Boekenplank:
Kies
 • Home
 • H
 • Dick van den Heuvel

Boeken van Dick van den Heuvel


Overzicht

 • De hel van '63
 • De kraaien van Van Gogh

Diversen

 • Combat
 • Tasten in het duister
 • Toen was geluk heel gewoon

Het land van Anders

 1. Het raadsel van de kluizenaar
 2. De mars der mankementen

Missie Warmoesstraat

 1. Wulffers en de zaak van de vermoorde onschuld
 2. Wulffers en de zaak van de bloedverwanten
 3. Wulffers en de zaak van de dode hoek
 4. Wulffers en de zaak van het galgenmaal
 5. Wulffers en de zaak van de karaktermoord
 6. Wulffers en de zaak van het doodlopende spoor
 7. Wulffers en de zaak van de doodshoofdvlinder
 8. Wulffers en de zaak van de monddode

gedetailleerd overzicht

OverzichtDe hel van '63
Ondanks het barre weer besluit het bestuur van het Friese Elfstedencomité, onder druk van de media, met de kleinst mogelijke meerderheid van stemmen, dat de Elfstedentocht doorgaat. Tussen de duizenden die een startbewijs veroveren bevinden zich Henk, Sjoerd, Kees en Annemiek. Alle vier hebben ze hun eigen reden om deze Tocht der Tochten te rijden. Door de dramatische en heroïsche gebeurtenissen zal deze Elfstedentocht als een van de meest legendarische de geschiedenis ingaan. In deze filmeditie valt het verhaal van de film opnieuw te beleven in woord en beeld. Ook staat er een uitgebreid historisch verslag in over de Elfstedentocht en interviews met acteurs en regisseur.
De hel van '63 - 2009
Regisseur: Steven de Jong
Cast: Peter Tuinman, Chris Zegers, Cas Jansen, e.a.
Schrijver: Dick van den Heuvel
Eerste uitgave: 2009
ISBN/EAN: 978-90-5804-047-3
Uitgever: Plateau
De kraaien van Van Gogh
Voor de gepensioneerde bibliothecaris Gijsbert Versteeg heeft het leven na het overlijden van zijn vrouw geen zin meer. Hij werkt als suppoost in het Van Goghmuseum om de tijd te doden. Maar wanneer hij op een rustige zondagmorgen zijn inspectieronde loopt door het museum, vindt hij in een van de zalen het vermoorde lichaam van een kunsthandelaar. Het is een groot raadsel wat er is gebeurd; zelfs de vele camera's in het museum hebben niets geregistreerd. Versteeg voelt zich betrokken bij de zaak en gaat op eigen houtje onderzoek doen. Hij krijgt brieven onder ogen van iemand die zich voordoet als Vincent van Gogh, en die meer van de moordzaak lijkt af te weten. Wanneer Gijsbert op zoek gaat naar de geheimzinnige briefschrijver, neemt de zaak een verrassende wending. Daarbij speelt rechercheur Susan een belangrijke rol...
Schrijver: Dick van den Heuvel
Eerste uitgave: 2010
ISBN/EAN: 978-90-239-9235-6
Uitgever: Mozaïek

