Boekenplank:
Kies

Boeken van Peter de Zwaan

Peter de Zwaan was journalist en columnist. Hij heeft tientallen boeken op zijn naam staan, zowel misdaadromans als jeugdboeken. Vanaf 1987 zette De Zwaan de Bob Evers serie (jeugdboeken) van Willy van der Heide voort.

* De vele jeugdboeken van Peter de Zwaan en boeken uit de Bob Evers serie zijn niet op deze website opgenomen.

Meer over Peter de Zwaan

Genre: Mysterie / Spanning / Thriller

Pseudoniem (van): Lia Peters

Geboren: 1944

Geboorteland: Nederland

Website: Peter de Zwaan


Overzicht

 • Buiten leven
 • Coon
 • De bemiddelaar
 • De bruiloften van Annika Kommer
 • De klusjesman
 • De loverman
 • De regels
 • De vrouwenoppasser
 • De vuurwerkramp van Harmen Saliger
 • Dietz
 • Een keel van glas
 • Het Alibibureau
 • Hoerenjong
 • In mijn hoofd
 • Rafels
 • Samake
 • Verknipt
 • Vijftigers

Jeff Meeks

 1. De voeder
 2. Duivelsrug
 3. De Charlsville jackpot
 4. Een zaak van vrouwen
 5. Voortvluchtig
 6. Lenny the Giant
 7. Het hoofd van Little Levy
 8. De meidenschuur

Rockne Paradise

 1. De middelman
 2. Kelly's 30.000
 3. Foutje in Pigeon Forge

Non-Fictie

 • Kreukelzone

Dubbel uitgegeven titels

 • Een man genaamd Dietz
Non-Fictie
Dubbel uitgegeven titels

gedetailleerd overzicht

OverzichtBuiten leven
In de wereld van de grote en de kleine criminelen is Jon Marcsen een kleine zelfstandige die er niet tegen opziet zijn handen vuil te maken aan karweien waar grof geld mee te verdienen valt. Wanneer de grond in de stad hem te heet onder de voeten wordt, duikt hij onder in een gehucht waar hem 'protectie' wordt aangeboden door een vroegere klasgenoot, die hem als privédetective inhuurt.

Dat hij bij louche zaken wordt betrokken, zal hem een zorg zijn. Dat de vier figuren die hij moet schaduwen onder merkwaardige omstandigheden om het leven komen, raakt hem evenmin. Maar dat hij van die moorden beschuldigd wordt, gaat hem toch te ver...
Schrijver: Peter de Zwaan
Eerste uitgave: 1998
ISBN/EAN: 9789027464507
Uitgever: Spectrum
Coon
Hij hield een hand voor zijn gezicht en telde zijn vingers. Ze waren er allemaal, maar hij leek er niet tevreden mee. Met zijn andere hand pakte hij zijn wijsvinger.
'Gisteren is een dood meisje beroofd door een vent die iets droeg wat op een uniformbroek leek. Dat is één.'
Hij pakte de middelvinger. 'Gisteren is een man neergeschoten in Rivierpark. De man kreeg er een in zijn maag. Dat is twee.'
De ringvinger. 'Vanavond vonden wij bij de Heurt een vent. Dood. Nummer drie.'
Hij trok aan zijn pink. 'De dode vent werd over de reling gesmeten door een homp vlees van anderhalve kubieke meter. Onze mensen schoten hem neer. Dat is vier.'
Hij keek naar zijn vingers of hij iets vergat. 'Je duim', zei ik. 'Maak je hand compleet, anders krijg je kramp.'
Schrijver: Peter de Zwaan
Eerste uitgave: 1993
ISBN/EAN: 9789027433503
Uitgever: Spectrum
De bemiddelaar
Met zijn eeuwige glimlach, ogen die je recht aankeken en een vertrouwenwekkende blik weet Maick A.A. Jonn een heleboel te ritselen. Jammer genoeg is hij niet zo zakelijk, anders zou hij inmiddels rijk zijn. Met de van zijn vader geërfde uitgeverij is hem dat ook niet gelukt, want hij houdt meer van oude boeken dan van nieuwe marketingtechnieken.

Hij voelt zich in het nauw gedreven door zijn vrouw Nicki, die een groot feest wil omdat ze vijfentwintig jaar met Maick is getrouwd - hun dochter Annemay steunt haar daarbij.

