Boekenplank:
Kies

Boeken van Anne Tyler

Meer over Anne Tyler

Genre: Roman

Geboren: 1941

Geboorteland: Verenigde Staten

Website: Anne Tyler


Overzicht

 • Aardse bezittingen - Earthly possessions
 • Ademlessen - Breathing lessons
 • Afscheid voor beginners - The beginner's goodbye
 • Azijnmeisje - Vinegar girl
 • De blauwe draad - A spool of blue thread
 • De patchwork planeet - A patchwork planet
 • De toevallige toerist - The accidental tourist
 • Een rooie aan de kant van de weg - Redhead by the side of the road
 • Franse vlecht - French braid
 • Het amateurhuwelijk - The amateur marriage
 • Het heimweerestaurant - Dinner at the Homesick Restaurant
 • Het huis met de klokken - The clock winder
 • Het kompas van Noach - Noah's compass
 • Jouw plaats is leeg - Nvt
 • Klokkendans - Clock dance
 • Koning Hazehart - Saint maybe
 • Op zoek naar Caleb - Searching for Caleb
 • Thuiskomen - Digging to America
 • Tijd van leven - Ladder of years
 • Toen we volwassen waren - Back when we were grownups

gedetailleerd overzicht

OverzichtAardse bezittingen
De vijfendertigjarige Charlotte Emory heeft altijd een rustig en alledaags leven geleid. Ze leeft zo eenvoudig mogelijk, tot ze op een dag besluit alles nog veel simpeler te maken en haar man te verlaten. Dat lijkt namelijk de enige manier om te ontsnappen aan de ballast van aardse bezittingen, een ongelukkig leven en huwelijk.

Ze neemt geld op bij de bank en ontsnapt op een manier die ze niet had kunnen bedenken, wanneer een jonge bankrover haar gijzelt en ze samen naar het zuiden rijden in een gestolen auto, een onbekende toekomst tegemoet.
Schrijver: Anne Tyler
Oorspronkelijke titel: Earthly possessions
Eerste uitgave: 1977
ISBN/EAN: 9789023401728
Uitgever: Cargo
Ademlessen
Maggie is onbesuisd, impulsief en zacht; Ira is degelijk, geduldig en onfeilbaar. Ze zijn achtentwintig jaar getrouwd. Op een warme zomerdag rijden ze naar Pennsylvania, honderdvijftig kilometer van hun huis in Baltimore, om de begrafenis bij te wonen van de man van Maggie's beste vriendin.

In de loop van die tocht, met verscheidene onverwachte omwegen - naar de levens van oude vrienden en volwassen kinderen, naar herinneringen aan het verleden en pogingen het heden opnieuw in te richten - toont Anne Tyler ons alles wat er van het huwelijk te weten valt: de verwachtingen, de teleurstellingen; hoe kinderen stormen in een gezin kunnen ontketenen; hoe man en vrouw opnieuw verliefd op elkaar kunnen worden; hoe alles - en niets - verandert.
Schrijver: Anne Tyler
Oorspronkelijke titel: Breathing lessons
Eerste uitgave: 1988
ISBN/EAN: 9789060747988
Uitgever: Diogenes
Afscheid voor beginners
Al op jonge leeftijd raakt Aaron gedeeltelijk verlamd en vanaf dat moment moet hij vechten voor zijn zelfstandigheid. Wanneer hij Dorothy ontmoet, is het liefde op het eerste gezicht; zij is de enige die door zijn handicap heen kijkt en ziet wie hij werkelijk is. Maar als Dorothy na een ongeval overlijdt, wordt Aarons geluk volledig weggevaagd.

Dan ziet Aaron Dorothy plotseling weer op straat. Ze groet hem, slaat een hoek om en verdwijnt uit het zicht. Daarna lijken ze elkaar steeds vaker te ontmoeten en dan praten ze over hun toekomst samen en hun dromen. Langzaam leert Aaron zijn verdriet te aanvaarden en afscheid te nemen van zijn grote liefde.
Schrijver: Anne Tyler
Oorspronkelijke titel: The beginner's goodbye
Eerste uitgave: 2012
ISBN/EAN: 9789023476207
Uitgever: Cargo
Azijnmeisje
Kate Battista zit klem. Hoe kan het dat het haar taak in het leven is om het huishouden te doen voor haar excentrieke vader, een wetenschapper en haar mooie zusje Bunny? En dan heeft ze ook nog continu gedoe op haar werk. Ja, haar leerlingen zijn dol op haar, maar hun ouders kunnen haar ongewone meningen en uitgesproken manier van doen minder waarderen.

