Boekenplank:
Kies

Boeken van Felix Thijssen

Meer over Felix Thijssen

Genres: Fantasy / SF, Roman, Thriller / Spanning / Mysterie

Geboren: 1933 / Overleden: 2022

Nederland

Pseudoniem (van): Philip van Akooy, Ruard Lanser

Website: http://www.felixthijssen.com


Overzicht

 • Bureau Kruislaan
 • Doodsvogel
 • Het diepe water
 • Iris
 • Onder de spekboom
 • Unit 13

Arne Sterzon

 1. Siro's eiland
 2. Siro's planeet
 3. Het wolkschip
 4. De laatste schotel
 5. De spelers van Magelhaen

Charlie Mann

 1. Wildschut
 2. Jachtschade
 3. Ratteval
 4. Koud spoor
 5. De tweede man
 6. Vuurproef

Coverstory

 1. Coverstory
 2. Vuurlinies

Mark Stevens Space Opera

 1. De dreigende zon
 2. Schaduwen op Aries
 3. De vikingen van Tau Ceti
 4. Het brein in de krabnevel
 5. De dag van Aldebaran
 6. De nacht van Abaddon
 7. De echo van de bazuin
 8. De poorten van het paradijs

Max Winter

 1. Cleopatra
 2. Isabelle
 3. Tiffany
 4. Ingrid
 5. Caroline
 6. Charlotte
 7. Rosa
 8. Rebecca
 9. De blauwe nacht
 10. Esperanza
 11. Amanda
 12. Lydia

Non-Fictie

 • Buiten wonen
 • Gids om te overleven
 • Schapen houden

Science Fiction

 1. De mistral
 2. Eindspel
 3. Emmarg
 4. Pion

gedetailleerd overzicht

OverzichtBureau Kruislaan
Het succes van de drama-serie Bureau Kruislaan is niet alleen te danken aan de spectaculaire regie en de fantastische acteurs. Nooit eerder werd een serie gemaakt over de kleine en grote drama's en de dagelijkse beslommeringen van een Nederlands politiebureau. In dit boek, dat is gebaseerd op de serie, volgen we de inspecteurs, de rechercheurs en de soms nog piepjonge mannen en vrouwen van de uniformdienst in hun aangrijpende, dan weer komische en altijd spannende belevenissen in en rond hun politiebureau. Zware misdadigers, kleine overtreders, druggebruikers, ontvoeringen, slachtoffers en mysteries staan op hun dagelijks menu.
Schrijver: Felix Thijssen
Eerste uitgave: 1993
ISBN/EAN: 90-5121-282-8
Uitgever: Tirion
Doodsvogel
De doodsvogel wiekt over een ruig landschap, waar twee culturen elkaar naar het leven staan: de indringers met hun moderne wapens en de oeroude stammen die hun heilige grond tot de laatste druppel bloed verdedigen. Doodsvogel is ook het geheimzinnige visioen van Insho, die zijn volk van een onafwendbare ondergang wil redden. Zijn avontuurlijke tocht voert hem door een doolhof van verraad, vriendschap, liefde en harde strijd. Maar Insho is behendiger dan zijn vijanden, zowel met wapens als met woorden. En bovendien bezit hij een oeroud, magisch amulet, dat hem in staat stelt tot bovenmenselijke prestaties.
Schrijver: Felix Thijssen
Eerste uitgave: 1985
ISBN/EAN: 90-261-0221-6
Uitgever: De Fontein
Het diepe water
Francines vader is bezeten van de droom een jacht te kopen en samen met zijn dochter de wereld over te zeilen. Maar in de loop der jaren ziet Francine die droom veranderen in een nachtmerrie. Ze zullen het nodige geld nooit bij elkaar krijgen. Alles grijpt Francine aan om iets te verdienen. Ze brengt zelfs gestolen auto's naar Duitsland. En daarna krijgt ze een nog lucratiever klusje - simpel en zonder risico's. Maar drie dronken mannen verpesten alles.
Schrijver: Felix Thijssen
Eerste uitgave: 2006
ISBN/EAN: 90-245-5569-8
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
Iris
Iris de Weerd, een jonge veearts, heeft eindelijk haar draai gevonden in het dorpje Rodenburg. Ze wordt gerespecteerd en vertrouwd om haar openhartigheid en om de vindingrijke en doortastende manier waarop ze haar beroep uitoefent. Uitgedaagd door de rijke hereboer Versteeg gaat ze in de gemeentepolitiek. Daar vecht ze tegen het gekonkel en het eigenbelang dat naar haar gevoel maar al te vaak indruist tegen het belang van alle dorpsgenoten. Tegen de verdrukking in kiest ze maar al te vaak de kant van de boer die door een faillissement wordt bedreigd, de oude boerin die een uitweg uit het leven zoekt, of zelfs de jonge weduwe die aan een man geholpen moet worden. Maar als het erom gaat om zelf gelukkig te worden, slaat de twijfel toe...
Schrijver: Felix Thijssen
Eerste uitgave: 1987
ISBN/EAN: 90-245-1254-9
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
Onder de spekboom
Remus' vader is omgekomen bij een bombardement in Berlijn, althans volgens het Rode Kruis. Niet volgens Joop, die zelf naar Gene Zijde verhuisde door noodlottig bekneld te raken in zijn vrachtwagen. Remus' moeder is anders dan andere moeders. Haar oplossingen voor het in leven houden van haar opgroeiende kinderen zijn erg anders. Remus' broers en zusters, zes of zeven, omdat men Eben Haezer gemakkelijk over het hoofd ziet, hebben niet voor niets bijnamen als Heks, Tiran en Kipka Een. Op het dak van hun gekraakte villa zorgt het enorme bord met 'God is Liefde' voor veel misverstand. Hoog in de boom ernaast hangt het spek van het clandestien geslachte varken, vlak onder de rode stormlamp. Hun lastigste probleem zou misschien voor eeuwig geheim zijn gebleven, als niet dat mormel van een poedel hysterisch was geraakt door wat onder de salonvloer begraven lag. Het is vlak na de Tweede Wereldoorlog en Remus ontdekt dat het leven te kort is, omdat er teveel vrouwen zijn om verliefd op te worden. Zijn rusteloze jacht op het paradijs voert langs tante Bella, Elly, de elfachtige TBC-patiënte Hanna en de beeldschone advocate Olivia, die een ongelijke strijd aanbindt met psychiaters en politie om hen op vrije voeten en uit gestichten te houden. Soms lijkt zijn leven op de boekjes die de manke eigenaar van het plaatselijke bibliotheekje voor tien cent extra aan vaste klanten verstrekt. Daardoor duurt het ook iets langer voordat Remus de belangrijkere ontdekking doet dat de bloedeigen familie het enige is waar men écht op kan rekenen.
Schrijver: Felix Thijssen
Eerste uitgave: 1997
ISBN/EAN: 90-245-2094-0
Uitgever: Luitingh-Sijthoff


