Boekenplank:
Kies

Boeken van Denise Mina

Denise Mina studeerde rechten aan de Universiteit van Glasgow. Ze doceerde enige tijd criminologie en strafrecht en schrijft nu fulltime.

Meer over Denise Mina

Genre: Mysterie / Spanning / Thriller

Geboren: 1966

Geboorteland: Verenigd Koninkrijk

Website: Denise Mina


Overzicht

 • Alibi - Conviction
 • Sanctum - Sanctum

Alex Morrow

 1. In de stille nacht - Still midnight
 2. Het einde van de wespentijd - The end of the wasp season
 3. Goden en beesten - Gods and beasts

Maureen O'Donnell

 1. De kwetsbare getuige - Garnethill
 2. Verstoten - Exile
 3. De onwillige getuige - Resolution

Paddy Meehan

 1. Bloedakker - The field of blood
 2. Het dode uur - The dead hour
 3. De laatste adem - The last breath

gedetailleerd overzicht

OverzichtAlibi

Een gezonken jacht, een moord aan boord en een onopgelost mysterie...

Anna McDonald luistert tijdens het klaarzetten van de schoolspullen van haar kinderen naar een truecrimepodcast. Dan staat haar beste vriendin Estelle voor de deur en komt haar man de trap af met een koffer in zijn hand. Ze vertrekken samen en nemen de kinderen mee. Anna blijft in shock achter.

Nu haar leven ineengestort is, zoekt ze afleiding in de podcast; over een gezonken jacht en een vermoord gezin, met een vleugje corruptie en machtsmisbruik. Dan ontdekt Anna dat ze een van de genoemde slachtoffers uit een vorig leven kent en raakt ze ervan overtuigd dat ze weet wat er is gebeurd.

Dat betekent dat ze haar verleden niet langer verborgen kan houden. Ze besluit op jacht te gaan naar de waarheid, maar ze beseft niet dat daarmee alles waarvoor ze zo hard gewerkt heeft als een kaartenhuis zal instorten.

Schrijver: Denise Mina
Oorspronkelijke titel: Conviction
Eerste uitgave: 2019
ISBN/EAN: 9789026351020
Ebook: 9789026351037
Uitgever: Ambo | Anthos
Sanctum
Lachlan Harriott verkeert in shock. Zijn vrouw Susie is veroordeeld voor de moord op seriemoordenaar Andrew Gow. Tenzij Harriott op korte termijn nieuw bewijsmateriaal van haar onschuld kan vinden raken zij alles kwijt: hun thuis, hun tweejarig dochtertje, hun leven.

Harriott is ervan overtuigd dat zijn vrouw, een gevangenispsychiater, onschuldig is en elke dag doorzoekt hij haar werkkamer, haar pc en haar aantekeningen op zoek naar mogelijk bewijs van haar onschuld.

Maar zijn speurtocht naar de waarheid levert meer vragen op dan antwoorden. Waarom had Susie dossiers uit de gevangenis gestolen en daarover gelogen? En nog belangrijker: wat ligt er verborgen in haar kamer dat hij niet mag vinden?
Schrijver: Denise Mina
Oorspronkelijke titel: Sanctum
Eerste uitgave: 2002
ISBN/EAN: 9789041408891
Uitgever: Ambo | Anthos

Alex MorrowIn de stille nacht
Het is een doodstille zondagavond in een rustige buitenwijk van Glasgow. De televisie staat aan en het avondeten wordt bereid. Maar de vredige rust wordt wreed verstoord als een gedeukte vrachtwagen voor de deur van een van de huizen stopt. Twee gewapende mannen met bivakmutsen springen eruit en stormen het huis binnen, bedreigen de bewoners met een pistool en eisen geld, veel geld. Verbijsterd zeggen de familieleden dat ze zoveel geld niet bezitten. De overvallers kidnappen de grootvader en verdwijnen in de nacht.

De ervaren politievrouw Alex Morrow krijgt opdracht de mysterieuze zaak te onderzoeken. Wie waren deze mannen? En waarom denken ze dat een ogenschijnlijk normaal huishouden zoveel geld te verbergen heeft? De familieleden hebben er in elk geval nooit iets over losgelaten. Als Morrow zich verder in de zaak verdiept, komt ze allerlei diepverborgen geheimen op het spoor.
Schrijver: Denise Mina
Oorspronkelijke titel: Still midnight
Eerste uitgave: 2009
ISBN/EAN: 9789041415042
Ebook: 9789041415974
Uitgever: Ambo | Anthos
Het einde van de wespentijd
In Het einde van de wespentijd ontdekt rechercheur Alex Morrow dat niets heilig is, zelfs het leven niet.

