuwe eigenaren worden, piekert zich intussen suf over de boodschap van haar vader: 'Pas op, je verkeert in gevaar' en 'Kijk uit naar de kat in de stenen vloer'. Zij wordt hierbij geholpen door haar bijzondere telepathische gave, een talent dat, sedert het huwelijk van een van haar voorvaderen met een zigeunermeisje, van tijd tot tijd weer in de familie opduikt. Bryony weet dat behalve zijzelf nog één van de Ashleys over deze gave beschikt, maar het is haar niet bekend wie. Zij is echter vastbesloten erachter te komen en ook wat haar vader met zijn boodschap precies bedoelde. De inspanning die zij zich daarvoor getroost en de gevaren waarin zij als gevolg daarvan komt te verkeren kunt u lezen in De kat in het paviljoen.
Schrijver: Mary Stewart
Oorspronkelijke titel: Touch not the cat
Eerste uitgave: 1976
ISBN/EAN: 90-318-9615-2
Uitgever: Amsterdam Boek


De storm
Na de flop van haar eerste toneeloptreden in Londen gaat de jonge actrice Lucy Waring de zomermaanden doorbrengen bij haar getrouwde zuster Phyllida op het Griekse eiland Korfoe. Maar als zij gedacht mocht hebben er rust te vinden, dan komt zij wel bedrogen uit. Dat ontdekt zij al meteen als zij de eerste duik in zee neemt, een ontmoeting heeft met een speelse dolfijn en merkt dat er vanaf het terras van het op de rotsen gelegen Bloemenkasteel op het dier wordt geschoten. Maar dat is nog pas het begin van een lange reeks opwindende gebeurtenissen. Want kort erop verdwijnen onder verdachte omstandigheden twee jonge Grieken van het eiland. En terwijl Lucy zich afvraagt wie voor deze verdwijningen verantwoordelijk is en zij afwisselend Max Gale, de zoon van de beroemde Engelse acteur sir Julian Gale, en de eveneens op het eiland vertoevende fotograaf Godfrey Manning verdenkt, voeren de gebeurtenissen in ijltempo naar een beklemmende climax.
Schrijver: Mary Stewart
Oorspronkelijke titel: This rough magic
Eerste uitgave: 1964
ISBN/EAN: 90-229-1637-5
Uitgever: Bruna
De stormvogel
Rose Fenemore, een jonge docente in de Engelse stad Cambridge, besluit het strak geregelde academische leven tijdelijk te verruilen voor de rust van een van de Schotse eilanden. Het feit wil dat dit eiland tevens de broedplaats is van de zeer zeldzame stormvogel. Het feit wil tevens dat een oud, nabijgelegen jachthuis plotseling de belangstelling van een aantal uiteenlopende figuren geniet. Als deze toevalligheden samenkomen, worden de raadselachtige gebeurtenissen opeens in een heel ander daglicht gesteld.
Schrijver: Mary Stewart
Oorspronkelijke titel: Stormy petrel
Eerste uitgave: 1991
ISBN/EAN: Het Beste Boek 160
Uitgever: Reader's Digest
Kasteel in de Alpen
Toen Linda Martin aankwam op het prachtige kasteel Valmy bij Genève als gouvernante van de negenjarige Philippe, zag het er naar uit dat haar droom werkelijkheid zou worden. Zij vergat de dood van haar ouders, de trieste jaren in een weeshuis en de saaie school waar zij les gegeven had. Maar al gauw merkte zij dat er een geladen sfeer in het kasteel hing, een spanning, die uitliep in een aantal verschrikkelijke gebeurtenissen...
Schrijver: Mary Stewart
Oorspronkelijke titel: Nine coaches waiting
Eerste uitgave: 1959
ISBN/EAN: 90-229-1636-7
Uitgever: Bruna
Liefde komt terug
Mary Grey lijkt sprekend op een vermiste erfgename, en waarom zou ze geen erfgename zijn? Voor de eenzame jonge vrouw, wonend in een deprimerende kamer, en met een onzekere toekomst, biedt deze verpersoonlijking ongekende mogelijkheden. En dus wordt de saaie Mary Grey de glamoureuze Annabel Winslow. Maar ze leefde niet lang en gelukkig. In feite leefde ze bijna niet meer, want er is iemand die Annabel vermist wil houden, en wel voorgoed... * Bovenstaande afbeelding is niet van de Bruna-uitgave.
Schrijver: Mary Stewart
Oorspronkelijke titel: The ivy tree
Eerste uitgave: 1961
ISBN/EAN: 90-229-1635-9
Uitgever: Bruna
Mijn broer Michael
Camilla Haven, op vakantie in Athene, wordt meegesleurd in een beklemmend avontuur op leven en dood. Door een misverstand wordt ze gedwongen naar Delphi te gaan, waar ze een landgenoot, Simon Lester, ontmoet. Simon vertoeft hier om na te gaan wat er gebeurd is met zijn broer Michael, die tijdens de Tweede Wereldoorlog als Engelse verbindingsofficier bij de Griekse ondergrondse strijdmacht was. Michaels dood schijnt een onoplosbaar mysterie, en Simon en Camilla raken verward in een net van arglist, angst en verschrikking. Zij beseffen, na veel spannende gebeurtenissen en dodelijke bedreigingen, dat ze een gruwelijk geheim op het spoor zijn...
 