Mede daarom trekt Maick zich terug in zijn kantoortje en vestigt zich als bemiddelaar. Zijn eerste klant vraagt hem de losprijs voor een gekidnapte prijshond te overhandigen aan de ontvoerders. Daarbij ontmoet hij Addo Muntz die voorstelt te gaan samenwerken. Maick krijgt zowaar een prachtig kantoor, een mooie secretaresse - en een opdracht die zijn leven een geheel andere wending geeft...
Schrijver: Peter de Zwaan
Eerste uitgave: 2002
ISBN/EAN: 9789022531648
Uitgever: Uitgeverij M
De bruiloften van Annika Kommer
In geheime rapporten van de gemeente Enschede staat dat een levensvatbare exploitatie van een burgerluchthaven in Twente onhaalbaar is. Een ontslagen ambtenaar die de rapporten aan het licht wilde brengen wordt dood in zijn huis aangetroffen.

Annika Kommer, specialist in bijzondere bruiloften en expert in het opstrijken van verzekeringsgelden, is de eerste die aan moord denkt. Ze heeft zich zonder dat ze het wist dicht bij het huis van de ambtenaar laten aanrijden, maar de haast waarmee de bestuurder betaalde doet haar vermoeden dat er iets niet klopt.

Ze gaat op onderzoek uit met haar ex-vriend, telg uit een oplichtersfamilie, en raakt verwikkeld in een web van intriges, een concurrerende oplichtersbende en bedreigingen van lobbyisten die strijden voor de luchthaven.
Schrijver: Peter de Zwaan
Eerste uitgave: 2012
ISBN/EAN: 9789023475279
Uitgever: Cargo
De klusjesman
Journalist Jeff Marckus heeft bij een ontploffing vrouw en kinderen verloren. Jeff heeft er geen zin meer in, constateert Coot Sonders, de tachtigjarige die door iedereen opa wordt genoemd en Jeff spreekt hem niet tegen.

Opa is eigenaar van CleanCo, een schoonmaakbedrijf, waarvan de personeelsleden zo nu en dan een raam laten openstaan. Zijn andere medewerkers kunnen dan hun slag slaan in het huis van de welgestelde opdrachtgevers. Opa vraagt Jeff wat klusjes op te knappen.

Zijn kleindochter Becca, opa's steun en toeverlaat, zal Jeff inwijden in de geheimen van CleanCo. Maar bij de eerste klus gaat het al mis. Jeff lijkt het slachtoffer te worden van chantage, een corrupte politieman en zijn verleden. En van Becca, die voor hem door het vuur gaat. Of toch niet?
Schrijver: Peter de Zwaan
Eerste uitgave: 2003
ISBN/EAN: 9789022535073
Uitgever: Uitgeverij M


De loverman
Ernst Jansen, die Steur aan zijn naam toevoegde als eerbetoon aan zijn moeder, was een autoriteit op het gebied van de bestrijding van alzheimer, Parkinson en multiple sclerose. Veel patiënten liepen weg met de vriendelijke neuroloog, maar anderen kunnen nog steeds zijn bloed wel drinken.

Jansen Steur werd door het bestuur van het Medisch Spectrum Twente in Enschede in 2004 weggestuurd na ernstige verdenkingen van foute diagnoses, verslaving, vervalsen van recepten en cannabisgebruik gedurende meer dan vijf jaar.

De neuroloog hoefde zich niet te verantwoorden voor het medisch tuchtcollege of de strafrechter en kreeg de kans in Duitsland weer aan het werk te gaan. Pas begin dit jaar kwam de vraag: waarom lieten bestuurders, collega's en inspecteurs de specialist jarenlang in Enschede zijn gang gaan?

In De loverman krijgt vrouwenversierder Elmer Melaan met die vraag te maken, evenals de eenzame Debby van Selm en de gepensioneerde wijkagent Ferdinand te Wolde. Ze vinden het antwoord in een verlaten gebied van de Ierse westkust.
Schrijver: Peter de Zwaan
Eerste uitgave: 2013
ISBN/EAN: 9789082052312
Uitgever: Zwarte Zwaan
De regels
Roman Marcks (Bob) is een geboren leugenaar, een fantast die vol zit met mooie verhalen, maar die moeite heeft met de dagelijkse werkelijkheid. Hij voelt zich een schrijver, maar krijgt al zijn manuscripten terug. 'Tot onze spijt...' Hij houdt zich in leven als uitpakker in een boekwinkel, waar hij elke dag een boek steelt.

Winkeldieven volgt hij naar hun huis en laat hij schuldbekentenissen schrijven. Collega's speelt hij tegen elkaar uit. Op jonge leeftijd heeft hij geleerd om niets over zijn kant te laten gaan. Wacht, zwijg, glimlach en sla terug als je tegenstander er niet op is bedacht, zo luiden zijn regels.