Unit 13
Het monster Skylla heeft zes verslindende koppen en in elke genadeloze muil schuilt de donkere dood. Zoals het monster uit de Odyssee koppen had, zo heeft de gelijknamige misdaadorganisatie divisies: voor kunstroof, mensenhandel, witwas-operaties, prostitutie, drugs en liquidaties. Het zorgvuldig geselecteerde speciale rechercheteam onder leiding van hoofdinspecteur Ruard Talsma weet dat er maar één manier is om Skylla dodelijk te treffen en uit te schakelen. En die vergt van Unit 13 meer dan het omzeilen van verraad en valse verdenkingen, het blootleggen van zenuwslopende infiltraties binnen de eigen gelederen en het afhakken van kop na kop. Heel wat meer dan gewoon politiewerk volgens het boekje.
Schrijver: Felix Thijssen
Eerste uitgave: 1996
ISBN/EAN: 90-245-2478-4
Uitgever: Luitingh-Sijthoff

Arne SterzonSiro's eiland
Arne Nay Sterzon wordt op de meest harde manier voorbereid op een bijzondere taak. Alles wat hem nog aan familie rest wordt stelselmatig van het leven beroofd om van hem de 'eenzame wolf' te maken, die Siro, een excentrieke eilandbezitter, nodig heeft. Maar Sterzon is op wraak belust. Siro's lucratieve overeenkomst met de vliegende schotelreizigers van Sigma Draconis dreigt door het ingrijpen van Sterzon op een regelrechte ramp uit te lopen. De eenzame wolf heeft het spel om de macht verstoord.
Schrijver: Felix Thijssen
Eerste uitgave: 1977
ISBN/EAN: 90-261-0142-2
Uitgever: De Fontein
Siro's planeet
Niemand gelooft Sterzons verhaal over vliegende schotels en mezoveld-aandrijvingen. Hij wordt in een marinegesticht geplaatst, waaruit hij echter op spectaculaire wijze ontsnapt. En weer is het een ruimteschip dat hem oppikt. Samen met de mysterieuze Clementine wordt Sterzon op een verre planeet gedropt. Een planeet vol vreemde gezellen en vijandige Honden, ook het jachtoord van de Draconieten. Sterzon speelt er zijn eigen, harde rol en weet opnieuw het wankele machtsevenwicht tussen Siro en de Draconieten te verstoren.
Schrijver: Felix Thijssen
Eerste uitgave: 1977
ISBN/EAN: 90-261-0143-0
Uitgever: De Fontein
Het wolkschip
Tweehonderd mensen zijn door het mensvijandige ras van de Draconieten opgepikt en overgebracht naar de verre planeet en aan hun lot overgelaten. Geleerden en ambtenaren en managers, maar ook een CIA-team, mijnwerkers, Filippijnse verpleegsters, astronauten. Siro is hun natuurlijke leider, die zijn gezag uitbreidt, verstevigt en tenslotte misbruikt, waardoor allen hun ondergang onder ogen moeten zien. Maar uit de verre ruimte zeilt het Wolkschip nader en dringt door de verdedigingsgordels van de Draconieten tot in het centrum van hun imperium. En op de planeet zelf is het Sterzon die zich aan Siro's machtsgreep onttrekt en verwoede pogingen doet om het tij te keren.
Schrijver: Felix Thijssen
Eerste uitgave: 1979
ISBN/EAN: 90-261-0157-0
Uitgever: De Fontein
De laatste schotel
Berooid staat Arne Sterzon op de Aarde: een vreemdeling tussen drie miljard anderen. Hij heeft maar één doel: de man vinden die de dood van honderden op zijn geweten heeft en die Sterzons kansen op geluk verwoestte. Het spoor voert van Parijs naar Florida, waar Sterzon in het diepst van de onherbergzame cypresmoerassen tegenover Juan Siro komt te staan en zijn rekeningen vereffent. En daar, middenin de Everglades, rust ook de laatste Vliegende Schotel, het instrument dat de mensheid in één klap over de drempels van de ruimte kan brengen. Maar hoe geef je de mensheid een schotel cadeau?
Schrijver: Felix Thijssen
Eerste uitgave: 1979
ISBN/EAN: 90-261-0158-9
Uitgever: De Fontein
De spelers van Magelhaen
De spelers van Magelhaen; een machtig vierluik over een zwerftocht door het universum (herziene uitgave van de vier boeken uit de Arne Sterzon serie). De pioniers; Arne Nay Sterzon - wiens vrouw onder mysterieuze omstandigheden is overleden - komt terecht op een eiland in de Stille Oceaan. Daar blijkt een zonderlinge organisatie belangrijke geheimen verborgen te houden. De planeet; Ergens in het Braziliaanse oerwoud probeert Sterzon te ontsnappen aan de Draconieten - monsterachtige wezens die de aarde al eeuwenlang in het oog houden vanuit hun meedogenloze imperium in het centrum van de Melkweg. Sterzon sluit vriendschap met de bewoners van Mizar. De speler; De Mizaren raken van het ene moment op het andere hun contact met de Veranderden - hun voorvaderen - kwijt. Sterzon, die zelf wordt bedreigd, probeert hen te helpen. Een gigantisch en onoverwinnelijk ruimteschip uit de Magelhaense Wolk is in het Imperium van de Draconieten binnengedrongen...
Schrijver: Felix Thijssen
Eerste uitgave: 1991
ISBN/EAN: 90-245-1648-X
Uitgever: Luitingh-Sijthoff

