Boekenplank:
Kies

Boeken van José Saramago

Meer over José Saramago

Genre: Roman

Geboren: 1922 / Overleden: 2010

Portugal


Overzicht

 • Alle namen - Todos os nomes
 • De man in duplo - O homem duplicado
 • De stad der blinden - Ensaio sobre a Cegueira
 • De stad der zienden - Ensaio sobre a Lucidez
 • De tocht van de olifant - A viagem do elefante
 • Het beleg van Lissabon - História do Cerco de Lisboa
 • Het evangelie volgens Jezus Christus - O evangelho segundo Jesus Cristo
 • Het jaar van de dood van Ricardo Reis - O ano da morte de Ricardo Reis
 • Het schijnbestaan - A caverna
 • Het stenen vlot - A jangada de pedra
 • Het verzuim van de dood - As intermitências da morte
 • Kaïn - Caim
 • Memoriaal van het klooster - Memorial do Convento
 • Opgestaan van de grond - Levantado do Chão

Non-Fictie

 • De andere kant - El cuaderno
 • Kleine herinneringen - As pequenas memórias

gedetailleerd overzicht

OverzichtAlle namen
Meneer José, een brave ambtenaar van de burgerlijke stand, slijt zijn dagen in een archief van enorme afmetingen. Hij heeft slechts één ondeugd: om zijn verzameling knipsels over beroemde mensen aan te vullen met officiële gegevens verschaft hij zich 's nachts toegang tot het kantoor. Op een nacht komt hij per ongeluk thuis met de geboorteakte van een onbekende vrouw. Al snel begint zij hem meer te boeien dan alle beroemdheden uit zijn collectie bij elkaar. Zijn nieuwsgierigheid naar haar ontaardt in een obsessieve zoektocht die zijn hele leven overhoop gooit.
Schrijver: José Saramago
Oorspronkelijke titel: Todos os nomes
Eerste uitgave: 1997
ISBN/EAN: 978-90-290-7726-2
Uitgever: Meulenhoff
De man in duplo
Tertuliano Máximo Afonso heeft genoeg van zijn werk, zijn vriendin en zijn leven. Wanneer hij in een videofilm bij toeval een figurant ontdekt die zijn dubbelganger lijkt te zijn, gaat hij geïntrigeerd op zoek naar de man. De twee blijken geen zielsverwanten, integendeel: de schok van de herkenning veroorzaakt bij beiden louter vijandigheid. De onvermijdelijke confrontatie geeft het verhaal een haast thrillerachtige spanning, die culmineert in een ontknoping zoals die in José Saramago's imposante oeuvre niet eerder is vertoond.
Schrijver: José Saramago
Oorspronkelijke titel: O homem duplicado
Eerste uitgave: 2002
ISBN/EAN: 90-290-7839-1
Uitgever: Meulenhoff
De stad der blinden
Een rij auto's staat te wachten voor een rood stoplicht. Als het licht eindelijk op groen springt, trekt de eerste auto niet op: de bestuurder blijkt plotseling blind te zijn geworden. Deze openingsscène is de katalysator van een reeks verbijsterende gebeurtenissen. De blindheid blijkt besmettelijk: al snel ziet een groot deel van de bevolking van Lissabon niets meer. Alle slachtoffers worden door de autoriteiten in een ziekenhuis geïsoleerd. Binnen korte tijd spelen zich daar verschrikkelijke taferelen af, die de vraag naar goed en kwaad haast ondraaglijk actueel maken.
Schrijver: José Saramago
Oorspronkelijke titel: Ensaio sobre a Cegueira
Eerste uitgave: 1995
ISBN/EAN: 90-290-7725-5
Uitgever: Meulenhoff
De stad der zienden
In De stad der zienden worden in een niet nader aangeduid land verkiezingen gehouden. Wanneer aan het einde van de dag de stemmen worden geteld, blijkt dat zo'n zeventig procent van de kiezers in de hoofdstad blanco heeft gestemd. De verkiezingen worden overgedaan en nu stemt ruim tachtig procent blanco. De regering stelt alles in het werk om de activisten op te sporen en onschadelijk te maken. Een gewelddadige breuk tussen politieke macht en volk lijkt onafwendbaar.
Schrijver: José Saramago
Oorspronkelijke titel: Ensaio sobre a Lucidez
Eerste uitgave: 2004
ISBN/EAN: 90-290-7569-4
Uitgever: Meulenhoff
De tocht van de olifant
In dit zowel humoristische als ironische verhaal neemt Saramago ons in zijn typische, vloeiende stijl mee naar de zestiende eeuw, naar de tijd van de Portugese koning Dom Manuel I, onder wiens bewind Portugal de wereld veroverde. In 1514 stuurt deze vorst een luisterrijk gezantschap naar de paus in Rome, met geschenken uit alle windstreken, onder andere een neushoorn uit Afrika en een olifant uit India. We volgen die olifant, die luistert naar de naam Salomon, op de barre tocht van Lissabon naar Rome. Onderweg deelt Saramago op de van hem bekende wijze menige sneer uit naar de willekeur en megalomanie van machthebbers.
Schrijver: José Saramago
Oorspronkelijke titel: A viagem do elefante
Eerste uitgave: 2008
ISBN/EAN: 978-90-290-8450-5
Uitgever: Meulenhoff


