Boekenplank:
Kies

Boeken van Oscar Hijuelos


Overzicht

  • De kerstdagen van meneer Ives - Mr. Ives' Christmas
  • De 14 zusters van Emilio Montez O'Brien - The 14 sisters of Emilio Montez O'Brien
  • Een Cubaans liefdeslied - A simple Habana melody
  • Koningin van de tedere tijden - Empress of the splendid season
  • Ons huis in de laatste wereld - Our house in the last world

De Mambo Kings

  1. De Mambo Kings met songs of love - The Mambo Kings play songs of love
  2. Klanken van verlangen - Beautiful Maria of my soul

gedetailleerd overzicht

OverzichtDe kerstdagen van meneer Ives
New York, jaren vijftig. Meneer Ives is een gelovig man, succesvol in zijn werk, gelukkig getrouwd, met een hang naar de Latijns-Amerikaanse cultuur. Wanneer zijn zeventienjarige zoon Robert een paar dagen voor Kerstmis per ongeluk wordt doodgeschoten, wordt meneer Ives verteerd door twijfels en verdriet. Pas vele jaren later lijkt hij deze tragedie achter zich te kunnen laten wanneer hij, opnieuw vlak voor Kerstmis, zich verzoent met de moordenaar van zijn zoon... Op een superieure manier vertelt Oscar Hijuelos zijn gevoelige, nostalgische verhaal. Dit is deels een liefdesverhaal en deels een bespiegeling over de manier waarop iemand na een crisis in zijn leven vrede bij zichzelf weet te vinden.
Schrijver: Oscar Hijuelos
Oorspronkelijke titel: Mr. Ives' Christmas
Eerste uitgave: 1995
ISBN/EAN: 90-414-0110-5
Uitgever: Ambo | Anthos
De 14 zusters van Emilio Montez O'Brien
Margarita Montez O'Brien is de oudste van veertien zusters. Ze is geboren aan boord van het schip dat haar ouders van Cuba naar New York bracht en het is rond haar leven, haar liefdes en haar banden met de familie, dat Hijuelos zijn verhaal weeft. Met uitzondering van de Ierse vader Nelson, die fotograaf is en zakenman, en zich met zijn vrouw Mariele Montez in een stadje in Pennsylvania vestigt, wordt het gezin O'Brien geheel door vrouwen beheerst. Dat blijft zo tot de geboorte van Margarita's enige broertje Emilio, een kleine hartenbreker die - vertroeteld en op handen gedragen door veertien zusters - opgroeit tot een kleine Cubaans-Amerikaans macho, die nog veel meer vrouwen dan alleen zijn omvangrijke zusterschare weke knieën bezorgt...
Schrijver: Oscar Hijuelos
Oorspronkelijke titel: The 14 sisters of Emilio Montez O'Brien
Eerste uitgave: 1993
ISBN/EAN: 90-6074-844-1
Uitgever: Ambo | Anthos
Een Cubaans liefdeslied
Van de ene dag op de andere wordt de Cubaanse Israel Levis wereldberoemd met het liefdesliedje 'Rosas puras'. Hij heeft deze rumba gecomponeerd voor Rita, een zangeres voor wie hij altijd een stille liefde is blijven koesteren. Zijn succes voert hem van het glorieuze Havanna van rond 1920 naar het sprankelende Parijs van de jaren dertig, tot hij in de Tweede Wereldoorlog in Buchenwald terechtkomt. De muziek blijkt uiteindelijk zijn redding.
Schrijver: Oscar Hijuelos
Oorspronkelijke titel: A simple Habana melody
Eerste uitgave: 2002
ISBN/EAN: 90-234-1578-7
Uitgever: Cargo
Koningin van de tedere tijden
Lydia Espana, eens de mooie verwende dochter van de burgemeester van een klein stadje in Cuba wordt uit huis verdreven, wanneer ze wegblijft tot de dageraad. En plotseling leidt ze het leven van de armen. Ondanks moeilijke tijden ondergaat Lydia de beproevingen van het leven met waardigheid, humor en een glans in haar ogen.
Schrijver: Oscar Hijuelos
Oorspronkelijke titel: Empress of the splendid season
Eerste uitgave: 1999
ISBN/EAN: 90-234-7050-8
Uitgever: De Bezige Bij
Ons huis in de laatste wereld
Ons huis in de laatste wereld vertelt het verhaal van het gezin Santinio, overgeplant van Cuba naar New York. Hierin schildert de auteur een intiem beeld van leven en wederwaardigheden van een immigrantenfamilie, voor wie Amerika 'de laatste wereld' is, hun laatste halte. Geesten, bloemen, dronken mannen die tegen de muur hangen als op een deinend schip, de geluiden van Oriente Province en van New York, wellustige fantasieën en de harde werkelijkheid van de stad, maken dit tot een prachtig en onheilspellend boek.
Schrijver: Oscar Hijuelos
Oorspronkelijke titel: Our house in the last world
Eerste uitgave: 1983
ISBN/EAN: 90-6074-716-X
Uitgever: Ambo | Anthos

