Boekenplank:
Kies

Boeken van Leigh Bardugo

Leigh Bardugo is geboren in Jeruzalem en opgegroeid in Los Angeles. Ze heeft aan Yale gestudeerd en woont tegenwoordig in Hollywood. Als ze niet schrijft, leeft ze een heel ander leven: dat van visagist in de wereld van glitter en glamour.

Meer over Leigh Bardugo

Genres: Fantasy / SF, Young Adult

Geboren: 1975

Geboorteland: Israël

Website: Leigh Bardugo


Alex Stern

 1. Het negende huis - Ninth house
 2. Duivelsvlucht - Hell bent

De Grisha Trilogie / Grishaverse Trilogy

 1. Schim en schaduw - Shadow and Bone
 2. Dreiging en duisternis - Siege and storm
 3. Val en verlossing - Ruin and rising

De Kraaien Duologie / The Six of Crows Duology

 1. List & leugens - Six of crows
 2. Kraai & koninkrijk - Crooked kingdom

De Verminkte Koning Duologie / King of Scars Duology

 1. De verminkte koning - King of scars
 2. Het oordeel van de wolf - Rule of wolves

Grishaverse Diversen

 • Boek der heiligen - The lives of saints
 • De taal der doornen - The language of thorns

E-books

 • De heks van Duva - The witch of Duva
 • De te slimme vos - The too-clever fox
 • Kleine Dolk - Little Knife

Grishaverse

Grishaverse leesvolgorde:

 1. Grishaverse Trilogie
 2. Duologie De Kraaien
 3. Duologie De Verminkte Koning

De boeken van Grishaverse Diversen kunnen los worden gelezen, maar hebben een connectie met de Grishaverse wereld.

De Kraaien Duologie / The Six of Crows Duology
De Verminkte Koning Duologie / King of Scars Duology

gedetailleerd overzicht

Alex SternHet negende huis

Alex Stern heeft altijd geesten kunnen zien, maar ze had nooit verwacht dat die gave nog eens van pas zou komen. Als ze na een jeugd vol angsten een beurs krijgt om aan de prestigieuze Yale-universiteit te studeren, is ze stomverbaasd. Waarom wordt uitgerekend zij uitgenodigd? Het antwoord blijkt al snel: vanwege haar gave.

Op Yale maken acht geheime genootschappen de dienst uit. Ze opereren vanuit de schaduwen, waar ze rituelen uitvoeren die de wereld naar de hand van de elite zetten. Om hun activiteiten veilig en geheim te houden, bestaat het negende huis. Een negende genootschap dat de taak heeft de geesten op afstand en de levenden veilig te houden.

Als het lijk van een neergestoken meisje wordt gevonden, komt Het negende huis direct in actie. De genootschappen ontkennen elke verantwoordelijkheid, maar Alex heeft haar twijfels. Ze gaat op onderzoek uit en hoe dichter ze bij de waarheid komt, des te groter wordt het gevaar. Alex wordt in de gaten gehouden en de geesten worden steeds agressiever. Als haar mentor - de leider van Het negende huis - verdwijnt, is de chaos compleet. Hoe kan Alex zich verweren tegen een onzichtbare vijand die overal tegelijkertijd lijkt te zijn?

Schrijver: Leigh Bardugo
Oorspronkelijke titel: Ninth house
Eerste uitgave: 2019
ISBN/EAN: 9789022597538
Ebook: 9789402315233
Uitgever: Boekerij
Duivelsvlucht

Alex Stern is terug met een nieuw moordmysterie vol duistere magie binnen de Ivy League-elite op de prestigieuze Yale University. Alles draait om macht, privilege en moord. Dit is de duistere en decadente wereld van het geheime genootschap, het Negende Huis...

Galaxy ‘Alex’ Stern is vastbesloten om Darlington uit de Hel te bevrijden - zelfs als dit haar haar toekomst op Lethe en Yale zal kosten. Maar Alex speelt met krachten die ver buiten haar vermogens liggen en wanneer de docenten een voor een dood worden gevonden, weet ze zeker dat dit geen ongelukken zijn. Er raast iets moordlustigs door het stadje New Haven. Als Alex wil overleven, zal ze korte metten moeten maken met de monsters uit haar verleden en de duisternis die zich binnen de muren van de universiteit heeft genesteld.