* Dit boek is ook uitgegeven onder een andere titel (zie dubbel uitgegeven titels).

Schrijver: Mary Stewart
Oorspronkelijke titel: My brother Michael
Eerste uitgave: 1959
ISBN/EAN: Nvt
Uitgever: Fontein-Boekerij


Nacht zonder maan
Nicola Ferris is een gewoon Engels meisje dat met vakantie gaat naar Kreta. Daar komt ze haar landgenoot Mark Langley en diens broer te hulp, die door bijzondere omstandigheden in moeilijkheden zijn geraakt. Zonder dat ze zich dit bewust is, dringt ze hierdoor onbedoeld binnen in een oude primitieve samenleving met overgeleverde wetten van familieveten, haat en wraak. Haar daad ontketent een reeks van onafwendbare gebeurtenissen, die hun dramatisch hoogtepunt vinden in de nacht zonder maan...
Schrijver: Mary Stewart
Oorspronkelijke titel: The moon-spinners
Eerste uitgave: 1963
ISBN/EAN: 90-229-1955-2
Uitgever: Bruna
Ontmoeting in Damascus
Christy Mansel, jong, verwend en rijk, ontmoet in Damascus haar neef Charles. Ze besluiten een bezoek te brengen aan hun excentrieke tante Harriet die al jaren in een vervallen paleis in Libanon woont. Christy slaagt er na veel moeilijkheden in haar tante te spreken te krijgen, hoewel een mysterieuze vreemdeling, een soort metgezel van haar tante, probeert haar de toegang tot het paleis te ontzeggen. Haar neef Charles zal in geen geval zijn tante mogen zien. Dit is het begin van deze thriller waarin geheime gangen naar de harem en een jaloerse Arabische een rol spelen. Een extra vermelding dienen te krijgen de merkwaardige ontknoping (een van de verrassendste die Mary Stewart ooit schreef) en de prachtige beschrijving van het wilde Libanese landschap.
Schrijver: Mary Stewart
Oorspronkelijke titel: The Gabriel hounds
Eerste uitgave: 1967
ISBN/EAN: 90-229-1711-8
Uitgever: Bruna
Voetstappen in de mist
Het Schotse eilandje Skye vormt de achtergrond van Voetstappen in de mist. De jonge Gianetta Brooke was oorspronkelijk van plan daar eens een echte lange ontspannen vakantie te houden, waar zij hard aan toe was. Maar al op de eerste de beste avond loopt zij daar Nicholas tegen het lijf, met wie zij enkele jaren geleden een tijdje getrouwd is geweest. Indertijd waren ze tot de slotsom gekomen dat ze maar beter voorgoed uit elkaar konden gaan, en nu ontmoeten zij elkaar weer... en in deze omstandigheden...
Schrijver: Mary Stewart
Oorspronkelijke titel: Wildfire at midnight
Eerste uitgave: 1956
ISBN/EAN: 90-229-1725-8
Uitgever: Bruna

