Boekenplank:
Kies

Boeken van Petros Markaris


Kostas Charitos

  1. Het late journaal - Nychterino Deltio
  2. Nachtvlinder - Amyna Zonis
  3. De zelfmoord van Che - O tse aftoktonise
  4. Bloedrechters - Vasikos metochos
  5. Het kindermeisje - Palia, poli palia

gedetailleerd overzicht

Kostas CharitosHet late journaal
Kostas Charitos werkt als commissaris in Athene. Zijn huwelijk is modaal, hij mist zijn dochter die in Thessaloniki studeert en als hij even vrij heeft leest hij het liefst in woordenboeken. Hij heeft niet bepaalde een positieve kijk op het leven, is soms wat kort aangebonden en niet altijd een even aangenaam mens.
Op een avond wordt hij naar een televisiestudio geroepen waar de onderzoeksjournaliste Janna is vermoord, vlak voordat ze in het late journaal sensationele onthullingen zou doen. De moordenaar moet dat geweten hebben en heeft met zijn daad de bekendmaking van het sensationele nieuws voorkomen.
Charitos was niet erg op Janna gesteld. Ze was jong, succesvol en een harde dame, die hem vaak op de zenuwen werkte, vanwege haar hautaine houding. Maar wanneer hij eenmaal aan deze zaak werkt, raakt hij steeds dieper betrokken bij de onaangename wereld van de media.
Wanneer ook Janna's opvolger wordt vermoord, beseft Charitos dat hij nog dieper moet graven. Dat brengt zijn positie in gevaar, omdat door zijn theorieën en zijn doortastend speuren verschillende prominenten zich - terecht - ongemakkelijk gaan voelen. De ontmaskering van de moordenaar is een totale verrassing.
Schrijver: Petros Markaris
Oorspronkelijke titel: Nychterino Deltio
Eerste uitgave: 1995
ISBN/EAN: 90-77276-17-3
Uitgever: Gianotten
Nachtvlinder
Een aardbeving op een Grieks eiland veroorzaakt niet alleen paniek onder de vakantiegangers. Ook komt er een lijk tevoorschijn, een mysterieuze onbekende dode die maanden bedolven lag. Alle reden voor Kostas Charitos zijn vakantie af te breken en met het lijk terug te reizen naar Athene.
Daar wacht nog een zaak op hem: de bekende nachtbaron Koustas is vermoord. Charitos gaat aan de slag, maar zijn hart speelt op en hij belandt in het ziekenhuis. Enige troost is dat zijn dochter uit Thessaloniki op bezoek komt.
Hij zou moeten uitrusten en zich door zijn vrouw laten verwennen. Maar dat doet een echte agent natuurlijk niet, zeker Charitos niet. Liever neemt hij een flinke dosis pijnstillers om toch met zijn oude auto door het overvolle Athene op zoek te gaan naar de daders.
Overdag bezoekt hij, voortdurend gehinderd door stakende vuilnismannen, louche bestuurders van voetbalclubs uit de derde devisie en andere verdachten. 's Nachts de clubs waar trendy uitgaansvolk, drugsverslaafden, politici, ondernemers en journalisten vertoeven. En niemand lijkt het erg te vinden dat Koustas vermoord is. Integendeel.
Schrijver: Petros Markaris
Oorspronkelijke titel: Amyna Zonis
Eerste uitgave: 1998
ISBN/EAN: 90-77276-22-X
Uitgever: Gianotten
De zelfmoord van Che
Athene bereidt zich voor op de Olympische Spelen. De stad is één grote bouwput. De succesvolle ondernemer Jason Favieros doet goede zaken. Dertig jaar geleden was hij een fervent tegenstander van het kolonelsregime, nu gaat het hem als zakenman voor de wind. Waarom schiet hij zich tijdens een live-televisieprogramma door het hoofd?
Kostas Charitos ziet - net als miljoenen andere Grieken - thuis voor de televisie hoe Favieros zich van het leven berooft. De commissaris is herstellende van een zaak die hijzelf nauwelijks overleefde. Na enkele weken ziekenhuis moet hij nu noodgedwongen thuis uitrusten.
Waarom pleegt een gerespecteerd ondernemer zelfmoord? En waarom doet hij dat ten overstaan van een miljoenenpubliek? En waarom maken kort daarna twee andere bekende Grieken, een parlementslid en een journalist, ook een eind aan hun leven? Hebben deze sensationele zelfmoorden met bouwfraude te maken? Charitos wil niets liever dan deze zaak onderzoeken. Nog tijdens zijn verlof gaat hij met toestemming van de hoofdcommissaris aan de slag.
Zijn zoektocht leidt naar de bouwvakkers uit Albanië, naar de firma's in moderne kantoorkolossen van glas en staal en naar de verpauperde stadswijken. In zijn oude Fiat Mirafiori rijdt hij kriskras door de stad, staat eindeloos in de brandende zon in de file en vindt uiteindelijk de oplossing. Die ligt in het gewelddadige verleden dat nog steeds slachtoffers eist.
Schrijver: Petros Markaris
Oorspronkelijke titel: O tse aftoktonise
Eerste uitgave: 2003
ISBN/EAN: 90-77276-13-0
Uitgever: Gianotten
Bloedrechters
Commissaris Kostas Charitos van de Atheense politie is ten einde raad wanneer hij hoort dat zijn dochter Katerina en haar vriend zich bevinden op een zojuist gekaapte autoveerboot. De daders zijn Griekse terroristen die in de oorlog in voormalig Joegoslavië aan de kant van de Servische Bosniërs hebben meegevochten en zich schuldig hebben gemaakt aan massamoord op moslims.
Met de kaping willen de terroristen afdwingen dat ze niet zullen worden berecht door het vredestribunaal in Den Haag. Vanuit een crisiscentrale op Kreta probeert een antiterreurbrigade de situatie op te lossen, maar Charitos is daarbij niet welkom.
Terwijl Griekenland ademloos afwacht hoe het drama af zal lopen, stort de radeloze Charitos zich op zijn werk: hij moet een gemaskerde man zien te stoppen die 's nachts als een engel des doods door de wijken van Athene dwaalt en die bekende homoseksuele acteurs uit televisiereclames executeert.
Schrijver: Petros Markaris
Oorspronkelijke titel: Vasikos metochos
Eerste uitgave: 2006
ISBN/EAN: 978-90-229-9599-0
Uitgever: Bruna
Het kindermeisje
De Atheense commissaris Kostas Charitos is met vakantie in Istanbul om afstand te nemen van de drukte van zijn dagelijkse bestaan. Maar een politieman heeft nooit rust: als verbindingsofficier tussen de Griekse en de Turkse politie moet hij zich ter plekke verdiepen in het onderzoek naar de stokoude Griekse Maria Chambou. Zij heeft in Griekenland haar broer vermoord en is vervolgens naar Istanbul gevlucht om enkele nog openstaande rekeningen te vereffenen.
De zaak wordt aan Turkse zijde geleid door Murat Saglam, een jonge en moderne commissaris met wie Charitos al gauw op voet van wederzijds wantrouwen verkeert. Het verleden herleeft als een tweekoppig monster: één met lieflijk gezicht, het andere vervuld van haat.
Schrijver: Petros Markaris
Oorspronkelijke titel: Palia, poli palia
Eerste uitgave: 2008
ISBN/EAN: 978-90-229-9752-9
Uitgever: Bruna