Wanneer topbankier Lars Anderson zich ophangt aan de eik voor zijn herenhuis in Kent wekt zijn dood weinig sympathie op. Een gehaaide bankier meer of minder maakt geen verschil voor een wereld die worstelt met de nasleep van de recessie. Maar zijn dood komt hard aan bij degenen die hij had moeten beschermen: zijn gezin. Hij laat twee getraumatiseerde kinderen en een gebroken vrouw achter.

In dezelfde periode wordt in een buitenwijk van Glasgow een jonge vrouw gevonden, bruut vermoord in haar eigen huis. Het lijkt in eerste instantie een wrede, maar willekeurige aanval. Dit verandert echter wanneer de hoogzwangere rechercheur Alex Morrow de zaak gaat onderzoeken.

Achter de moord blijkt een web van leugens schuil te gaan. Een web dat zich via de lokale gemeenschap uitstrekt door heel Schotland en uiteindelijk terugleidt naar de bungelende strop honderden kilometers verder.
Schrijver: Denise Mina
Oorspronkelijke titel: The end of the wasp season
Eerste uitgave: 2011
ISBN/EAN: 9789041418630
Ebook: 9789041421357
Uitgever: Ambo | Anthos
Goden en beesten
Een grootvader die bruut vermoord wordt tijdens een overval op een postkantoor. Een corrupte politicus die vecht voor zijn carrière. Politie die niet te vertrouwen is. Wie heeft er nu eigenlijk de macht in Glasgow?

Hoofdrechercheur Alex Morrow leidt het onderzoek naar de moord vlak nadat ze is bevallen van een tweeling. De grootvader had de schutter nog geholpen voordat hij werd neergeschoten. Was het een vlaag van verstandsverbijstering, een daad van zelfopoffering of deelden de man en de schutter een duister geheim?

Politieke samenzweringen en de corrupte onderwereld van Glasgow komen samen in Goden en beesten, dat met veel oog voor detail is geschreven.
Schrijver: Denise Mina
Oorspronkelijke titel: Gods and beasts
Eerste uitgave: 2012
ISBN/EAN: 9789041422996
Ebook: 9789041424495
Uitgever: Ambo | Anthos

Maureen O'DonnellDe kwetsbare getuige
Maureen O'Donnell is niet echt gelukkig. Ze heeft een baan met weinig vooruitzichten en haar relatie met Douglas, een tweederangs psychotherapeut, loopt ook niet al te voorspoedig. Als ze eindelijk besloten heeft een punt achter haar verhouding met Douglas te zetten, wordt ze op een ochtend wakker en vindt hem in haar woonkamer - met doorgesneden keel.

De politie beoordeelt Maureen als onbetrouwbaar en beschouwt haar daarom als hoofdverdachte. Zelfs haar alcoholische moeder en egoïstische zusters vermoeden dat ze op een of andere manier betrokken is bij de dood van Douglas.

Maureen voelt zich verraden door vriend en vijand en begint aan haar versie van de gebeurtenissen te twijfelen. In paniek poogt ze de laatste dagen van Douglas te reconstrueren, waarbij ze een beerput van verkrachting, bedrog en een verzwegen schandaal in een psychiatrisch ziekenhuis aan het licht brengt. Maar zo trekt ze de aandacht van de moordenaar. Hoe zal hij reageren?
Schrijver: Denise Mina
Oorspronkelijke titel: Garnethill
Eerste uitgave: 1999
ISBN/EAN: 9789029058100
Uitgever: Meulenhoff
Verstoten
De laatste keer dat hulpverleenster Maureen O'Donnell Ann Harris zag was in het blijf-van-mijn-lijf huis in Glasgow, met gekneusde ribben en omgeven door een dranklucht.

Als ze vlak daarna verdwijnt zijn Maureen en haar beste vriendin Leslie, aan wier zorg Ann was toevertrouwd, de enigen die zich afvragen waar Ann gebleven is.
Schrijver: Denise Mina
Oorspronkelijke titel: Exile
Eerste uitgave: 2000
ISBN/EAN: 9789029068918
Uitgever: Meulenhoff
De onwillige getuige
Maureen O'Donnell zit zwaar in de problemen. Ze heeft het geld dat ze van haar vriend had gekregen vlak voor hij werd vermoord opgemaakt zonder rekening te houden met de belastingen en de verkoop in gesmokkelde sigaretten op de markt in Glasgow levert niet veel op.

