Boekenplank:
Kies
 • Home
 • K
 • Martine Kamphuis

Boeken van Martine Kamphuis

Martine Kamphuis studeerde geneeskunde. Ze is werkzaam als psychiater en gespecialiseerd in de behandeling van mensen met gedragsstoornissen.

Meer over Martine Kamphuis

Genre: Mysterie / Spanning / Thriller

Geboren: 1963

Geboorteland: Nederland


Overzicht

 • De kliniek
 • De nieuwkomer
 • Ex
 • Kift
 • Mist
 • Vrij
 • Ziek
 • Zwemmen

Wynona Post (WP)

 1. Sterrenstof
 2. Alibi
 3. Spiegelbeeld
 4. Zondebok

Jeugdboeken

 • Dit mag niemand weten
 • Drie is te veel
 • Goud dat blinkt
 • Vertrouw je mij?
 • Vlinder

Daf en Ernst

 1. De weeshuisbende
 2. Nacht over Ameland
 3. De bende van Burgh Haamstede

gedetailleerd overzicht

OverzichtDe kliniek

Sanne gaat in een tbs-kliniek werken en ontdekt gevaarlijke geheimen...

Na haar artsexamen neemt Sanne Molenaar een baan aan in een tbs-kliniek. Met een aantal collega’s kan ze goed opschieten, maar anderen zijn nauwelijks te onderscheiden van de patiënten. Machtspelletjes en intimidatie zijn aan de orde van de dag. Als Sanne in een gevaarlijke situatie belandt en daar vervolgens zelf de schuld van krijgt, wil ze het liefst vertrekken. Maar ze heeft intussen iets ontdekt wat de weg terug onmogelijk maakt...

Schrijver: Martine Kamphuis
Eerste uitgave: 2020
ISBN/EAN: 9789461094681
Ebook: 9789461094629
Uitgever: De Crime Compagnie
De nieuwkomer

Wat moet Sanne doen als een gevaarlijke tbs'er te veel vrijheid krijgt?

Alles staat op zijn kop in de tbs-kliniek waar Sanne werkt. Annabella, de nieuwe leidinggevende, lijkt haar voorganger Karel weg te willen werken en ze geeft een nieuwe patiënt die niet met Sanne wil praten zijn zin. Ook als een wraaklustige serieverkrachter haar treitert, krijgt Sanne geen steun.

Wanneer Sanne ontdekt dat Karel dood is en dat een ongeluk genoemd wordt, is de maat vol. Ze gaat op onderzoek uit en roept daarmee onbedoeld het noodlot over zich af...

Schrijver: Martine Kamphuis
Eerste uitgave: 2024
ISBN/EAN: 9789461098160
Ebook: 9789461098313
Uitgever: De Crime Compagnie
Ex
Ook als Jet bruusk de straat op wordt gezet door haar vriend Olivier kan ze hem niet loslaten. Olivier, haar ideale hunk, kan niet stuk. Haar gedachten blijven rond haar ex cirkelen. Tot er een andere man in haar leven opduikt, een psychiater, die haar helpt orde op zaken te stellen. Dan gaan bij Jet langzaam de ogen open. Of toch niet?

'Mensen zien wat ze willen zien' is het terugkerende motief in het boek, waarin blijkt hoe weinig greep mensen hebben op hun wereld. Martine Kamphuis speelt in Ex, een thriller die zich voltrekt in de wereld van de psychiatrie, behendig met de verwachtingen van de lezer. En met psychologisch vernuft laat ze de vraagtekens tot het bittere eind staan...
Schrijver: Martine Kamphuis
Eerste uitgave: 2007
ISBN/EAN: 9789029564854
Ebook: 9789029568616
Uitgever: De Arbeiderspers
Kift
In Kift ontspint zich tegen het decor van de bekende site voor thrillerliteratuur Crimezone een angstaanjagend web van afhankelijkheden en persoonsverwisselingen.

Een onbekende doet er alles aan om het debuut van Annabel Aalbers, een zelfverzekerde jonge schrijfster, tot een overdonderend succes te maken. Wat is het ware motief achter deze griezelige, grenzeloze toewijding?

