Boekenplank:
Kies

Boeken van Jorge Amado


Overzicht

  • Cacaoplantage - Cacau
  • Gabriela - Gabriela, cravo e canela
  • Tereza Batista, de hoer van Bahia - Tereza Batista cansada de guerra
  • Tocaia Grande, kroniek van een zondige stad - Tocaia Grande, a face obscura
  • Vlinders van de nacht - Os pastores da noite

gedetailleerd overzicht

OverzichtCacaoplantage
In Cacaoplantage wordt het leven van de Sergipano en andere arbeiders op een cacaoplantage in Pirangi, in het zuiden van Bahia, beschreven: het uitputtende werk in de verzengende hitte, de uitbuiting van de arbeiders, de dreiging van ontslag, liefdesavonturen, de uitstapjes naar het plaatselijk bordeel, enkele feestdagen.
Een contrast met hun leven vormt dat van hun baas, de bankier en grootgrondbezitter Manuel Misrael de Sousa Teles, en zijn gezin. Enkele arbeiders worden zich ten slotte van hun situatie bewust en ontdekken de realiteit van de klassestrijd.
Cacaoplantage is geïnspireerd op situaties en gebeurtenissen die de schrijver in zijn jeugd zelf heeft meegemaakt. De beschreven situaties en de uitzichtloze ellende in Noordoost-Brazilië bestaat nog steeds. Vanwege het sociale protest dat er in tot uiting komt, werd de roman direct na verschijnen in 1933 door de politie in beslag genomen, maar later weer vrijgegeven.
Schrijver: Jorge Amado
Oorspronkelijke titel: Cacau
Eerste uitgave: 1932
ISBN/EAN: 90-293-9514-1
Uitgever: Wereldvenster
Gabriela
Gabriela, met haar zachte kaneelbruine huid en de geur van verse kruidnagel die haar omgeeft. Gabriela, met haar betoverende glimlach en haar onstuimige dansen. Gabriela, die alle mannen van Ilhéus moeiteloos om haar vinger windt...
Het vertederende uitbundige verhaal van Gabriela, het adembenemend mooie keukenmeisje van Nacib dat natuurlijk veel meer voor hem betekent dan zomaar een keukenmeisje.
Het onvergetelijke verhaal van de soms zorgeloze, soms troebele, maar altijd even passionele verhouding tussen Gabriela en haar Arabische broodheer en minnaar. Het hartstochtelijke verhaal van de liefde die nergens kleurrijker bloeit dan in Ilhéus, een kleine stad in Brazilië, waar plaatselijke tradities belangrijker zijn dan staatswetten en waar de eer van een man belangrijker is dan zijn leven...
* Dit boek werd ook uitgegeven onder de titel Gabriela, passie en politiek.
Schrijver: Jorge Amado
Oorspronkelijke titel: Gabriela, cravo e canela
Eerste uitgave: 1962
ISBN/EAN: 90-10-05745-3
Uitgever: Elsevier
Tereza Batista, de hoer van Bahia
Kijk uit naar Tereza Batista, inspiratiebron van dichters, schilders en beeldhouwers (en niet te vergeten zeelui op verlof aan wal), minnares van de machtigen (en een machtig minnares), genezeres van de zieken, kampioene van de vertrapten, en op de top van haar schoonheid een doogewinterde veterane in de oorlogen van het leven. Geen wonder dat de mensen van Bahia haar in bewondering en ontzag "Tereza met de Duizend Bijnamen" noemen.
Kijk uit uw ogen naar Tereza Batista met haar lieflijke frisheid, haar draaiende heupen, haar plezier in het leven en haar koperkleurige huid. Volg Tereza Batista vanaf haar geboorte in de armoedigste wijken naar de dag dat zij als wees in slavernij werd verkocht tot dat schitterende moment waarop zij haar meest zwartgallige en sadistische tegenstander verslaat, de snode kapitein Justo Duarte da Rosa.
Volg haar vanaf haar opvoeding in grammatica, liefde en eigenwaarde als minnares van patriarch Dr. Emiliano Guedes; via haar strategieën als generaalse van het stakende hoerenleger tot aan haar erkenning als de meest geliefde, stralende koningin van de Braziliaanse samba, de meest begeerde en bewonderde prostituée van Bahia, door iedereen vereerd.
Schrijver: Jorge Amado
Oorspronkelijke titel: Tereza Batista cansada de guerra
Eerste uitgave: 1973
ISBN/EAN: 90-10-03491-7
Uitgever: Boekerij
Tocaia Grande, kroniek van een zondige stad
De eerste inwoners van Tocaia Grande leefden aan het begin van de twintigste eeuw, toen de binnenlanden van Brazilië werden ontsloten voor de cacaocultuur. Zij waren afkomstig van de zelfkant van de Braziliaanse samenleving: moordenaars en vluchtelingen, bandieten en profiteurs, hoeren en vagebonden die slechts hun eigen, ongeschreven gedragsregels gehoorzaamden en hun eergevoel hoger aansloegen dan hun leven.
De naam Tocaia Grande betekent 'Grote Hinderlaag' en verwijst naar een bloedig treffen tussen twee concurrerende cacaoplanters en hun aanhang, een treffen dat plaatsvond in de woelige beginjaren van het stadje. In die jaren was het leven er oneindig veel woester, meeslepender en gevaarlijker dan heden ten dage, nu het plaatsje is omgedoopt tot Irisopolis en een van de welvarendste stadjes is in het achterland van Bahia.
Feesten worden afgewisseld met ruzies, liefdes met lijken, hebzucht en wraak met tederheid. Te midden van deze tegenstellingen blijkt Tocaia Grande een wilde maar hechte gemeenschap te zijn, die eensgezind lak heeft aan de wetten van de officiële machthebbers.
In Tocaia Grande zien we de ontembare, woeste groeikracht van een stad-in-wording aan het werk. Via een bont palet van verhalen en hoofdpersonen heeft Jorge Amado een roman gecreëerd die even Braziliaans is als de plaatselijke rum: donker en heet, zoet en koppig, verlokkend en verslavend. Tocaia Grande is een verhaal vol zon, sensualiteit en avontuur.
Schrijver: Jorge Amado
Oorspronkelijke titel: Tocaia Grande, a face obscura
Eerste uitgave: 1984
ISBN/EAN: 90-269-7131-1
Uitgever: Van Holkema & Warendorf
Vlinders van de nacht
In Bahia zijn de dagen zonovergoten en gevuld met weldadige loomheid, terwijl juist de nachten zinderen van leven en avontuur. Bahia betekent romantiek, hartstocht, ongeremde vrijheid.
Bahia betekent ook koperkleurige vrouwen en minzieke mannen die vechten om haar gunsten; levenslange vriendschappen en avontuurtje voor één nacht; kaartspelen tot de goklustigen door de eerste zonnestralen in slaap worden gesust; de roes van rum, die met gulle hand wordt geschonken in de talloze kroegen en bordelen.
Bahia maakt het bestaan tot een verrukkelijk spel van geven en nemen, leven en laten leven.
Schrijver: Jorge Amado
Oorspronkelijke titel: Os pastores da noite
Eerste uitgave: 1980
ISBN/EAN: 90-10-04284-7
Uitgever: Boekerij

Gerelateerde schrijvers