Boekenplank:
Kies
 • Home
 • B
 • Patrick de Bruyn

Boeken van Patrick de Bruyn

Patrick de Bruyn heeft psychologie gestudeerd. Hij won met zijn boeken diverse prijzen, waaronder meerdere keren de Hercule Poirotprijs voor beste Vlaamse misdaadroman van het jaar.

Meer over Patrick de Bruyn

Genre: Mysterie / Spanning / Thriller

Geboren: 1955

Geboorteland: België


Overzicht

 • Buren
 • De vrouw die liefhad
 • File
 • Fine fleur
 • Hoog spel
 • Indringer
 • Passie
 • Verdoemd
 • Verliefd
 • Verminkt
 • Vermist
 • Vermist / Verkort

Katelijne

 1. Dodelijk verlangen
 2. Charly

Mijnheer Adam

 1. Slaapwel
 2. Eeuwig nacht

gedetailleerd overzicht

OverzichtBuren
Tomas heeft het allemaal: een fijn gezin, een topbaan in het bedrijf van zijn schoonvader, genoeg geld voor een fraaie villa, auto's, reizen en vooral: genoeg tijd om door te brengen met zijn vrouw Gisèle en zijn kinderen Lianne en Jack.

Op een dag herkent hij een man van wie hij weet dat die al vijftien jaar dood is. Tomas reageert ontzet: als de man nog leeft, is dat een tijdbom onder zijn comfortabele leven.

Even later ontmoet hij ook zijn vroegere buurmeisje Kimberley, op wie hij als tiener al dolverliefd was, maar die hij van de ene op de andere dag nooit meer heeft willen terugzien. Waarom niet? Kimberley wil na vijftien jaar nog steeds een antwoord op die vraag.

Tomas wordt geconfronteerd met een verleden dat hij voorgoed had willen vergeten. Maar niets is zo moeilijk als een geheim tot in je graf meedragen.
Schrijver: Patrick de Bruyn
Eerste uitgave: 2014
ISBN/EAN: 9789022330692
Ebook: 9789460414541
Uitgever: Manteau
De vrouw die liefhad

Liefde en haat liggen dodelijk dicht bij elkaar...

Alice komt niet ongehavend uit een bittere vechtscheiding, maar behoudt toch het hoederecht over haar enige tienerdochter. Ze pikt de draad weer op, gaat 's avonds verhalen schrijven en kent algauw succes als thrillerauteur.

Dochter Emma is geen doetje, heeft lak aan de school en ziet voor zichzelf een illuster bestaan als vlogger en influencer, maar dat lukt niet zonder financiële steun. Alice aanbidt haar dochter en doet er alles aan om haar te helpen, maar Emma is onverzadigbaar. Dan ontmoet Alice toevallig een nieuwe liefde. En valt er een dode.

Schrijver: Patrick de Bruyn
Eerste uitgave: 2020
ISBN/EAN: 9789492958488
Ebook: 9789492159038
Uitgever: Horizon
File
'Op de E40 in de richting van de kust gebeurden verschillende ongevallen. Er staat een file. Het is al aanschuiven vanaf Brussel.'

De vakantie-uittocht loopt volledig in het honderd. De verkeersellende is compleet. Terwijl het asfalt smelt onder de loden zon. Dan ontploft de lpg-tank van een auto in de file. Er vallen dodelijke slachtoffers en verschillende zwaargewonden.

De auteur van dit boek ontdekt dat er een verband bestaat met andere dodelijke verkeersongevallen in de file. Hij brengt onmiddellijk de politie op de hoogte. Maar die gelooft hem niet. En de media zijn niet geïnteresseerd.