Julia Mathijsse ontdekt een vreselijk geheim: Arjan, de liefde van haar leven, heeft het met haar dochter aangelegd. Niet veel later wordt zij opgepakt voor moord, alleen blijkt het niet om Arjan, maar om een onbekend slachtoffer te gaan. Wie is de vermoorde man?

De twee verhaallijnen in Kift brengen in hoog tempo onverwachte, onvoorspelbare verbindingen tussen liefde en haat, mannen en vrouwen en bovenal tussen moeders en dochters aan het licht. De vraag is: waar eindigt moederliefde?
Schrijver: Martine Kamphuis
Eerste uitgave: 2008
ISBN/EAN: 9789029566186
Ebook: 9789029578028
Uitgever: De Arbeiderspers
Mist
Als Carlo in Utrecht op kamers gaat om medicijnen te gaan studeren, komt hij in een bijzonder studentenhuis terecht: Bothar. De huisgenoten zijn idealistisch, ze willen zich samen inzetten voor een betere wereld. Malika, een bloedmooie theologiestudente, lijkt hierin de leiding te hebben. Carlo valt als een blok voor haar. Dan komt hij erachter dat Zeno, een eerdere bewoner van Bothar, onder dubieuze omstandigheden gestorven is.

Als de bewoners van Bothar samen naar Ameland gaan om daar Oud en Nieuw te vieren, gaat Carlo steeds meer aan zijn huisgenoten twijfelen. Achter de mooie buitenkant van de studenten van Bothar gaan diepe wonden uit het verleden schuil. Allemaal hadden ze wel een motief om Zeno uit de weg te willen ruimen. Dan gebeurt er iets op het besneeuwde eiland waardoor het tot Carlo doordringt dat hijzelf misschien ook gevaar loopt...
Schrijver: Martine Kamphuis
Eerste uitgave: 2012
ISBN/EAN: 9789461090645
Ebook: 9789461090850
Uitgever: De Crime Compagnie


Vrij
Jarenlang gaat Linde gebukt onder een huwelijk met een man die meer over haar verleden weet dan haar lief is. Eenmaal aan de wurggreep van haar eerste huwelijk ontsnapt, smeedt ze plannen voor het grote geluk. De droomkandidaat is snel gevonden. Nu kan niets de verwerkelijking ervan nog in de weg staan. Behalve zijn vrouw... Nog één stap en de ware vrijheid is binnen handbereik. Of toch niet?

Hoe kan het dat de Libelle-lezende Linde in een koelbloedige serial killer verandert? Is zij soms niet het onschuldige slachtoffer dat ze voorgeeft te zijn, maar een extreem onbetrouwbare vrouw, die haar eigen moorddadigheid met verhalen over incest legitimeert? Linde tracht aan de macht die mannen over haar hebben te ontkomen, maar zodra ze aan de vrijheid ruikt waar ze jarenlang naar uit heeft gekeken, lijkt ze er even hard voor op de vlucht te slaan.

Martine Kamphuis laat in Vrij zien hoe het verlangen naar liefde en dat naar vrijheid elkaar dwars kunnen zitten. Kan moord de deur openen naar geluk?
Schrijver: Martine Kamphuis
Eerste uitgave: 2006
ISBN/EAN: 9789048001828
Ebook: 9789029578011
Uitgever: De Arbeiderspers
Ziek
Joris is ontrouw, ontdekt zijn vrouw Rosa, die net als hij in het psychiatrisch ziekenhuis werkt. Ze verlaat hem om een nieuw leven op te bouwen, maar blijkt hem toch moeilijk los te kunnen laten.

Wat Rosa niet weet is dat er met Joris zelf iets helemaal niet in orde is. Een van zijn gevaarlijkste patiënten heeft dat wel in de gaten en wil munt slaan uit de chaos in het leven van zijn psychiater. De man deinst er niet voor terug ook Rosa in zijn plannen te betrekken.