Charlie MannWildschut
Na een bankroof, waarbij zij ongeveer 350.000 gulden hebben buitgemaakt, zijn de drie gangsters Jim Bongers, Peter Vanal en Charlie Mann op de vlucht voor de politie. Omdat Peter Vanal door een kogel gewond is geraakt aan zijn been, zoeken de drie een tijdelijke schuilplaats. Zij vinden die in het afgelegen boswachtershuis Wildschut in de buurt van de grens. De bewoners van het boswachtershuis worden zolang gegeijzeld door de drie mannen. Het gaat om Deleye, een oude rancuneuze ex-boswachter, stroper en weduwnaar, zijn schoonzus Sybil Barg en haar zoon Hugo, een schutterige puber. Ten slotte is daar de jonge dochter van Deleye, Lisa Deleye, moeder van de tweejarige Eva. Eva is zeer waarschijnlijk verwekt door Peter Vanal. Ten onrechte menen de drie gangsters in Wildschut vrij te zijn van de interesse van de buitenwereld. In de buurt oefenen bijvoorbeeld militairen. Een van de officieren, luitenant Paul Hansen, heeft zijn oog laten vallen op Lisa. De plaatselijke politie aast er bovendien op om de stroper Deleye eindelijk eens op heterdaad te betrappen. Ten slotte verdwijnt Hugo opeens. De verwikkelingen in en om Wildschut leiden onvermijdelijk tot een gewelddadige climax.
Schrijver: Felix Thijssen
Eerste uitgave: 1980
ISBN/EAN: 90-204-0345-1
Uitgever: Veen
Jachtschade
Na de gewelddadige ontknoping van de gijzeling van de bewoners van Wildschut is Charlie Mann meer dood dan levend gearresteerd door de politie. Peter Vanal heeft zelfmoord gepleegd. Alleen Jim Borgers en Lisa Deleye zijn aan de politie ontkomen. Charlie Mann, veroordeeld tot een gevangenisstraf van 25 jaar, weet - zoals Hugo de Groot - in een boekenkist uit de gevangenis te ontsnappen. Eenmaal vrij beramen hij, zijn geliefde Lisa en Jim Borgers een nieuwe slag. Een onbekende, rijke persoon biedt hun 400.000 gulden voor een schilderij van Manet dat zich in een museum in Doornik bevindt, omdat op dat schilderij een familielid afgebeeld zou staan. Mede omdat hij het schilderij niet bijzonder mooi vindt, vermoedt Charlie echter dat de onbekende opdrachtgever andere motieven heeft om in het bezit te komen van het schilderij. Om meer zekerheid te krijgen over de veiligheid van de operatie, probeert Charlie te achterhalen wie de onbekende opdrachtgever is. De man blijkt een geheim verleden in Congo te hebben, waarvan door het schilderij zou kunnen blijken.
Schrijver: Felix Thijssen
Eerste uitgave: 1981
ISBN/EAN: 90-204-0343-5
Uitgever: Veen
Ratteval
Door 100.000 Fokker-aandelen te stelen en die vervolgens voor een concurerende prijs te verkopen, maken Charlie Mann en zijn partner Hans Hafner de louche zakenman Massenet tweeëneenhalf miljoen gulden lichter en bezorgen zij hem een gevangenisstraf van 15 jaar. Bij toeval ziet Massenet in zijn cel in de Bijlmerbajes op de televisie Charlie Mann in beeld verschijnen, tijdens een verslag over het filmfestival in Cannes. Door zijn handlangers naar Frankrijk te sturen weet hij de verblijfplaats van Charlie te achterhalen. Massenet zint op wraak op Charlie en wil proberen om strafvermindering te krijgen door Charlie, die nog een gevangenisstraf van 25 jaar moet uitzitten, aan de Nederlandse justitie uit te leveren, nadat hij hemzelf eerst onder handen heeft genomen. Wanneer de ontvoering van Charlie door de handlangers van Massenet mislukt vanwege een auto-ongeluk, laat Massenet de vriendin van Charlie, Lisa, naar Nederland ontvoeren om zo Charlie naar Nederland te lokken. De uiteindelijke confrontatie tussen Charlie en de mannen van Massenet vindt in het noordoosten van Nederland plaats bij een meer, waar op een eilandje de door haar ontvoerders misbruikte Lisa gevangen wordt gehouden.
Schrijver: Felix Thijssen
Eerste uitgave: 1985
ISBN/EAN: 90-204-2607-9
Uitgever: Veen
Koud spoor
Wanneer Charlie Mann in een privékliniek plastische chirurgie ondergaat om een nieuw gezicht te krijgen, hoort hij bij toeval hoe zijn - als gevolg van martelingen - op sterven liggende buurman, de advocaat Carlo Bosaka, aan de beroemde filmactrice Diane Daring vertelt over de verblijfplaats van een grote hoeveelheid goud. Al een tijdje doen de geruchten de ronde dat Diane Daring een verhouding heeft gehad met Tomoko, de inmiddels bij een staatsgreep omgekomen dictator van het Afrikaanse land Boganda. Voor zijn dood zou de ten koste van de bevolking van Bogonda rijk geworden Tomoko een grote hoeveelheid goud naar het buitenland hebben gebracht. Deze informatie is voor Charlie Mann aanleiding om samen met zijn partner Jim Borgers nader onderzoek te verrichten naar het goud. Jim en Charlie blijken niet de enige kapers op de kust te zijn. Naast de door de nieuwe dictator van Bogonda, Habillis, uitgezonden Raslan en enkele andere mannen van de Bogondese geheime dienst BIS, doet ook de vriend van Carlo Bosaka, Haga Tamura, pogingen om het goud in handen te krijgen. Diane Daring, van wie iedereen vermoedt dat zij de verblijfplaats van het goud zeker zal weten, wordt door alle partijen aangepakt... en niet altijd even zacht. Via de secretaresse van Daring, de Molukse Marion Nudipatty, met wie Charlie intiem bevriend raakt, leidt het spoor naar een geheim gehouden zoontje van Diane Daring en Tomoko in Frankrijk. Daar vindt de uiteindelijke confrontatie plaats tussen alle partijen.
Schrijver: Felix Thijssen
Eerste uitgave: 1986
ISBN/EAN: 90-245-1761-3
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
De tweede man
Charlie Mann wordt ingehuurd door de mooie Vera, een oude liefde van 15 jaar geleden, om haar plotseling verdwenen man William Bouwman te vinden. William Bouwman is directeur van Bouwman Industries, een bedrijf dat hoogwaardige technologie levert aan defensie. Als niet komt vast te staan dat haar man is overleden kan Vera geen aanspraak maken op de erfenis. Tijdens zijn onderzoek komt Charlie er al snel achter dat het huwelijk tussen Vera en William Bouwman geen rozengeur en maneschijn was, dat William relaties had met zijn secretaresses en dat hij geheime bankrekeningen in Zwitserland had, waarheen hij geld uit het bedrijf sluisde. Het spoor leidt uiteindelijk naar Berlijn en gebeurtenissen die daar 50 jaar geleden hebben plaatsgevonden.
Schrijver: Felix Thijssen
Eerste uitgave: 1988
ISBN/EAN: 90-245-1864-4
Uitgever: Luitingh-Sijthoff