Dr. Battista heeft zo zijn eigen kopzorgen. Na jarenlang geploeter in de academische jungle, staat hij op het punt van een doorbraak. Zijn onderzoek zou miljoenen mensen kunnen helpen. Er is maar één probleem: zijn briljante jonge lab-assistent, Pyotr, kan elk moment het land uitgezet worden. En zonder Pyotr...

Dan verzint dr. Battista een uitzinnig plan om Pyotr in het land te houden en zoals gewoonlijk rekent hij daarbij op de hulp van Kate. Zij is woedend: nu gaat hij echt te ver. Maar zal ze de ontwapenende campagne van de twee mannen kunnen weerstaan?

Anne Tylers hervertelling van The Taming of the Shrew stelt de vraag of een door en door modern personage als Kate zichzelf ooit zou opofferen voor een man. Het antwoord is even onverwacht, origineel en grappig als Kate zelf.
Schrijver: Anne Tyler
Oorspronkelijke titel: Vinegar girl
Eerste uitgave: 2016
ISBN/EAN: 9789038802121
Ebook: 9789038802138
Uitgever: Nijgh & Van Ditmar
De blauwe draad
De blauwe draad volgt de levens van drie generaties van de familie Whitshank. Abby en Red wonen in een huis dat al van de familie is sinds grootvader Whitshank het aan het begin van de twintigste eeuw bouwde. Door onverwachte omstandigheden ziet Steel, de jongste van hun vier kinderen, zich gedwongen met zijn eigen gezin bij Red en Abby in te trekken.

Tegelijk is duidelijk dat Abby en Red niet meer de jongsten zijn. Kunnen zij nog wel voor zichzelf zorgen, en zo nee, wat is dan het lot van het huis?
Schrijver: Anne Tyler
Oorspronkelijke titel: A spool of blue thread
Eerste uitgave: 2015
ISBN/EAN: 9789044628067
Ebook: 9789044628074
Uitgever: Prometheus


De patchwork planeet
Barnaby Gaitlin zit al sinds zijn puberteit in de problemen. Als jongen placht hij bij mensen thuis in te breken - niet om een vette kraak te zetten, maar alleen om hun brieven te lezen, hun fotoalbums te bekijken en een enkel geliefd persoonlijk aandenken mee te pikken.

Nu werkt hij echter al elf jaar vast bij NV De Helpende Hand, waar hij bejaarden en mensen die niet meer goed uit de voeten kunnen een handje helpt met het zwaardere werk. Zijn leven lijkt eindelijk op koers te liggen. Toch kunnen de Gaitlins (een vooraanstaande familie in Baltimore) niet vergeten dat ze ooit een forse som hebben moeten neerleggen om Barnaby uit de gevangenis te houden. En zijn ex ziet hem alleen maar als stoorzender in het leven van hun dochtertje Opal.

Zelfs de aardige, evenwichtige vrouw (zijn beschermengel?) die een oogje op hem lijkt te hebben, blijkt hem toch niet helemaal te vertrouwen als zich donkere wolken samenpakken en zijn wereld weer in elkaar dreigt te storten.
Schrijver: Anne Tyler
Oorspronkelijke titel: A patchwork planet
Eerste uitgave: 1998
ISBN/EAN: 9789041402677
Uitgever: Ambo | Anthos
De toevallige toerist
Macon Leary schrijft reisgidsen voor Amerikaanse Zakenmannen die tijdens buitenlandse reizen zo min mogelijk last willen hebben van uitheemse gerechten, onbekende gewoonten en vreemde talen.

Hij is een ordelijk mens en leeft volgens vaste patronen, maar wanneer hij achterblijft met zijn neurotische hond Edward, de poes Helen, en verder alleen zijn herinneringen aan een huwelijk en een vermoorde zoon, verliest hij de greep op het leven.

