Boekenplank:
Kies

Boeken van Holly Black

Holly Black is in Nederland vooral bekend vanwege haar samenwerking met fantasy-schrijvers Cassandra Clare en Tony DiTerlizzi, maar ook onder haar eigen naam heeft ze vele boeken uitgebracht en meerdere prijzen in de wacht gesleept.

Meer over Holly Black

Genres: Fantasy / SF, Young Adult

Geboren: 1971

Geboorteland: Verenigde Staten

Website: Holly Black


Overzicht

 • Dief van de nacht - Book of night

Elfhame / Folk of the Air

 1. De wrede prins - The cruel prince
 2. De gevallen koning - The wicked king
 3. De verbannen koningin - The queen of nothing

Elfhame: De Erfgenaam / The Stolen Heir

 1. De gestolen erfgenaam - The stolen heir
 2. De verloren troon - The prisoner's throne

Faerie Trilogie / The Modern Faerie Tales

 1. Water - Tithe
 2. Bloed - Valiant
 3. IJzer - Ironside

Vloekwerkers / Curse Workers

 1. Witte kat - White cat
 2. Rode handschoen - Red glove
Elfhame: De Erfgenaam / The Stolen Heir
Faerie Trilogie / The Modern Faerie Tales
Vloekwerkers / Curse Workers

gedetailleerd overzicht

OverzichtDief van de nacht

We denken allemaal dat onze schaduw niets meer is dan ons lichaam dat het licht blokkeert. Maar wat als we het mis hebben?

In Charlie Halls wereld is iets bijzonders aan de hand. Net als overal hebben mensen er een schaduw, maar die schaduw maakt deel uit van hun persoonlijkheid. Ze kunnen hun schaduw naar believen aanpassen, als statussymbool of ter vermaak. Er wordt gefluisterd dat die aanpassingen grote gevolgen kunnen hebben en je zelfs je leven kunnen kosten. Toch gaan de meeste mensen graag mee in de modetrend.

Charlie is een jonge barvrouw die een extra zakcentje verdient door zich te laten inhuren voor allerhande vuile klusjes. Ze woont samen met haar vriend Vince, een lieve jongen die al zo lang als Charlie hem kent zonder schaduw door het leven gaat. Volgens haar zus Rae is dat een duidelijk teken dat er iets mis is met Vince, maar Charlie luistert niet. Tot iemand haar een flinke zak geld biedt om de moordenaar van een jonge vrouw te vinden. Het spoor voert naar niemand minder dan Vince. Ze waarschuwt hem meteen, maar de twijfel slaat toe: hoe goed kent ze hem eigenlijk?

Schrijver: Holly Black
Oorspronkelijke titel: Book of night
Eerste uitgave: 2022
ISBN/EAN: 9789022594605
Ebook: 9789402317978
Uitgever: Boekerij

Elfhame / Folk of the AirDe wrede prins

Natuurlijk wil ik zijn zoals zij. Ze zijn prachtig, als zwaarden gesmeed in een hemels vuur. Cardan is nog mooier dan de rest. Hem haat is het allermeest. Ik haat hem zo erg dat soms, als ik naar hem kijk, ik nauwelijks kan ademhalen.

Toen Jude zeven was, kwam er een vreemde man langs: een man met gekke kleren, puntige oren en een donderstem. Voor Jude wist wat er gebeurde, haalde hij een zwaard tevoorschijn en vermoordde daarmee haar ouders. Jude en haar zusjes moesten met hem mee, ver weg naar het elfenland Elfhame.

Tien jaar later is Jude een opstandige jonge vrouw. Ze heeft het zwaar in Elfhame: ze wordt gediscrimineerd om haar menselijke afkomst en soms zelf bedreigd. De arrogante prins Cardan is het ergst van allemaal, dus waarom krijgt ze het altijd zo warm als hij in de buurt is?