Het beleg van Lissabon
In 1147 belegert Dom Afonso Henriques, de eerste Portugese koning, Lissabon in een poging de stad te heroveren op de Moren. Hij krijgt hulp van Engelse, Vlaamse en Duitse kruisvaarders die op doorreis zijn naar het Heilige Land. Als beloning mogen zij de stad na inname plunderen. Zo wordt het verteld in de geschiedenisboeken en zo staat het ook in het boek Het Beleg van Lissabon, waar de corrector Raimundo Silva zich mee bezighoudt. Uit protest tegen zijn klerkenbestaan besluit Silva in een opwelling zich dit keer niet te beperken tot correctiewerk. Hij stelt zich de vraag wat er gebeurd zou zijn als de kruisvaarders níet akkoord waren gegaan. Hij voegt het woordje niet toe aan de zin 'De kruisvaarders besloten de Portugezen te helpen', en de geschiedenis neemt een totaal andere wending.
Schrijver: José Saramago
Oorspronkelijke titel: História do Cerco de Lisboa
Eerste uitgave: 1989
ISBN/EAN: 90-290-7724-7
Uitgever: Meulenhoff
Het evangelie volgens Jezus Christus
In Het evangelie volgens Jezus Christus geeft Saramago zijn eigen versie van het Nieuwe Testament. Bij Saramago is Jezus Christus gewoon een menselijk wezen, dus ook begiftigd met seksualiteit. Maria Magdalena is zijn partner, die in het boek uitgroeit tot een heel krachtige, vitale vrouw. Ook de verhouding tussen God en Duivel komt op verrassende wijze in een nieuw licht te staan. Saramago's evangelie, het evangelie van een atheïst, geeft een zeer persoonlijke en tegendraadse interpretatie van de aloude tradities.
Schrijver: José Saramago
Oorspronkelijke titel: O evangelho segundo Jesus Cristo
Eerste uitgave: 1991
ISBN/EAN: 90-290-7690-9
Uitgever: Meulenhoff
Het jaar van de dood van Ricardo Reis
In december 1935 keert de dichter-arts Ricardo Reis, een van de heteroniemen van de grote Portugese dichter Fernando Pessoa, terug naar Lissabon omdat Pessoa enkele dagen eerder overleden is. Hij neemt zijn intrek in een hotel, waar hij verliefd wordt op het kamermeisje dat dezelfde naam draagt als de aanbeden vrouw uit zijn klassieke oden: Lydia. We volgen hem op zijn dooltochten door de stad, zijn worsteling met de poëzie en met de tijdgeest, die bepaald wordt door de dictatuur van Salazar, de Spaanse Burgeroorlog en Hitler-Duitsland. Het jaar van de dood van Ricardo Reis is een hommage aan Pessoa, maar tegelijkertijd een roman over een tijd waarin een waanzinnig geworden wereld haar eigen ondergang tegemoet raast.
Schrijver: José Saramago
Oorspronkelijke titel: O ano da morte de Ricardo Reis
Eerste uitgave: 1984
ISBN/EAN: 978-90-290-7906-8
Uitgever: Meulenhoff
Het schijnbestaan
Een pottenbakker leidt een betrekkelijk vredig leven in de schaduw van de turbulente ontwikkelingen in de moderne maatschappij. Zijn bestaan komt in gevaar als het kolossale winkelcentrum waaraan hij zijn traditionele keramiek levert niet langer van zijn handwerk gediend is. Met grote moeite past de pottenbakker zijn produkt aan, maar dat betekent slechts uitstel van executie: voor zijn nering is in de moderne tijd geen plaats meer. In deze allegorische roman (het winkelcentrum levert niet alleen dagelijkse artikelen, maar biedt een compleet hypermodern leven met alle comfort van dien, inclusief een strand) schetst Saramago een lugubere wereld waar de grenzen tussen werkelijkheid en illusie totaal verdwenen lijken. Samen met De stad der blinden en Alle namen vormt Het schijnbestaan een drieluik waarin de auteur zijn visie geeft op de huidige wereld.
Schrijver: José Saramago
Oorspronkelijke titel: A caverna
Eerste uitgave: 2000
ISBN/EAN: 90-290-7840-5
Uitgever: Meulenhoff
Het stenen vlot
Wanneer op een dag een scheur ontstaat tussen Frankrijk en Spanje drijft het Iberisch schiereiland langzaam maar zeker in westelijke richting de Atlantische Oceaan op. De toeristen en de vermogenden maken zich halsoverkop uit de voeten, het schiereiland is aan zichzelf overgeleverd en de Portugese en Spaanse autoriteiten doen krampachtige pogingen tot crisisbezwering. In de verwarring komt een vijftal uitverkorenen bij elkaar, drie mannen en twee vrouwen plus een hond. Ieder van hen heeft iets onverklaarbaars beleefd op het moment dat de scheur in de Pyreneeën ontstond en samen verkennen ze op het stenen vlot de grenzen van hun nieuwe wereld.
Schrijver: José Saramago
Oorspronkelijke titel: A jangada de pedra
Eerste uitgave: 1986
ISBN/EAN: 90-290-7771-9
Uitgever: Meulenhoff


