Boekenplank:
Kies

Boeken van Deirdre Purcell

Meer over Deirdre Purcell

Genre: Roman

Geboren: 1945 / Overleden: 2023

Geboorteland: Ierland


Overzicht

  • Afscheid van Inisheer - A place of stones
  • Als schelpen in het zand - Falling for a dancer
  • Die nacht aan het meer - That childhood country
  • Het geheim van Whitecliff - Tell me your secret
  • Marmeren tuin - Marble gardens
  • Zomer in Arcadia - Last summer in Arcadia

gedetailleerd overzicht

OverzichtAfscheid van Inisheer
Het is mei 1953. Een DC-3 chartervliegtuig vertrekt vanuit Chicago naar Londen. Tien uur later komt het in een zware storm terecht en op een tiental mijlen voor de Ierse westkust stort het vliegtuig in de ijskoude, inktzwarte Atlantische Oceaan. Alle inzittenden komen om, op een na.

De volgende ochtend ontdekt een visser van het eilandje Inisheer een rubberbootje dat over het rusteloze water van de kleine baai langzaam naar hem toe dobbert. In het bootje ligt een blonde baby zacht te huilen.

Wanneer de visser besluit om het kindje, een meisje, mee naar huis te nemen, kan hij niet voorzien welke enorme gevolgen dit zal hebben voor zijn eigen gezin.
Schrijver: Deirdre Purcell
Oorspronkelijke titel: A place of stones
Eerste uitgave: 1992
ISBN/EAN: 9789024519576
Uitgever: Areopagus
Als schelpen in het zand
Als de bus die augustusmiddag geen pech had gekregen tussen Dublin en Cork, zou Elisabeth Sullivan hem nooit hebben ontmoet: George, de charmante acteur die bijna haar leven zou verwoesten.

Hij verleidt het kwetsbare jonge meisje en laat haar in schande achter. Elizabeth wordt gedwongen te trouwen met Neeley, een stroeve weduwnaar met vier kinderen. Ver weg van huis, op het afgelegen schiereiland Béara, doet Elizabeth haar best iets van haar zware leven te maken. Maar hoewel Neeley een goede echtgenoot blijkt, kan zij hem niet liefhebben.

Juist als Elizabeth begint te geloven dat ze haar jeugd definitief achter zich heeft gelaten, kruist Daniel McCarthy haar pad. Een hartstochtelijke affaire met deze aantrekkelijke jongeman is het resultaat.

Hun gevaarlijke, onstuimige passie leidt echter tot een tragedie. Neeley verongelukt en Daniel wordt gearresteerd voor moord.

Elisabeth weet dat Daniel onschuldig is. Maar de enige getuige van het ongeluk, buurman Mossie, wil haar slechts helpen als zij met hem trouwt.
Falling for a Dancer - 1998
Regisseur: Richard Standeven
Cast: Elisabeth Dermot-Walsh, Colin Farrell, Dermot Crowley, e.a.
Schrijver: Deirdre Purcell
Oorspronkelijke titel: Falling for a dancer
Eerste uitgave: 1993
ISBN/EAN: 9789024514595
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
Die nacht aan het meer
Op een stralende zomerdag is Rose O'Beirne Moffat met haar honden aan het wandelen over het uitgestrekte landgoed van haar vader. Het is de dag voor haar zestiende verjaardag, de dag dat ze John Flynn, de leuke jongen van het poortwachtershuis, ontmoet. John leert haar vissen, en daarna kust hij haar.

Enkele maanden later emigreert John door armoede gedwongen naar Canada, treurend om het beeldschone meisje dat hij in Ierland moet achterlaten. John weet niet dat hun enige gestolen liefdesnacht tragische gevolgen heeft voor Rose. Zwanger, vernederd en afgewezen door haar moeder, resten haar slechts bitterzoete herinneringen aan haar eerste liefde.

Op weg naar Canada ontmoet John de onstuimige Karen Larsen. Zij weet John te verleiden en krijgt ook een kind van hem.

Door een wrede speling van het lot ontmoeten de twee liefdeskinderen elkaar jaren later in Ierland. Onbewust van het feit dat zij dezelfde vader hebben, geven zij toe aan een fatale aantrekkingskracht.
Schrijver: Deirdre Purcell
Oorspronkelijke titel: That childhood country
Eerste uitgave: 1992
ISBN/EAN: 9789024524112
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
Het geheim van Whitecliff
Over het imposante, vervallen landgoed Whitecliff, dat al jaren leegstaat, doen spookverhalen de ronde. Makelaar Claudine Armstrong ontrafelt stukje bij beetje de geschiedenis van het landhuis, en ontdekt een vreselijk drama.

In 1944 leidde de zestienjarige Violet Shine een beschermd leven op Whitecliff, toen ze hevig verliefd werd op Coley Quinn, een arme pachterszoon. Ze ontmoetten elkaar in het geheim en zwoeren elkaar trouw.

Maar toen Violets vader de twee jonge geliefden in elkaars armen betrapte, werd hij woedend. Coley moest Ierland verlaten, en Violet werd opgesloten in de torenkamer. Haar straf groeide uit tot een familiegeheim, dat verstrekkende gevolgen kreeg voor de generaties na haar.
Schrijver: Deirdre Purcell
Oorspronkelijke titel: Tell me your secret
Eerste uitgave: 2006
ISBN/EAN: 9789024560592
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
Marmeren tuin
Sophie en Eily zijn al vanaf hun jeugd hartsvriendinnen, hun mannen zijn collega's. De vriendschap komt zwaar onder druk te staan wanneer Eily's tienerdochter Zelba ernstig ziek wordt. Eily zoekt ten einde raad steun bij Jay, een soort goeroe. En raakt totaal in zijn ban.

Sophie ziet niets in de alternatieve genezer, een charlatan in haar ogen. Volgens haar behoort Zelba de beste medische hulp te krijgen die er bestaat.

De gezinnen dreigen uit elkaar te vallen, ook omdat Sophie en Brian, de echtgenoot van Eily, zich steeds meer tot elkaar aangetrokken voelen...
Schrijver: Deirdre Purcell
Oorspronkelijke titel: Marble gardens
Eerste uitgave: 2002
ISBN/EAN: 9789024545469
Uitgever: Luitingh-Sijthoff


Zomer in Arcadia
Tess, Maddy en Rita zijn drie Ierse vriendinnen, die elkaar nog kennen uit de tijd dat ze nog niet getrouwd waren. Nu zijn ze begin vijftig, leiden een comfortabel leven en gaan elke zomer met hun gezinnen samen op vakantie naar Collioure in Zuid-Frankrijk.

Maar deze vakantie blijkt opeens dat ze alle drie ernstige huwelijksproblemen hebben. Ze worstelen elk met angst, jaloezie en wrok. Tess, Maddy en Rita beseffen, gesteund door elkaar, dat ze moeilijke beslissingen moeten nemen over hun familieleven.
Schrijver: Deirdre Purcell
Oorspronkelijke titel: Last summer in Arcadia
Eerste uitgave: 2003
ISBN/EAN: 9789024549184
Uitgever: Luitingh-Sijthoff

Gerelateerde schrijvers