Het tij keert als Jude door Cardans broer, kroonprins Dain, wordt ingeschakeld als spion. Naarmate haar spionnentraining vordert, krijgt ze meer zelfvertrouwen en maakt ze nieuwe vrienden. Eindelijk lijkt ze haar plek te hebben gevonden. Maar in Elfhame is niets wat het lijkt, en wie hoog vliegt, kan diep vallen...

Schrijver: Holly Black
Oorspronkelijke titel: The cruel prince
Eerste uitgave: 2018
ISBN/EAN: 9789022589571
Ebook: 9789402314557
Uitgever: Boekerij
De gevallen koning

Jude is erin geslaagd om Cardan, de koning van Elfhame, aan haar wil te onderwerpen. Voor een jaar en een dag is hij slechts een marionet, terwijl Jude over zijn koninkrijk heerst. Meer dan ooit moet ze het hoofd bieden aan hofintriges, wisselende bondgenootschappen en aan de slinkse Cardan, die tot alles in staat is om zijn macht terug te krijgen.

Dan slaat het verraad toe, dichterbij dan Jude had kunnen vermoeden. Als ze zichzelf en haar familie in leven wil houden, zal ze de verrader moeten ontmaskeren en haar gevoelens voor Cardan in bedwang moeten houden. Terwijl Jude al haar sluwheid inzet om te overleven, tikken haar dagen op de troon onverbiddelijk voorbij.

Schrijver: Holly Black
Oorspronkelijke titel: The wicked king
Eerste uitgave: 2019
ISBN/EAN: 9789022591611
Ebook: 9789402315882
Uitgever: Boekerij
De verbannen koningin

Verbannen, krachteloos en nog even sterfelijk als altijd probeert Jude Duarte haar leven weer op te pakken. Als het verraad van Cardan haar één ding heeft geleerd, is het wel dat macht makkelijker te verwerven is dan vast te houden. Maar Jude is allesbehalve van plan zich gewonnen te geven. Als haar tweelingzus Taryn onverwacht op de stoep staat - in levensgevaar en met een afschuwelijk geheim - vormt zich het eerste idee voor een meesterlijk plan om alles te herwinnen wat Cardan haar heeft afgenomen.

Om haar zus te redden, zal Jude opnieuw moeten doordringen tot het hof van de elfen en haar gevoelens voor Cardan onder ogen moeten zien. Maar Elfhame is niet meer zoals ze het heeft achtergelaten. Het land balanceert op het randje van oorlog en zodra Jude een stap over de grens zet, raakt ze verstrikt in een bloederig politiek conflict. Terwijl een krachtige vloek wordt ontketend en de spanningen een hoogtepunt bereiken, moet Jude voor eens en voor altijd kiezen tussen haar ambitie en haar hart.

Schrijver: Holly Black
Oorspronkelijke titel: The queen of nothing
Eerste uitgave: 2019
ISBN/EAN: 9789022592847
Ebook: 9789402316537
Uitgever: Boekerij

Elfhame: De Erfgenaam / The Stolen HeirDe gestolen erfgenaam

Een onwillige prins. Een weggelopen koningin. En een zoektocht die hen allebei kan vernietigen...

Het is acht jaar geleden dat de Strijd met het Serpent beslecht werd. In het kille noorden heeft Vrouwe Noren van het Hof der Tanden de IJzige Citadel terugveroverd. Daar smeedt ze een plan om monsters van hout en sneeuw te scheppen met behulp van een oude relikwie. De zelfgemaakte wezens zullen zich gedragen als marionetten en niets lijkt Noren nog tegen te houden om haar wraak uit te voeren.

Haar dochter Suren, kroonprinses van het Hof der Tanden en de enige persoon die nog invloed op haar heeft, is gevlucht naar de mensenwereld. Net op het moment dat Suren denkt dat iedereen haar vergeten is wordt ze gevonden door niemand minder dan prins Eik, erfgenaam van Elfhame. Dit is de man waar ze ooit mee had moeten trouwen en ook de man waar ze al jarenlang een hekel aan heeft.