Vuurproef
De gangster Charlie Mann leidt, samen met zijn vriendin Sarah en onder een andere naam, een teruggetrokken leven op het door hem van criminele buit aangeschafte kasteeltje La Redoute bij het dorp St. Martin des Cevennes in Zuid-Frankrijk. Het goede leven wordt ruw verstoord wanneer de louche zakenman Massenet de verblijfplaats van Charlie ontdekt. Massenet is door Charlie Mann en zijn partner Hans Hafner bij een aandelentransactie voor tweeëneenhalf miljoen gulden opgelicht en heeft als gevolg daarvan zeven jaar gevangensisstraf uitgezeten. Massenet eist nu van Charlie dat hij hem binnen een week vijf miljoen gulden aan schadevergoeding betaalt. Tegelijkertijd verneemt Charlie dat zijn vriend Jim Borgers in de Noord-Afrikaanse staat Karundi, bekend als opleidingsplaats voor terroristen van velerlei aard, is opgepakt door ene kolonel Bak en binnenkort zal worden geëxecuteerd. Charlie besluit direct naar Karundi af te reizen om te proberen Jim Borgers te bevrijden. De tijd om met Massenet financiëel danwel anderszins af te rekenen wordt aldus steeds minder. Terwijl Charlie in Karundi verwikkeld is in een gevecht met terroristen, wordt zijn vriendin Sarah thuis aanvankelijk getreiterd en later aangevallen door mannen van Massenet. Een jachtgeweer met hagelpatronen is haar enige wapen.
Schrijver: Felix Thijssen
Eerste uitgave: 1990
ISBN/EAN: 90-245-1679-X
Uitgever: Luitingh-Sijthoff

CoverstoryCoverstory
Berend van Zuilen, top-journalist bij het weekblad De Ster, raakt bij een onderzoek naar het illegaal dumpen van chemisch afval zijn beste collega kwijt: hij komt bij een mysterieus auto-ongeluk om het leven. Berend is er kapot van, maar hij is ook vastbesloten in deze zaak de onderste steen boven te krijgen. Tijdens zijn onderzoek krijgt hij hulp uit onverwachte hoek. Marlies Moerman, de kleindochter van zijn directeur, blijkt op hetzelfde spoor te zitten. Aanvankelijk heeft Berend weinig met haar op, maar zij bevrijdt hem uit een levensgevaarlijke situatie. Felix Thijssen, die samen met Jelte Rep het scenario voor de televisieserie schreef, weet ons in Coverstory telkens weer te boeien met de spannende situaties waarin de hoofdfiguren terecht komen. We kijken mee met de speurdersogen van de journalisten en proberen met hen de waarheid aan het licht te brengen.
Schrijver: Felix Thijssen
Eerste uitgave: 1993
ISBN/EAN: 90-245-1443-6
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
Vuurlinies
Top-journalist van het weekblad De Ster, Berend van Zuilen, krijgt een anonieme tip toegespeeld: in Nederland zouden illegaal vijftig miljoen maffiadollars worden witgewassen! Hij volgt het spoor, maar wordt ontdekt. Twee weken na zijn myserieuze verdwijning tast de politie nog volledig in het duister en gelooft bijna niemand meer dat hij nog leeft, behalve dan Marlies en Dennis...
Schrijver: Felix Thijssen
Eerste uitgave: 1995
ISBN/EAN: 90-245-2302-8
Uitgever: Luitingh-Sijthoff