Zijn wraak treft de vrouwen die hem laten zitten, de directeur van het Poppenmuseum die een inbreker blijkt te zijn, de filmproducent in wiens huis een vrouw in coma wordt gevonden. Na weken van voorbereiding lijkt Bob een grote slag te kunnen slaan...
Schrijver: Peter de Zwaan
Eerste uitgave: 1999
ISBN/EAN: 9789027466983
Uitgever: Spectrum
De vrouwenoppasser
Tien jaar na de vuurwerkramp waarbij zijn vrouw en dochter omkwamen keert Heimen Stiller terug naar de plaats des onheils met veel geld en een geheime agenda. Stiller is officieel doodverklaard en noemt zich nu Maik Hansze, een ex-hasjkoerier die is overleden in een gevangenis in een ver land.

Hij laat zich aannemen bij de club van de spijkerharde Theckla Frens, waar hij de eervolle taak krijgt om op de dames van plezier te passen als ze schoenen kopen of naar de kapper gaan.

Vrouwenoppasser, meidenuitlater - het is een beroep waar hij erg aan moet wennen. Zelf wordt hij ook weer bewaakt, door de uiterst gewelddadige Werner. Heimens identiteit komt onder extra grote druk te staan als de ambitieuze hoofdcommissaris Gartens hem de voet dwars zet.
Schrijver: Peter de Zwaan
Eerste uitgave: 2001
ISBN/EAN: 9789029069908
Uitgever: Meulenhoff
De vuurwerkramp van Harmen Saliger
Op de dag dat zich in Enschede de vuurwerkramp voltrekt, besluit ondernemer Harmen Saliger zijn koffers te pakken en te verdwijnen. Zijn vrouw was die dag in de getroffen wijk Roombeek en is vrijwel zeker omgekomen. Niets weerhoudt Saliger ervan om zijn eigen dood te ensceneren en zijn leven ergens anders voort te zetten.

De Kring van Enschedese Ondernemers gelooft echter niet dat Saliger bij de ramp de dood heeft gevonden. Hij is ze immers nog geld verschuldigd, veel geld. Maar niemand weet waar hij is. Saligers vrouw Alide, die de ramp ternauwernood overleefde, evenmin. Net als zijn zuster Vivian, die haar verzorgt. Wanneer een overlijdensverzekering opduikt op naam van Harmens onbekende zoon, hebben veel mensen een reden om hem te gaan zoeken. De jacht is geopend...
Schrijver: Peter de Zwaan
Eerste uitgave: 2011
ISBN/EAN: 9789023458258
Uitgever: Cargo
Dietz
De man die door sommigen John wordt genoemd, voelt zich als een vis in het water in het verpauperde kleurrijke milieu aan de zelfkant van de stad. Verkleed als kerstman overvalt hij een bank, maar nog vóór hij het geld heeft kunnen tellen, wordt hij zelf beroofd.

Op zoek naar de daders komt hij in contact met Ric Dietz, lid van een grote maffiafamilie. Ook Dietz wordt door wraak gedreven en verteerd door haat. Een man zonder geweten en een man zonder remmingen - een dodelijke combinatie.
 

* Dit boek is ook uitgegeven onder een andere titel (zie dubbel uitgegeven titels).

Schrijver: Peter de Zwaan
Eerste uitgave: 1992
ISBN/EAN: 9789027429124
Uitgever: Spectrum


Een keel van glas
Marc Johansz is een scharrelaar die aan de kost komt door louche zaakjes op te knappen voor zo mogelijk nog grotere scharrelaars, die onder de dekmantel van respectabele makelaarskantoren alleenstaande bejaarden goedschiks of kwaadschiks hun huis uit treiteren. Ook treedt hij op als koerier van geldtransporten met bedenkelijke bestemming in het buitenland.

Wanneer Johansz te horen krijgt dat hij een kwaadaardige tumor op zijn stembanden heeft, wordt gaandeweg zijn toch al cynische kijk op het leven en de mensen om hem heen nog versterkt. Niet alleen deinst hij er niet voor terug om een onaangename verpleegster in het ziekenhuis waar hij dagelijks wordt bestraald te chanteren, hij weet ook gebruik te maken van zijn ziekte om zijn opdrachtgevers om de tuin te leiden in de hoop een miljoenenslag te slaan...
Schrijver: Peter de Zwaan
Eerste uitgave: 1997
ISBN/EAN: 9789027456472
Uitgever: Spectrum
Het Alibibureau
Suz Kcrams is directeur van het befaamde Alibibureau. Dit bureau verzorgt alibi's voor iedereen die daar behoefte aan heeft. Minder bekend is dat Kcrams, buiten de marges van de wet, met zijn kompaan Charlie alibi's verzorgt voor criminelen, waarbij geweld en afpersing niet worden geschuwd.