Eik, inmiddels zeventien, is nog even charmant, mooi en manipulatief. Hij is op een missie die hem naar het noorden zal leiden en heeft Surens hulp hard nodig. Maar als ze akkoord gaat zal ze haar hart moeten beschermen tegen de jongen die ze ooit kende en de prins die ze voor geen goud vertrouwt...

Schrijver: Holly Black
Oorspronkelijke titel: The stolen heir
Eerste uitgave: 2023
ISBN/EAN: 9789022598702
Ebook: 9789402320787
Uitgever: Boekerij
De verloren troon

Een gevangen prins. Een wraakzuchtige koningin. En een strijd die de toekomst van Elfhame zal bepalen...

Prins Eik moet boeten voor zijn verraad. Als hij wordt gevangengenomen in het ijskoude Noorden wordt hij onderworpen aan de wil van een monsterlijke nieuwe koningin. Hij zal al zijn sluwheid en charme in de strijd moeten gooien om zijn lot te ontlopen.

Koning Cardan en koningin Jude zullen er alles aan doen om hun gestolen erfgenaam terug te krijgen. Terwijl aan de andere kant van Elfhame Eik een belangrijke keuze moet maken: gaat hij proberen het vertrouwen terug te winnen van het meisje van wie hij altijd heeft gehouden, of blijft hij Elfhame trouw en overhandigt hij de noodzakelijke middelen om een einde te maken aan de oorlog? Ook als dat het einde van Wren betekent?

Nu er een nieuwe oorlog aan de horizon opdoemt draait het niet langer om wat Eik kan doen om iedereen van wie hij houdt in leven te houden. De vraag is eerder wie hij zal verdoemen om er heelhuids aan te ontsnappen...

Schrijver: Holly Black
Oorspronkelijke titel: The prisoner's throne
Eerste uitgave: 2024
ISBN/EAN: 9789022598603
Ebook: 9789402322934
Uitgever: Boekerij

Faerie Trilogie / The Modern Faerie TalesWater

Als je bij Faeries denkt aan zachtaardige sprookjesfiguren, dan moet ik je teleurstellen. Deze Faeries zijn sinistere, verwilderde schepsels die enkel chaos aanrichten. Chaos die je met een beetje pech je leven kan kosten.

Als klein meisje had Kaye drie Faerievrienden van wie ze dacht dat ze denkbeeldig waren. Als ze jaren later een zwaargewonde Faerie aantreft en zijn leven redt, realiseert ze zich dat de fantasiewereld uit haar jeugd maar al te echt is - en gevaarlijker dan ze ooit had kunnen vermoeden.

Tegen wil en dank raakt Kaye verstrikt in een eeuwenoude machtsstrijd tussen twee rivaliserende Faerierijken. Voor hen is ze slechts een pion in een strijd die haar dood zou kunnen worden. Kaye is echter niet van plan zich zomaar gewonnen te geven, en roept de hulp in van een mythisch waterwezen. Maar in het land van de Faeries heeft alles een prijs.

Schrijver: Holly Black
Oorspronkelijke titel: Tithe
Eerste uitgave: 2002
ISBN/EAN: 9789022593523
Ebook: 9789402317114
Uitgever: Boekerij
Bloed

De zeventienjarige Valerie is haar leven zat en besluit van huis weg te lopen naar New York. Daar kan ze ontsnappen aan haar verleden en het leven dat haar heeft verraden. Vol hoop op een betere toekomst en met een nieuwe identiteit voegt ze zich bij een groep krakers die zich in het ondergrondse metrostelsel hebben verscholen.

Maar Vals nieuwe vrienden hebben iets magisch. Wanneer een van hen haar weet over te halen om de schuilplaats van een mysterieus schepsel op te sporen, komt ze achter hun ware gezicht. Val zal verscheurd worden tussen haar gloednieuwe affectie voor het eervolle wezen waarop ze moest jagen en haar angst voor de monsters waar haar vrienden langzaam in veranderen.