De Mambo KingsDe Mambo Kings met songs of love
We schrijven 1949. Twee jonge Cubaanse muzikanten trekken vanuit Havana naar New York, de grote smeltkroes waar zich generaties Cubanen met hun muziek en cultuur hebben genesteld. Het is het tijdperk van de mambo en de twee broers Castillo, die overdag een baantje hebben, vieren 's nachts triomfen in de danspaleizen waar zij met hun orkest de meeslepende, sensuele muziek spelen die hen de eretitel 'de Mambo Kings' bezorgt. Dit zijn hun gouden jaren - jaren van jeugd, uitbundigheid, liefde, erotiek, vrijheid en succes. De hoogtijdagen van het opwindende New Yorkse uitgaansleven, van de grote nachtclubs waar mensen van allerlei ras en kleur dansen op het meeslepende ritme van de Latijnsamerikaanse muziek. Cesar Castillo is een vrijgevochten man, een geboren muzikant, wiens charme en bruisende energie hem onweerstaanbaar maken voor een eindeloze rij vrouwen. Nestor, zwaarmoedig, braaf getrouwd, koestert nog steeds een onbeantwoorde liefde voor Maria die hem in de steek liet, maar die nog steeds de inspiratie is voor zijn mooiste liefdesliedjes. Hun hoogtepunt beleven zij met een optreden in de 'I Love Lucy-show'. Nu, dertig jaar later, is Cesar bewaker van een flatgebouw en ligt hij op sterven in een armoedig New Yorks hotel. De muziek is verstomd. Nestor is gestorven, de gloriejaren zijn voorbij. Maar Cesar kijkt op zijn leven terug zonder spijt of verbittering. Hij heeft het vervloekt èn ervan genoten. In De Mambo Kings met songs of love heeft Oscar Hijuelos een prachtig portret geschilderd van de broers Castillo, van hun familie, hun liefdes, hun muziek, hun muzikanten, hun triomfen en tragedies. Hijuelos geeft een ontroerend beeld van het wel en wee van een emigrantengroep in het multiraciale New York.
The Mambo Kings - 1992
Regisseur: Arne Glimcher
Cast: Armand Assante, Antonio Banderas, Cathy Moriarty, e.a.
Schrijver: Oscar Hijuelos
Oorspronkelijke titel: The Mambo Kings play songs of love
Eerste uitgave: 1989
ISBN/EAN: 90-6074-724-0
Uitgever: Ambo | Anthos
Klanken van verlangen
Klanken van verlangen vertelt het aangrijpende verhaal van María García y Cifuentes, een jonge Cubaanse die als naïeve tiener van het platteland naar Havana verhuist na het overlijden van haar moeder en zusje. Zich niet bewust van de onweerstaanbare aantrekkingskracht die ze op mannen uitoefent, probeert ze haar weg te vinden in de grote, bruisende stad en gaat ze werken als danseres in een nachtclub. María valt al gauw voor de charmes - maar eigenlijk vooral de rijkdom - van de oudere en louche zakenman Ignacio, die haar overstelpt met kleding en sieraden. Maar dan loopt ze ook Nestor tegen het lijf, de romantische dromer en muzikant, die serenades voor haar houdt en op wie ze tot over haar oren verliefd wordt. Als de carrière van Nestor een vlucht neemt en hij naar New York afreist, komt María voor de keuze te staan: kiest ze haar luxueuze maar lege leven met Ignacio of volgt ze haar hart en gaat ze mee met Nestor...
Schrijver: Oscar Hijuelos
Oorspronkelijke titel: Beautiful Maria of my soul
Eerste uitgave: 2010
ISBN/EAN: 978-90-6112-497-9
Uitgever: Karakter