Als hij beseft dat hij het volgende slachtoffer moet worden, besluit hij om zijn verhaal op te schrijven.
Schrijver: Patrick de Bruyn
Eerste uitgave: 1998
ISBN/EAN: 9789022325353
Uitgever: Manteau
Fine fleur

Amy heeft het klamme gevoel dat iemand haar voortdurend in de gaten houdt. Al heeft ze daar geen concrete aanwijzingen voor. Tot ze op een avond thuiskomt. En een wildvreemde man bij haar heeft ingebroken. Zijn niet mis te verstane boodschap is: ‘Blijf ver weg van John Duchateau als je wilt blijven leven.’

John is binnengedrongen in het duistere hart van de Europese macht. Waar er over Europese wetten wordt gestemd en waar lobbyisten elkaar de tent uit vechten om de parlementariërs voor de kar van hun buitensporig rijke clientèle te spannen. Maar John maakte een fatale fout. En de bende die hij dreigt te ontmaskeren kent maar één manier om hem te stoppen: Amy treffen.

In een wereld van elegante cocktailparty’s, van wilde feestjes achter gesloten deuren en van achterkamertjes, gaan Amy en John de confrontatie aan met de fine fleur van de Europese politici.

Schrijver: Patrick de Bruyn
Eerste uitgave: 2024
ISBN/EAN: 9789463377386
Uitgever: Pelckmans
Hoog spel

Amy is na jaren opnieuw aan het daten. Met John klikt het perfect. Tot hij plots niets meer van zich laat horen. Hij lijkt van de aardbodem verdwenen. Amy is compleet overstuur. Haar vriendinnen helpen haar eroverheen: een typisch geval van ghosting, ja toch? Geen tijd en gepieker meer aan verspillen. Zoveel is duidelijk.

Tot de politie voor haar deur staat. Of zij Jan Vandecasteele kent… Hij wordt vermist. Nee, nooit van gehoord. Maar hij lijkt wel sprekend op haar John Duchateau. Ja, natuurlijk staan haar berichten in zijn telefoon. Natuurlijk vinden ze haar vingerafdrukken in zijn flat. Maar gedoopt in zijn bloed? En heeft Amy misschien een verklaring voor het fortuin dat hij recent op haar bankrekening heeft gestort?

Heeft Amy hem vermoord? Moet zij op zoek naar de vermiste John om haar onschuld te bewijzen? Dan ontmoet ze iemand die haar daarbij in elk geval kan helpen. Toevallig?

Amy beseft dat alles nog veel ingewikkelder is dan het lijkt in deze onvoorspelbare, psychologische thriller die de lezer onderdompelt in de wereld van de nieuwe jetset, waarin de grens tussen legitiem en crimineel flinterdun is.

Schrijver: Patrick de Bruyn
Eerste uitgave: 2021
ISBN/EAN: 9789464012194
Uitgever: Pelckmans


Indringer
Claire is een ambitieuze vrouw en heeft een drukke baan. Nu geniet ze, samen met haar man en dochtertje, van een heerlijke vakantie in Spanje. Tot haar dochtertje op klaarlichte dag verdwijnt. De ontvoerders gaan even ingenieus als pervers te werk. Maar nadat Claire op al hun eisen is ingegaan, wacht haar een onthutsende verrassing.

Niets is nog als voorheen. Iemand is voorgoed haar leven binnengedrongen en ontneemt haar, langzaam maar zeker, alles wat haar lief is. Wie? En waarom?

Het antwoord op die vragen is een puzzel die de lezer meevoert naar Hongkong en Genève, naar de voet van de Kilimanjaro en naar het eiland Sint-Maarten in de Caraïben.
Schrijver: Patrick de Bruyn
Eerste uitgave: 2000
ISBN/EAN: 9789022323281
Ebook: 9789460410413
Uitgever: Manteau
Passie

De getuigen zijn formeel, de politie is overtuigd. Terwijl u uitschreeuwt dat u er niets mee te maken hebt.
Of toch?