DiversenCombat
Thiemo de Graeff komt uit een familie van militairen. Zijn vader, Cas de Graeff, is adjudant en zijn oom is generaal. Van jongs af aan wil Thiemo het leger in. Hij wil spanning en avontuur beleven, maar komt daardoor in conflict met zijn vader die een bestuursfunctie voor hem in petto heeft. In de Constant Boeceur Kazerne zijn ook de soldaten Floris en Wessel gelegerd. Floris is een flierefluiter, maar blijkt in het leger als een vis in het water. Wessel maakt de droom van zijn vader waar door in het leger te gaan. Maar kunnen zij de uitdaging aan? En dan zijn er Eva en Robert-Jan. Eva is een sterke, onafhankelijke meid, maar misschien te individualistisch ingesteld voor het leger, en de fanatieke Robert-Jan bindt in het leger vooral de strijd aan met zichzelf.
Combat - 1998
Regisseur: Will Koopman en Hans Scheepmaker
Cast: Paul Groot, Tygo Gernandt, Robin Rienstra, e.a.
Schrijver: Dick van den Heuvel
Eerste uitgave: 1998
ISBN/EAN: 90-215-3453-3
Uitgever: Kosmos-Z&K
Tasten in het duister
Een fotojournaliste krijgt bij het maken van een foto van een ongeluk herinneringen aan een ander ongeval uit haar vroege jeugd. Dit is het begin van een ontdekkingsreis naar haar verleden. Samen met een collega begint zij een zoektocht naar vergeving, bezinning en troost die haar naar gevaarlijke ravijnen van de Ardennen zal brengen en naar een mysterieuze man die zij nooit heeft gekend, maar om wie zij wel zielsveel geeft.
Tasten in het duister - 1996
Regisseur: Stephan Brenninkmeijer
Cast: Cynthia Abma, Hidde Maas, Michaël van Buuren, e.a.
Schrijver: Dick van den Heuvel
Eerste uitgave: 1996
ISBN/EAN: 90-239-0464-8
Uitgever: Boekencentrum
Toen was geluk heel gewoon
Zouden die winters nog bestaan, toen je het ganzenbord van de vorige avond gewoon kon laten staan om de volgende ochtend door te spelen? Toen de wind om het huis gierde, maar binnen de kachel lekker snorde? Toen Fanny Blankers-Koen nog vier keer met goud kon binnenlopen, terwijl ze gewoon huisvrouw was? In de televisieserie Toen was geluk heel gewoon gaat het om die nostalgische gebeurtenissen. In deze komedie staat de gewone mens van toen centraal, met zijn alledaagse besognes, maar ook met zijn lef, durf, uitdagingen, kleine lafheden en ongelukjes. Deze uitgave neemt u mee terug naar de jaren vijftig, toen het leven nog zoveel eenvoudiger scheen omdat de wereld nog niet zo 'groot' was. Een boek vol nostalgie, te lezen zoals we dat vroeger deden: gezellig bij de kachel, omdat er niks op de radio was en televisie nog niet echt bestond. Een boek met veel korte anekdotes, krantenknipsels, recepten, een kijkje achter de schermen van de serie en nog veel meer onderwerpen die wellicht de tijd van toen in ons hedendaagse leven terugbrengen.
Toen was geluk heel gewoon - tv serie 1994-2009
Regisseur: Diversen
Cast: Gerard Cox, Joke Bruijs, Sjoerd Pleijsier, e.a.
Schrijver: Dick van den Heuvel
Eerste uitgave: 1998
ISBN/EAN: 90-6010-961-9
Uitgever: Strengholt

Het land van AndersHet raadsel van de kluizenaar
Thomas vloog over de motorkap, verbrijzelde de voorruit en gleed daarna in een regen van splinters op het asfalt. Daar bleef hij bewusteloos liggen... Thomas wordt wakker in een wereld waar het gras blauw is en de wolken zich niets van de wind aantrekken. Meneer Dwarrel de Veerman zegt dat hij naar de Stad van Or moet om daar te zoeken naar een uitgang die hem wellicht terug zal brengen naar zijn moeder. Thomas ontmoet al gauw allerlei wonderlijke wezens. Zo is er de kakkerlak Gryllus die denkt dat hij een ridder is. Dirigent Sebastiaan Kers leidt een prachtig orkest van bosviooltjes en trompetnarcissen. Zucht, Kuch, Kreun en Steun, de Wachters van de Wind, zorgen ervoor dat er alleen maar Oostenwind in het Land van Anders is. Al snel verzamelt de jongen een klein reisgezelschap waartoe ook het meisje Roze Rozig behoort, die net als Thomas een ongeluk heeft gehad en het bewustzijn heeft verloren. Samen met haar en de andere figuren gaat hij op weg naar de Stad van Or om daar de uitgang te vinden. Maar de weg daarheen is niet zonder gevaren. Zo is er bijvoorbeeld Slapende Sliep de Slijper met zijn Scharenschaar...
Schrijver: Dick van den Heuvel
Eerste uitgave: 2005
ISBN/EAN: 90-239-9167-2
Uitgever: Mozaïek
De mars der mankementen
In het eerste deel van 'Het Land van Anders' kreeg de twaalfjarige Thomas een auto-ongeluk. Hij vloog over de motorkap, verbrijzelde de vooruit en gleed daarna in een regen van glassplinters terug op het asfalt. Daar bleef hij bewusteloos liggen. Zijn bewustzijn ging op een reis naar een vreemde wereld, waar meer dan één zon is, waar violen en trompetnarcissen muziek maken, waar Wachters van de Wind altijd blazen naar het Oosten en waar alleen een geheimzinnige Kluizenaar de uitgang weet... Thomas had de kans om terug te gaan naar zijn moeder, en naar de gewone wereld... maar hij stond zijn plaats in de Hool af aan Roze Rozig. Zelf bleef hij achter in het Kasteel van de Kluizenaar, in de Stad van Or. Opnieuw moet hij op zoek naar een weg terug. Maar niet meteen! De Stad wordt bedreigd door de Mankementen, een leger van vreemdsoortige wezens die de Vrede bedreigen. Ze hebben de Stad omsingeld en maken zich op voor een bloederige oorlog. Thomas moet de Kluizenaar bijstaan in zijn strijd, en - als de muren van de Stad dreigen te vallen - op zoek gaan naar hulp. Samen met Ridder Gryllus gaat hij op weg... Zo leert hij nieuwe gebieden kennen in Het Land van Anders. Maar zal hij op tijd zijn om De Stad van Or te redden van de Slag met de Mankementen?
Schrijver: Dick van den Heuvel
Eerste uitgave: 2007
ISBN/EAN: 978-90-239-9190-8
Uitgever: Mozaïek