Mark Stevens Space OperaDe dreigende zon
Zonder enig bedenken had de mensheid zijn eigen wereld vervuild. Toen zij tot inzicht kwam was het te laat: water, bodem en lucht waren verpest door miljarden auto's, onverwoestbare afvalstoffen, machines en fabrieken. De dampkring wordt langzamerhand maar zeker aan flarden gescheurd door een roekeloos systeem. De zon vindt een onbeschermde planeet, brengt hem langzaam tot koken, trekt en plukt met dodende heliumkracht. Dit is het uitgangspunt van de SF-verhalen van Felix Thijssen. In zijn cyclus Ruimteverkenner Mark Stevens beschrijft hij de avonturen van Mark Stevens, die uit een kunstmatig onwetend gehouden bevolking wordt uitgekozen om met de RO 5, de Zwerver, de nabije sterrenstelsels af te tasten naar mogelijke uitwijkplaneten.
Schrijver: Felix Thijssen
Eerste uitgave: 1971
ISBN/EAN: 90-261-1073-1
Uitgever: De Fontein
Schaduwen op Aries
Niets lijkt te kunnen worden gedaan om de ramp af te wentelen die de aarde bedreigt. In de Tweede Sektor zoekt het Dampkringprojekt wanhopig naar middelen om de verscheurde stratosfeer te herstellen en vol te spuiten met elementen, die de opmars van de aarde naar de atoomovens van de zon moeten stuiten. RORP-verkenners tasten de nabije sterrenstelsels af naar mogelijke uitwijkplaneten. Drie verkenners verdwenen spoorloos; een vierde strompelde vleugellam terug op de basis. De computerbreinen van de RO 5, de Zwerver, staan geprogrammeerd op een koers naar Tau Ceti wanneer ruimteverkenner Mark Stevens tijdens een Bliffuitzending door een hypnotiserende Stoorzender op topsnelheid in een nieuwe, onbekende richting wordt gedwongen. Dankzij het ingrijpen van een verstekeling landt hij op een roze planeet in het stelsel Aries. Schaduwen omringen hen. Bestoken het schip met hun verschrikkelijke, onzichtbare energie. Malen hun voertuig tot schroot wanneer het zich te dicht bij de Torens van Over waagt. Wat is hun geheim? Kan een verkenner een andere dimensie binnenglippen? Mark Stevens ontmoet de anti-vrouw nog juist voordat de vernietigende mironen-vuist uit de Torens tevoorschijn schiet om zich op het ruimteschip te werpen...
Schrijver: Felix Thijssen
Eerste uitgave: 1971
ISBN/EAN: 90-261-1072-3
Uitgever: De Fontein
De vikingen van Tau Ceti
De verkenners Mark Stevens en Tom Bradley zijn nog steeds met het ruimteschip RO 5, de Zwerver, op zoek naar planeten waar de wereldbevolking naar toe zou kunnen uitwijken omdat het leven op aarde door de hitte van de naderende zon binnen enkele jaren onmogelijk zal zijn. Na een omweg gemaakt te hebben naar Aries zijn Mark en Tom nu op weg naar hun oorspronkelijke bestemming: Tau Ceti. Op deze planeet blijkt een oorlog te woeden tussen de Tils, een agressief volk van een nabijgelegen planeet dat zijn territorium ten koste van anderen wenst uit te breiden, en de Slaks, het enige overgebleven volk op de planeet dat nog weerstand biedt aan de Tils. De Slaks vormen een trots zeevarend volk dat grote gelijkenis vertoont met onze Vikingen. De Slaks hebben grote moeite om weerstand te bieden aan de Tils, omdat de Tils over veel meer technisch vernuft beschikken, zoals ruimteschepen en een dodelijk gas.
Schrijver: Felix Thijssen
Eerste uitgave: 1972
ISBN/EAN: 90-261-1124-X
Uitgever: De Fontein
Het brein in de krabnevel
De bemanningen van RO 5 en RO 6 hebben van het commandocentrum RORP op Aarde de opdracht gekregen om met één team naar de stoorzender van Aries af te reizen en met het andere team op Tau Ceti achter te blijven om de eerste emigranten van de Aarde op te vangen. Mark en de zijnen besloten daarop de samenstelling van de teams te veranderen. Tom Bradley had op Tau Ceti zijn liefde Lei Y Bar gevonden en hij bleef met Olav Brenner achter. Joris Kowalski zou met Mark Stevens verder reizen naar Aries. Mark en Kowalski reizen derhalve met de Zwerver terug naar de Krabnevel, waarin zich de Stoorzender bevindt. Er wordt vermoedt dat zich in de Krabnevel de bron van kennis en al het intelligent leven in de ruimte bevindt en dat deze bron beschermd wordt door het afweersysteem van de Stoorzender. De Stoorzender neemt via de Bliffhelm echter bezit van de geest van de verkenner en dwingt hem een andere richting op te gaan.
Schrijver: Felix Thijssen
Eerste uitgave: 1972
ISBN/EAN: 90-261-1125-8
Uitgever: De Fontein
De dag van Aldebaran
Nadat Gnoe Eén is vernietigd reizen Mark Stevens, Joris Kowalski, de van de planeet Gnoe Eén afkomstige mooie vrouw Kers en de drie uit de bassins geredde verkenners Spiro Andreus, Kurt Hadel en Ron Bakermet met de Zwerver af naar de planeet Aldebaran. Zij vermoeden namelijk dat de Persoon, de almacht die achter de schermen opereert, zich daar bevindt. Bij het bestuderen van de van Gnoe Eén gestolen geheugenschijven wordt bezit genomen van Kowalski en verschijnt een wachter, een onzichtbaar wezen, die Hadel en Baker doodt. Uiteindelijk weten de anderen de wachter met een energiestoot uit te schakelen. Aldebaran blijkt een vreemde planeet te zijn, met één kant waar het altijd donker is en één kant waar het altijd licht is.
Schrijver: Felix Thijssen
Eerste uitgave: 1973
ISBN/EAN: 90-261-1151-7
Uitgever: De Fontein
De nacht van Abaddon
In de ijskoude, eeuwige nacht van Grant broeden de kosmische Wachters op een dodelijk einde van Mark Stevens stoutmoedige odyssee.
Schrijver: Felix Thijssen
Eerste uitgave: 1973
ISBN/EAN: 90-261-1152-5
Uitgever: De Fontein
De echo van de bazuin
De raadselachtige Alme werpt de Zwerver vierduizend jaar terug in de tijd, waar Mark Stevens een goddelijke opdracht krijgt te vervullen...
Schrijver: Felix Thijssen
Eerste uitgave: 1974
ISBN/EAN: 90-261-1181-9
Uitgever: De Fontein
De poorten van het paradijs
Doodsklokken beieren, als Mark Stevens zijn laatste troefkaart uitspeelt tegen een allesvernietigende zon...
Schrijver: Felix Thijssen
Eerste uitgave: 1974
ISBN/EAN: 90-261-1182-7
Uitgever: De Fontein