Bovendien moet ze de opbrengst delen met haar vriendin Leslie. Ze ziet erg op tegen de rechtszaak tegen de moordenaar, waar ze is opgeroepen als getuige. En ze heeft het als gewoonlijk weer blindelings opgenomen voor een zwakkere in de samenleving.

De oude analfabete Ella McGee heeft haar gevraagd om de gangen van haar zoon na te gaan. Voor Maureen haar iets heeft kunnen vertellen, overlijdt Ella in het ziekenhuis, na gruwelijk in elkaar geslagen te zijn. Waarna Maureen een boodschap ontvangt die maar voor één uitleg vatbaar is - maar ze luistert niet...
Schrijver: Denise Mina
Oorspronkelijke titel: Resolution
Eerste uitgave: 2001
ISBN/EAN: 9789022532669
Uitgever: Uitgeverij M

Paddy MeehanBloedakker
In Glasgow wordt een peuter vermist. Iedereen vermoedt dat er een pedofiel actief is, maar het spoor leidt naar twee elfjarige jongens.

Paddy Meehan - achttien en net van school - is bij de krant The Scottish Daily News begonnen als stagiaire. Haar traditionele ouders verwachten dat ze snel zal trouwen en kinderen zal krijgen. Maar Paddy droomt van een baan als onderzoeksjournalist.

Op de redactie is iedereen ervan overtuigd dat de jongens zelfstandig handelden. Alleen Paddy denkt dat er meer aan de hand is. Als ze ontdekt dat een van de jongens familie is van haar verloofde, gaat ze zelf op onderzoek uit, met alle gevolgen van dien. Verstoten door haar familie en vrienden is ze plotseling kwetsbaar en staat ze er alleen voor.
Schrijver: Denise Mina
Oorspronkelijke titel: The field of blood
Eerste uitgave: 2005
ISBN/EAN: 9789041410078
Uitgever: Ambo | Anthos
Het dode uur
Paddy Meehan, een jonge en veelbelovende journalist uit Glasgow, gaat af op een politietip over een huiselijke ruzie in een rijke yuppenbuitenwijk. Bij aankomst weigert het gewonde slachtoffer - een mysterieuze blonde vrouw - echter elke hulp. De man des huizes drukt Paddy een biljet van vijftig pond in handen en vraagt haar het verhaal uit de krant te houden.

De volgende dag blijkt de vrouw dood te zijn - voor Paddy het begin van een ingewikkelde gewetenskwestie. Ze blijkt op een geweldig verhaal te zijn gestuit, maar als bekend wordt dat ze zich heeft laten omkopen, zal ze haar geloofwaardigheid verliezen.

Toch besluit ze het risico te nemen en de waarheid koste wat kost proberen te achterhalen, zeker wanneer ze ontdekt dat de politie om duistere redenen rommelt met het bewijsmateriaal.
Schrijver: Denise Mina
Oorspronkelijke titel: The dead hour
Eerste uitgave: 2006
ISBN/EAN: 9789041411464
Uitgever: Ambo | Anthos
De laatste adem
Glasgow, een zaterdagavond. De veelgelezen columniste Paddy Meehan zit thuis voor de televisie als de politie aanbelt met slecht nieuws. Terry Patterson is vermoord. Paddy is ontroostbaar: Terry was haar eerste geliefde en haar grote held, het soort journalist dat zij zou willen zijn.

Maar waarom komt de politie bij haar? Paddy heeft Terry al meer dan een jaar niet meer gezien; toch blijkt zij zijn enige erfgenaam. Hij laat haar een groot huis na in Ayrshire en dozen vol notitieboekjes.

Als Paddy de toedracht van de moord probeert te achterhalen, ontdekt ze dat Terry op het punt stond een geheim te onthullen. Ze beseft dat nu ook haar leven - en dat van haar vijfjarige zoontje Pete - op het spel staat.
Schrijver: Denise Mina
Oorspronkelijke titel: The last breath
Eerste uitgave: 2007
ISBN/EAN: 9789041412829
Uitgever: Ambo | Anthos