Missie WarmoesstraatWulffers en de zaak van de vermoorde onschuld
In de buurt van het asielzoekerscentrum Gladiatorweg - net buiten de stad - wordt het ontzielde lichaam van de 18-jarige Daniela van Stee gevonden. Het meisje is de vorige avond tegen de uitdrukkelijke wens van haar ouders in tóch naar de disco gegaan. Hoofdverdachte is de 19-jarige Collins George, een vluchteling uit Liberia, die sinds de bewuste avond en nacht niet meer bij het centrum is gesignaleerd. Cas Wulffers is politiepastor van het bureau aan de Amsterdamse Warmoesstraat. De woede die onder zijn politiemannen heerst over de gruwelijke moord, ontgaat hem niet. Ook bij de bevolking ziet hij de verontwaardiging omslaan in ware vreemdelingenhaat. Eén ding is duidelijk: als de schuldige niet snel gevonden wordt, is het een kwestie van tijd voordat er een uitbarsting van geweld komt. Voor de politiemensen van Bureau Warmoesstraat staat de dader vast. Wulffers vermoedt dat er wel eens een andere dader zou kunnen zijn... * Geschreven door Dick van den Heuvel en Simon de Waal.
Schrijver: Dick van den Heuvel
Eerste uitgave: 2004
ISBN/EAN: 90-239-9114-1
Uitgever: Mozaïek
Wulffers en de zaak van de bloedverwanten
Leontien Boffet loopt met haar vijfjarige zoontje Sam in de Bijenkorf. Even wordt haar aandacht afgeleid. Als Leontien zich weer omdraait is Sam weg. In paniek rent Leontien al zoekend over de afdeling waar ze aan het winkelen was, maar Sam is spoorloos verdwenen. Rechercheur Peter Hermans start een zoekactie. Ook Wulffers verdiept zich in de zaak - om te concluderen dat er niet zomaar een kind is geroofd, maar dat hier sprake is van een doelbewuste en goed geplande ontvoering. Want wat is eigenlijke de geschiedenis van Leontien en Sam? * Geschreven door Dick van den Heuvel en Simon de Waal.
Schrijver: Dick van den Heuvel
Eerste uitgave: 2004
ISBN/EAN: 90-239-9116-8
Uitgever: Mozaïek
Wulffers en de zaak van de dode hoek
Gerard van der Borcht is een potige Amsterdamse vrachtwagenchauffeur die met grote regelmaat rijdt op Spanje. Op een dag bereikt zijn vrouw Eva het bericht dat hij de macht over het stuur heeft verloren in de Pyreneeën, en met zijn truck in een ravijn is gestort. De Franse politie doet onderzoek en komt tot de conclusie dat Gerards dood alleen hemzelf te verwijten valt. Eva gelooft daar helemaal niets van. * Geschreven door Dick van den Heuvel en Simon de Waal.
Schrijver: Dick van den Heuvel
Eerste uitgave: 2005
ISBN/EAN: 90-239-9133-8
Uitgever: Mozaïek
Wulffers en de zaak van het galgenmaal
Uit het water van de Korte Prinsengracht wordt het levenloze lichaam van een zwerver opgedregd. Niemand lijkt zich echt druk te maken over dit vooral, maar Cas Wulffers wil weten wie het was en hoe hij te water is geraakt. Ook een zwerver is een mens. Uit onderzoek van de patholoog-anatoom Andries de Graaff blijkt dat de man op de avond van zijn overlijden een copieus diner heeft genuttigd met uiterst dure wijn. Wie heeft de zwerver mee uit eten genomen en wat wilde hij daarmee bereiken? En is hier wel sprake van een ongeluk of is de man uit de weg geruimd? Wulffers bijt zich in de zaak vast. Al snel blijkt dat er heel wat meer aan de hand is dan de recherche op het eerste gezicht vermoedde.
Schrijver: Dick van den Heuvel
Eerste uitgave: 2005
ISBN/EAN: 90-239-9147-8
Uitgever: Mozaïek
Wulffers en de zaak van de karaktermoord
Gebogen over zijn oude Remington-schrijfmachine ligt het levenloze lichaam van thrillerauteur Albert C. Boon. Hij is de nestor van het Spannende Boek, de éminence grise onder de detectiveschrijvers en oud-rechercheur van Bureau Warmoesstraat. Stukje bij beetje weet politiepastor Cas Wulffers de laatste dagen uit het leven van 'Boontje', zoals collega's en vrienden de beminnelijke schrijver noemden, te reconstrueren. Een leven zonder vijanden, zo lijkt het. Boontje was een vriendelijke rechercheur, met een inmiddels enorm oeuvre - en een bijzonder grote duim, want geen van zijn zaken was ooit écht gebeurd. Maar geldt dat ook voor het dossier waarop zijn laatste boek is gebaseerd? Welk verhaal moet ongeschreven blijven? En waarom moest de oude Boontje zelf het zwijgen worden opgelegd?
Schrijver: Dick van den Heuvel
Eerste uitgave: 2006
ISBN/EAN: 90-239-9182-6
Uitgever: Mozaïek