Leary komt in contact met Muriel Pritchett, een geduldige hondentrainster die zich met vaste hand ontfermt over hond en baas.
Schrijver: Anne Tyler
Oorspronkelijke titel: The accidental tourist
Eerste uitgave: 1985
ISBN/EAN: 9789041403605
Uitgever: Flamingo
Een rooie aan de kant van de weg

Micah Mortimer is een gewoontedier en tevreden met zijn weinig spannende leven. Hij zit zijn dagen uit en weet daar, gek genoeg, zijn familie en naasten nog mee te charmeren ook. Maar zijn leven krijgt een knauw als zijn vriendin hem vertelt dat ze vanwege haar kat uit huis dreigt te worden gezet. En als er voor zijn deur een jongen verschijnt die beweert zijn zoon te zijn, wordt Micah opnieuw geconfronteerd met een verrassing waar hij niet mee om kan gaan.

In Een rooie aan de kant van de weg schetst Anne Tyler een intiem en geestig beeld van een man die degenen om hem heen ziet als net buiten zijn bereik. Het is een ontroerend verhaal over hoe je de wereld door nieuwe ogen kunt leren zien; een roman over misverstanden, tweede kansen en het ervaren van nieuwe inzichten.

Schrijver: Anne Tyler
Oorspronkelijke titel: Redhead by the side of the road
Eerste uitgave: 2020
ISBN/EAN: 9789044644753
Ebook: 9789044644760
Uitgever: Prometheus
Franse vlecht

De Garrets gaan voor het eerst (en laatst) met vakantie in de zomer van 1959. Ze huren een huisje net buiten hun woonplaats Baltimore, maar zijn in sommige opzichten nog nooit zo ver van huis geweest.

Mercy is liever bezig met schilderen dan met het huishouden, tot ergernis van haar man Robin. Hun tienerdochters, de verstandige Alice en de onbesuisde Lily, bewonen nog net niet een andere planeet. Hun jongste kind, David, is vastbesloten om zijn familie te ontvluchten, al begrijpt niemand echt waarom. Toch blijkt, met het verstrijken van de jaren, hoe diepgaand de familieleden elkaar beïnvloeden - bijna onmerkbaar, maar onmiskenbaar.

Vol hartzeer en hilariteit is Franse vlecht een ontroerende, confronterende roman met veel warmte en humor, die laat zien dat het onmogelijk is om je los te maken van je dierbaren en hoe hecht (en toch onkenbaar) elke familie uiteindelijk is.

Schrijver: Anne Tyler
Oorspronkelijke titel: French braid
Eerste uitgave: 2022
ISBN/EAN: 9789044649406
Uitgever: Prometheus
Het amateurhuwelijk
Michael en Pauline zijn jong, knap, en voor elkaar geschapen. In de roerige jaren veertig trouwen ze op stel en sprong.

Pauline, impulsief en onpraktisch, huppelt onbekommerd door het leven, terwijl Michael, ernstig, voorzichtig en kritisch, alles weloverwogen doet. Onenigheid kan dan ook niet uitblijven en op de dag van hun dertigjarig huwelijksfeest neemt Michael een cruciaal besluit.
Schrijver: Anne Tyler
Oorspronkelijke titel: The amateur marriage
Eerste uitgave: 2004
ISBN/EAN: 9789023420521
Uitgever: Cargo


Het heimweerestaurant
In Het heimweerestaurant kijkt Perl Tull, die op sterven ligt, terug op haar leven. Haar huwelijk met een handelsreiziger, die haar verlaat na de geboorte van hun kinderen, het grootbrengen van de kinderen en de dineetjes van de inmiddels volwassen kinderen in Het heimweerestaurant - een restaurant waar geen enkel diner tot een normaal en harmonieus einde komt.
Schrijver: Anne Tyler
Oorspronkelijke titel: Dinner at the Homesick Restaurant
Eerste uitgave: 1982
ISBN/EAN: 9789041404534
Uitgever: Flamingo
Het huis met de klokken
'Mevrouw Emerson had er een handje van om al haar kinderen stuk voor stuk met een enkel woord te schetsen en feilloos de vinger op hun zwakke plek te leggen. Margaret was humeurig, Andrew labiel, Melissa overgevoelig. Maar zoals zij ze beschreef klonken die zwakheden als verdiensten. In de ogen van mevrouw Emerson was alles wat met zenuwzwakheid te maken had een teken van intelligentie. De kinderen van andere mensen waren evenwichtig en gelukkig en gewoon; die van mevrouw Emerson niet. Die waren bijzonder.'