U kent de dader zelfs, maar u hebt geen enkel bewijs. Integendeel. Alle bewijzen die u aanvoert, worden tegen u gebruikt.
En dan is er maar één uitweg. Onderduiken. Maar net dat is het overtuigende bewijs van uw schuld.
Of toch niet?

U kunt niemand meer vertrouwen.
Of kan beter niemand ú nog vertrouwen?

Dat is net de vraag in Passie

Schrijver: Patrick de Bruyn
Eerste uitgave: 2008
ISBN/EAN: 9789022322505
Ebook: 9789460410420
Uitgever: Manteau
Verdoemd
Achter het stuur in de warme auto voelt ze pas hoe moe ze is. Een baan combineren met een privéleven valt lang niet altijd mee. Ze is bekaf, En ze heeft haast. Maar de chauffeur van de auto voor haar lijkt alle tijd van de wereld te hebben,. Ze ziet eindelijk de kans schoon om langs hem heen te schieten.

Maar plots. Voor haar! Een vrouw met een hoofddoek en een meisje steken de straat over! Ze remt nog. Te laat. Ze hoort amper het geluid van de aanrijding. Maar de vrouw tolt en valt neer. En het dekentje dat ze tegen zich aangeklemd hield, ligt op het zebrapad. Roerloos.

'Nee! Nee!' 'Doorrijden!' In een fractie van een seconde verandert een leven in een heel leven lang achterom kijken.
Schrijver: Patrick de Bruyn
Eerste uitgave: 2006
ISBN/EAN: 9789022319284
Ebook: 9789460410437
Uitgever: Manteau
Verliefd
Hij was nooit van plan geweest verliefd op haar te worden. Op een dag overkwam het hem gewoon. Eerst leek ze zijn ingehouden geflirt te beantwoorden. Toen hij het haar had bekend, vond ze hem prettig gestoord. Maar ze had er geen erg in gehad. Ze leek zelfs aangenaam verrast. Gewoon onschuldig genieten, daarover waren ze het eens. Zonder vragen. Zonder geneuzel over het leven dat ze écht leidden. Gewoon genieten van de passie, die gedoemd was te verdwijnen. Zo helder konden ze allebei nog wel denken.

Tot zij hun afspraakje mist en plots verdwijnt. In het niets. Haar niet afgesloten auto met de sleutels erop en haar gsm zijn de enige aanwijzingen dat ze op nauwelijks vijftig meter van hun rendez-vous is gestrand. Zal hij de politie waarschuwen? Maar dan moet hij hun geheim prijsgeven. Er is helemaal niets gebeurd tussen hen, maar wie gelooft dat?

Pas dan stelt hij zich de vraag die hij zich zoveel eerder had moeten stellen: wie was zij dan? Van alle vrouwen ter wereld was uitgerekend zij zijn leven binnengestapt.
Schrijver: Patrick de Bruyn
Eerste uitgave: 2007
ISBN/EAN: 9789022321324
Ebook: 9789460410444
Uitgever: Manteau
Verminkt
Onderweg naar huis klungelt Peter Bressing met zijn gsm en hindert daarbij een terreinwagen met twee jonge heethoofden. De volgende kilometers lijkt het alsof die twee hem uit wraak van de weg willen rijden. Peter Bressing kan nipt ontsnappen en komt er met de schrik van af. Of lijkt dat maar zo?

Thuis halen zijn onschuldige plagerijtjes met zijn vrouw Suzanne en dochter Laura weer de bovenhand. Maar vóór het filmavondje met zijn gezin wil hij nog van de vervelende maaibeurt af en rijdt de grasmaaier in de tuin. De garagedeur blijft openstaan. En dan gebeurt het onverstelbare. Een overval met gijzeling. Een verschrikkelijke nachtmerrie. En er is niets dat Peter Bressing kan doen om Suzanne en Laura te helpen. Of toch?