Op een dag laat een wanhopige jonge vrouw een smeekbede om hulp achter op Kcrams antwoordapparaat. De stem doet hem aan zijn dochter Maryam denken en hij gaat meteen op onderzoek uit. Vanaf dat moment gaat alles mis wat mis kan gaan.

Hij raakt betrokken bij een duistere zaak van seksueel misbruik en mishandeling, waarin hij plotseling zelf de hoofdverdachte wordt. Iemand heeft hem erin geluisd, iemand die een goede reden heeft om hem intens te haten...
Schrijver: Peter de Zwaan
Eerste uitgave: 2000
ISBN/EAN: 9789044510812
Uitgever: De Geus
Hoerenjong
Sportjournalist Ab Ruin heeft nu 'de tijd aan zichzelf', zei de directeur om de bittere pil te vergulden. Niemand laat meer iets van zich horen, zelfs een afscheidsreceptie is hem niet gegund. Hij denkt: "Ik krijg jullie nog wel."

En daar is hij druk mee bezig. Hij heeft alles verzameld wat hij aan belastend materiaal over zijn ex-collega's kon vinden, en dat is veel want hij zit al zijn leven lang in de journalistiek en hij heeft zijn ogen en oren altijd opengehouden. Wie te veel drinkt, wie vreemdgaat, wie sjoemelt met zijn declaraties of in de baas zijn tijd naar pornosites surft en nog veel meer.

Ab Ruin werkt een duivels plan uit waarbij hij al die informatie in zijn voordeel kan gebruiken. Een plan dat lijkt te slagen - tot er een dode valt. Dat was niet de bedoeling...
Schrijver: Peter de Zwaan
Eerste uitgave: 2005
ISBN/EAN: 9789022541272
Uitgever: Boekerij
In mijn hoofd
‘Gek zijn, vergeten, in de war, de weg kwijt - de zinnen dansten door elkaar in zijn hoofd en elke keer als er iemand kwam, veranderde hun ritme. Omdat iedereen iets zei wat hij niet kon plaatsen. Steeds iets anders, alsof niemand wist waarom hij in deze kamer was gestopt met alleen een stoel, een stapel bedden en foto’s die hem vaag bekend voorkwamen. ‘Mijn vader kreeg alzheimer ver voor hij 60 was, en het duurde bijna 20 jaar voor de ziekte hem definitief te pakken had, want zeiden we: “Zijn hoofd is niks, maar hij heeft een hart van roestvrijstaal.”

Zo begint de flaptekst van dit uitzonderlijke boek van Peter de Zwaan In mijn hoofd - Roman over alzheimer.

Mijn moeder kwam kort na vaders overlijden in hetzelfde verzorgingshuis, met vasculaire dementie en alzheimer, bij haar was nooit sprake van half werk. Door mijn ouders weet ik dat er in de hoofden van demente mensen meer omgaat dan sommige medici willen doen geloven. In hun ogen las ik de verhalen. Ze waren er, ze lagen op de tong, maar kwamen niet voorbij de lippen.’
Schrijver: Peter de Zwaan
Eerste uitgave: 2014
ISBN/EAN: 9789054293606
Ebook: 9789054293668
Uitgever: Conserve
Rafels
Wanneer Charlie, zakkenroller, chanteur, dealer, wapenhandelaar en autodief, met twee kogels in zijn lijf naar het ziekenhuis wordt gebracht, is dat het startsein voor een meedogenloze jacht op mensen en geld, die zich afspeelt in een duistere wereld aan de onderkant van de samenleving, een wereld waar niemand is wie hij voorgeeft te zijn.

Broot, een even slimme als gedesillusioneerde rechercheur die met het onderzoek wordt belast, vindt zijn gelijke en zijn rivaal in een man die hij kent als Bob, een ongrijpbare ex-politieman met vele namen, paspoorten en rijbewijzen. Niemand weet wie hij werkelijk is.

Niki, huurmoordenares met gouden handjes, heeft opdracht gekregen deze schaduwfiguur uit de weg te ruimen. Maar ze faalt en dat zit haar dwars, ze houdt niet van half werk: 'Het ging erom dat je fouten herstelde. Je moest zorgen dat er ordening in je leven bleef. Geen rafels achterlaten, de lei schoonhouden.'
Schrijver: Peter de Zwaan
Eerste uitgave: 1996
ISBN/EAN: 9789027447593
Uitgever: Spectrum


Samake
Samake is de stille man die nooit iets zegt. Als adviseur van grote en kleine gangsters begint hij veel te verdienen. Hij koopt dure pakken en een dure auto. Vrouwen komen naar hem toe om te zeggen dat ze hem altijd al hebben gewild.