Als mevrouw Emerson haar klusjesman ontslaat vindt ze nog dezelfde dag een vervangster in Elizabeth - een slungelig en op het eerste gezicht schutterig meisje. Over de excentrieke weduwe en haar zeven volwassen kinderen wordt gefluisterd dat ze gek zijn: ze bloeien op in crisissituaties.

Tegen wil en dank krijgt Elizabeth een rol toebedeeld in hun chaotische levens. Maar is ze eigenlijk niet de onmisbare kracht die het gezin bijeenhoudt?
Schrijver: Anne Tyler
Oorspronkelijke titel: The clock winder
Eerste uitgave: 1972
ISBN/EAN: 9789023420514
Uitgever: Cargo
Het kompas van Noach
Liam Pennywell is zestig jaar, gescheiden en niet langer welkom op zijn werk. Hij besluit niet bij de pakken neer te gaan zitten en vindt een nieuwe uitdaging in een zo goedkoop mogelijk leven. Hij verhuist naar een appartement in een mindere buurt, maar de dag na de verhuizing wordt hij wakker in een ziekenhuisbed. Liam herinnert zich niets van de overval waar hij slachtoffer van is geworden.

Door het voorval beseft Liam dat hij veel gebeurtenissen uit zijn leven is vergeten en als hij Eunice tegenkomt, een vrouw die werkt als herinneraar voor een oudere zakenman, raakt hij mateloos gefascineerd.

Liam zoekt contact met Eunice en ze krijgen een relatie. Hierdoor komt de verhouding met zijn ex-vrouw en dochters onder druk te staan. Als bovendien blijkt dat Eunice getrouwd is, moet Liam ook zijn eigen waarden bijstellen.
Schrijver: Anne Tyler
Oorspronkelijke titel: Noah's compass
Eerste uitgave: 2009
ISBN/EAN: 9789023441847
Uitgever: Cargo
Jouw plaats is leeg

Jouw plaats is leeg bevat de verhalen:

 1. Gemiddelde golflengte in open - Average waves in unprotected waters
 2. Jouw plaats is leeg - Your place is empty
 3. Op rolletjes - Holding things together
 4. Oom Ahmad - Uncle Ahmad

Schrijver: Anne Tyler
Oorspronkelijke titel: Nvt
Eerste uitgave: 2004
ISBN/EAN: 9789023415749
Uitgever: De Bezige Bij
Klokkendans

Willa Drake kan de beslissende momenten van haar leven op één hand tellen: toen ze elf was en haar moeder verdween, toen ze op haar 21ste een aanzoek kreeg, en toen ze op 41-jarige leeftijd weduwe werd door een ongeluk. Zo heeft Willa steeds een pad gevolgd dat door anderen voor haar was uitgerold.

Wanneer ze hoort dat de ex-vriendin van haar zoon is neergeschoten, laat ze alles achter en stapt ze in het vliegtuig. De impulsieve beslissing om voor deze vrouw en haar dochter te gaan zorgen, zal Willa naar onbekend terrein leiden. Ze ontmoet nieuwe, excentrieke buren, die haar inzicht geven in de rituelen die het wezen van een gemeenschap vormen, en haalt plezier uit de meest onverwachte dingen.

Schrijver: Anne Tyler
Oorspronkelijke titel: Clock dance
Eerste uitgave: 2018
ISBN/EAN: 9789044637151
Ebook: 9789044637168
Uitgever: Prometheus


Koning Hazehart
Koning Hazehart beschrijft de geschiedenis van Ian Bedloe, een man die gebukt gaat onder schuldbesef over de dood van zijn broer - en van de strijd die hij voert om te boeten voor het onrecht dat hij meent te hebben begaan.