Schrijver: Leigh Bardugo
Oorspronkelijke titel: Hell bent
Eerste uitgave: 2023
ISBN/EAN: 9789022592793
Ebook: 9789402320008
Uitgever: Boekerij

De Grisha Trilogie / Grishaverse TrilogySchim en schaduw

Alina's gave kan de wereld redden. Haar geheimen kunnen hem vernietigen...

Het ooit zo rijke Ravka wordt sinds tientallen jaren in tweeën gedeeld door de Schaduwvlakte; een ondoorgrondelijke duisternis, vergeven van monsters die teren op mensenvlees. Het lot van het land is onzeker.

Alina Starkov is nooit ergens goed in geweest. Maar als haar regiment wordt aangevallen en haar beste vriend Mal zwaargewond raakt, ontwaakt er bij Alina een onbekende kracht die zijn leven redt. Een kracht die het door oorlog getergde koninkrijk voor eens en altijd kan bevrijden. Alina moet alles achterlaten en wordt meegevoerd naar het hof, waar ze getraind zal worden tot lid van de Grisha: het magische elitekorps dat wordt geleid door de mysterieuze Duisterling.

Alina moet de geheimen van de Grisha leren doorgronden nu de toekomst van Ravka in haar handen ligt. In de dreigende duisternis leert Alina niet alleen haar kracht beheersen, maar leert ze ook een kant van zichzelf kennen die ze misschien liever nooit had ontdekt.

Schrijver: Leigh Bardugo
Oorspronkelijke titel: Shadow and Bone
Eerste uitgave: 2012
ISBN/EAN: 9789020679748
Ebook: 9789020632583
Uitgever: Blossom Books
Dreiging en duisternis

Duisternis vergaat nooit...

Opgejaagd door het Eerste en Tweede Leger en achtervolgd door nare herinneringen, probeert Alina samen met Mal een nieuw leven op te bouwen in een onbekend land. Ze moet haar identiteit als Lichtheerseres verborgen houden om niet gevonden te worden door haar tegenstander, de Duisterling.

Alina kan haar verleden en toekomst helaas niet lang blijven ontvluchten. Met behulp van een beruchte vrijbuiter, weet Alina veilig terug te keren naar Ravka. Ze is vastberaden om te vechten tegen de duistere krachten die zich in het land verzamelen. Maar terwijl haar magische krachten groeien, glijdt Alina verder en verder af in het gevaarlijke spel van de Duisterling - en verder weg van Mal.

Alina moet kiezen tussen haar land, haar macht en de liefde waarvan ze altijd dacht dat hij haar op het juiste pad zou houden.

Schrijver: Leigh Bardugo
Oorspronkelijke titel: Siege and storm
Eerste uitgave: 2012
ISBN/EAN: 9789020679762
Ebook: 9789020632538
Uitgever: Blossom Books
Val en verlossing

Soldaat. Heerser. Heilige. Wie zal er herrijzen in de laatste strijd?

Ravka is gevallen en de Duisterling regeert vanaf zijn schaduwtroon. De laatste hoop van het land is gevestigd op een krachteloze Lichtheerser, een uit de gratie gevallen spoorzoeker en de overblijfselen van een ooit zo sterk magisch leger.

Diep in een eeuwenoud netwerk van tunnels en grotten kan een verzwakte Alina niet anders dan de hulp van de zonderlinge Apparat accepteren, terwijl zijn volgelingen haar aanbidden als een heilige. Maar Alina wil geen heilige zijn: ze wil samen met Mal op jacht naar de vuurvogel en zoeken naar een zekere prins, van wie ze niet weet of hij nog in leven is.

Alina zal nieuwe bondgenootschappen moeten sluiten en oude rivaliteiten opzij moeten zetten tijdens de zoektocht naar de laatste versterker. Maar terwijl Alina de geheimen van de Duisterling begint te ontrafelen, ontdekt ze iets wat hun mysterieuze band voor altijd verandert. Het doden van de vuurvogel lijkt het enige dat Ravka kan redden van totale vernietiging, maar kan Alina de consequenties aan?

Schrijver: Leigh Bardugo
Oorspronkelijke titel: Ruin and rising
Eerste uitgave: 2014
ISBN/EAN: 9789020679786
Ebook: 9789020632972
Uitgever: Blossom Books

De Kraaien Duologie / The Six of Crows DuologyList & leugens

Zes outcasts. Een levensgevaarlijke missie...