En zo raakt hij betrokken bij een handeltje pornofoto´s waarmee hij zelf wordt gechanteerd. Maar niet lang...
Schrijver: Peter de Zwaan
Eerste uitgave: 1992
ISBN/EAN: 9789027430366
Uitgever: Spectrum
Verknipt
Met mannen kon Nillie doen wat ze wilde, geen probleem. Ze kon ze op bed leggen, vastbinden, met de dood bedreigen en dan dachten ze nog dat ze een grapje maakte. Zolang ze vriendelijk keek, geloofden mannen wat ze wilden geloven en dat was dat ze een aardige vrouw was, klein van stuk, geil als boter en met een hoofd waarin geen enkele gedacht schuilde die er toe deed. Zo was het 10 jaar geleden en zo was het nog steeds.

Er is alleen een probleem: Nillie Pender kan ze wel krijgen, maar niet houden. Ze is tot twee keer toe gedumpt en is het zat. Ze wil geld van de man die haar zonder één cent liet zitten, terwijl hij zelf in een riante villa woont, waar een vriend een fotostudio heeft en het een komen en gaan van beeldschone fotomodellen is.

Telkens als ze haar oude autootje aan de rand van het park parkeert en haar verrekijker op het grote huis richt, lijkt het er feest. Wat Nillie echter niet weet is dat haar ex op zwart zaad zit en gechanteerd wordt door onderwereldbaas Vinnie. En Vinnie kan daarbij geen stalkende, wraakzuchtige vrouw gebruiken...
Schrijver: Peter de Zwaan
Eerste uitgave: 2004
ISBN/EAN: 9789022538470
Uitgever: Uitgeverij M
Vijftigers
Zeven vijftigers, zes vrouwen en een man, kijken een etmaal lang terug op hun leven dat voor een deel op film is vastgelegd. In de eerste film die een oudere plaatsgenoot van hen maakte, toen ze naar een middelbare school gingen, getuigen ze van hun grote idealen en hooggespannen verwachtingen.

In de films die volgen, Twintigers, Dertigers, Veertigers, blijken weinig levens volgens plan te zijn verlopen. Elke keer zijn de toekomstverwachtingen bescheidener en is de droefheid om het verleden, waarin veel misging, groter. Aan het einde van de dag gaan de vijftigers, samen met hun partners, naar een feest van de regisseur. Ze verwachten een aanzet voor een nieuwe film: Vijftigers. Ze krijgen een verrassing, waardoor ze op hardhandige wijze met zichzelf en hun verleden worden geconfronteerd.

Vijftigers is het literaire romandebuut van Peter de Zwaan. Het is een literaire 'soap', voor een ieder die in de jaren zestig en zeventig zijn jeugd doorbracht. Een boek waarin het ethische aspect van het vastleggen op film van privélevens aan de kaak wordt gesteld.

Vijftigers toont hard en genadeloos 24 uur uit het leven van mensen, die niet zijn geworden wat ze wilden en die weinig energie over hebben voor nieuwe dromen. Hun levens zijn verloren levens, al gloort er hoop.

Vijftigers is een boek voor wie wil weten wat hem of haar te wachten staat na 49 jaar getob. Maar ook voor een ieder in de veertig die nog dromen heeft.
Schrijver: Peter de Zwaan
Eerste uitgave: 2006
ISBN/EAN: 9789076968193
Uitgever: Ellessy

Jeff MeeksDe voeder
Na een uit de hand gelopen overval op een clandestien casino is Jeff Meeks halsoverkop uit Denver gevlucht. Hij moet uit handen zien te blijven van de politie, die hem zoekt omdat hij een agent invalide heeft geslagen, én van gangsterbaas Baz Madden, die ten onrechte denkt dat hij er met de buit vandoor is.

Jeff woont nu alweer jaren in de Amerikaanse wildernis. Hij is een echt natuurmens geworden, heer en meester op eigen terrein. Als op een dag twee mannen arriveren die hem in opdracht van Madden naar Denver moeten terugbrengen, schakelt hij hen in een mum van tijd uit. Maar Jeff beseft meteen dat hij zich niet langer voor Madden verborgen kan houden en dat hij de zaken in Denver eigenhandig moet gaan rechtzetten...
Schrijver: Peter de Zwaan
Eerste uitgave: 2006
ISBN/EAN: 9789044508093
Uitgever: De Geus
Duivelsrug
Jeff Meeks is neergestreken in de woestijn van Arizona, 'geen verblijfplaats voor mensen die van luxe houden, of van uitjes met de buren'. Hij maakt er kennis met Kaya, die met haar gehandicapte man Len in een trailer woont. Er ontwikkelt zich een bijzondere vriendschap tussen hen: Len denkt dat Jeff zijn zoon is en Jeff begint Kaya als zijn moeder te zien.