Wulffers en de zaak van het doodlopende spoor
In een lege eersteklascoupé van een trein op spoor 14a van het Amsterdamse Centraal Station zit nog één passagier. De schoonmaker denkt dat de man in slaap is gevallen en probeert hem te wekken. Maar bij het eerste duwtje valt hij om. Hij is dood. Al spoedig concludeert rechercheur Peter Hermans dat het hier gaat om een afrekening in het criminele circuit. De man in de trein is namelijk de Duitser Gustav Sacher, de advocaat van een bende die al jaren voor problemen zorgt in de hoofdstad, de Mendelssohn-connectie. Hermans is vastbesloten om de hele bende op te rollen, maar de boel lijkt hermetisch gesloten, niemand is bereid om ook maar iets los te laten. Maar Cas Wulffers gaat op zoek naar de mens achter de crimineel en stuit zo op opmerkelijke nieuwe inzichten. Want heeft de schoonmaker, die de dode als eerste heeft ontdekt, wel zulke schone handen...? En lukt het Wulffers om de zaak op afstand te houden en niet persoonlijk betrokken te worden bij deze intrigerende geschiedenis?
Schrijver: Dick van den Heuvel
Eerste uitgave: 2006
ISBN/EAN: 90-239-9185-0
Uitgever: Mozaïek
Wulffers en de zaak van de doodshoofdvlinder
Tijdens een weekend begeleid verlof ontsnapt de veroordeelde misdadiger Felix A. uit de TBS-kliniek. Twintig jaar lang leek hij een toonbeeld van goed gedrag en zijn behandelende therapeuten stonden net op het punt hem zijn weg terug te gunnen naar de samenleving. Met man en macht wordt er door de politie gezocht naar de levensgevaarlijke moordenaar. En als op een boot in hartje Amsterdam het levenloze lichaam van een bejaarde man wordt gevonden, slaat de zoektocht zelfs om in een klopjacht. Cas Wulffers gaat ondertussen maar eens poolshoogte nemen in de TBS-kliniek. Hij ondervindt daar veel tegenwerking, maar krijgt ook onverwachte steun van een andere TBS-veroordeelde. Het is Han O., die door iedereen De Vlinderman wordt genoemd, vanwege zijn in gevangenschap samengestelde vlinderverzameling.
Schrijver: Dick van den Heuvel
Eerste uitgave: 2007
ISBN/EAN: 90-239-9212-1
Uitgever: Mozaïek
Wulffers en de zaak van de monddode
In een huis aan de Amsterdamse Linnaeusparkweg wordt het levenloze lichaam gevonden van Cornelis de G. Hij werkte dag en nacht met randgroepjongeren die bijna allemaal een Marokkaanse achtergrond hebben. Bij het dode lichaam wordt de zeventienjarige Marokkaan Anuar aangetroffen met een mobiele telefoon in zijn hand. Hij zegt niets, maar zijn vingerafdrukken worden wel gevonden op de schemerlamp waarmee Cornelis de hersens zijn ingeslagen. Op de telefoon is een filmpje te zien waaruit blijkt dat Anuar in ieder geval het slachtoffer heeft gevonden. Maar is hij ook de dader? En waarom wil hij helemaal niet praten? Verhoren leveren niets op. Politiepastor Cas Wulffers raakt geïnteresseerd in de jongen, die, al blijft hij zwijgen, soms toch heftige emoties toont. Is hij werkelijk niet toerekeningsvatbaar? En is hij wel de dader? Wulffers gaat de sporen van deze moslimjongen na, en krijgt daarbij hulp van een imam die vrede en liefde predikt.
Schrijver: Dick van den Heuvel
Eerste uitgave: 2007
ISBN/EAN: 978-90-239-9236-3
Uitgever: Mozaïek