In Ketterdam is alles te koop, als je maar bereid bent om te betalen. Niemand weet dat beter dan crimineel wonderkind Kaz Brekker. En dan krijgt hij een opdracht aangeboden die weliswaar levensgevaarlijk is, maar hem meer geld oplevert dan hij ooit had kunnen dromen. Hij kan het alleen niet in zijn eentje...

Kaz vertrekt uiteindelijk met een team dat op het eerste gezicht een bij elkaar geraapt zootje lijkt. Een op wraak beluste ex-gevangene, een gokverslaafde scherpschutter, een van huis weggelopen rijkeluiszoon, een spion die als bijnaam 'de Schim' heeft en een Hartenwringer die haar magie vooral gebruikt om te overleven in de sloppenwijken. En dan is er Kaz zelf nog, een dief die gespecialiseerd is in onmogelijke ontsnappingen.

Tijdens hun reis moeten ze dwars door vijandig Fjerda trekken en worden ze belaagd door een andere bende die op hetzelfde doel uit is, maar ook door Grisha die dankzij een mysterieuze drug een bijna onmogelijke, explosieve kracht hebben ontwikkeld. Oh, en tussendoor moeten ze ook proberen om elkaar niet te vermoorden.

Schrijver: Leigh Bardugo
Oorspronkelijke titel: Six of crows
Eerste uitgave: 2015
ISBN/EAN: 9789020679847
Ebook: 9789020633030
Uitgever: Blossom Books
Kraai & koninkrijk

Als je het spel niet kunt winnen, verander de regels...

Kaz en zijn bende hebben een missie volbracht waarvan niemand dacht dat ze hem zouden overleven - ook zijzelf niet. Maar in plaats van de beloofde vette beloning te krijgen, worden de Kraaien dubbel verraden. Ze zullen opnieuw moeten vechten voor hun leven, en met de ontvoering van een belangrijk lid van de bende is dat zwaarder dan ooit.

Terwijl Ketterdam vanwege de gevaarlijke drug jurda parem een onweerstaanbare aantrekkingskracht uitoefent op diverse wereldmachten, doen oude rivalen en nieuwe vijanden een beroep op Kaz' sluwheid en wordt de loyaliteit van de groep op de proef gesteld. Er dreigt een oorlog in de nauwe en donkere steegjes van Ketterdam - een gevecht om wraak en vergelding dat het lot van de Grisha-wereld uiteindelijk zal bepalen.

Schrijver: Leigh Bardugo
Oorspronkelijke titel: Crooked kingdom
Eerste uitgave: 2016
ISBN/EAN: 9789020679465
Ebook: 9789020631982
Uitgever: Blossom Books

De Verminkte Koning Duologie / King of Scars DuologyDe verminkte koning

Sommige geheimen zijn niet gemaakt om begraven te blijven - en sommige wonden zijn niet bedoeld om te helen...

Nikolai Lantsov heeft altijd al een talent gehad voor het onmogelijke. Niemand weet precies wat hij heeft meegemaakt tijdens de bloederige burgeroorlog in zijn land - en dat wil hij graag zo houden. Nu zijn vijanden zich verzamelen aan de verzwakte grenzen, moet de jonge koning een manier vinden om Ravka's geldkist te vullen, nieuwe allianties te vormen en de groeiende dreiging voor het eens zo grote Grishaleger stoppen.

Maar elke dag wordt een duistere kracht in hem sterker, die alles wat hij heeft opgebouwd dreigt te verwoesten. Met de hulp van een jonge monnik en een legendarische Stormblazer reist Nikolai naar alle uithoeken van Ravka, om de diepste magie op te zoeken en zo de verschrikkelijke erfenis in zijn lichaam te verslaan. Hij zal alles moeten riskeren om zijn land en zichzelf te redden.

Schrijver: Leigh Bardugo
Oorspronkelijke titel: King of scars
Eerste uitgave: 2019
ISBN/EAN: 9789463491709
Ebook: 9789463490856
Uitgever: Blossom Books
Het oordeel van de wolf

Als Fjerda's gigantische leger zich klaarmaakt om aan te vallen, moet Nikolai Lantsov alles op alles zetten om dit gevecht te winnen. Maar een duister gevaar ligt op de loer, een gevaar dat niet verslagen kan worden door een jonge koning.

Zoya Nazyalensky heeft al te veel verloren door oorlog. Ze zag haar mentor sterven en haar ergste vijand weer tot leven komen, en ze weigert nog een vriend te begraven. Nu is ze genoodzaakt haar krachten te gebruiken om zo het wapen te worden dat het land nodig heeft. Koste wat het kost.