In Ziek laat Kamphuis, zelf psychiater, zien hoever mensen kunnen gaan wanneer zij de grip op hun emoties verliezen. Uit haar verontrustende verhaal blijkt dat 'ziek' een relatief begrip is...
Schrijver: Martine Kamphuis
Eerste uitgave: 2009
ISBN/EAN: 9789029571791
Ebook: 9789029573450
Uitgever: De Arbeiderspers
Zwemmen
De maanden na de plotselinge dood van haar vader kan Sofie haar draai niet vinden. Haar vrienden zijn lief en bezorgd, maar begrijpen haar niet. En haar moeder is alleen maar bezig met de vreemde omstandigheden rondom de dood van haar man. Zij vermoedt dat er iets niet klopt en dat het ziekenhuis informatie achterhoudt... dat er dingen verborgen worden.

Gelukkig vindt Sofie een luisterend oor bij Hugo, haar leraar en vertrouwenspersoon. Ze kan haar eigen verdriet bij hem kwijt en andersom stort ook hij zijn hart uit. Het contact wordt voor hen beiden steeds belangrijker, ze kunnen er niet meer omheen, het is meer dan de bijzondere vriendschap die ze dachten te hebben. Hoewel hun verbondenheid grenzen schendt, voelt het zuiver en puur.

Met hem kan Sofie tenminste praten over haar gevoelens en haar verdriet. Behalve dan over de complottheorie van haar moeder en ook niet over het meisje in het zwart dat haar probeert te waarschuwen.
Schrijver: Martine Kamphuis
Eerste uitgave: 2011
ISBN/EAN: 9789461090218
Ebook: 9789461090423
Uitgever: De Crime Compagnie

Wynona Post (WP)Sterrenstof

Het eerste moordonderzoek van de jonge Wynona Post...

De jonge Wynona Post, afgekort ‘WP’, woont van de zomer tijdelijk bij haar ouders op de boerderij. Midden in het strenggereformeerde dorp runnen zij een newagecentrum. WP maakt kennis met Delek, een intrigerende man die samen met haar ouders een weekendretraite organiseert.

Sara, een oud-klasgenoot van WP, wil daaraan deelnemen en vraagt WP op haar kinderen te passen. Maar dan overlijdt Sara's ernstig zieke man, een natuurlijke dood volgens de politie. WP is daar nog niet zo zeker van en gaat op onderzoek uit.

Schrijver: Martine Kamphuis
Eerste uitgave: 2022
Ebook: 9789461097309
Uitgever: De Crime Compagnie
Alibi
Tijdens een ontgroeningskamp wordt het levenloze lichaam van Belle op een verlaten dijkje gevonden. Als psychologe Wynona Post, oftewel WP, haar cliënte Josje hierover hoort vertellen, wordt ze gegrepen door het mysterieuze verhaal. WP vermoedt dat de dood van Belle geen natuurlijke dood was.

In haar zoektocht naar de waarheid negeert ze grenzen en brengt daarbij ook haar eigen leven in gevaar...
Schrijver: Martine Kamphuis
Eerste uitgave: 2014
ISBN/EAN: 9789461091321
Ebook: 9789461091772
Uitgever: De Crime Compagnie
Spiegelbeeld
Tijdens een weekend op Terschelling, krijgt zowel WP's eigen leven als dat van haar vriendin een onverwachte wending. WP vindt de liefde, Esther ontdekt dat haar man haar bedriegt. Met haar dochtertje Ruth verhuist ze naar Utrecht. Esthers nieuwe appartement is geweldig, tot blijkt dat een Oost-Europese bende de bewoners weg wil pesten.

Op een avond vindt WP Esther onderaan de trap, haar hoofd in een plas bloed. Van Ruth ontbreekt ieder spoor. Als de politie vastberaden een dwaalspoor volgt, heeft WP geen keus, ze moet zelf op onderzoek uitgaan. Daarbij ontdekt ze dingen die ze liever niet had willen weten.
Schrijver: Martine Kamphuis
Eerste uitgave: 2016
ISBN/EAN: 9789461091697
Ebook: 9789461091918
Uitgever: De Crime Compagnie
Zondebok

Als psychologe Wynona Post gevraagd wordt een forensisch psychologisch onderzoek te doen, pakt ze de kans met beide handen aan. Vreemd genoeg wil Anja Nooitgedacht, de verdachte in kwestie, niet meewerken, terwijl ze eerder een volledige bekentenis afgelegde.