Zo houden de drie elkaar gezelschap in de meedogenloze woestijn. Totdat Jeff op een dag Kaya en Len levenloos aantreft en besluit koste wat het kost met de moordenaars af te rekenen.
Schrijver: Peter de Zwaan
Eerste uitgave: 2007
ISBN/EAN: 9789044510386
Uitgever: De Geus
De Charlsville jackpot
Jeff Meeks ontmoet in een mistroostig casino in het Cherokee-reservaat de verlopen uitziende Charls Crisp. Meeks stemt ermee in om de dronken Crisp naar huis te rijden. Een dag later verneemt hij dat Crisp de jackpot van een loterij heeft gewonnen. Met het geld heeft hij zijn eigen dorp gesticht: het gehucht Charlsville, waar iedereen ogenschijnlijk even gelukkig is.

Iedereen behalve Crisps dochter Cory. Zij biedt Meeks een genereus bedrag aan om op zoek te gaan naar haar jongere broer die op zijn dertiende is verdwenen. Meeks besluit haar te helpen, maar dat blijft niet zonder gevolgen. Nog dezelfde avond wordt hij voor dood achtergelaten in een kuil vol afval waar ratten hem belagen. Vanaf dit moment is hij niet langer op zoek naar de verloren broer, maar richt hij zich vol overgave op een duister complot waarin de miljoenen van de Charlsville jackpot centraal staan...
Schrijver: Peter de Zwaan
Eerste uitgave: 2008
ISBN/EAN: 9789023429142
Uitgever: Cargo
Een zaak van vrouwen
Op een eiland voor de kust van Florida ziet Jeff Meeks in de krant een foto van een vrouw. Ze is ernstig mishandeld en voor dood achtergelaten. Niemand weet wat er is gebeurd, niemand kent haar naam. Meeks weet om wie het gaat: Gail Rogers, de privédetective met wie hij in een vorige zaak heeft samengewerkt. Als hij probeert te achterhalen wat er met Rogers is gebeurd, komt hij erachter dat ze de dertienjarige dochter van een welgestelde zakenman in de gaten moest houden.

Een paar dagen na de mishandeling van Gail Rogers verschijnt het meisje niet op school. Ze is spoorloos verdwenen, maar niemand lijkt zich daar druk om te maken. Haar vader blijft zijn zaken doen op het eiland St. Maarten, haar moeder leeft haar leventje in haar grote huis in Florida en belt zelfs niet met de politie. Meeks gaat op onderzoek uit en krijgt daarbij te maken met sterke vrouwen. Vrouwen met spieren. Véél vrouwen. En een paar zijn er uit op zijn leven.
Schrijver: Peter de Zwaan
Eerste uitgave: 2009
ISBN/EAN: 9789023440277
Uitgever: Cargo
Voortvluchtig
Jeff Meeks is al enkele weken aan het werk als houthakker in de bossen bij Astoria aan de Amerikaanse noordwestkust. Niemand die hem iets vraagt, niemand die iets van hem wil.

De rust wordt verstoord als een bloedmooie vrouw opduikt in het café en zijn baas Arlo enkele dagen met haar wegblijft. Een paar dagen nadat Arlo terug is, verdwijnt hij opnieuw. Arlo's Pakistaanse vrouw Shali, die ooit illegaal het land is binnengekomen, is eveneens onvindbaar.

Meeks heeft nog geld van Arlo te goed en gaat naar hem op zoek. Maar hij is niet de enige. Ook twee US Marshals stellen vragen over de verdwijning, evenals een man die eruitziet als Robert De Niro en die iedereen, inclusief Meeks, de stuipen op het lijf jaagt.

De zoektocht leidt van het houthakkersdorp naar Seattle, waar Meeks de mooie vrouw terugvindt en weer uit het oog verliest, en uiteindelijk naar een ranch in Montana, dicht bij de grens met Canada, waar Pakistaanse huursoldaten proberen te voorkomen dat Meeks ooit nog de bewoonde wereld bereikt.
Schrijver: Peter de Zwaan
Eerste uitgave: 2010
ISBN/EAN: 9789023458807
Uitgever: Cargo


Lenny the Giant
'Het was mijn eerste klus als lijfwacht en we haalden de voordeur. Toen zag ik iets. Ik nam een sprong, mijn schouder ving de kogel en ik was een held.'

Jeff Meeks is een eenling die na een mislukte overval op een casino in Denver door de politie wordt gezocht en door het land zwerft. In New Orleans huurt hij een mobil home in een trailerpark en het liefst zou hij daar zijn dagen doorbrengen, zittend op de veranda samen met Levy Beaurevoir en een krat bier.