Peter Bressing zoekt met alle geweld de belangstelling van de pers. Maar zo sleurt hij zijn gezin mee in een spiraal van waanzin.
Schrijver: Patrick de Bruyn
Eerste uitgave: 2004
ISBN/EAN: 9789022317952
Ebook: 9789460410451
Uitgever: Manteau


Vermist
Judith Temmerman wordt ongerust, ze begrijpt niet waarom haar man René nog niet thuis is. Hij heeft haar gezegd dat hij voor een paar dagen naar Londen moest voor de zaak. Maar al snel wordt duidelijk dat hij niet meer voor het bedrijf werkt. Dat hij een paar weken eerder werd ontslagen! Judith trekt op onderzoek uit.

Boekhouder René Temmerman werd weggepest. Hij was niet cool genoeg. Zo ging dat nu eenmaal in de blitse dotcom-economie. Hij kon zijn ontslag niet aan, hij durfde het niet aan zijn vrouw te vertellen en René vluchtte...

Als de politie Judith vertelt dat haar man in een hotelletje bij Parijs verbleef... en dat hij onder de neergestorte Concorde is omgekomen, wordt de wat saaie huisvrouw een gedreven weduwe die de laatste weken van haar man wil reconstrueren en er een eigen agenda op nahoudt.

En dan begint een mysterieus gepest aan het adres van een ex-collega van René. Eerst vrij onschuldig, maar steeds dreigender. Wie is haar belager? En gaat het om wraak? Kandidaten genoeg om 'die feeks met haar teflon vel' de stuipen op het lijf te jagen.
Schrijver: Patrick de Bruyn
Eerste uitgave: 2001
ISBN/EAN: 9789022316030
Ebook: 9789460410468
Uitgever: Manteau
Vermist / Verkort

Vermist

Een boekhouder met een rimpelloze staat van dienst wordt gepest door zijn nieuwe collega's. Pas wanneer ze het spel echt grof spelen, weert hij zich. Hij gaat echter door het lint en wordt op staande voet ontslagen. Hij schaamt zich zo diep voor zijn ontslag dat hij het aan niemand durft te vertellen. Zelfs niet aan zijn vrouw. Die vernedering kan hij niet aan en elke dag gaat de ex-boekhouder, zoals altijd, 's ochtends de deur uit en komt 's avonds weer thuis. Maar de maskerade is onmogelijk vol te houden en op een dag verdwijnt hij. Spoorloos. Zijn vrouw, een brave huismoeder met een vrij kleurloos bestaan sinds de kinderen het huis uit zijn, is ontredderd.

Verkort

Deze uitgave van Vermist wordt aangevuld met vier prachtige korte verhalen van de koning van de psychologische spanning. Vier topverhalen die stuk voor stuk parels van een meester-observator zijn. De Bruyn: 'Een kort verhaal schrijven is even moeilijk als een volledig boek. Moeilijker zelfs. Je wilt evenveel spanning, maar het moet op minder bladzijden. Maar het is wel wat ik het liefste schrijf.'

Schrijver: Patrick de Bruyn
Eerste uitgave: 2015
ISBN/EAN: 9789022332078
Uitgever: Manteau

KatelijneDodelijk verlangen
Op een dag, nadat ze elkaar jaren niet meer hebben gezien, ontmoet Katelijne haar jeugdvriend George. Ze storten zich in een hartstochtelijk avontuur van blinde passie. Maar uitgerekend dan wordt Katelijne brutaal wakker geschud wanneer ze erachter komt dat haar puberdochter Charlotte - die zich graag Charly laat noemen - op het verkeerde pad is.

Om haar dochter voor vervolging te beschermen en haar affaire met George geheim te houden neemt Katelijne haar toevlucht tot leugens en komt in een eindeloze spiraal terecht. Wat volgt is een zenuwslopend schimmenspel van een moeder die haar tienerdochter uit de handen van de politie tracht te houden, en haar dochter die dat zonder het te weten tegenwerkt.

