Boekenplank:
Kies

Boeken van Jo Baker

Jo Baker studeerde Engelse literatuur in Oxford, waarna ze in Belfast haar master in Ierse literatuur behaalde. Ze heeft voor BBC Radio gewerkt en was artistiek directeur van het Belfast Book Festival.

Meer over Jo Baker

Genre: Roman

Geboren: 1973

Geboorteland: Verenigd Koninkrijk

Website: Jo Baker


Overzicht

  • Het lichaam zwijgt - The body lies
  • Landgoed Longbourn - Longbourn

gedetailleerd overzicht

OverzichtHet lichaam zwijgt

Een jonge schrijfster verlaat Londen en verhuist met haar zoontje naar een afgelegen plaats in het noorden van Engeland, waar ze een baan heeft gekregen als docent creatief schrijven aan een provinciale universiteit.

Ze heeft het geld nodig maar wil vooral de herinnering ontvluchten aan een gewelddadige aanranding waarvan ze drie jaar eerder het slachtoffer was. Hoewel ze voldoening put uit het lesgeven, is het werk veeleisend, zeker wanneer er in haar klas een verhit debat uitbreekt over geweld tegen vrouwen. Bovendien begint een van haar studenten romanfragmenten te schrijven waarin de grens tussen fictie en werkelijkheid wel erg dun aanvoelt. Wanneer ze ten slotte zichzelf herkent als hoofdpersonage in het verontrustende werk van de jongeman, vreest ze niet meer te zullen ontkomen aan het gruwelijke lot dat hij haar heeft toebedacht.

Het lichaam zwijgt is een ijzingwekkende en psychologisch vernuftige campusroman die ons op een onthutsende manier laat zien hoe diep de patronen van seksisme en geweld zijn geworteld in onze maatschappij.

Schrijver: Jo Baker
Oorspronkelijke titel: The body lies
Eerste uitgave: 2019
ISBN/EAN: 9789463931281
Uitgever: Borgerhoff & Lamberigts
Landgoed Longbourn

Het weesmeisje Sarah brengt haar dagen door met vloeren schrobben, kleding wassen en het legen van kamerpo's van de familie Bennet. Maar in de bedompte personeelsvertrekken is er sprake van evenveel liefdesverdriet, ontluikende liefde en intrige als in de luxe vertrekken van de Bennets. Als er een mysterieuze nieuwe knecht wordt aangenomen, dreigt het voorspelbare leven van het personeel totaal overhoopgehaald te worden.

Jo Baker voert de lezer voorbij de welgestelde familie van Jane Austens klassieker Pride and Prejudice naar de personeelsvertrekken waar de bedienden geluk en verdriet noodgedwongen met elkaar moeten delen.

Schrijver: Jo Baker
Oorspronkelijke titel: Longbourn
Eerste uitgave: 2013
ISBN/EAN: 9789023485377
Uitgever: Cargo