Max Winter

Cleopatra
Van wie is het geraamte dat door een bulldozer wordt blootgewoeld naast het statige huis van de voormalige minister van buitenlandse zaken? Volgens de officiële lezing is zijn echtgenote Cleopatra in 1980 omgekomen bij een vliegramp. Maar twee jaar na die ramp kreeg haar dochtertje een ansichtkaart met de toren van Pisa erop, en ze is er nog steeds rotsvast van overtuigd dat de kaart van haar moeder kwam. En er verdween nog iemand spoorloos in 1980: Cleopatra's beste vriendin. Voor speurder Max Winter krijgt het raadsel Cleopatra weldra groteske proporties. Financiële manipulaties, corruptie, bigamie, chantage, overspel, hebzucht en wraak vormen een chaotisch landschap van misdadige varianten en menselijke ondeugden dat Max Winter tegenkomt op zijn weg naar de moordenaar.
Schrijver: Felix Thijssen
Eerste uitgave: 1998
ISBN/EAN: 90-245-0976-9
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
Isabelle
Zodra Isabelle hem het restaurant binnen zag komen wist ze dat deze man haar leven totaal zou veranderen. Haar verstand zei dat het nergens op sloeg. Ze had hem nooit eerder gezien. Ze was een gewone serveerster. Ze ging zondags naar de kerk met haar vrijgezelle tante. Ze was te jong voor een mysterieus verleden, te alledaags voor uitzinnige gebeurtenissen, te nuchter voor bovennatuurlijke sensaties en inslaande bliksems. En veel te onschuldig voor het drama dat volgde, nog diezelfde nacht...
Schrijver: Felix Thijssen
Eerste uitgave: 1999
ISBN/EAN: 90-245-3731-2
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
Tiffany
Max Winter, privédetective, vindt in een koude aprilnacht tussen de vuilniszakken voor zijn deur de aan heroïne verslaafde Tiffany. In elkaar geslagen en uit een auto getrapt. Winter hoopt met een simpel telefoontje naar een dokter of de hulpverlening van het probleem af te zijn. Maar hij ontdekt al diezelfde nacht dat er hardnekkig op zijn vondeling wordt gejaagd. De volgende dag is Tiffany verdwenen...
Schrijver: Felix Thijssen
Eerste uitgave: 2000
ISBN/EAN: 90-245-3387-2
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
Ingrid
Nog maar net verhuisd van Amsterdam naar de lieflijke Betuwe verandert Max Winters omgeving op slag in paranoia, als hij zijn buurvrouw met ingeslagen schedel aantreft op de plavuizen van haar keukenvloer. Wie zou een ongehuwde moeder van een tweejarige peuter vermoorden? Wanneer Winter, met de hulp van zijn CyberNel, begint aan het opsporen van eventuele familie, komt er weldra een keur aan verdachten en onverkwikkelijke motieven te voorschijn...
Schrijver: Felix Thijssen
Eerste uitgave: 2001
ISBN/EAN: 90-245-4101-8
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
Caroline
Caroline is lelijk en heeft niks. Haar vader blijkt haar vader niet te zijn, haar beroemde moeder maakt carrière op de planken van Parijs en New York en heeft geen tijd voor haar lelijke eendje. Zelfs haar enige, verborgen talent dreigt Caroline te verliezen aan de begeerte van een vrouw die voor niets terugdeinst om met andermans veren te kunnen pronken. Als Max Winter dit moeras van oude schande en nieuwe gruweldaden betreedt, is het voor Caroline misschien al te laat...
Schrijver: Felix Thijssen
Eerste uitgave: 2001
ISBN/EAN: 90-245-4046-1
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
Charlotte
Haar moeders hebben Charlotte haar jonge leven lang bezworen dat haar vader een anonieme donor was, uit zo'n advertentie in Vrij Nederland. Maar na de verdrinkingsdood van haar echte moeder tovert de andere een officiële akte tevoorschijn, waarin een rijke zakenman als haar vader staat genoteerd. Charlotte heeft twee dramatische ontmoetingen met hem, voordat hij wordt doodgeschoten op de golfbaan. De man is nauwelijks onder de grond, of er wordt een claim ingediend voor een kindsdeel van de miljoenenerfenis. Namens de weduwe zet Max Winter zijn tanden in een ingewikkeld web van list en bedrog.
Schrijver: Felix Thijssen
Eerste uitgave: 2002
ISBN/EAN: 90-245-4448-3
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