De ondergedoken Nina Zenik riskeert ontdekt en gedood te worden terwijl ze de oorlog voert tegen Fjerda vanuit de hoofdstad. Maar haar wraakzucht kan haar land de kans op vrijheid kosten en ervoor zorgen dat haar rouwende hart nooit geneest.

Koning. Generaal. Spion. Samen moeten ze een manier vinden om een toekomst mogelijk te maken in de duisternis. Of een natie ten onder zien gaan.

Schrijver: Leigh Bardugo
Oorspronkelijke titel: Rule of wolves
Eerste uitgave: 2021
ISBN/EAN: 9789463492751
Uitgever: Blossom Books

Grishaverse DiversenBoek der heiligen

Wat doe je als in de wereld die jij geschapen hebt een bepaald boek als een soort bijbel op ieders nachtkastje ligt, en die wereld vervolgens tot leven komt in een Netflix-serie? Als je Leigh Bardugo heet, dan schrijf je dat boek vervolgens zelf en maak je er samen met je team zo’n mooie uitgave van dat hij in de serie gebruikt kan worden.

Boek der heiligen is dat boek. Al in Schim en schaduw gebruikt hoofdpersonage Alina het boek als een leidraad bij haar queeste om informatie op te zoeken over oude heiligen, en het boek blijft daarna in de hele serie terugkomen. Nu kunnen fans van de Grishaverse het boek zelf in handen houden en meelezen met de personages van hun lievelingsserie.

Schrijver: Leigh Bardugo
Oorspronkelijke titel: The lives of saints
Eerste uitgave: 2020
ISBN/EAN: 9789463492089
Uitgever: Blossom Books
De taal der doornen

Duik in een wereld van spookstadjes, donkere, hongerige wouden en pratende dieren, een wereld waar bij maanlicht duistere overeenkomsten worden gesloten. Lees over de zeemeermin die dodelijke stormen oproept en over een rivier die bereid is een door liefde verblinde jongeman te helpen, maar alleen tegen een vreselijke prijs.

Geïnspireerd door mythes, sprookjes en legenden uit de Grisha-verse schreef Leigh Bardugo dit sfeervolle boek met zes korte verhalen vol bedrog, wraak, zelfopoffering en liefde, aangevuld met prachtige illustraties van Sara Kipin.

Schrijver: Leigh Bardugo
Oorspronkelijke titel: The language of thorns
Eerste uitgave: 2019
ISBN/EAN: 9789463491228
Uitgever: Blossom Books

E-booksDe heks van Duva

Deze Ravkaanse volksvertelling is een begeleidend verhaal bij De Grisha Trilogie.

Er was een tijd dat de bossen bij Duva meisjes verslonden. Zo ging het verhaal tenminste. Maar het kan zomaar zijn dat het gevaar dichterbij huis is dan gedacht...

Schrijver: Leigh Bardugo
Oorspronkelijke titel: The witch of Duva
Eerste uitgave: 2012
Ebook: 9789020632514
Uitgever: Blossom Books
De te slimme vos

Deze Ravkaanse volksvertelling is een begeleidend verhaal bij De Grisha Trilogie.

De rust in de Ravkaanse bossen wordt flink verstoord als een meedogenloze jager en zijn mooie zuster zelfs de machtigste dieren weten te villen. Iedereen is doodsbang. Iedereen, behalve Koja. Maar of dat nou zo slim is...

Schrijver: Leigh Bardugo
Oorspronkelijke titel: The too-clever fox
Eerste uitgave: 2013
Ebook: 9789020632521
Uitgever: Blossom Books
Kleine Dolk

Deze Ravkaanse volksvertelling is een begeleidend verhaal bij De Grisha Trilogie.

De schoonheid van Yeva is zo betoverend, dat alle mannen van Ravka naar Velisyana komen om ook maar een glimp van haar op te kunnen vangen. Zelfs de prins van Ravka wil haar om haar hand vragen. Maar haar vader heeft grootste plannen met haar en schrijft een wedstrijd uit. De arme getijdekeerder Semyon heeft hier wel oren naar en vraagt de rivier, zijn enige vriend, om hulp. Maar of dat wel zo’n goed idee is...

Schrijver: Leigh Bardugo
Oorspronkelijke titel: Little Knife
Eerste uitgave: 2014
Ebook: 9789020632859
Uitgever: Blossom Books

Gerelateerde schrijvers