Levy is 1.90 meter lang en weegt ruim 130 kilo. Hij is getrouwd met een vrouw van 1.17 meter. Als Little Levy en Lenny the Giant doen ze mee aan wedstrijden dwergbowlen, de Louisiana-variant van dwergwerpen. Levy gooit Lenny over een baan met kegels en Meeks zorgt er voor dat de toeschouwers met hun vingers van de menselijke bal afblijven.

Door het neerschieten van Meeks wordt de gang van zaken verstoord en het wordt erger als vier mannen, gewapend met honkbalknuppels, een waarschuwing komen geven: bemoei je nergens mee. Jeff Meeks heeft geen idee waar hij zich niet mee mag bemoeien. Hij wordt nieuwsgierig als de vraag rijst op wie de schutter eigenlijk mikte, op zijn opdrachtgever vastgoedmakelaar Davison, of op hem.

Dezelfde vraag wordt gesteld door Mavis Davids, de secretaresse van Davison, die hogerop wil in een stad waarin carrière maken voor een zwarte vrouw niet eenvoudig is. Meeks en Davids raken, onafhankelijk van elkaar, steeds dieper betrokken bij intriges en machinaties in de wereld van vastgoed en clandestiene wedstrijden in New Orleans en Honolulu.
Schrijver: Peter de Zwaan
Eerste uitgave: 2017
ISBN/EAN: 9789086603916
Uitgever: Ellessy
Het hoofd van Little Levy

Little Levy ging zitten, keek of we elkaar driemaal daags zagen en zei: 'Lenny is dood, Jeff, en ik ga ze pakken, maar jij moet helpen.'

Ik zag Lenny voor me, 1.17 lang, 40 kilo zwaar, Iolana Szczot voor de burgerlijke stand, Lenny the Giant als ze samen met Little Levy Beaurevoir meedeed aan wedstrijden dwergbowlen. Weinig lichaam maar veel hersens waar ze mee dacht voor twee, soms voor drie als ik niet op mijn best was.

'Ja?' zei Levy.

'Ja,' zei ik. 'Waar denk je dat ze zijn?'

De zoektocht van Jeff Meeks en Little Levy naar de moordenaars van Lenny the Giant voert naar Upland in Californië, Totacon in Arizona en Branson in Missouri. Little Levy wordt steeds ongeduldiger en roekelozer. Jeff denkt weliswaar voor hem, maar hij doet daar erg lang over. Levy wil wraak en of hij het overleeft, is van geen belang.

De onopvallende Rockne Paradise bezoekt dezelfde plaatsen. Zijn opdracht is om Little Levy en liefst ook Meeks in leven te houden. De klus valt hem zwaar: iemand een handje helpen heeft iets tegennatuurlijks als je van beroep huurmoordenaar bent.

Schrijver: Peter de Zwaan
Eerste uitgave: 2020
ISBN/EAN: 9789086604142
Uitgever: Ellessy
De meidenschuur

Een minuut na sluitingstijd liep ik het filiaal van Wells Fargo uit, een halve minuut later lag ik languit op het grasveldje ernaast met een suizend hoofd, een dik oor en veel belangstelling van automobilisten die remden, maar niet stopten. In Dover, New Jersey moet meer gebeuren dan een overval voor ze er overstuur raken.

Gael Quinones heerst over Dover, New Jersey, met Tonio als zijn sterke man. Hij heeft een hekel aan iedereen die niet Spaanstalig is, ook aan Jeff Meeks die een baantje als uitsmijter heeft in een bar die wordt gedreven door latino’s. Dover is ook een van de plaatsen waar Lenny the Giant en Little Levy Beaurevoir geld hadden gestort. Jeff Meeks is hun erfgenaam. Als hij een deel van het geld heeft opgehaald wordt hij neergeslagen en beroofd. Dat krijg je, in Dover, als je de verkeerde mensen boos maakt.

Meeks gaat achter zijn overvallers aan en achterhaalt hun namen met wat hulp van Spaans-Duitse Heather Schrier, die zich omschrijft als een ‘werkend meisje’ en vindt dat ze een wereldberoep heeft. Heather is al jaren op zoek naar haar zusje Emma die, nadat ze illegaal de grens overstak, in handen viel van een handelaar in jonge vrouwen en terecht kwam in de meidenschuur.

De zoektochten van Meeks en Heather gaan parallel lopen als ze ontdekken wie de eigenaar van de meidenschuur is, welke banden er zijn met Dover en wie verantwoordelijk is voor de dood van de zuster van Gael Quinones, die een dochtertje naliet dat met grote tegenzin wordt opgevoed door haar oom.