De Merlijn SerieDe kristallen grot
In De kristallen grot, het eerste deel van een serie over het leven van de legendarische ziener en tovenaar Merlijn, wordt de lezer binnengeleid in de tumultueuze en geheimzinnige sfeer van het Brittanië van de vijfde eeuw. Wie was Merlijn? Was de vermaarde tovenaar van Camelot en het hof van koning Arthur echt een sinister, almachtig wezen uit een andere wereld? Was hij werkelijk een prins der duisternis? Of was hij een man met de gevoelens en passies van iedere sterveling? Een man van buitengewone intelligentie en uitzonderlijke gaven? Waarom werd hij zo gevreesd? Hoe kwam hij aan de occulte krachten? Waarom was de kristallen grot zo belangrijk voor hem? Dit is het verhaal van deze magiër en van zijn visie, die licht bracht in het door twistende koninkrijken verscheurde Brittanië. Het is de geschiedenis van een geniaal man die gedreven werd door krachten waarvan hij slechts geleidelijk aan bewust werd.
Merlin of the Crystal Cave - 1991
Regisseur: Michael Darlow
Cast: George Winter, Sam Hails, Kim Thomson, e.a.
Schrijver: Mary Stewart
Oorspronkelijke titel: The crystal cave
Eerste uitgave: 1970
ISBN/EAN: 90-274-3061-6
Uitgever: Spectrum
De holle heuvels
De holle heuvels vertelt hoe de bijna demonische magiër Merlijn Arthur hielp koning van geheel Brittannië te worden. Het land was in die turbulente jaren van de vijfde en zesde eeuw nog in de macht van heidense, half barbaarse stammen, wier leiders elkaar in de spookachtige wouden en op het onherbergzame platteland op leven en dood bevochten, in de ban van geheimzinnige rituelen en tovenaars. Opnieuw brengt Mary Stewart in dit boek een brok geschiedenis tot leven dat eigenlijk alleen maar van verre overlevering en uit aloude sagen bekend is. De meer dan pakkende beschrijving van het tumultueuze leven van Arthur en Merlijn krijgt een extra glans door de vaak poëtische sfeertekening van het even wonderlijk mooie als woeste landschap.
Schrijver: Mary Stewart
Oorspronkelijke titel: The hollow hills
Eerste uitgave: 1973
ISBN/EAN: 90-274-9355-3
Uitgever: Spectrum
De laatste betovering
Nu koning Arthur door toedoen van Merlijn het magische zwaard Caliburn in handen heeft gekregen kan hij als Hoge Koning in zijn rijk regeren. Dat gaat gepaard met allerlei veldslagen tegen opstandige kleine koningen en binnendringende Saksen. Merlijn helpt hem daarbij met zijn visioenen en nuchtere raad. Bovendien ontwerpt hij de hoofdstad Camelot, waar Arthur met zijn koningin en ridders in pracht en praal zal wonen. Merlijn begint in dit boek zijn relaas met zijn jacht op Mordred, de zoon die Morgause, Arthurs halfzuster, heeft gebaard nadat zij hem had verleid. In Merlijns ogen vormt Mordred voor Arthur de grootste bedreiging. Hij probeert dan ook de jongen te doden. Zijn pogingen mislukken echter en al zijn sombere voorspellingen komen uit. Ondanks alle tegenslagen en teleurstellingen in het leven van koning Arthur en zijn raadgever Merlijn is dit geen tragisch verhaal, maar een kleurrijke weergave van het Brittannië van de vijfde eeuw.
Schrijver: Mary Stewart
Oorspronkelijke titel: The last enchantment
Eerste uitgave: 1979
ISBN/EAN: 90-274-3063-2
Uitgever: Spectrum
De dag van het kwaad
De dag van het kwaad vertelt het relaas van de strijd tussen de legendarische koning Arthur en zijn opstandige bastaardzoon Mordred, zoon van Arthurs halfzuster Morgause - de heksenkoningin van Lothianen Orkney.
Schrijver: Mary Stewart
Oorspronkelijke titel: The wicked day
Eerste uitgave: 1983
ISBN/EAN: 90-274-5780-8
Uitgever: Spectrum

JeugdboekenBezemsteeltje
Een klein, doodgewoon meisje, Mary Smit, raakt tijdens een saaie logeerpartij bij een oudtante op het platteland in een serie opwindende avonturen verwikkeld doordat ze achtereenvolgens een poes, een wonderlijke bloem en een oude bezem vindt. De bezem is een toverbezem, en terwijl ze het gazon aan het vegen is worden Mary en Tim, de poes, meegenomen de lucht in, naar een groot kasteel waar een kostschool is gevestigd. Mary en haar poes beleven er de dolste avonturen alvorens ze, veilig en wel, terugkeren naar de oud-tante, die haar afwezigheid nauwelijks heeft opgemerkt.
Schrijver: Mary Stewart
Oorspronkelijke titel: The little broomstick
Eerste uitgave: 1971
ISBN/EAN: 90-261-1094-4
Uitgever: De Fontein
Ludo en het sterrenpaard
Ludo's ouders zijn boeren die in Beieren wonen. Hun paard heet Renti. Op een winteravond ziet Renti kans de deur van zijn stal open te krijgen en er vandoor te gaan. Ludo ontdekt tot zijn schrik wat er gebeurd is. Er ligt buiten zóveel sneeuw en het is zo bitterkoud dat Renti zeker zal bezwijken als hij niet gauw gevonden wordt. Ludo gaat het paard achterna. Het wordt een bange tocht door de barre vriesnacht. Hij vindt het paard tenslotte en dat neemt hem dan mee naar het Huis van de Boogschutter en vandaar naar het Huis van de Steenbok. Zo maakt Ludo een wonderlijke, fantastische tocht langs alle sterrenbeelden van de dierenriem.
Schrijver: Mary Stewart
Oorspronkelijke titel: Ludo and the star horse
Eerste uitgave: 1974
ISBN/EAN: 90-261-1515-6
Uitgever: De Fontein

Dubbel uitgegeven titelsHet beeld kon niet spreken

Zie voor de beschrijving van dit boek: Mijn broer Michael.

Schrijver: Mary Stewart
Oorspronkelijke titel: zie Mijn broer Michael
Eerste uitgave: 1959
ISBN/EAN: 9789036408998
Uitgever: De Geïllustreerde Pers
Mevrouw zeg toch wat...

Zie voor de beschrijving van dit boek: Avontuur in Avignon.

Schrijver: Mary Stewart
Oorspronkelijke titel: zie Avontuur in Avignon
Eerste uitgave: 1955
ISBN/EAN: Nvt
Uitgever: De Bron