Het verzuim van de dood
'De volgende dag ging er niemand dood.' Zo luidt de openingszin van Het verzuim van de dood. In de nacht van 31 december op 1 januari van een niet nader bepaald jaar in een fictief land sterft er ineens niemand. Wanneer de dagen en weken erna blijkt dat het structureel is, leidt dat aanvankelijk tot grote vreugde. Maar die vreugde slaat allengs om in angst en bezorgdheid, omdat het einde van de dood verstrekkende gevolgen heeft: terminale patiënten blijven opgesloten in hun lijden, begrafenisondernemingen gaan failliet, verzekeringsbedrijven zien zich voor grote problemen gesteld, bejaarden- en verpleeghuizen kampen met schrijnend plaatsgebrek doordat de bedden en kamers tot in de eeuwigheid bezet dreigen te worden door dezelfde personen, enzovoort. Chaos ligt op de loer. Paniek ook, met name bij de regering en de kerkelijke overheid.
Schrijver: José Saramago
Oorspronkelijke titel: As intermitências da morte
Eerste uitgave: 2005
ISBN/EAN: 90-290-7723-9
Uitgever: Meulenhoff
Kaïn
In deze geestige en confronterende roman stelt José Saramago dat god de mens helemaal niet begrijpt, en dat de mens god ook niet begrijpt. Door het verhaal van het Oude Testament opnieuw te vertellen, met in de hoofdrol Kaïn, die uit jaloezie zijn broer Abel vermoordde, vraagt Saramago zijn lezer: is deze moord eigenlijk wel de daad van Kaïn? Had god - die alles kan - deze daad niet kunnen tegenhouden, en is god daarom niet zelf verantwoordelijk voor de eerste moord in de geschiedenis van de mens? Met Kaïn levert José Saramago opnieuw een polemisch werk af, dat in zijn thuisland net als Het evangelie volgens Jezus Christus voor de nodige ophef zorgde. Minder valt ook niet te verwachten van de man die aangeeft dat de samenleving zonder de Bijbel beter af zou zijn geweest.
Schrijver: José Saramago
Oorspronkelijke titel: Caim
Eerste uitgave: 2009
ISBN/EAN: 978-90-290-8658-5
Uitgever: Meulenhoff
Memoriaal van het klooster
Memoriaal van het klooster vertelt het verhaal van de bouw van een klooster in de achttiende eeuw. Aanleiding daarvoor was de gelofte van Dom João V, koning van Portugal, een klooster te bouwen als er een kind geboren zou worden uit zijn huwelijk met Maria Ana van Oostenrijk. Het kind kwam er en daarmee kreeg Portugal in het plaatsje Mafra een van zijn grootste religieuze bouwwerken. Maar er is een keerzijde: jarenlang geploeter en gezwoeg, terreur van de Inquisitie, dwangarbeid, armoede en lijden van het gewone volk, kortom alle narigheid die voortkomt uit de grootheidswaan van een vorst.
Schrijver: José Saramago
Oorspronkelijke titel: Memorial do Convento
Eerste uitgave: 1982
ISBN/EAN: 90-290-7693-3
Uitgever: Meulenhoff
Opgestaan van de grond
In het dorpje Lavre in Alentejo weet José Saramago op zekere dag niet hoe het verder moet met de roman die hij onder handen heeft, Opgestaan van de grond. Om de impasse te doorbreken draait hij een nieuw vel in de typemachine en begint gewoon te schrijven, zonder onderbreking. En zo ontstaat, bijna terloops, het oerboek van zijn stijl. Achtenvijftig was hij toen het verscheen en in zeventien jaar tijd schreef hij vervolgens het oeuvre bijeen dat hem in 1998 de Nobelprijs opleverde. In Opgestaan van de grond beschrijft Saramago de geschiedenis van de familie Mau-Tempo, eenvoudige landarbeiders in het zuiden van Portugal. Vier generaties verzet en leed tegen een achtergrond van monarchie, republiek en dictatuur, tot de Anjerrevolutie ten slotte uitzicht biedt op verandering. En dat alles in de stijl die met dit boek geboren werd: een onstuitbare stroom van zich aan elkaar vasthakende zinnen met ingevatte dialogen, schijnbaar geleid door de ingevingen van het moment, die het verhaal onderbreken voor gedachten en overpeinzingen, of die het onverhoeds een andere wending geven - alles met meesterhand bijeengehouden.
Schrijver: José Saramago
Oorspronkelijke titel: Levantado do Chão
Eerste uitgave: 1980
ISBN/EAN: 978-90-290-8135-1
Uitgever: Meulenhoff