Schrijver: Peter de Zwaan
Eerste uitgave: 2022
ISBN/EAN: 9789464491159
Ebook: 9789464491500
Uitgever: Ellessy

Rockne ParadiseDe middelman
Rockne Paradise heeft een beroep waarover hij al meer dan dertig jaar met niemand heeft kunnen praten: het eenzaamste beroep ter wereld. Als hij besluit dat het tijd is voor een grote verandering denkt Rocknes middelman dat zijn beste kracht last heeft van een identiteitscrisis waarvan de gevolgen groot kunnen zijn.

De middelman neemt maatregelen die leiden tot een gewelddadige confrontatie. Rockne besluit zijn vak nog één keer in alle stilte uit te oefenen.
Schrijver: Peter de Zwaan
Eerste uitgave: 2005
ISBN/EAN: 9789085690078
Uitgever: Elbertinck
Kelly's 30.000
Rockne Paradise heeft een eenzaam beroep: hij is huurmoordenaar. Hij is goed in zijn werk en doet het met plezier. Wanneer zijn zwangere vrouw Kelly waardeloze certificaten voor een Surinaamse goudmijn blijkt te hebben gekocht, besluit Rockne de verkoper op te sporen en zijn geld op te eisen.

Al snel blijkt dat speuren iets heel anders is dan moorden. Bovendien wordt de zaak bemoeilijkt doordat zijn vrouw met hem mee wil als ze hoort dat het spoor naar het warme Florida leidt.

In Key Largo vindt Rockne een familielid van de oplichter en ongewild wordt hij het middelpunt van een conflict tussen een aantal maffiabazen. Rockne kan zich alleen staande houden door terug te vallen op zijn oude beroep...

* Kelly's 30.000 telt 141 pagina's en is een promotieboek dat in een oplage van 20.000 is verschenen voor de prijs van 1 euro. Achter in het boek zit een kortingsbon voor De Charlsville Jackpot.
Schrijver: Peter de Zwaan
Eerste uitgave: 2008
ISBN/EAN: 9789023428886
Uitgever: Cargo
Foutje in Pigeon Forge
Rockne Paradise is een huurmoordenaar - en een hele goede ook. Hij werkt vooral voor Henry Faulk, die hem regelmatig van opdrachten voorziet. Dan krijgt Rockne een vreemde opdracht: hij moet in New Orleans een man in de schouder schieten. Niets meer, niet minder. In de schouder. Om hem schrik aan te jagen.

Maar als Rockne het slachtoffer door zijn telescoopvizier bekijkt, ziet hij behalve hem ook iemand die hij al een keer had omgelegd in Pigeon Forge. Een zeldzaam foutje van de ervaren Rockne. Hij besluit zijn eerdere fout goed te maken en de man alsnog om te leggen. Maar dat had hij beter niet kunnen doen...

* Foutje in Pigeon Forge bestaat uit 56 pagina's.
Schrijver: Peter de Zwaan
Eerste uitgave: 2013
ISBN/EAN: 9789462320987
Uitgever: Link

Non-Fictie

Kreukelzone

Ik had last van een elleboog. Zomaar. Geen enkele reden. Niets getild, niets gegooid, het was er. Ik pakte iets, zei: 'Auw' en verzuchtte: 'Het is tegenwoordig wel leven in de kreukelzone'.
'Daar moet je een serie stukjes over maken', zei mijn vrouw. 'Het is gewoon de leeftijd en iedereen heeft dat soort dingen, dus het is herkenbaar. Als er iets uitkomt wat je bevalt dan maken we er een boekje van. Iets voor verjaardagen of festiviteiten'.

Vandaar dit cadeauboek vol herkenbare columns over:

 • eigen baas zijn, maar nooit tijd hebben
 • seconden die steeds sneller gaan
 • afkortingen waar je niets van begrijpt
 • het verlangen naar meer openbare toiletten in de stad
 • pagina's die steeds moeilijker zijn om te slaan
 • woorden die even zoek zijn
 • de stukjes die van je kiezen knappen als je op vakantie bent
 • het staan op een ladder
 • het achterom kijken als je fietst
 • het zoeken naar de datum op je salade
 • de dag waarop iedereen je ineens met U aanspreekt
 • de wachtkamer van de dokter

en nog veel meer.

Schrijver: Peter de Zwaan
Eerste uitgave: 2017
ISBN/EAN: 9789082661200
Uitgever: Zwarte Zwaan

Dubbel uitgegeven titels

Een man genaamd Dietz

Zie voor de beschrijving van dit boek: Dietz.

* Uitgegeven in 2002 als duoboek met De vrouwenoppasser.

Schrijver: Peter de Zwaan
Eerste uitgave: 1992
ISBN/EAN: 9789022532713
Uitgever: Uitgeverij M

Gerelateerde schrijvers