Rosa
Max Winter neemt de vreemdste opdracht in zijn loopbaan aan: een hart opsporen. De enige dochter van een rijke Armeense weduwe, Rosa Siroun, is drie jaar geleden verongelukt. Buiten haar moeders medeweten had het meisje zich als donor opgegeven, en prompt na het ongeluk is haar hart getransplanteerd in het lichaam van een onbekende. Medische kronkels, allochtone zeden, roofmoord en raadsels houden Max Winter in hun greep.
Schrijver: Felix Thijssen
Eerste uitgave: 2003
ISBN/EAN: 90-245-4594-3
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
Rebecca
Rebecca's vader komt tragisch om het leven. Zelfmoord, zegt de politie. Rebecca twijfelt daaraan: hij had nog zoveel plannen voor een eigen kwekerij... Hun nieuwe huisvriend Dennis, die in hun achtertuin bivakkeert met zijn camper, ontpopt zich als steun en toeverlaat, maar Rebecca vertrouwt hem niet, het is net of Dennis de regie in huis overneemt. Ze klopt aan bij Max Winter.
Schrijver: Felix Thijssen
Eerste uitgave: 2004
ISBN/EAN: 90-245-5334-2
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
De blauwe nacht
Max Winter voelt direct argwaan tegen een klant die hem de moord op een onderwijzeres wil laten onderzoeken. De moord lijkt op een lustmoord, maar ook op een executie. Max heeft de opdracht nauwelijks aanvaard of een tweede vrouw wordt vermoord, op identieke wijze. Het enige verband dat Max vooralsnog kan ontdekken is een inbraakje van achttien jaar geleden. Daar waren niet twee, maar vier schoolvriendinnen bij betrokken. Als Max zich vastbijt in de zaak, wordt er een aanslag op hem gepleegd. Hij ontsnapt ternauwernood. Zijn klant is niet wie hij beweert te zijn, en een moordenaar sluipt rond... met een dodenlijst op zak.
Schrijver: Felix Thijssen
Eerste uitgave: 2007
ISBN/EAN: 978-90-218-0086-8
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
Esperanza
Een oude boer wordt doodgemangeld door zijn eigen tractor. Een ongeval, volgens de politie. Zijn kinderen willen de vervallen boerderij verkopen, maar doen een schokkende ontdekking. Hij blijkt vlak voor zijn dood een testament te hebben gemaakt waarin sprake is van een miljoenenfortuin, dat hij wil nalaten aan een totaal onbekende: Esperanza. Max Winter ontrafelt de twee zo verschillende levens van de oude man, het ene zo droevig als een leven kan zijn, het andere een mysterie. Hij belandt in een doolhof van hebzucht en hinderlagen, die zowel hem als de erfgename bijna het leven kost.
Schrijver: Felix Thijssen
Eerste uitgave: 2008
ISBN/EAN: 978-90-218-0234-3
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
Amanda
Max Winter wordt opgebeld door een vrouw in paniek: haar tienjarige zoon is verdwenen. Max kent haar van vroeger en weet dat haar leven draait om manipulaties en valse schijn, plus een geheim dat ten koste van alles verborgen moet blijven. Dit is geen gewone ontvoering. Om de jongen te redden moet Max door een mijnenveld van hebzucht, leugens en misdaad. Dit zijn de donkerste dagen voor Kerstmis. * Amanda is in december 2008 als nieuwjaarsgeschenk van de uitgeverijen Luitingh, Sijthoff en Mouria uitgegeven.
Schrijver: Felix Thijssen
Eerste uitgave: 2008
ISBN/EAN: 90-245-5334-2
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
Lydia
Lydia draagt al zeven jaar een geheim met zich mee. In haar dagelijkse leven als verpleegkundige en moeder van een zoon heeft ze er geen last van - ze beschouwt het als een jeugdzonde. Totdat er een reeks vreemde gebeurtenissen plaatsvindt: haar zoon krijgt een ongeluk, zij vindt een rouwkaart in de brievenbus die haar eigen dood verkondigt en een vreemdeling jaagt haar de stuipen op het lijf. In paniek zoekt Lydia hulp bij Max Winter, de man die ooit haar vader uit de problemen haalde. Max komt erachter dat haar geheim verstrengeld is met een terroristische organisatie die nu, zeven jaar later, zijn wraakzuchtige tentakels uitstrekt naar alles wat Lydia lief is.
Schrijver: Felix Thijssen
Eerste uitgave: 2010
ISBN/EAN: 978-90-218-0372-2
Uitgever: Luitingh-Sijthoff