Non-FictieDe andere kant
Nog nooit liet José Saramago ons zo toe in zijn belevingswereld. Met deze bundel weblogs geeft hij een blik in zijn hoofd en in zijn hart. Hij deelde zes maanden lang zijn leven met zijn lezerspubliek door elke dag te bloggen over wat hem motiveerde, wat hem tegenstond, wat hem dwarszat en wat hem verbaasde. Behalve zijn meningen over Bush en Obama, Guantánamo Bay en de paus, vertelt hij over literaire grootheden die hem inspireerden, zoals Fernando Pessoa en Jorge Amado, en deelt hij zijn observaties over lichtere onderwerpen als de kledingstijl van Carlos Fuentes... Kortom, een boek vol spot, humor en wijsheid.
Schrijver: José Saramago
Oorspronkelijke titel: El cuaderno
Eerste uitgave: 2009
ISBN/EAN: 978-90-290-8587-8
Uitgever: Meulenhoff
Kleine herinneringen
Jarenlang had José Saramago het aangekondigd: het grote boek over zijn kinderjaren. In veel van zijn romans is een citaat uit dat niet-bestaande Boek der bekoringen opgenomen als motto. Maar het kwam er niet van en de tijd verstreek. In 1998 ontving hij de Nobelprijs en naarmate hij meer rondreisde en overal ter wereld over de meest uiteenlopende onderwerpen sprak, kwam dat eeuwig uitgestelde project hem steeds hoogdravender voor. Hij besloot het eenvoudiger te houden: een simpel relaas van herinneringen uit zijn eerste vijftien levensjaren. Daaruit is dit boek, Kleine herinneringen, voortgekomen. Bescheidener van opzet, maar het is een flonkerend juweel geworden. Saramago vertelt over zijn leven in de grote stad en in het dorp waar hij al zijn vakanties doorbrengt bij zijn ongeletterde maar wijze grootouders. Kleine herinneringen laat zien hoe een kind alles in zich opzuigt wat als stof zal dienen voor de man die op late leeftijd romans begint te schrijven en uitgroeit tot een van de grootste hedendaagse schrijvers.
Schrijver: José Saramago
Oorspronkelijke titel: As pequenas memórias
Eerste uitgave: 2006
ISBN/EAN: 978-90-290-7969-3
Uitgever: Meulenhoff