Schrijver: Holly Black
Oorspronkelijke titel: Valiant
Eerste uitgave: 2005
ISBN/EAN: 9789022594445
Ebook: 9789402317787
Uitgever: Boekerij
IJzer

In het rijk van de Faeries is het moment van Roibens kroning aangebroken. Kaye is van één ding zeker - haar liefde voor deze koning. Maar als ze, dronken van de Faeriewijn, hem haar liefde verklaart, stuurt hij haar op een onmogelijke queeste. Ze zal hem nooit meer kunnen zien of spreken, tenzij ze datgene kan vinden wat absoluut niet bestaat: een Faerie die een leugen kan vertellen.

Verslagen besluit Kaye naar huis te gaan en de waarheid aan haar moeder te vertellen - dat ze een wisselkind is dat jaren geleden is omgeruild voor Ellens menselijke dochter. Woedend stuurt haar moeder Kaye terug naar de Fairiewereld om het mensenkind te vinden waarmee zij is verwisseld. Maar aan het hof van de Faeries gonst het van de intriges en leugens, en al snel is Kaye wederom een pion in een veel groter complot.

Kan een enkele pixie het, in een machtsspel van listen en wapens, opnemen tegen een koninkrijk?

Schrijver: Holly Black
Oorspronkelijke titel: Ironside
Eerste uitgave: 2007
ISBN/EAN: 9789022595503
Ebook: 9789402318326
Uitgever: Boekerij

Vloekwerkers / Curse WorkersWitte kat

Ontkomt Cassel aan de vloek van zijn familie?

Cassel, een jongen van zeventien, komt uit een familie van vloekwerkers - mensen die de macht hebben om met slechts één vingeraanraking emoties, herinneringen, geluk of zelfs een heel leven te manipuleren. Vloekwerk is verboden en de familie van Cassel bestaat uit bedriegers en oplichters. Cassel is geen vloekwerker, hij is de enige normale in de familie. Op een klein detail na: drie jaar geleden heeft hij zijn beste vriendin Lila vermoord.

Sindsdien heeft Cassel zijn uiterste best gedaan om op te gaan in de menigte. Maar er komen barstjes in zijn façade wanneer hij begint te slaapwandelen. In zijn nachtmerries verschijnt steeds een witte kat die hem om hulp vraagt. Ook om zich heen ontdekt Cassel steeds meer verontrustende dingen, zoals het vreemde gedrag van zijn broers, die iets voor hem geheimhouden.

Als Cassel vermoedt dat hij deel uitmaakt van een enorme zwendelarij, moet hij zijn herinneringen stuk voor stuk ontrafelen en de zwendelaars ontmaskeren.

Schrijver: Holly Black
Oorspronkelijke titel: White cat
Eerste uitgave: 2010
ISBN/EAN: 9789047517009
Ebook: 9789000303205
Uitgever: Van Goor
Rode handschoen

Vindt Cassel de moordenaar van zijn broer?

Vloekwerk en oplichterij, magie en maffia gaan hand in hand in de wereld van Cassel Sharpe. Hij dacht altijd dat hij een gewone jongen was, totdat hij ontdekte dat zijn broers zijn herinneringen manipuleren.

Nu kent hij de waarheid: hij is de machtigste vloekwerker van allemaal. Met één simpele aanraking kan hij alles en iedereen in iets anders veranderen. Zo werd zijn geliefde Lila een witte kat. Sinds ze weer menselijk is, heeft Cassels moeder Lila vervloekt om van hem te houden. Als Lila's liefde net zo nep is als de verzonnen herinneringen van Cassel, kan hij niks geloven van wat zij zegt of doet.

Dan wordt Cassels oudste broer vermoord en dwingen The Feds Cassel om de enige aanwijzing te ontmaskeren - een mysterieuze vrouw met rode handschoenen die gezien is op de plek des onheils. Maar ook de maffia is op zoek naar Cassel. Hij moet hen alle twee een stap voor blijven om te overleven. Maar waar kan hij heen als hij zelfs zichzelf niet kan vertrouwen?

Schrijver: Holly Black
Oorspronkelijke titel: Red glove
Eerste uitgave: 2011
ISBN/EAN: 9789000314430
Ebook: 9789000314447
Uitgever: Van Goor