Wynona vertrouwt het niet. Ze gaat zelf op onderzoek uit en zet daarmee haar eigen leven op het spel...

Schrijver: Martine Kamphuis
Eerste uitgave: 2017
ISBN/EAN: 9789461092847
Ebook: 9789461092946
Uitgever: De Crime Compagnie

JeugdboekenDit mag niemand weten

In de verte hoor ik een auto aankomen. Vlug stop ik de telefoon weg en haal het mes tevoorschijn.
Hij rijdt voorbij.
Ik leg het mes naast me neer en trek mijn handschoen weer aan. Dan buig en strek ik mijn vingers om te zorgen dat ze niet stijf worden. Het mes laat ik liggen, zo kan ik het meteen pakken als het nodig is. Nog twee keer schrik ik van het geluid van een auto, steeds is het loos alarm.
Dan is het raak.
Het licht van de koplampen schijnt in mijn ogen en even ben ik bang dat hij me zal zien. Grind knerpt onder de banden als de auto voor de garagedeuren tot stilstand komt. Het portier gaat open, het lampje in de auto floept aan.
Hij is het. Groot, met een buikje. Het is hem echt. Ik zal niet per ongeluk de verkeerde neersteken.

Een scholier steekt een man neer. De politie probeert het motief van de dader te begrijpen, maar die vertelt een vreemd verhaal. Als de politie het natrekt, lijkt er niets van te kloppen. Dan wordt een klasgenoot van de dader aangevallen. Heeft de ene zaak met de andere te maken?

Schrijver: Martine Kamphuis
Eerste uitgave: 2020
ISBN/EAN: 9789021680224
Ebook: 9789021680316
Uitgever: Ploegsma
Drie is te veel

De hele vakantie op Ameland doorbrengen? Daar heeft Olivier echt geen zin in. Maar als hij bij een souvenirwinkel een man ziet die zich vreemd gedraagt, belooft de vakantie toch nog spannend te kunnen worden. Hij ontmoet Klaas en Maddie, twee dikke vriendinnen die ook op zoek zijn naar avontuur.

Eigenlijk heeft Maddie niet zo’n zin om Klaas met Olivier te moeten delen, maar haar nieuwsgierigheid naar de mysterieuze man is groter. Met zijn drieën gaan ze op onderzoek uit. Al snel blijkt dat dit niet zonder gevaar is…

Schrijver: Martine Kamphuis
Eerste uitgave: 2019
ISBN/EAN: 9789021679570
Ebook: 9789021679587
Uitgever: Ploegsma
Goud dat blinkt
Goud dat blinkt bevat vijf verhalen die op Vlieland en Terschelling spelen.

 1. Een beetje geschiedenis geeft wat korte informatie over Terschelling.
 2. In De betoverde peperkoek moet Bo, die van het vasteland naar Vlieland verhuisd is, voor het eerst naar haar nieuwe school. De schooldag begint slecht, nog voor de bel gaat heeft ze al vijanden gemaakt.
 3. Hidde, de hoofdpersoon in Vechten tegen de zee, verwacht niet veel goeds van de zomervakantie, tot hij op het strand een onverwachte vriendschap sluit.
 4. In Niet geschoten is altijd mis probeert Jort met de hulp van een toevallige voorbijganger op een door Oerol overspoeld eiland een ernstig misdrijf te voorkomen.
 5. Goud dat blinkt speelt op een middeleeuws Terschelling. Een jong meisje uit een arm gezin ontdekt dat de dingen die mooi en goed lijken, soms gevaarlijk zijn.
Schrijver: Martine Kamphuis
Eerste uitgave: 2016
ISBN/EAN: 9789082523607
Uitgever: Vuurtorenboox
Vertrouw je mij?
Bas kijkt uit naar de vakantie bij Thomas op zijn lievelingseiland. Maar Thomas is veranderd en hij is gaan roken. Nog erger is dat pestkop Kevin ook naar het eiland komt en niet van plan is Bas met rust te laten.