Moeder en dochter kunnen elkaar niet vertellen dat ze geheimen hebben ontdekt die de toekomst van het gezin kunnen verwoesten. Als het noodlot toeslaat, blijft Katelijne achter met een immens schuldgevoel en de pijn dat ze toch verder moet met haar leven. Ze zoekt een opening naar een nieuw leven, maar vooraf moet ze nog een rekening vereffenen.
Schrijver: Patrick de Bruyn
Eerste uitgave: 2010
ISBN/EAN: 9789022326497
Ebook: 9789460411410
Uitgever: Manteau
Charly
Wraak serveer je het best ijskoud...

Charly is een meisje van achttien. Ze heeft in haar jeugd vreselijke gebeurtenissen meegemaakt, maar daarmee is ze in het reine. Zegt ze. Charly en Allison studeren allebei psychologie. Razend knappe Allison staat graag in het middelpunt van de belangstelling, terwijl Charly liever niet opvalt. Op een dag zoekt Allison contact met de engelachtig mooie Charly. Hoewel ze elkaars tegenpolen zijn, vinden ze elkaar in een stoeierige relatie.

Sven en Melissa wonen sinds kort in hun eigen huis in een rustige verkaveling. Een droom die uitkomt en een paradijs voor hun dochtertje Amanda. Door hun nieuwe huis kunnen ze zich maar weinig uitjes veroorloven, maar op een dag besluiten ze zichzelf op een intiem etentje te trakteren. Als Melissa in de loop van de avond naar de babysit thuis belt, krijgt ze geen antwoord.
Schrijver: Patrick de Bruyn
Eerste uitgave: 2013
ISBN/EAN: 9789022329023
Ebook: 9789460414121
Uitgever: Manteau

Mijnheer AdamSlaapwel
De gepensioneerde mijnheer Adam heeft wat spaarcenten en doet daar niet geheimzinnig over. Hij mag graag verkondigen dat hij een levensgenieter is. Alleen, sinds zijn vrouw overleden is, heeft hij niemand meer om samen mee te genieten.

Met een bankencrisis die verder toeslaat, belastingen die steeds dieper inhakken op inkomens en banken die slechts geld lenen aan wie al geld heeft, lijkt de alleenstaande weduwnaar voor velen een interessant individu. Iedereen in het slaperige stadje weet wie allemaal op zijn spaarcenten uit is. Alleen mijnheer Adam denkt dat ze voor zijn natuurlijke charme vallen.

De zaken worden gecompliceerd voor de gegadigden als een oude bekende uit het buitenland terugkeert. En het wordt helemaal ingewikkeld als er een moord gebeurt. Hoe snel iedereen zich ook uit het ingewikkelde kluwen van hebzucht zonder scrupules wil terugtrekken, de moordenaar zal gevat worden. En het aantal verdachten is niet groot.
Schrijver: Patrick de Bruyn
Eerste uitgave: 2015
ISBN/EAN: 9789022331316
Ebook: 9789460414688
Uitgever: Manteau
Eeuwig nacht

Na enkele spectaculaire verkeersongevallen overlijdt de oude, exuberante mijnheer Adam totaal onverwacht in het ziekenhuis. Zijn testament onthult oplichting, fraude en een femme fatale die mijnheer Adam in een sluw web van intriges vakkundig heeft gepluimd. Waren de opeenvolgende ongevallen toeval?

Kleindochter Elise is er van overtuigd dat haar grootvader uit de weg werd geruimd om zijn erfenis sneller buit te maken en vreest dat hij niet het enige slachtoffer is. Voor mijnheer Adam is het eeuwig nacht, maar Elise is vastbesloten elke steen om te draaien om alsnog gerechtigheid te krijgen.

Schrijver: Patrick de Bruyn
Eerste uitgave: 2019
ISBN/EAN: 9789492958464
Ebook: 9789492958471
Uitgever: Horizon

Gerelateerde schrijvers