Geestig en aangrijpend tegelijk confronteert Anne Tyler de lezer met de verwarringen van zijn gezinsleven, de beklemming van schuld en de verrukking van verlossing.
Schrijver: Anne Tyler
Oorspronkelijke titel: Saint maybe
Eerste uitgave: 1991
ISBN/EAN: 9789060747346
Uitgever: Ambo | Anthos
Op zoek naar Caleb
In Op zoek naar Caleb staat de familie Peck, 'respectabele advocaten' uit Baltimore, centraal. Het verhaal speelt zich af tussen het einde van de negentiende eeuw en 1974. Caleb Peck is op een lentedag in 1912 voor het laatst gezien door een paar familieleden 'terwijl hij de oprijlaan afkuierde met zijn viool onder de arm'.

Zijn halfbroer Daniël en diens kleindochter, de waarzegster Justine, gaan naar hem op zoek. Caleb had als kind al de gewoonte om achter orgeldraaiers aan te lopen, tot ontsteltenis van zijn familie.
Schrijver: Anne Tyler
Oorspronkelijke titel: Searching for Caleb
Eerste uitgave: 1975
ISBN/EAN: 9789060748015
Uitgever: Diogenes
Thuiskomen
Twee Koreaanse adoptiebaby's worden in hun nieuwe thuisland opgewacht door twee zeer verschillende families. Het echtpaar Donaldson staat samen met de grootouders en een flinke club vrienden klaar om hun adoptiekind met typisch Amerikaanse schreeuwerigheid te ontvangen. Het Iraanse echtpaar Yazdan wordt alleen vergezeld door de grootmoeder in spe, die het meisje met ingehouden emotie en gepaste voorzichtigheid in ontvangst neemt.

De families houden contact en vieren elk jaar samen deze 'Aankomstdag'. Tijdens deze ontmoetingen stapelen de ontsporende dialogen, tenenkrommende misverstanden en hilarische situaties zich op. Toch wordt de vriendschap in de loop der jaren steeds hechter, tot onverwachts de verhoudingen op scherp worden gezet.
Schrijver: Anne Tyler
Oorspronkelijke titel: Digging to America
Eerste uitgave: 2006
ISBN/EAN: 9789023420637
Uitgever: Cargo
Tijd van leven
Delia Grinstead is na twintig jaar huwelijk in de bekende sleur beland: haar kinderen zijn groot, haar man is sympathiek maar helaas nog altijd precies dezelfde als twintig jaar geleden. Delia gaat er vandoor, koopt een nieuwe jurk en vestigt zich in een merkwaardig plaatsje.

Ze vindt een baan en mogelijk het begin van een nieuwe liefde en een nieuw leven. Maar al die tijd blijft het verleden knagen. Waarom doen haar kinderen niet wat meer moeite om hun moeder te vinden? En klopt het dat haar zus haar oog op Delia's echtgenoot heeft laten vallen?
Schrijver: Anne Tyler
Oorspronkelijke titel: Ladder of years
Eerste uitgave: 1995
ISBN/EAN: 9789041403339
Uitgever: Flamingo
Toen we volwassen waren
Rebecca Davitch is een drieënvijftigjarige weduwe en grootmoeder. Op het eerste gezicht is ze een geboren levensgenieter. Ze ontmoette Joe Davitch tijdens een feest in een negentiende-eeuws huis in Baltimore, waar zijn familie de kost verdiende door er feesten en partijen te organiseren.

Het duurde niet lang of deze goedhartige, wat oudere man - gescheiden en vader van drie dochtertjes - had de vrolijke Rebecca in zijn ban. Voor ze het wist werd ze opgenomen in zijn omvangrijke familie en gaf ze leiding aan de stroom van evenementen in de mooi gedecoreerde vertrekken van het familiebedrijf De Open Armen.

Ruim dertig jaar later, na een desastreus verlopen familiepicknick, wordt Rebecca overvallen door de vraag wie ze eigenlijk is. Dan volgt de zoektocht naar het meisje dat ze eens is geweest, de jonge vrouw van vroeger 'toen ze volwassen was'.
Schrijver: Anne Tyler
Oorspronkelijke titel: Back when we were grownups
Eerste uitgave: 2001
ISBN/EAN: 9789023453826
Uitgever: Cargo