Non-Fictie

Buiten wonen
Zeven jaar geleden schreef Felix Thijssen zijn ontslagbrief, verbrandde alle schepen achter zich en ging buiten wonen om daar een nieuw leven te beginnen. Er brak een tijd aan van gezwoeg en geploeter: het restaureren van de pas gekochte boerderij, de verzorging van de veestapel, het ontginnen en onderhouden van tuin en boomgaard. Inmiddels heeft Thijssen al heel wat verhuizingen achter de rug; de ervaringen en ontdekkingen die hij in deze afgelopen periode deed, heeft hij nu in dit boek op een verrukkelijk leesbare manier genoteerd. Allen die erover dromen, denken of al daadwerkelijk bezig zijn met hun bestaan of een deel ervan te wijden aan het buitenleven, zullen genieten van Buiten wonen. Het boek geeft geen kant en klare recepten voor op maat gesneden situaties - de omstandigheden zullen voor iedereen weer anders zijn - maar er is veel praktische informatie en houvast in te vinden. En wat misschien nog wel het belangrijkste is: Buiten wonen straalt het enthousiasme uit van iemand die volkomen gelukkig is met het (buiten)leven dat hij verkoos boven het jachtige bestaan van de carrièremaker.
Schrijver: Felix Thijssen
Eerste uitgave: 1978
ISBN/EAN: 90-215-0667-X
Uitgever: Kosmos
Gids om te overleven
De visie van Felix Thijssen op de jaren '80 met kernoorlog en klimaatrampen.
Schrijver: Felix Thijssen
Eerste uitgave: 1981
ISBN/EAN: 90-274-9291-3
Uitgever: Het Spectrum
Schapen houden
Schapen worden in ons land gehouden door een herder, die met een grote kudde dwaalt over de stille heiden, daarin bijgestaan door zijn hond. Dat schapen ook heel goed op kleinere en minder stille stukjes grond kunnen worden gehouden, het er niet zoveel tegelijk hoeven te zijn en een hond geen vereiste is, dàt zal u duidelijk zijn na het lezen van deze handleiding voor liefhebbers. Dat het daarbij gezellige en intelligente dieren zijn, het een waar genoegen is om uw eigen wol te spinnen en dat een schaap u op alle mogelijke manieren van nut kan zijn, zult u gauw genoeg merken als u eenmaal begonnen bent met het houden van schapen. Felix Thijssen, zelf de trotse eigenaar van enkele schapen, heeft dit boek met kennis van zaken geschreven. Hij behandelt het schaap als functioneel huisdier; vertelt over zijn karakter, voeding, huisvesting en ziekten en legt uit hoe je een schaap moet scheren, wat je met de vacht kunt doen en op welke manieren schapenvlees bereid kan worden.
Schrijver: Felix Thijssen
Eerste uitgave: 1980
ISBN/EAN: 90-215-0887-7
Uitgever: Kosmos

Science Fiction

De mistral
Ik was bang, omdat ik me eenzaam voelde. Het beeld van mijn broer drong zich aan me op, met het bloed dat plotseling overal uit zijn borst en schouders en hals stulpte. Hij viel achterover, vlak naast Koelwagen 33, precies zoals ik het had uitgekiend. Ik prutste het zegel los en sleepte hem erin en arrangeerde hem tussen de halve runderen. Ik schrobde het bloed weg. Bloed was niets ongewoons op de vloer van een exportslachterij. Het geluid van de transistor verdreef het spookbeeld. Terwijl de koude bergwind opstak, vroeg een vrouwenstem: 'Houd je van me?'
Schrijver: Felix Thijssen
Eerste uitgave: 1975
ISBN/EAN: 90-261-0119-8
Uitgever: De Fontein
Eindspel
Dicht onder het oppervlak van de actualiteit sluimert de crisis... * Een pistoolschot op de brug bij Serajewo * De verkiezing van een president * Een plotselinge verhoging van de voedselprijzen * Een staking Ditmaal kan er niet minder op het spel staan dan het voortbestaan van de menselijke beschaving en van de planeet zelf. Een kleine, weerloos gemaakte natie broedt op een 'first strike' met zijn laatste redmiddel, een atoombom. Een handjevol mensen, zich bewust van de naderende crisis, probeert de ramp te vermijden door een andere te ontketenen. De menselijke factor en het onvoorziene. Het gewicht van een vlieg is genoeg om het evenwicht te verstoren en de Apocalyps te ontketenen.
Schrijver: Felix Thijssen
Eerste uitgave: 1981
ISBN/EAN: 90-261-0165-1
Uitgever: De Fontein
Emmarg
Na de vermaarde achtdelige 'Space-opera' rond ruimteverkenner Mark Stevens, neigt Felix Thijssen steeds meer naar het dichter bij huis brengen van de SF: de geringe verschuivingen in de alledaagse werkelijkheid, het vreemde element dat zich geleidelijk of onverhoeds aandient binnen een vreedzame gemeenschap. Zijn werk krijgt daardoor in toenemende mate de sfeer van de psychologische SF-roman. In De mistral was dat het innerlijke conflict van de besluiteloze broedermoordenaar, die tijdens zijn vlucht toevallig in het 'buitenaardse' belandt. In Emmarg worden opnieuw menselijke relaties getoetst aan een wereldvreemd element, een kosmische bannelinge voor wier schrijnende nood niemand oog heeft, behalve een zwangere jonge vrouw en een kind.
Schrijver: Felix Thijssen
Eerste uitgave: 1976
ISBN/EAN: 90-261-0133-3
Uitgever: De Fontein
Pion
'Kan er beslist geen andere oorzaak zijn? Een natuurlijke straling? Een technische fout?' vroeg de Chinese premier bescheiden. 'Ach, schei toch uit!' De Amerikaanse generaal beet nijdig op zijn sigaar. 'Dit is een doodgewone krankzinnige van eigen, menselijke makelij. We krijgen hem wel te pakken en we vinden wel wat op die straling.' 'De vraag is alleen of dat gauw genoeg zal zijn,' zei de Franse president. 'Als we nog maar een week hebben, moet alles ons wel heel erg gaan meezitten. Meer dan het tot nog toe gedaan heeft.' 'We moeten nu beslissen over maatregelen die genomen moeten worden met het oog op het voortbestaan van het menselijk ras,' zei de vrouwelijke premier van Zweden. 'U bedoelt uw operatie Ark van Noach?' vroeg de generaal. 'Nou, dan hoop ik dat u mij wilt verontschuldigen. Ik heb belangrijker werk te doen.' 'Belangrijker?' De stem van de Zweedse klonk ongelovig. 'De wereld van de ondergang redden, bijvoorbeeld,' zei de generaal en stak, vlak voordat hij zijn scherm doofde, een nieuwe sigaar op. Pion beschrijft een wereldramp, van de allereerste dreigende voortekenen tot de wanhopige laatste reddingspogingen door het handjevol mensen dat overleefde.
Schrijver: Felix Thijssen
Eerste uitgave: 1979
ISBN/EAN: 90-261-0162-7
Uitgever: De Fontein

Gerelateerde schrijvers