Boekenplank:
Kies

Boeken van Dörthe Binkert

Meer over Dörthe Binkert

Genre: Roman

Geboren: 1949

Geboorteland: Duitsland

Website: Dörthe Binkert


Overzicht

  • Over de zee - Weit übers Meer

Non-Fictie

  • De helft ligt nog voor me - Ein Gesicht das zu mir passt
  • Melancholie - Die Melancholie ist eine Frau
  • Vrouwen onder één dak - Frauen, die mit Frauen leben
Overzicht

gedetailleerd overzicht

OverzichtOver de zee
Een krantenkop uit 1904: 'Verstekeling (vrouw in avondjurk) steekt op veerboot oceaan over, zonder enige bagage', was de inspiratiebron voor deze roman.

De mysterieuze vrouw is Valentina Meyer, die in een opwelling een diner bij vrienden in Antwerpen verlaat. Ze is gekleed in een prachtige, witte avondjurk. Valentina's aanwezigheid aan boord brengt veel teweeg.

Tijdens de reis naar New York leert ze verschillende passagiers kennen. De kapitein, die zich over haar ontfermt, maar daar wel iets voor terug wil. Billie Henderson, de maîtresse van een Amerikaanse zakenman. En vooral broer en zus Thomas en Victoria Witherspoon.

Victoria is tien jaar ouder dan Thomas, heeft altijd voor hem gezorgd en kan het niet verdragen dat hij verliefd wordt op Valentina. Door de ogen van de medepassagiers ontdekt de lezer stukje bij beetje welk verhaal er achter Valentina schuilt en wat haar ertoe bracht halsoverkop te vluchten uit Antwerpen...
Schrijver: Dörthe Binkert
Oorspronkelijke titel: Weit übers Meer
Eerste uitgave: 2008
ISBN/EAN: 9789022551066
Uitgever: Boekerij

Non-FictieDe helft ligt nog voor me
'Ik keek in de spiegel en vond dat ik wel eens ontevredener over mezelf was geweest. Maar ik was ook radeloos. Het was niet de radeloosheid van de jeugd, van een nog niet geleefd leven. Het gezicht dat mij aankeek, vertoonde hoeken en lijnen die tot uitdrukking brachten wat achter mij lag. Maar in dat gezicht was ook nog plaats voor andere rimpels. Welke uitdrukking wilde ik mijn gezicht nog meer geven? Plotseling had ik de indruk dat ik, als vrouw van veertig, even radeloos was als andere vrouwen van mijn leeftijd. Ook bij hen zag ik crises, nadenkendheid, aarzeling.'

De 'ijzige vrijheid' waaraan vrouwen zich tegenwoordig blootstellen brandt op hun huid, en de nieuwe eenzaamheid laat hen soms ook rillen van kou. Vrijheid - ook de vrijheid om zichzelf te verwerkelijken - is een uitdaging.

De gesprekken in dit boek geven momenten weer uit het leven van tien vrouwen, die, naast een vergelijkbare leeftijd, op het eerste gezicht maar één ding gemeenschappelijk hebben: dat zij zich afvragen welke plannen zij ooit met zichzelf hadden, wie zij zijn geworden en welke verlangens zij voor hun heel persoonlijke toekomst koesteren.
Schrijver: Dörthe Binkert
Oorspronkelijke titel: Ein Gesicht das zu mir passt
Eerste uitgave: 1990
ISBN/EAN: 9789026312656
Uitgever: Ambo | Anthos
Melancholie
Uitgaand van persoonlijke ervaringen houdt Dörthe Binkert een warm pleidooi voor het recht van vrouwen op melancholie: 'Als vrouwen de melancholie hervinden als een noodzakelijk tegenwicht voor vreugde en levenslust, krijgt de depressie weinig kans.'

In het leven van vrouwen bestaan verschillende cesuren, breuken die verwerkt moeten worden. De meest troostrijke metgezel in zulke crises van onze identiteit is de rouw, het bewuste afscheid nemen - niet alleen van mensen en dingen, maar van eigenschappen die ten grondslag liggen aan het zelfbegrip van vrouwen. In de melancholische stemming wordt ook het nieuwe voorbereid: het noodzakelijke afscheid is tevens de aanzet tot onvermijdelijke verandering.

Dit boek huldigt het standpunt dat een zekere mate van melancholie depressies verhindert, en dat veel vrouwen die zichzelf depressief vinden of daarvoor worden aangezien, helemaal geen therapie nodig hebben.
Schrijver: Dörthe Binkert
Oorspronkelijke titel: Die Melancholie ist eine Frau
Eerste uitgave: 1995
ISBN/EAN: 9789055150656
Uitgever: Van Gennep
Vrouwen onder één dak
Dat kan toch niets zijn: vrouwen die met vrouwen samenleven. 'Dat zijn geen stellen maar drellen.' 'Die hebben geen man kunnen krijgen.' 'Die zijn bang voor mannen.' 'Allemaal frustratie. Noodoplossingen.' Meningen van mannen, vooroordelen, ressentiment.

En wat denken vrouwen? Het onderwerp is actueel; veel vrouwen zoeken naar een alternatief voor huwelijk of alleen wonen, hoewel daar in het openbaar nauwelijks over wordt gesproken. Haast elke vrouw vraagt zich weleens af hoe het zou zijn om met een vrouw samen te wonen.

Dörthe Binkert praat in dit boek met vrouwen die de sprong hebben gewaagd. Haar gesprekken met samenwonende vriendinnen, zusters, stellen, moeders en dochters zijn een uitnodiging om eens na te denken over eigen leven en samenleven, om zich met een van de voorbeelden te identificeren of om een eigen 'model op maat' te ontwikkelen, gebaseerd op eigen verlangens, verwachtingen en ideeën.

Veel relaties van vrouwen die met vrouwen samenwonen, functioneren verbazingwekkend goed. De gesprekken in dit boek verbreden onze horizon en geven hoop, doordat ze inspireren tot een rijker en energievoller leven; ze doen ons beseffen dat het leven zelf de spannendste verhalen schrijft. Ze moeten alleen verteld worden.
Schrijver: Dörthe Binkert
Oorspronkelijke titel: Frauen, die mit Frauen leben
Eerste uitgave: 1993
ISBN/EAN: 9789026312823
Uitgever: Ambo | Anthos

Gerelateerde schrijvers