Tot overmaat van ramp blijkt Bas' zus verliefd op een foute jongen, wiens duistere zaakjes Bas weer in contact brengen met Kevin en... Thomas?
Schrijver: Martine Kamphuis
Eerste uitgave: 2011
ISBN/EAN: 9789025858322
Ebook: 9789025858650
Uitgever: Leopold
Vlinder

Farida heeft het moeilijk nu haar vriendje en beste vriendin meer tijd met elkaar doorbrengen dan met haar. Maar dan ontmoet ze Tess, een meisje dat er net zo eenzaam uitziet als Farida zich voelt. Tess is pas echt ongelukkig: ze is zelfs opgenomen in een psychiatrische kliniek.

De meisjes vinden steun bij elkaar en algauw ontstaat er een hechte vriendschap tussen de twee. Farida is blij dat zij en Tess elkaar zo goed kunnen helpen. Maar waarom wordt ze aan alle kanten voor Tess gewaarschuwd? En wat is er precies gebeurd met Vlinder, de overleden vriendin van Tess?

Schrijver: Martine Kamphuis
Eerste uitgave: 2022
ISBN/EAN: 9789021682839
Uitgever: Ploegsma

Daf en ErnstDe weeshuisbende
Daf woont zolang hij zich kan herinneren in het weeshuis, en hij weet niet beter of het is normaal zoals het daar toegaat. Maar nieuwkomer Ernst heeft zijn bedenkingen. Hoe komt het dat de volwassenen zo onaardig doen tegen de kinderen? Waarom voeren ze geheimzinnige gesprekken over geld? En wat is die 'laatste keer' waar ze het over hebben?

De jongens gaan op onderzoek uit en ontdekken dingen die ze liever niet hadden willen weten. Of toch wel, want een gewaarschuwd kind telt minstens voor twee. Misschien lukt het Daf en Ernst om een plan te bedenken om het weeshuis te redden...
Schrijver: Martine Kamphuis
Eerste uitgave: 2009
ISBN/EAN: 9789044810714
Uitgever: Clavis
Nacht over Ameland
Zo lang als hij het zich kan herinneren, woont Daf in het weeshuis. Op een dag krijgt hij post: zijn oom schrijft dat hij op Ameland bij zijn familie kan komen wonen. Dafs vriend Ernst vertrouwt het niet, maar dat komt vast door jaloezie.

Vol vertrouwen vertrekt Daf, maar als hij eenmaal op het eiland is, blijkt al snel dat er iets niet klopt. Zijn oom wil dat Daf afstand doet van de erfenis van zijn oma, zo niet goedschiks, dan kwaadschiks. Daf loopt midden in de nacht weg. Een barre tocht over Ameland volgt. Wie van de eilanders is te vertrouwen?
Schrijver: Martine Kamphuis
Eerste uitgave: 2015
ISBN/EAN: 9789082523614
Uitgever: Vuurtorenboox
De bende van Burgh Haamstede

Daf en Ernst wonen in het weeshuis van Burgh Haamstede. Ernst vindt het vreemd dat de volwassenen zo streng zijn, hij is anders gewend. En waarom komt de mysterieuze vriend van de binnenvader bij nacht en ontij over de vloer?

Als Daf de volwassenen hoort praten over geld dat ze zullen krijgen, weten de jongens zeker dat er iets niet klopt. Wat voeren de binnenvader en zijn vriend in hun schild? Zijn er nog meer mensen bij hun bende betrokken? Lukt het de kinderen om de plannen van de boeven te verijdelen?

Schrijver: Martine Kamphuis
Eerste uitgave: 2018
ISBN/EAN: 9789082523621
Uitgever: Vuurtorenboox